Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 41

• 24 564
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
  • в сърцата на децата <3
Долче, ако знаеш какъв черен хумор и самоирония ми се отварят като се разболея Laughing

Пускам менютата в скрит текст, направо се самоцитирам от изпратените съобщения
Скрит текст:
Добре, щом ядеш всичко е супер лесно: пускам ти снимано меню за месец и половина, което съм правила в края на миналата година.

Бронираното кафе не е задължително, аз го пия ако съм гладна сутрин, а имам работа или бързам. Приготвя се като към чисто кафе (може еспресо, шварц, нес..) се добави супена лъжица масло - кокосово или краве. Блендира се и става като лате. С кокосово ми харесва най-много. Може да се добави и сурово яйце, но не всеки обича, и/или ванилия, канела...

Колбасите трябва да са с максимално чист състав. В моето меню луканки, суджуци, кърначета и пр. са домашни, ние си ги правим. Каймата за рецептите - също. Не е нужно да си чак толкова стриктна, просто избирай марки с няколко съставки на етикета, не половин менделеева таблица. Не знам от къде си, но в Пловдив такива меса са на Меском Попов. В Плевен/Ловеч и района - Лесидрен. В Добрич, Варна - Добротица. Със сигурност има още много и където и да си - ще откриеш.
Ще ти направи впечатление, че често обяд и вечеря е едно и също - това се дължи на факта, че нямам физическата възможност да готвя два пъти дневно, а и ми омръзва.

Пица: има множество рецепти за нисковъглехидратно тесто за пица. За себе си още не съм открила "като истинско", така че от сега приеми, че нисковъглехидратните храни само имитират пръвообраза, но вкуса не е същия. Може пак да са вкусни, но по различен начин.

Спагети: има на пазара един продукт, който се нарича "слим паста". Не съм го пробвала, но доста го хвалят. Има и ориз, има и различни видове паста. Важно е да се измие и изкисне добре преди готвене, според рецептите, които съм чела.

Така, добавям и разни рецепти, които съм правила. Ако ползваш ФБ, мога да ти дам линк към групата, в която публикувам, голяма е и винаги има нещо интересно за готвене Simple Smile

Таханов хляб

Сигурна съм, че ще имаш много неясноти, но може да ми пишеш за всичко, което се сетиш. Месечното меню е просто за черпене на идеи, реално никога не го спазвам дословно. Ядат се много яйца, масло, сметана, месо, риба. Всичко трябва да е пълномаслено, не да му наливаш мазнината допълнително. Свежи зеленчуци за салата също може всякакви, сега идва сезона на карфиол и броколи - може на корем! Много, много важно, обаче, е като въвеждаш мазнините да спреш въглехидратите. Няма друг начин. Без изключение 1-2 сладки или лъжица мед. Никакви такива. Никакви! Не се сещам друго за сега Simple Smile
Нищо нечувано и невиждано няма, просто понякога имам нужда да го видя написано, за да се сетя и да ми се дояде или да сготвя дадено нещо. Рибата на малко места присъства защото я ползваме ако няма друго или ако не ни се яде втори път едно и също. Аз не обичам риба, така че консервата риба тон ми е най-големият компромис. Ядох веднъж и сьомга, хубава беше, но миризмата на риба ми е неприятна и колкото и да е полезна - не мога.

# 286
Здравеите.Незнм дали тук мога да получа отговора си,но ще пробвам,ако не съжалявам и благодаря.Със съмнение за инсулинова резистентност на дете на 8години.Може ли да се коментира впредвид че е дете,тук?Благодаря и късмет и успех на всички.
Може да се коментира, но все пак имай предвид, че не всичко което важи за възрастните може да се отнесе към детския организъм. Хубаво е да намерите ендокринолог, в крак със съвременното знание за това състояние, който да го следи и написаното тук да се взима с доза здравословно съмнение.   Peace

