Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 345
  • 939
  •   1
Отговори
# 90
Уляляяя, голяма набутвация това. Ама от друга страна да си четат договора, едва ли инвеститорът ще набута само живеещите да плащат, ако е така? знам ли, не знаех, че си имат отделно законче  за тях си, полезно ми беше да го науча.

# 91
Лятото някой пита пак, май за имот по морето. Тогава научих и аз, че в ЗУЕС е спомената и тази хипотеза.
Вноската, тоест то е възнаграждение, което се плаща на инвеститора, би следвало да е посочена в договора.

# 92
първо, ако има договор, наистина трябва да се чете, второ във всяка нова сграда, особено луксозно строителство и затворени комплекси, се знае, че месечните разходи в пъти надвишават тези в стандартните блокове. При нас това е било причина да се отказваме от 2 покупки - защото и да имам пари за жилището, преценявам, че 300лв на месец после не мога да си позволя. Та е малко пред свършен факт проблемът тук...

# 93
Здравейте, периодично влизам в темата, искам да попитам как на практика, в реалния живот се сменя професионален домоуправител при положение, че много апартаменти в нова сграда са инвестиционни и техните собственици не живеят и не се интересуват от живота във входа. Избор на нов домоуправител става само с 67%, които е абсурдно да се съберат.
Знам точките на закона, чета го редовно за справка, но ми е интересно как реално живущите в блока могат да решават проблемите си без да зависят от собственици-инвеститори, които са кой знае къде по света.
Благодаря, ако някой сподели реален случай.

# 94
Хм..аз го тълкувам така:
За да изберете управител, който е и събственик в ЕС в същото време, ви трябва ОБИКНОВЕНО мнозинство. Това са повече от половината от ПРИСЪСТВАЩИТЕ, а не 51% от ид.части.

КВАЛИФИЦИРАНО мнозинство от 67% от ВСИЧКИ с-ци, е нужно само, ако избирате за управител външно за ЕС лице
/Несобстеник/.

Това ти е вариант да успеете да гласувате нов управител сред вас. С по-малко гласове.

А сегашния договор кой го е сключвал с профито?
В него какво пише..как се прекратява той? Ако е за определен срок, да пратите предизвестие за прекратяване?

# 95
Да, аз визирам избор на фирма юрид. лице, а не човек собственик.
Договор нямаме. Избран е на ОСЕС с протокол. Всеки договор може да се прекрати с едмомесечно предизвестие, особено ако са минали 2 години. Въпросът е как ще реагира фирмата и какво следва после?!
Благодаря за отговора Simple Smile Ще търсим вариант.

# 96
Здравейте, ние сме изправени пред почти същия проблем- нямаме шанс да съберем 67% са избор на професионален домоуправител. В същото време никой от входа не иска да поеме, направо сме в безизходица вече 5 год. Блока е " ново строителство" , доста апартаменти са под наем и собствениците не се интересуват.

# 97
Да, аз визирам избор на фирма юрид. лице, а не човек собственик.
Договор нямаме. Избран е на ОСЕС с протокол. Всеки договор може да се прекрати с едмомесечно предизвестие, особено ако са минали 2 години. Въпросът е как ще реагира фирмата и какво следва после?!
Благодаря за отговора Simple Smile Ще търсим вариант.

А ако спрете да му плащате възнаграждение?
Колко му плащате и къде е договорено това?
Странно че няма договор. Много странно. Сигурни ли сте че няма?
Коя е фирмата?

# 98
Не искам да навлизам в детайли. Ние сме си виновни, но трябва да има някакъв изход.
Благодаря за вниманието Simple Smile

# 99
Разбирам, ок.

Но да ти кажа, и друг профи да вземете, същата стока ще е. Няма да милее за вас, и той ще взема заплатката и работа насреща няма да върши . Нооо...вие си решавате ...

# 100

[/quote]
По питането на дамата/господина за отсъстващите и режийните - вие сте затворен комплекс явно, с договор с инвеститора за управление на общите части на комплекса...коментирахме го и този случай в темата. Може да потърсите....в темата, или в гугъл.
Прочетете си договора, съгласили сте се на него при подписването.
Др.дама писа че при покупката задължително се подписвал и този допълн договор за управление. Така че...предполагам е същият казус.

http://trudipravo.bg/mesechni-spisania/mesechno-spisanie-sobstve … s-ot-zatvoren-tip

Здравейте,
Сградата е доста малка, не е затворен комплекс. Не съм подписвала нищо освен покупко-продажбата при нотариус. Единственото което ми хрумва ако повечето откажат да плащат понеже не живеят в апартаментите и останем 2-3ма, е да си чистим и поливаме растенията сами:) Благодаря на всички за информацията.

# 101
Тогава плащате ВАШИТЕ режийни. Както е по закон..на брой обитатели, или на апартамент..както май е при вас.
Не разбрах защо тази вноска е толкова висока...около 100 лв на жилище, какво се плаща с нея, щом фонд ремонт е отделно, но вие си знаете...

# 102
Етажната собственост е пълна фантасмагория. Ползата от тия служебните управители е едиснствено и само за тях самите. За съкооператорите живеещи във входа - пари хвърлени на вятъра. Всичко е мижи да те лажем. Ние вече не знам колко години имаме течове в общите части ( коридора между етажите) от мръсната вода на живеещите отгоре скотове, но няма сила на света която да промени нещата. Домоуправителите само прибират едни пари, влизат в схеми с майстори извършващи ремонти на покриви и т.н. А за наистина важните неща ги няма никакви.

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 08:32 от Maria 56

# 103
Така е.

Вземате решение да се осигури достъп до имота горе за извършване на ремонт, и го връчвате на профито домоуппавител, и го рэчкате да изпълни решетието. Щото той е просто изпълнител на решенията на ОС, ОС тоест вие, сте силата. Настоявате че иначе ще прекратите договора с тях.

# 104
Така е.

Вземате решение да се осигури достъп до имота горе за извършване на ремонт, и го връчвате на профито домоуппавител, и го рэчкате да изпълни решетието. Щото той е просто изпълнител на решенията на ОС, ОС тоест вие, сте силата. Настоявате че иначе ще прекратите договора с тях.
И като вземем решение, домоуправителя в качеството на коя оторизирана от закона институция ще влезе в имота на някой си непокис, който нищо не го интересува и живее като скот ? Най много домоуправителя да получи една цветиста псувня, или не дай боже ритник. Не че не сме повдигали въпроса пред домоуправителя многократно де...Вече сме се хванали за главите и замислям да заведа лично гражданско дело . Просто това с домоуправителите е несериозна работа. Вредата от тях е по голяма от ползите. Мога да се аргументирам. Когато правим ремонти по покрива, козирките и т.н, идват някакви майстори и се договарят с управителя. Ние всички като някакво стадо плащаме луди пари за услугите, като договорките стават винаги зад гърба ни, и не получаваме никакви фактури. Управителя не ни дава обяснение, а и ние сме само възрастни хора и не ни се влиза в спорове и войни, плащаме си и така. Но наистина гадните проблеми, които създават най голям дискомфорт на съкооператорите - течове и мръсотия от съседи, домоуправителя НЕ ги решава, с обяснението че не било негова работа. Просто в България няма институция която да решава тия важни проблеми. На съседката идваха комисия от Общината за да и констатират водопада над главата, дойдоха месеци след подадената жалба, и така както дойдоха така си и тръгнаха, с обяснението че не могат да направят нищо повече от това да издадат протокол за щетите. Нататък казаха - оправяйте се както можете. Хора - пълен батак е ! И точно тия неща, които най много увреждат нервите, не са приоритет на решение на определена Държавна институция а са оставени на произвола на съдбата .

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 11:33 от Maria 56

Общи условия

Активация на акаунт