Инсулинова резистентност - тема 2

• 22 215
  • 768
  •   1
Отговори
# 15
И двете са важни, според мен. Просто повечето хора го приемат това като - дай да се движим че да изгорим калории, че а дано отслабнем. А то изобщо не е до това, просто обездвижването влошава ИР съществено. Е, ако успее човек и да качи мускулна маса - още по-добре, разбира се. Но основното е да не се заседява а да има регулярно движение. Не всеки има време и възможност за дълги розходки, това ясно. Но ако няма физически пречки за това, какво ще го спре няколко пъти през деня да стане от бюрото и да клекне няколко пъти? Това и в тоалетната на офиса го правят някои, че все пак насред колеги не върви. Минутка отнема, малко хора са чак толкова заети че не могат.
По-добре повече, разбира се. Но и малките редовни раздвижвания са важни, а те поне са лесни.

# 16
  • Б
Здравейте, а триглицеридите при ИР високи или ниски са?

# 17
Здравейте, от известно време ви следя и реших да се посъветвам и с вас. С хипофункция и Хашимото съм, като в момента съм вкарала хормоните горе-долу в норма, на 75 еутирокс. Реших да се консултирам с ендокринолог с молба да изследваме повече метаболитни показатели, тъй като от известно време имам умора и една типична мозъчна мъгла. Имам качени килограми от бременността и все още кърмя. Лекарката беше меко казано издразнена защо съм отишла сега, като тя нищо не можела да ми предпише да пия, каквото и да излезе от изследвания (аз така или иначе бих пробвала да коригирам нещата само с хранителен режим), но все пак ме насочи какво да пусна в амбулаторния лист. Чак в лабораторията се усетих, че е написала при обременяването да се тестват само показателите на 0 Мин и на 120 мин. Там ме посъветваха да следвам предписанието на лекаря и че 60 мин. не било толкова важно да се гледа… Мислите ли, че има инсулинова резистентност от тези резултати, или не са достатъчни за да се направи заключение? Холестеролът е висок и ще започна също така по-високи дози витамин Д.
Не мисля, че има смисъл точно сега да започнеш да пиеш витамин Д при положение, че кърмиш.
Високите дози витамин "Д" при кърмачетата водят до проблеми с бъбреците. Нямаш представа препарата, който си избрала как и колко преминава през кърмата.
Започни с хранителен режим в който да не ти липсва нищо, като ограничиш количествата. Наблегни на водата и чая за да нямаш проблеми с кърменето.
И започни да се движиш. Знам, че с бебе е трудно но намери място и време около вас за да ходиш редовно.
Успех.

# 18
И двете са важни, според мен. Просто повечето хора го приемат това като - дай да се движим че да изгорим калории, че а дано отслабнем. А то изобщо не е до това, просто обездвижването влошава ИР съществено. Е, ако успее човек и да качи мускулна маса - още по-добре, разбира се. Но основното е да не се заседява а да има регулярно движение. Не всеки има време и възможност за дълги розходки, това ясно. Но ако няма физически пречки за това, какво ще го спре няколко пъти през деня да стане от бюрото и да клекне няколко пъти? Това и в тоалетната на офиса го правят някои, че все пак насред колеги не върви. Минутка отнема, малко хора са чак толкова заети че не могат.
По-добре повече, разбира се. Но и малките редовни раздвижвания са важни, а те поне са лесни.
Те че са важни, важни са, но движението и тренирането не е за отслабване, а за тонизиране и изграждане или поддържане на мускулна маса. Откакто започнах да тренирам, съм по-гладна и ям повече.
Дори спортистите не ядат каквото душата им иска, а каквото им е зададено според целите. Да, на тези които спортуват повече им се разминава малко повече от на другите, но не с много. Съгласна съм за заседяването е лошо но в здравословен аспект, не от гледна точка на теглото.

По вероятно да са високи, но не непременно.

