Инсулинова резистентност - тема 2

• 14 071
  • 603
  •   1
Отговори
Старата тема
и още една много полезна месечна тема от подфорум "Диети и отслабване"
Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето,
която в първия си пост има много информация, събрана от потребителите на форума.

# 1
  • София
За съжаление и аз съм за тук. Спирам сладкото изцяло. Надявам се да я преборя за няколко години. Ще ми се наложи да сваля едно десетина кила, но да видим ще успея ли.

# 2
За съжаление и аз съм за тук. Спирам сладкото изцяло. Надявам се да я преборя за няколко години. Ще ми се наложи да сваля едно десетина кила, но да видим ще успея ли.
Лично според мен половинчато и грешно в някаква степен решение ... Да всичко от типа на вафли, торти и т.н. трябва да се спре. Аз лично не ги обичам тези неща и за цял живот - на 55 г съм,  дали съм изяла една торта !?. , видно е,  че при мен И скочи от друго - аз напр. обожавам солено тестено - баници, тутманици, питки, солени кексове, страшно харесвам и картофи , ориз - оказа се че точно от това И ми бе висок .Е изключих ги, замених ги с плодове и зеленчуци с нисък ГИ и ... слава богу И вече е добре. Като бонус ми дойде и свалянето на кг

# 3
Да, за съжаление, често спирането само на сладкото не е решение.

# 4
  • София
Кога се разбира това? Иначе живея доста динамичен живот, под 10000 крачки на ден не падам. Надявам се спирането на сладкото и движението да са достатъчни.

# 5
По общото ти състояние - как се чувстваш физически в сравнение с преди, посоката на теглото, ако има излишни кг и кръвните показатели.

# 6
Кога се разбира това? Иначе живея доста динамичен живот, под 10000 крачки на ден не падам. Надявам се спирането на сладкото и движението да са достатъчни.
лятото правех средно около 15000крачки на ден + леки упражнения по 15-20мин ....Сега съм на около 10000 крачки защото сутрин ми е тъмно и студено+ упражненията.
Как се усеща падането на инсулина?Аз лично не го усещах, май при повечето хора е така  ..... По принци И се тества само лабораторно и е 7-8 пъти по скъпо тестването му от КЗ - която пъм можеш колкото пъти искаш да тестваш с домашен глюкомер . В къщи има глюкомер- когато ми бе висок инсулина и КЗ бе 5.6-5.9 , а след това след месец като се тествах И бе 8.2 и поддържах  КЗ до към 5.3-5.4, последно  КЗ бе 5.0-5.1 , съответно И ми бе  5, но това са стойности само за мен ....

# 7
Здравейте, от известно време ви следя и реших да се посъветвам и с вас. С хипофункция и Хашимото съм, като в момента съм вкарала хормоните горе-долу в норма, на 75 еутирокс. Реших да се консултирам с ендокринолог с молба да изследваме повече метаболитни показатели, тъй като от известно време имам умора и една типична мозъчна мъгла. Имам качени килограми от бременността и все още кърмя. Лекарката беше меко казано издразнена защо съм отишла сега, като тя нищо не можела да ми предпише да пия, каквото и да излезе от изследвания (аз така или иначе бих пробвала да коригирам нещата само с хранителен режим), но все пак ме насочи какво да пусна в амбулаторния лист. Чак в лабораторията се усетих, че е написала при обременяването да се тестват само показателите на 0 Мин и на 120 мин. Там ме посъветваха да следвам предписанието на лекаря и че 60 мин. не било толкова важно да се гледа… Мислите ли, че има инсулинова резистентност от тези резултати, или не са достатъчни за да се направи заключение? Холестеролът е висок и ще започна също така по-високи дози витамин Д.

