Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Запор на ЦЯЛА пенсия 2021г.

 • 2 234
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: 94
Здравейте. Моля за съвет как се процедира при запор на пенсия, когато пенсията е минимална?
Цялата пенсияна баба ми е под запор и не може да изтегли дори 10 лв. от сметката. От банката обясняват да си плати задължения към стар заем /от преди 11 години/ и тогава ще се махне запора.
Моля за съдействие, има ли право на безплатен адвокат, с кого да се свърже и как да процедира?

# 1
 • Мнения: 9 910
Какви са задълженията. Идете в банката, времето запорното съобщение, вижте при кой частен съдебен изпълнител е делото, снимайте изпълнителния лист и и подайте възражение за изтекла давност.

# 2
 • Мнения: 94
Скрит текст:
Какви са задълженията. Идете в банката, времето запорното съобщение, вижте при кой частен съдебен изпълнител е делото, снимайте изпълнителния лист и и подайте възражение за изтекла давност.
Благодаря Ви! Към кого да подаде възражението?

# 3
 • Мнения: 2 389
В постановлението за налагане на запор би следвало да пише пред кого подлежи на обжалване.

# 4
 • Сф
 • Мнения: 7 492
Набързо, не съм адвокат . Първо вижте какво и колко е задължението и към кого. За давността съм скептична.Така или не, още не знаете нищо. Вижте кой е ЧСИ то наложил запор. На първо време подайте към него възражение молба да падне запора към пенсията. Посочете ,че това е пенсия, което постъпва по тази сметка.Нямат право да пипат определени средства.Но в случая се позовават на банковата тайна, едва ли не че не знаят че е запорирана пенсия. Не си спомням точно, но също  можеше и да се прехвърли пенсията на поща и няма проблем.
Ако сте поне малко грамотна, отидете до ЧСИ един път с тази молба за отмяна на запора + документ че по сметката постъпва именно пенсия и второ, вземете изпълнителния лист ,за да ви стане ясно за какво иде реч. И вече решавайте какво ще правите в бъдеще според наученото за дълга . От опит , разсрочете го и го изчистете. Ако не може да се оправи баба ви естествено, предполагам, вие се заемете. Защото таксите и лихвите при ЧСИ си текат. И ако все още се чудите , потърсете адвокат , ако има нещо за обжалване изобщо. Още въпроси в правния форум - лекс.бг или тичайте при читав адвокат, много варианти може да има , но юрист най добре ще ви каже. А самият запор е доста неприятно нещо.Успех!

# 5
 • Мнения: 2 389
ЧСИ си измива ръцете, че е запорирал сметката, да, а топката остава в банката, която следва да превежда несвестируемата сума от пенсията на лицето. В запорното съобщение до банката вероятно е описано. На практика много банки държат цялата сума запорирана, защото се притесняват, да не се окажат солидарно задължени за сумите, които са дали на лицето. Обичайно повечето банки позволяват теглене на суми от пенсия на каса, лично, но не позволяват теглене през банкомат. Успех, вноски са таксите на ЧСИ, имайте го предвид.
Запознайте се с вида на дълга защото давността зависи от вида на задължението.

# 6
 • Мнения: 4 225
1. Нямат право да запорират пенсията й.
2. В банката веднага ще й издадат копие на запорното съобщение. Направо да ти издаде едно пълномощно и да ходиш ти да се разправяш.
3. Звъните там, от където е направен запорът. Всичко над 5г. отпада, но трябва да се подаде молба, иначе си стои като задължение и могат и за 1 лев от преди 10г да ти сгорчат живота. Ако е старо задължението, т.е. само от преди 11 години, настояваш бързо да се реагира.
4. Сезираш Омбутсмана с жалба, но след като получиш запорното съобщение
5. Може и прокуратурата да сезираш, т.к. просто нямат право, особено при минимална пенсия.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 392
ГПК
Несеквестируем доход, получен по сметка в банка
Чл. 446а. (Нов - ДВ, бр. 86 от 2017 г.) (1) Несеквестируемостта на доходите по чл. 446, както и на помощи и обезщетения съгласно друг нормативен акт, се запазва и ако са постъпили по банкова сметка, но не по-рано от един месец преди налагане на запора.
(2) Запорното съобщение не поражда действие по отношение на помощите и обезщетенията по ал. 1 изцяло, както и спрямо пенсията до размера на минималната работна заплата, освен за задължения за издръжка.
(3) Когато от основанието на постъпленията по банковата сметка е видно, че те представляват възнаграждения за работа, банката не изпълнява запора до размера на минималната работна заплата, освен за задължения за издръжка.
(4) Банката превежда по сметката на съдебния изпълнител дължимите суми, като съобщава на съдебния изпълнител в срока и по реда на чл. 508, ал. 1 причините за неизпълнението, съответно че по запорираната сметка на длъжника постъпват доходи от пенсия или възнаграждения за работа.
(5) В едноседмичен срок от получаване на съобщението по ал. 4, съответно от възражението на длъжника за наличието на несеквестируем доход съдебният изпълнител уведомява банката за частта, която следва да се превежда съгласно чл. 446.

