Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 41

• 24 539
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Моята дъщеря на почти 10 г е 30 кг, около 141 см е мисля. Но в класа и' има много по-пълни от нея, по-едри или по-високи. Тя е от по-фините, слаба е, но не е чак кльощава. За съжаление, забелязвам, че доста от децата в класа и' са едри и закръглени, с коремчета, а няколко (според мен) са си направо затлъстели...🙄 До голяма степен покрай хранителните навици на други деца, а също и на безплатните закуски в училище и един човек който я глези понякога с пакетирани неща, дъщеря ми все по-често търси подобни храни...🤨 Не яде всичко от безплатните закуски, но бисквити, курабии, кекс, гевреци, баници, сандвичи с шунка, кроасани не отказва, даже си взима допълнително...Добре поне, че всичко (освен кроасаните) е приготвено с приемливи продукти и без маргарини. Но пак си е тесто...По-рядко яде плодовете. Поне яде домашно панирано месо, риба, омлети, моцарела, кашкавал, някои зеленчуци като зелен боб, спанак, броколи, карфиол, моркови, краставици, даже понякога и брюкселско зеле яде. Но си я влече тесто и сладко (като повечето деца)...

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 20:22 от dolce miele

# 301
Последно. 8 годишно с 30 кила дебело дете ли се води или не?

# 302
  • Paris, France
Последно. 8 годишно с 30 кила дебело дете ли се води или не?

Много добре знаеш, че килограмите, сами по себе си нищо не значат. Колко е "дебело" едно дете зависи от това колко мазнини е натрупало в корема. Едно дете може да е 1.50м на 8 години, а друго да е 1.30м. Ще изглеждат по различен начин ако тежат и двете 30 кила. Две деца може да имат еднакво тегло и ръст, но едното да има много мускулна маса и никаква мазнина в корема, да тренира активно, а другото да е торба със сланина, без мускули и само мазнина и кокал.

Инсулин на гладно 9 е много, дори за пубертет и дете. Под 5 е нормата ма гладно. ИР може да се прояви след изяждане на ВХ и тогава да има скок, но на гладно инсулинът трябва да е под 5. Инсулин над 5 показва боклучава храна и/или излишни мазнини. Това е инсулин на дете с обезитет.

При децата инсулинът на гладно не се ползва за диагноза на ИР, защото варира много повече, отколкото при възрастни.

Очудвам се, че има диагноза преддиабет на базата на само тези стойности.

Менюто на детето е наистина супер боклучаво, особено за неактивно физически дете.

Бих погледнала витамин Д и Б12 как са при него.

# 303
Елора, не знам. Много зависи и от височината на детето, колко мазнини и мускули има...Дъщеря ми е 30 кг, 141 см на почти 10 г (другия месец ги навършва). Ибаче нищо, че е слаба, доста е силна и си има мускули. 😄 В класа и' имат дребно дете, прилича на дете от ДГ или от първи клас, но имат и доста високи деца...Предполагам, че ако е по-високо в случая е поне "добре сложено дете". Ако не е много високо, може и да има излишни кг...

# 304
Аз, понеже от доста време не съм яла нищо сладко и ми се е прияло, мисля да си направя следния десерт и пиша за консултация дали е добре за ИР (много пътувам и когато съм някъде по почивки, винаги похапвам десерти за диабетици, направо човек не може да познае, че нямат захар). Та десертът ми е следния:
2 попрезрели банана
2 попрезрели авокади
2 супени лъжици фъстъчено масло
1/2 чаша какао на прах
2 супени лъжици бадемово мляко
2 кутийки малини
щипка сол
Всичко се миксира.
Поръсва се с какаови стърготини и мални за украса, яде се изстуден. Та моля за получения крем, да ми кажете какво мислите, дали е ок за ИР?

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 20:42 от Lachesis

# 305
По-добре нвх шоколадова лава или ганаш, според мен.
Иначе всеки "диабетичен" сладкиш на който сложиш достатъчно подсладител ще е сладък или много сладък, много ясно. 🙂

# 306
По-добре нвх шоколадова лава или ганаш, според мен.
Иначе всеки "диабетичен" сладкиш на който сложиш достатъчно подсладител ще е сладък или много сладък, много ясно. 🙂

Аз не обичам с подсладители, много са гадни. А тези на местата, на които ходя, определено не ползват подсладители, защото веднага бих ги усетила.
Иначе в горния крем няма никаква захар, нито подсладител, взех рецептата от една английска топшефка.

# 307
  • в сърцата на децата <3
Лахезис, всичкото това преди да го миксираш го минаваш през кантара. Записваш и даваш грамажи. Ще ти кажа на целия десерт колко В има и ти си прецени на колко порции ще го разделиш. На око под 200 не ми изглежда, но може и да бъркам.

# 308
Лахезис, всичкото това преди да го миксираш го минаваш през кантара. Записваш и даваш грамажи. Ще ти кажа на целия десерт колко В има и ти си прецени на колко порции ще го разделиш. На око под 200 не ми изглежда, но може и да бъркам.

Ок, като купя авокадите, че сега нямам. А как ми се е прияло...омръзна ми тая тиква и то без нищо.

# 309
  • в сърцата на децата <3
В авокадото не са проблемни въглехидратите. Ако имаш останалите продукти, може да претеглиш тях. Най-вече бананите, какаото мисля, че 120 мл са около 90 грама, малините 2 кутийки би трябвало да са 250 грама общо. Бананите са най-въглехидратни и те са основния проблем. Бадемовото мляко от кутия ли е?

# 310
Чак ми стана любопитно на какви места ходи Lachesis...😃 Oбичайно под диабетични сладкиши се има предвид точно неща с подсладители, един или няколко.🙂
Вчера в Лидъл гледах кокосово и бадемово мляко. Кокосовото беше с добавен ориз (и някакви други сгъстители), бадемовото беше със захар и сгъстители...

# 311
Е то с тия два банана не трябва захар.
Но по-добре неузрели банани. Презрелите са силен въглехидрат.

# 312
Но си я влече тесто и сладко (като повечето деца)...
По-точно като всички хора... заложено ни е генетично да търсим храна която ни прави дебели, защото когато са се формирали тия заложби та до преди 100-тина години, не е имало храна 24/7 и 366 дни в годината на 1 ръка разстояние.

# 313
Да се самоцитирам относно "зрял", но не чак презрял (само че не се споменава колко грама е този "среден" банан):

Значи, минимум 50 гр вгх от бананите, а ако са по-големи по-презрели и сладки и повече...
Миоки, може и да е така, знам ли...но освен това този тип храни често са и по-удобни за ядене или няма нужда от прибори...

# 314
Да щото трябва да се яден нон стоп Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт