Премахване на бенка - стандартна операция или с лазер?

• 268 115
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, искам да си махна една бенка на лицето, но много ме е страх. Колебая се между двама специалисти, които ми препоръчват - Попова и Ботев. В училище често се комплексирах и съм решила твърдо да се подложа на процедура, въпреки че е възможно от медицинска гледна точка да не е меланома. Става въпрос за една големичка бенка под устата приблизително 0,8 см. Страх ме е от евентуални белези. Моля, някой, който се е подлагал на подобна процедура на лицето, да разкаже как минава и дали е доволен от резултата. Честно казано нямам проблем с лекичък белег, предпочитам такъв пред голямо черно-кафяво петно.

Благодаря ви!

# 316
  • Варна
Хайде и аз да споделя моят опит за премахването на бенки - миналата седмица, оперативно, 6 броя. Моите бяха доста големички, а и докторът ши на ситно, та имам повечко шевове, но ми казаха, че така белегът ще е по-малък. Какви ще са белезите нямам представа, мисля да мажа с нещо, когато ми махнат шевовете.
Бързам обаче да препоръчам горещо, с две ръце и два крака, доктор Виктор Желев от Св.Марина във Варна. Лицево-челюстен хирург, изключителен! Препоръчаха ми го хора, които работят в болницата и са си правили същата процедура при него. Наистина не сгреших с избора. Страхотно отношение и грижа към пациентите, така се ангажира, че през цялото време имам чувството, че ми прави лична услуга.
Сега чакам да излязат резултатите от биопсиите на бенките и после да видим с белезите какво ще правя, ако изобщо имам такива.
И не, изобщо не е страшно. Страхът от очакването беше най-неприятната част.
Разбира се, преди да се реши човек на нещо такова, трябва да се отиде и при дерматолог.
Лазерът вероятно оставя много по-малки белези, или никакви, но ако не дай си боже някоя бенка се окаже злокачествена, след лазера ще го научиш от разсейките... т.е. когато е твърде, твърде късно. Когато се премахнат оперативно, бенките могат да се изследват и в случай на злокачествена мястото се изрязва повторно допълнително, докато е време, и толкова. Аз предпочетах потенциалните белези пред потенциалните разсейки.
Пропуснах да кажа, че си махнах няколко съвсем мънички и с лазер, но след изрична консултация и с дерматолог, и с хирург. Разбира се, при д-р Пенев, в ДКЦ Св.Марина. Едва опазих големите, да не ми ги махне и тях. Той настояваше, че си били най-нормални бенки и нищо им нямало, и какви грозни белези ще ми останат иначе, но за мен (и останалите лекари, с които разговарях) няма как да го разбере просто с един поглед. А белезите изобщо не се очертават да са такива грозни, каквито твърдеше той.

# 317
. Разбира се, при д-р Пенев, в ДКЦ Св.Марина. Едва опазих големите, да не ми ги махне и тях. Той настояваше, че си били най-нормални бенки и нищо им нямало, и какви грозни белези ще ми останат иначе, но за мен (и останалите лекари, с които разговарях) няма как да го разбере просто с един поглед. А белезите изобщо не се очертават да са такива грозни, каквито твърдеше той.

Абе не знам кой крив, кой прав, но на мене д-р Пенев ми е махал доста бенки без никакви последствия. Все едно ходих на лазерна епилация. На майка ми махна една голяма къдрава бенка, също без никакъв проблем и доста капиляри по лицето. На това се решихме след като видяхме, че доста приятелки години наред махат бенки при него и нищо не се случва после, въпреки приказките на другите лекари. Не виждам и защо да се случва. Човекът си разбира от работата и това с преимуществото на операциите според мен е силно преувеличено. Аз лично никога не бих си махнала бенка с операция. Едно че смятам, че шансът за лоши последствия е много по-голям, второ че белези така или иначе остават. До сега не съм чула някой да е умрял след махане на бенка с лазер, но познавам една жена, която умря след оперативно махане на бенка на крака.