# 8
 • Мнения: 2 389
Следва да се провери вида на задължението и от кой момент е станало изискуемо, съответно давността била ли е спирана, прекъсвана и на-важното, от кой момент е започнала да тече. Също и с какъв документ е установено задължението. Наизуст много лесно се мятат едни 5 години давност и после всички "писват", че им събират стари задължения, но при малко по-задълбочена проверка, се оказва, че не е съвсем така.

# 9
 • Далечният изток
 • Мнения: 5 736
Най-първото и спешно - вземете справка от банката какви суми, размер и основание най-вече, постъпват по сметката - да се види, че постъпленията са от пенсия. С тази справка и възражение, че по сметката постъпва несеквестируем доход и молба да вдигне запора - до ЧСИ.
От там нататък най-добре адвокат да се запознае с изпълнителното дело и да се прецени дали е изтекла давността.
Само не ходете междувременно в банката, където е теглен кредитът, да сключвате разни споразумения за отсрочване и разсрочване. Така давността никога няма да изтече. Има и други подробности, точно свързани с давността, затова трябва адвокат да погледне делото.

# 10
 • София
 • Мнения: 7 392
Изтекла давност настъпва, ако от падежа на задължението кредиторът не предприеме действия по събирането в съответния срок.
ЗЗД
Чл. 116. Давността се прекъсва:
а) с признаване на вземането от длъжника;
...
в) с предприемане на действия за принудително изпълнение.
Има заповед за изпълнение (изп. лист), което означава, че такива действия са предприети. Също зависи дали длъжникът е подписвал някакви документи, в които се съгласява, че задължението е в еди какъв си размер.
Като цяло е желателно да се обърнете към адвокат, който да прегледа документите.

# 11
 • Мнения: 6 921
Като начало, жената да си открие друга сметка, в друга банка, където да постъпва пенсията и нататък вече обжалвайте и се борете.

# 12
 • Мнения: 1 487
Да си премести пенсията, да я получава в пощата.

# 13
 • Мнения: 3 505
Здравейте. Моля за съвет как се процедира при запор на пенсия, когато пенсията е минимална?
Цялата пенсияна баба ми е под запор и не може да изтегли дори 10 лв. от сметката. От банката обясняват да си плати задължения към стар заем /от преди 11 години/ и тогава ще се махне запора.
Моля за съдействие, има ли право на безплатен адвокат, с кого да се свърже и как да процедира?
С кого в банката сте разговаряли? Във всяка банка има звено, което се занимава с управлението на запорите и е добре да се обърнете към тях, за да може да си ползвате несеквестируемата част. Има си неща, с които не всеки редови служител е запознат и може проблемът да е следствие на нечие невежество. Горе са ви написали, че на някои места при запор несеквесторуемата сума може да се тегли на каса, но не и на банкомат.
За възражение адвокат може и да не ви трябва, но за обжалване на действията на ЧСИ ще ви е нужен. Имайте предвид, че сроковете са доста кратки и не трябва да губите време.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 643
Пенсия до 650 лв не подлежи на запор. Откриването на сметка в друга банка печели макс. 2 дни - на 3я и тази сметка е запорирана. (в 90% от случаите запорното се разпраща до всички банки и запорното се налага по ЕГН превантивно).  В банките има специални отдели дето се занимават със запори - те не работят с клиенти, запитванията към тях правят невежите служители на гише.

Общи условия

Активация на акаунт