# 19
Високи са. Те също трябва да се следят.
Аз от 2 години също съм с перманентно свален инсулин на гладно - 3. Тръгнах от на гладно 17.

# 20
Браво, Шарпи! А ти кг+ имаше ли с този инсулин 17?

# 21
Моите триглицериди са ниски - под нормата.
Инсулинът ми е почти 20 при КЗ почти 6.
Нищо не сим предприла още. Сега разбрах, че имам ИР.

# 22
Браво, Шарпи! А ти кг+ имаше ли с този инсулин 17?
Благодаря! Flowers Hibiscus
Имах 15 кг отгоре, които качих за 1 година, без нищо да променям в навиците си. Тогава се светнах, че нещо не е наред. Сега, откакто си влязох в нормалното тегло, тежа 50 кг, висока съм 162 см. Започнах с килограми 66, инсулин 17 на гладно. Свалих ги трайно в рамките на около година. Първите 8 паднаха за около 2,5 месеца, останалите за още 6-7. От две години насам поддържам 50 кг.

# 23
Инсулинът последно ми беше 2,78, а захарта в този момент 3,96. Предната година инсулин 4.49, захар 4.64.
Според мен предишната година са били идеални. 3.96 за кръвна захар не е ли много ниско? Под 3.9 го дават хипогликемия. Инсулинът също е на долната граница.

При мен най-сетне има светлина в тунела. Ще се опитам да разкажа всичко максимално стегнато, защото е дълго...
- 10 г. не успяха да ми установят проблем, свързан с щитовидната жлеза, накрая бях като дроб. Много качени килограми, нямах сили да се движа, шум в ушите, зверско сърцебиене, пулсът ми в покой беше над 100.

- с помощта на момичетата от темата за Хашимото успях да стигна до насоки какво да търся и в крайна сметка се откри проблемният хормон. Предписаха ми лечение, нещата се подобриха значително, но проблемът с килограмите остана.

- 1 г. по-късно друг лекар се сети да ми пусне изследване за ИР и Б12. Витаминът беше нисък, инсулинът 13 на гладно и се покачваше, вместо да пада. Назначиха ми Глюкофаж и хранителен режим. По принцип се храня здравословно, но не обичам месо, нямам явно и достатъчно воля, защото успявах да издържа 2 седмици и се предавах. След това хапнех ли филия хляб, плод, леща или чаша алкохол, тръгвах рязко нагоре. С една дума тъпчех на едно място.

- Миналата година си казах, че зарязвам всичко, ще ям каквото ми се яде (уточнявам, че нямам кой знае какви вредни навици, нито обичам торти, нито шоколади, тестени умерено, кафе не харесвам със захар и т.н.). Също така ставам късно и реално имам 2 хранения. В скрития текст изредих какво ядях, като това са нещата, които обичам, не съм се ограничавала.
Скрит текст:
По 1 филия хляб (пълнозърнест) на обяд и вечер. Сладко - шоколадов мус, панакота, плодове или десертчета от щанда за диабетици. Леща, боб, спагети (пълнозърнести), пица с кето тесто или пълнозърнесто - но тези неща рядко, може би веднъж в месеца. Иначе яйца, риба, свинско, пилешко, дробчета, сърчица, телешко, заек, тиквички, патладжани, сирене, кашкавал, майонеза, масло, броколи, карфиол, салата.
За 1 г. свалих 12 кг. Предвид това, че преди се ограничавах и не свалях, а тогава приемах плодове, хляб и сладки неща, макар и без захар, започнах да се чудя дали не съм болна и от нещо друго, да не казвам какво, от най-лошите... Просто не можех да повярвам, че кантарът тръгна надолу без усилия. Пуснах си изследвания, инсулинът беше паднал от 13 на 8! Захарта ми винаги е била нормална, около 5.

- Тази година реших да ускоря нещата и направих едно кето за месец и нещо свалих 7 кг. Пуснах си изследвания и щах да падна, инсулинът пак скочил - 11.5.