# 8
Инсулинът не се усеща как пада, по-вероятно е да усещаш, ако се е качил. Например, ако ти се доспива след хранене или не отслабваш дори и да намалиш храненето или пък отслабнеш с диета, но после за кратко време връщаш.
Той е причина или една от най-основните за складиране на мазнини. Без него, не можеш да преобразуваш хранителните вещества в мазнини колкото и да ядеш. За това децата с тип 1 диабет са умирали преди да открият инсулина.
Друга индикация, че е скочил е ако преди това ти е скочила кръвната захар. Сега колко точно се е качил, не може да се каже, но генерално, колкото по-висока ти е КЗ при измерване, толкова по-вероятно е след това да има по-голям пик и на инсулина.
Да, по-скъпо е изследването, но не ти е нужно да го мериш като захарта. Мерене в лаборатория веднъж на 6-12 месеца е достатъчно за сверяване на часовника. През останалото време можеш спокойно да съдиш по косвени фактори.
Аз меря моя веднъж годишно, но се храня режимно по принцип и нямам намерение да се връщам към старите навици или да включвам нови храни.

Irki, сравнително добри са ти резултатите на захар и инсулин, но имаш мегдан за подобрение.
Цели се в КЗ на гладно под 5 и инсулин минимален, без да е несъществуващ. Тоест за него около 2-4 го дават оптимален. Не ти трябват хапчета.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 12:17 от Nevermoresleep

# 9
лятото правех средно около 15000крачки на ден + леки упражнения по 15-20мин ....Сега съм на около 10000 крачки защото сутрин ми е тъмно и студено+ упражненията.
Как се усеща падането на инсулина?Аз лично не го усещах, май при повечето хора е така  ..... По принци И се тества само лабораторно и е 7-8 пъти по скъпо тестването му от КЗ - която пъм можеш колкото пъти искаш да тестваш с домашен глюкомер . В къщи има глюкомер- когато ми бе висок инсулина и КЗ бе 5.6-5.9 , а след това след месец като се тествах И бе 8.2 и поддържах  КЗ до към 5.3-5.4, последно  КЗ бе 5.0-5.1 , съответно И ми бе  5, но това са стойности само за мен ....
И аз  меря с домашен глюкомер
на гладно ми е 5
час след ядене 6,5
след 3 часа 5.4

глюкомерът ми дава , че съм в граници, но като се разрових из нета друго пише

# 10
Аз съм на периоди с меренето на КЗ, защото знам от какво и колко ми скача.

Инсулинът последно ми беше 2,78, а захарта в този момент 3,96. Предната година инсулин 4.49, захар 4.64.
След ядене захарта не ми се качва над 6, освен ако не ям някой боклук, но това е много, много рядко - с месеци паузи. Ако ям сладко с мазнини, пикът на захарта може да е и на 4-ти час чак.
От тестени КЗ ми е в небесата - над 11. Повече се качва отколкото от чиста захар и след такова прегрешение отнема около 3 дни за да се нормализират нещата, така че за мен, зърнени и тесто, веднъж на високосна, евентуално.

# 11
  • Варна
Уау, инсулин 2,78 е топ. Колко време ти отне да го постигнеш и само с режима ли?

# 12
Само режим, да.
За съжаление, нямам идея колко ми е била стартовата позиция, защото промених нещата без изследвания, само по симптоми и опит да намеря решение в нета. Лекарите не ми обръщаха внимание, защото нямах наднормено тегло, проблем с кръвно или със стандартните кръвни показатели - там черен дроб, хемоглобин, гликиран хемоглобин и стандартните щитовидни. Даже бях поднормена (вероятно заради липсата на мускул) и захарта на гладно нормална. Обаче здравето ми прогресивно се влошаваже. Озверяване от глад, хранителна кома, разни дразнещи болежки, които били от възрастта разбираш ли... след 40-те така било.

# 13
Аз сладко не ям, но явно е от тестените
Уж ги избягвам, но не успявам винаги
За 1 година съм качила 7 кг , на ръст 158 и не мога да ги сваля
Знам че след хранене трябва да се движа, но няма как на обед на работата

# 14
Движението е хубаво нещо, но крайно недостатъчно. Отслабва се в кухнята. Ако храненето не е на ниво, движението и спортуването не помагат, само те правят по-гладна.

Общи условия

Активация на акаунт