# 287
Благодаря,ясно ми е в процес сме на изследване още.Гложди ме нещо и исках да питам хора които все пак са по запознати.Докторката е Категорична че детето е с предиабетно състояние.То нашата е дълга,но имаме глюкоза на гладно 4.84(2.76-6.11)е референтна и инсулин 9 .67 (2.60-24.90) референтна.Аз се поразрових за този тест HOMe ir test и като разделих е 2,08мисля до 2.50 е нормално,но тук идва и претиснението на докторката от къде идва Знам че е сложно поднесено но имам да си отговарям на доста отговори още Детето преди 4години след Енцефалит се парализира на 100%Слава богу след доста тренировки,е с бастунче но е ясно че няма физическата активност на другите деца.Незнам какво да мисля.Другата седмица сме при нея,но искам да си сверя малко часовника.Благодаря

# 288
При вас има доста усложняващи обстоятелства. Това че няма голяма физическа активност не е фатално - колкото може. Със сигурност полага по-големи усилия за извършване на дейности, за които на друго дете не се налага та реално физическото натоварване е според текущите възможности. Знаеш си, че трябва да продължавате в тази посока. Та мисълта ми е, че липсата на голяма физическа активност не е в основата на проблема, макар че вероятно допринася.
Как се храни детето? Дай няколко типични примерни дни.
Принципно кето диетата произлиза от протокол за лечение на деца с епилепсия. Кетоните стимулират правилното протичане на процесите в мозъка. Мисля, че няма да е лошо да потърсите специалист, който се занимава с кетогенно хранене.

# 289
Допреди 2 месеца хапваше сладко ,,ама наистина след обед и след вечеря по 1 вафла или бисквити ,сладолед,рядко шоколад,дъвки често.Колкото и немазни неща и броколи,моркови варени с печено пилешко,риба,миди,боб леща,толкова и дюнер ,пържени картофки.От 2 месеца насам никакво сладко,малко много малко боклуци.Залуска задължително има палачинка с пудра захар,или препечена с пастет,препечена със сол,рогче в училище хапва някой сандвич,парче пица а ако има време от стола някоя яхния.Забравих д акжаа че спряхме всякакво мляко заради стомаха само кисело мляко с живи бактерии тоест по хубаво.от там отиваме на рехабилитация и плуване някой ядки в колата царевица варена обича много и като се приберем е вечерята.Салата плюс ахния ако нямам пържола,яйца на очи без олио с 2 капки,но гледам ако мога ако не всяка вечер да има сготвено през вечер .Това е средно деня.Нямаме време да седне през деня в къщи да хапне чак вечер.

# 290
Ly S, детето има ли наднормено тегло?
Лекарката ти може да е една от малкото специалисти, които да смятат, че тези стойности не са добре.
Защото при такива стойности повечето ендокринолози ти казват, че си супер и те чакат след време да си лекуваш диабета.
Ние не сме лекари. Предпочитаме да лекувам проблемите си с правилно хранене и да избягваме хапчета.
Темата е резултат от работата на лекарите. Тъй като лекарите не успяват да излекуват нито ИР, нито диабет, хората си търсят другаде решението.
Колкото до менюто му и преди са били боклуци и сега са боклуци.
Не знам защо мислиш,че палачинка с пудра, рогче, пица е здравословно ядене. А царевицата също е въглехидрат и има хора са толкова зле, че и нея не могат да понесат. Както и картофи, ориз, хляб, плодове и т.н.
Може да имат деца да толерират такова хранене, но децата не са еднакви и всеки трябва да си гледа нуждите на собственото си тяло, а не защото Мишо яде торта, чакай и аз.
Прочети първия пост,защото явно и ти не знаеш много неща.

# 291
  • София
.

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 16:26 от АРТЕМИС

# 292
Далече съм от мисълта че не са боклуци,явно така съм се изразила.Той е 8 г.и е 30килограма.По интерес на обстоятелствата от 2 месеца започнах да ям храни с нисък гликемичен индекс че исках д асвалям килограми ,не че съм пълна но и така да се науча д ахапвам по здравословно.И сега ще станем двама май.Заместихме захар с Агаве почнах и на него така от скоро.Ориз с булгур или елда.Картофа с червен.Спанака често в салати долу горе това.Ще се срещам с нашата докторка другата седмица,тя не е ендокринолог.Занимава се с биорезонасна диагностика.

