В момента чета ... 72

• 52 061
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
  • София
По средата на ,,Грешката'' на Ел Кенеди съм и определено не съм разочарована, въпреки че предпочитам любовни романи с по-зрели персонажи. И въпреки възрастта на героите, те определено са по-зрели от онези псевдо персонажи в ,,365 дни'' или ,,50 нюанса''.

# 106
Много хубаво ревю, Райна! Няма да я чета тази на Слимани.

Прочетох книга по препоръка на темата Simple Smile: "Три Ябълки Паднаха от Небето". Хареса ми защото беше пълна с надежда. Трудно ми е да определя това произведение като роман; по-скоро изглеждаше като колекция от разкази, свързани помежду си. Има и приказни елементи в книгата. Авторката има невероятно дар слово. Макар че някои развръзки  бяха невеороятни и нереалистични, книгата се чете на един дъх.

Харесвам трилъри, но "Наемателката" беше просто окей за мен. Ще погледна новата книга, обаче.

И донякъде изненадващо, "Мексиканска Готика" ми хареса. Започнах я с предубеждение, но романът има почти хипнотичен ритъм и увлича.

# 107
Много хубаво ревю, Райна! Няма да я чета тази на Слимани.

Прочети другата й книга - "Нежна песен", тя е вече много хубава и заради нея си купих "В градината на змея". Има и награда "Гонкур" за нея.
"В градината на змея" всъщност е написана много добре, успява да постигне въздействие. Щом не ме оставя безразлична, не мога да кажа, че не е хубава. Дала съм 4 звезди в гудрийдс.

Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 17:17 от Rayna13

# 108
Завърших "След края". Щях да бъда мнооого разочарована, ако не беше последната глава, която донякъде оправи положението. Категорично втората част от книгата е много блудкава, като пълнеж е, ама много бе хора, 200 страници. Както се писа и по друг повод в съседната тема, много разточителни обяснения и повторение на едно и също. С една дума, можеше да съкрати последните 200 страници на 50 и произведението нямаше да загуби!
Започвам "Мракът в сърцето ми", която съм твърдо решила да изкарам докрая заради "Кевин", който оставих на средата. Да видим!

# 109
  • Пловдив
Аз съм от малко, което не харесаха Три ябълки паднаха от небето. Никаква надежда не открих в книгата, отвсякъде ме лъхаше безнадежност и тъга.

# 110
  • на острова на мечтите
Завърших Главният заподозрян на Маринина. Този път не ми хареса чак толкова. Към края става по- концентрирана. Иначе ми се видя разводнена и малко изсмукана от пръстите.
Натъжиха ме Писма до Тео. Самотата е грозна работа.

# 111
И на мен Нарине Абгарян ми е тромава за четене. Превод ли, стил ли - не е моето нещо.

# 112
  • Русе
Прочетох ,, Двама братя'' и съм със смесени чувства. Като изграждане на персонажите, сюжетна линия и развитие ми хареса до към средата и малко след това. Нещото,което ми развали удоволствието от над 600-те страници е, Дагрмар, за мен негативен и отрицателен персонаж, толкова много ме издразни от началото до края, че направо такава емоция ми докара, нервна Laughing
Иначе в книгата не се засягат лагерите , а обхваща много дълъг период от 1920 - 1980 година, като започва от раждането на близнациче. Увлекателна е, действието се развива и не забива, държите в напрежение, определено авторът умееше да ме накара няколко пъти да се замисля, кой от двамата братя оцелява накрая. Ако искате да прочетете книга, в която не се разказва за лагерите, много добре е описан животът и ежедневието на гражданите и евреите преди и по време на ВСВ. Осебено като реална картина е пресъздадена нощна на счупените стъкла.
Вероятно целта на автора е била да покаже, че в такова време и обстановка, когато абсолютната власт е притежавана от един и той реше ,че днес имаш права и си нещо, утре си никой и ти отнемат всичко; как , за да оцелееш и за да живееш си готов да предадеш приятел, близки , да минеш през трупове буквално, но защо , за какво.
Финалът за мен беше претрупан последните 30 страници, като ми дойде в повече.

# 113
Аз съм от малко, което не харесаха Три ябълки паднаха от небето. Никаква надежда не открих в книгата, отвсякъде ме лъхаше безнадежност и тъга.

Да, има много тъга, но в тъгата има и надежда: нова неочаквана любов, нови животи след смъртта, чистотата, която героите са запазили въпреки трудния път на живота им. Самата книга по-скоро "звучи" като стихотворение. Чудя се дали авторката е поет. Няма да стане от най-любимите ми книги, но точно надежда откривам.

# 114
Дочитам автобиографията на Азиа Ардженто "Анатомия на едно диво сърце" (този превод ми се струва най-близък).
https://www.amazon.it/Anatomia-cuore-selvaggio-Autobiografia-Arg … nto/dp/8856679701
Вероятно е известна на някои. Дъщеря на италианския режисьор на филми на ужасите Дарио Ардженто и актрисата Дария Николоди.
Снима филми от 9 годишна, режисира, музикален изпълнител и т.н. За по-широката публика стана известна с участието си в движението #metoo и като последната партньорка на Антъни Бурдейн (не знам, доколко да навлизам в жълтини и в тази насока по повод смъртта му). Противоречива личност, която клиширано може да се нарече и "скандална".
Преди 20 години, помня, че четох и друга нейна автобиография, която ми хареса повече.
За художествени достойства няма нужда да говоря, още повече, че в подобни книги личното участие и това на редактора се размиват. Писана е преди година, явно, за да даде глас на версията й за случилото се с Уайнстийн и за да "осребри" престоя й в къщи покрай пандемията.
Не съм имала големи очаквания, защото Азиа е нескрит нарцисист от семейство на нарцистични родители, за които говори с негативни чувства и едновременно с това обяснява, колко обича. Версиите й за сексуалните издевателства на Харви Уайнстийн и Роб Коен също не звучат убедително.
Книга за секс, разказан с омраза към себе си и противоречиви послания относно употребата на наркотици.  
Следя работите й от около 30 години. Не я намирам нито за добра актриса, нито за добра режисьорка. За музикалния й талант не смея да се изкажа. Умее да се продава, но не знам, доколко все още задържа интерес.
Положително качество на книгата е, че е написана без претенции за литература, но резултатът е по-добър от този на доста маниерни автори.

Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 22:32 от Tsugumi_

# 115
Изслушах "Дамска детективска агенция N1" на Алекзандър Макол Смит и честно казано очаквах нещо повече . Очаквах някаква история, която се разкрива, а то се състои от мини разкази. За мен беше неангажираща, затова и започнах да слушам следващата - "Сълзите на жирафа" . В момента ми се слуша  нещо ненатоварващо. Обстановката, която е описана е приятна, но случаите са доста обикновени.

Междувременно започнах да чета Тревожна кръв на Робърт Галбрайт . В началото големината на книгата малко ме обезкуражи, но като я започнах всичко си дойде на мястото - добрият стар Корморан и ситуациите около него. За момента ми харесва.

# 116
И за мен е твърде потискаща.

Доста добре ми върви "Мракът в сърцето ми". Харесва ми и стилът на Ашли Одрейн. Приятно съм изнедана този път, т.к. имах много резерви!

"Дамска детективска агенция" е разтоварваща, да. Аз съм писала хвалебствия за нея. Алекзандър Маккол Смит вмъква в прозаични житейски случки много философия и хумор. Хем има върху какво да се замислиш, хем върви бързо. Фокусът не е върху работата по разследване на престъпления, тя е само фон.

Писмата до Тео - имаш предвид писмата на Ван Гок до брат му Тео ли?

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 09:09 от Анонимен

# 117
  • София
Две вечери се мъчих със "Сули" на Джон Гришам и в крайна сметка реших да я оставя.
Не че е лоша книгата, "любимият разказвач на Америка" отново е във вихъра си Blush но на мен баскетболните описания и терзания ми дойдоха в повече. Някои, изкушени в този спорт, може би ще я възприемат по-добре.
Все пак ми беше интересно да прочета и науча повече за събитията в Судан и в Южен Судан, за племето динка - племето на баскетбола и на най-високите хора на планетата.

# 118
Започнах "Харем" на Колин Фалконър, от доста време я бях набелязала, но все я отлагах. Стигнах до средата и толкова май не съм се дразнела на главна героиня, иде ми да я одуша.

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 12:18 от vermilion21

# 119
От Нарине Абгарян опитах да чета "Хората, които са винаги с мен" и я оставих недовършена. Понасям да чета за драми, мъка и тегло, но ми е трудно, когато стилът е сълзлив и сърцераздирателен, прекалено женски в лошия смисъл. И изгубих интерес, докато не прочетох много хубави отзиви за "Манюня" и съм решила някой ден да опитам да я прочета. Абсолютно същото е и отношението ми към Елиф Шафак - не ги оцених тези писателки, но ще дам отново шанс, защото може би си заслужава.
"Мракът в сърцето ми" е на дневен ред и може би точно нея ще прочета след "Блед пейзаж с хълмове" - дебютният и определян от критиците като най-японския роман на Ишигуро, който наистина много ми харесва и чета с истинско удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт