Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

 • 39 197
 • 939
 •   1
Отговори
 • Велики Преслав
 • Мнения: 4 487
Тук ще продължим да обсъждаме, всичко за етажната собственост. Разбирания между съседи, проблеми с плащания, ремонти и други.
Линк към стари теми
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8


ЗУЕС

Наредба за безопасната експлотация и технически надзор на повдигателни устроъства в частност асансьори
https://tehnad.com/asansori

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 09:44 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 579
Дайте идея за нещо удобно в което да вписвам събраните вноски за месеца?
Сега сме с един тефтер, но написаното е дребно, постоянно се кьорим и аз, и бабите, не виждат къде трябва да се подпишат, с две думи-неудобно е. А и ми омръзна да вписвам имената всеки месец ръчно.
Вие как и на какво отбелязвате събраните месечни вноски?
На листи ако принтирам имената от компютър? И да ги събирам в папка или класьор?
Принтирайте листата и ги залепвайте в тетрадка голям формат.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 34 997
Направили сме си таблица на Ексел, с имена, номера на апартаменти и графите с видове плащания. Веднъж годишно отпечатваме на принтер листите, по един за месец, слагаме ги в папка и караме с нея цяла година. На ръка се нанасят само сумите за съответния месец и в последната графа се подписваме. Таблицата е направена с големи полета, вижда се всичко дори и от бабите Simple Smile

# 3
 • София
 • Мнения: 9 646
Не е 4 лв превод за малки суми. На мен ми взимат 90 ст. за друга банка.
Но не е ОК за всеки, особено ако са много пенсионерите.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 169
Цитат
niljaniljo
Посочената тетрадка, трябва ли да е прошнурована, номерирана/страници/ и подпечатана, за да служи като документ с всички произтичащи въпроси и последствия?
Предварително благодаря за отговорите.

Не мисля, че трябва да е толкова официално, но не виждам проблем да се прошнурова и номерира. Не се сещам с какво ще я подпечатвате. В нашия блок касиерът ползва Квитанционна книга и като си платиш ти издава квитанция попълнена на ръка. Хартията е химизирана и един екземпляр остава при него. Отделно си води в един тефтер таблица с всички апартаменти и месеците и там си отбелязва кой за колко време е платил. Така има обобщена информация, която може да се потвърди с втория екземпляр от квитанциите.
Какви точно въпроси и последствия имате предвид?

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 951
За таксите използваме тази
https://www.book.store.bg/p145644/registyr-na-razchetite-v-etazh … -sobstvenost.html
Ние купихме целия комплект с домова книга и една друга, в която правя месечните разчети. Прошнуровани са и съм ги номерирала. Веднъж годишно се дават на контрольор, който преглежда и подписва, че всичко е точно.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 3 742
Здравейте имаме казус с асансьор. Етажната собственост нехае, а той е в окаяно състояние. Правих опит да извикам фирма за експертиза преди 2 години, но не ми позволиха. В този случай трябва ли да заплащам огромни суми ако се наложи сериозен ремонт.

# 7
 • Мнения: 1 028
Здравейте имаме казус с асансьор. Етажната собственост нехае, а той е в окаяно състояние. Правих опит да извикам фирма за експертиза преди 2 години, но не ми позволиха. В този случай трябва ли да заплащам огромни суми ако се наложи сериозен ремонт.

да

# 8
 • Велики Преслав
 • Мнения: 4 487
Този Асансьор трябва да бъде спрян. Гарантирам до 3 дни ще е оправен. Подайте сигнал и съответната служба ще го спре на момента. Аз имам плиятел асансьорен техник, в такъв случай ако не е допуснат до машината за главен ремонт не носи отговорност за нищо.

# 9
 • Мнения: 3 981
И при нас се очертава момента с асансьора. Обаче други искат боядисване на входа и др. козметики. Още не сме имали събрание и не знам какво ще стане. Уж няма драми при нас, ама никога не е късно да станем за резил.

# 10
 • София
 • Мнения: 586
При нас водим таблица с месечните вноски в Excel. Всеки месец разпечатвам движението по сметките. За 6 месеца събираме подписи в таблици и даваме "официална бележка", а който плаща за всеки месец - отделна бележка. Струва ми се, че това е достатъчно. Веднъж годишно - ревизия.

# 11
 • Мнения: 1 578
Имам екселска таблица с апартаментите и дължимите суми по месеци. Все пак сме само 24 апартамента и не е драма за 6 месеца да е на един лист.
Разпечатвам и давам на този, който събира дължимите суми.
Ако се наложи корекция за брой членове в дадено домакинство - разпечатвам нов лист.

# 12
 • Мнения: 63 322
За таксите използваме тази
https://www.book.store.bg/p145644/registyr-na-razchetite-v-etazh … -sobstvenost.html
Ние купихме целия комплект с домова книга и една друга, в която правя месечните разчети. Прошнуровани са и съм ги номерирала. Веднъж годишно се дават на контрольор, който преглежда и подписва, че всичко е точно.

Даде ми идея, вместо да изписва имена, ще пша само номер апартамент. Устройва ме това. Спестявя писане. Мерси...

Дайс, коя банка е с такива такси за превод под лев? Капаро лятото пращах за хотел  3-4 лева са. Та коя е банката?

# 13
 • Мнения: 395
Здравейте.Моята сага продължава.Имам нужда пак от помощ,ако може. Намерих % идеални части на всеки апартамент във входа по домовата книга както са си ги записали со ствениците..Най-малкия е 0,947%,по формулата (x/y1).y2, намерих колко пари трябва да плаща всеки апартамент за Фонд Ремонтни дейности.
     Обаче опитвам се да изчисля по тези проценти колко трябва да се доплати за ремонт на стойност 3400лв.,Но когато събера процентите първо,че не ми излизат 100% и второ като събера получените пари пак не излизат 3400лв.Някъде яко се оплитам.Може ли някой да ми помогне на лично,за да не наводнявам темата тук.

# 14
 • Мнения: 63 322
Виж чл.17, ал.4 и ал.5 от закона и чл.23, ал.1, т.10 - имаш право да поискаш от АГКК справка за площтта на всеки обект и по правилото в чл.17 да преобразуваш идеалните части така, че сборът им да дава 100 процента.
Ти преписваш от книгата, но там не са точни.
При нас за еднакви обекти също варират процентите идеални части.

Сдъвквам:
Площта на един апартамент плюс площта на мазата или тавана към него, този сбор го делиш на сбора от площта на всички апартаменти плюс площтта на всички мазета/тавани към тях. Така ще получиш идеалните части на този апартамент.

Конкретна площ на всеки апартамент и на всяко мазе към него, може да изискате от Службата по геодезия, картография и кадастър.

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 15:30 от teta75

Общи условия

Активация на акаунт