# 293
Виж сега, аз деца нямам и не ми говори нищо това 8 години и 30 кила.
Агавето си е пак захар.
Булгура и елдата също. Добър вариант е ако ще се ядат да е зоново хранене.

# 294
Доста му е боклучаво менюто на детето.

Тази добавена захар, включително и агавето, трябва да я махнете, ако не веднага, постепено да изчезне от менюто. Научи се да правиш режимни сладкиши - дете е все пак и ще се сравнява с връсниците, концепцията им за здравословно, ако изобщо имат такава е доста неясна.

Растителните мазнини с изключение на зехтин (макар че аз съм с особено мнение и за него) и кокосово масло също трябва да изчезнат. Ползвай краве масло. Внимавайте и със спанака, съдържа високо количество оксилати. Царевицата също бих я изключила, мен лично ме болеше корем от нея преди режима.

От написаното, оставам с впечатление, че основно тесто яде или има тесто на всяко хранене. Трябва да вземеш мерки по отношение на храненето, хич не е добро.

# 295
Децата не са ли с по- висок инсулин заради растежа? Или важи само за тийнейджърите?
Моето на 6 е 21кг и е слабо, друго на 6 е 32кг и е дебеличко, за 8 годишно предполагам, че е нормално или малко пухкаво.
Най-добре е да намерите добър детски ендокринолог. Махнете сладкото поне вечер и вижте дали няма има разлика в показателите. Не бива да вечеряте късно.

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 20:24 от alivi

# 296
Не знам какви са стойностите при децата, но ако са като при възрастните от гледна точка на граници, възможно е и там да е същато мазало.
Слушала съм доста лекции по темата кетоза и общо взето, кетозата подпомага развитието и работата на мозъка много по-ефективно от глюкозата. Разбира се, мозъкът има нужда от определено количество глюкоза, но всичките му нужди от такава, се покриват от черния дроб и не е нужен нито грам внесена от вън.

# 297
Знам че му е.Ние от от ангажименти нямаме никакво време но ще се опитам вече да променя.Ще изчета темите в началото и ще се опитам да разбера всичко.Ако имам въпроси ще питам,ако може естествено.Тя и докторката ще ни обясни неща.

# 298
Питай и вземи мерки. Детето ти ти е най-важно. Знам, че е трудно, но ще трябва да намериш време, ако си наистина загрижена за здравето му (сигурна съм, че си). Като осъзнаеш колко е проблематична добавената захар и растителните олиа особено, ще намериш начин. Успех!

А и да добавя, ако си добре с английския, препоръчвам ти лекциите и книгите на професор Тим Ноукс (Tim Noakes).

# 299
Децата не са ли с по- висок инсулин заради растежа? Или важи само за тийнейджърите?

За тийновете съм  го чела и доста тук са го писали.
За по-малките не знам.
Все пак не са му чак толкова лоши стойностите.
И не е нужно големи рестрикции.
Дори може зоново хранене да мине, ако няма кой знае колко излишни кила.
Ly S, това което трябва  да направиш е да се ограмотиш за храната. После като изчетеш достатъчно да ограмотиш и детето.
А какъв е точно този лекар? Не съм чувала за лекар по биорезонасна диагностика.
Да не е някакъв изкарал кратък курс да работи на някаква машина.
Едно нещо знам за лекарите. Всеки има право да дава диагнози по неговата си специалност.
Когато отидох при гастрото заради проблеми със запека, той видя миомата. Но той не е гинеколог и няма право да поставя диагнози, които не са му по специалността. Затова не каза нищо, а ме прие в болницата. И като ме приеха ме изпратиха при гинеколог. Като го питах защо, измънка нещо.
Та твоя "лекар" също няма право.
Разбира се пак поне те е изплашил малко и е хубаво, че си се ориентирала към правилно хранене.

Общи условия

Активация на акаунт