Между другото бащата на д-р Юлиян Пенев, също д-р Пенев и също дерматолог е производителят на Талодерма.  Simple Smile

# 318
Check Please,защо смяташ,че след оперативно махане на бенка е по-рисковано от това с лазер? Peace

# 319
Check Please,защо смяташ,че след оперативно махане на бенка е по-рисковано от това с лазер? Peace

Не съм медицинско лице и нищо смислено не мога да ти кажа, но аз по принцип съм много трудна с операциите и много, ама много ме е страх от тях. Видях белега на една моя колежка, на която са й махали бенка оперативно в София, като прибавя на ум и цялата какафония около една операция - не, не бих се решила. А Д-р Пенев казва "Тази става" или "Тази не става" и каквото прави, явно го прави както трябва. Досега не съм чула някоя пациентка да е имала усложнения, не че познавам всичките, но все щеше да се чуе.  Интервенцията трае около минута и след няколко дни бенката просто изчезва. На мене ми махна от лицето бенки, които растяха и според дерматолозите бяха потенциално опасни, особено едната. Стана 6-7 години обаче нищо ми няма, дори белег.  
Преди да се реша доста време наблюдавах ефекта върху мои приятелки. Едната от тях е цялата в бенки и всяка зима ходи по няколко пъти при него. Тя имаше големи релефни по тялото.

# 320
  • Варна
О, с лазера несъмнено е по-бързо, лесно и е далеч по-малък ангажимент. В това спор няма. Освен това, нямам предвид, че самото премахване с лазер като процедура крие някакви рискове. Съответно няма и логика в последствие да се случва нещо лошо. Рискът е в това, ако случайно премахнатата бенка е била злокачествена, защото с лазер се маха само горния слой. Не оспорвам компетентността на д-р Пенев, не случайно и аз отидох при него, но риск от грешки в преценката винаги съществува, колкото и да е минимален. Затова аз предпочетох белега и възможността да изследвам бенките след това, а и това беше препоръката на дерматоложката. И двата метода си имат плюсове и минуси, въпрос на личен избор е.

# 321
  • Somewhere far away
Много искам да си махна една, обаче ме е страх от упойкаата... доктори всякакви вече виждам че има и добри, може винаги да потърся препоръка от тук или от някой който вече си е махал бенки но мен продължава да ме е страх и просто не знам... не знам как ще го преодолея това!  Confused заради един тъп страх, просто не ми стиска и заради това ще си мъкна бенката и ще ми пречи цял живот!  SadCry

# 322
Упойката е локална и не се усеща нищо, но си в съзнание и в кондиция.

# 323
  • Somewhere far away
Знам... и знам също, че много боли докато ти я слагат- поне така са ми казвали.

# 324
  • Варна
Боли колкото всяка инжекция. Няма нищо чак толкова страшно. Очакванията за болка и страха от предстоящото са далеч по-страшни и болезнени от самата инжекция.

# 325
  • Somewhere far away
е...ама не всяка инжекция ти я бият точно в бенката... а на мен това ми е болна тема- мен ме  страх дори да я пипам, кво ли остава за това да ми бият там инжекция. Ссамо като си го помисля ими става зле!

# 326
Боли колкото всяка инжекция. Няма нищо чак толкова страшно. Очакванията за болка и страха от предстоящото са далеч по-страшни и болезнени от самата инжекция.

Точно така - боли като обикновено пробождане с игла и освен това упойката се поставя около бенката, а не в нея. Бъди спокойна, не бих го нарекла дори операция - а по-скоро манипулация. Не че и аз не брах страх де, затова сега се опитвам да успокоявам тези, на които предстои  Peace

# 327

Точно така - боли като обикновено пробождане с игла и освен това упойката се поставя около бенката, а не в нея. Бъди спокойна, не бих го нарекла дори операция - а по-скоро манипулация. Не че и аз не брах страх де, затова сега се опитвам да успокоявам тези, на които предстои  Peace

Подкрепям казаното от момичетата,че не боли.Аз също много се притеснявах,но се оказа без основание.Вече 1 месец от както си премахнах невус от лицето,оперативно,и няма почти никаква следа.Съвсем леко ми е червеничко,но постепенно изсветлява.
И тази процедура я водят точно манипулация.Траеше някъде 5-10мин.След премахването и до сега не ме е боляло.Радвам се ,че се навих да го махна,защото и за мен беше болна тема.Пръстите и погледа ми бяха все там.
Наистина няма нищо страшно.  bouquet

# 328
На мен също ми махнаха оперативно 2 бенки и нямах проблем.Упойката изобщо не боли и не се слага в/у бенката,а около нея.Lennyh много добре го е казала,за мен също това не е никаква операция,а си е по-скоро манипулация.
Все пак е с местна упойка и ми го правиха в кабинет,а не в операционна. Peace

# 329
И аз не си спомням да ме е боляло при поставянето на упойката.

Общи условия

Активация на акаунт