- Отидох при нов ендокринолог, разказах всичко и първите ѝ думи бяха - първо спираме кетото и безвъглехидратното хранене. За толкова години никой не ми беше казвал толкова приятни думи Trollface препоръча ми книгата на диетолога Галина Вутова, която съвпадаше почти 1:1 с начина на хранене от миналата година. Единствената промяна, която направих е, че спрях напълно алкохола, въпреки че в книгата е разрешен в определни количества. Може би на друг влияе по различен начин, но за себе си установих, че и 1 чаша вино да пия на ден, задържам, сърцето ми тупка, подувам се и т.н.

- Но пак не мина всичко гладко Laughing реши да ми смени Глюкофажа с друго лекарство, уж по-добро. Пих го 1 месец и се уплаших, задържах много вода, направо ужас. + 7 кила отгоре и имах странни усещания в очите. Изписа ми пак Глюкофажа и за около 2 седмици тези 7 кг изчезнаха. Общо от 1 септември досега съм -11 кг. (общо 25 кг надолу).

- Не съм по спорта. Преди се насилвах да тренирам, но нямаше особена разлика със и без. Старая се да ходя 6-8000 крачки заради ставите и тонуса и упражнения за разтягане. Освен Б12 се установи и нисък витамин Д. Откакто го приемам физически се чувствам все едно някой ми е сложил батерии.  

- Декември ще пускам пак изследвания, дано и инсулинът пада заедно с килограмите.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 17:35 от Не се сърди, човече

# 24
Да, поне при мен беше така!

# 25
Не се сърди, човече, тази захар не смятам че беше ниска. Не съм имала хипогликемия. Редовно имам такива стойности и нито един път не съм почувствала разлика, а знам какво е хипогликемия и какви са усещанията при такава.
Мисля, че най-ниската захар която съм засичала по време на фаст е била 2,8 - пак без хипо и се чувствах добре физически.

# 26
Скрит текст:
Те че са важни, важни са, но движението и тренирането не е за отслабване, а за тонизиране и изграждане или поддържане на мускулна маса. Откакто започнах да тренирам, съм по-гладна и ям повече.
Дори спортистите не ядат каквото душата им иска, а каквото им е зададено според целите. Да, на тези които спортуват повече им се разминава малко повече от на другите, но не с много.
Съгласна съм за заседяването е лошо но в здравословен аспект, не от гледна точка на теглото.
Нищо по-различно не казах, наблегнах обаче че в този "здравословен аспект" влиза и ИР, на която влияе колко редовно се движим.

Не се сърди човече, хипогликемия е малко относително и по принцип, а за някой на кето - още повече. 3.9 е ниско за някой който гори основно глюкоза - преценили са че някъде там вече става по-вероятно да падне много ниско и тоя човек увисва буквално без батерии. За някой който не разчита на тая захар за гориво... никакъв дерт не е дори и малко по-ниска. А и хипогликемията сама по себе си е гадна защото тялото реагира на стреса от рязкото спадане на КЗ, там си е паника на всички нива. Когато е стабилна захарта, а не да играе нагоре-надолу, общото състояние също си е съвсем стабилно.
Иначе с очите си съм виждала човек дето при КЗ 5.5 беше тръгнал да бере душа, тотална хипо си беше. Защото за него това е ниско, той от глупост поддържа все висока КЗ. Диабетик е но тип 2 и не спазва и подобие на разумно хранене.
А и (това вече са си мои мисли по въпроса), 3.9 маркират като граница на глюкомерите, това ОК. Обаче замисли се кои са хората които ползват такова нещо редовно - поначало основно диабетици на инсулин, тия машинки са направени най-напред те да могат да се следят вкъщи и да са в безопасност. Тях има от какво да ги е страх, вероятно и повече е имало от какво по времето когато е решена тази стойност че сигурно и по-малко прецизност е имало с измерването на КЗ и с дозирането на инсулина им. Те и на днешно време си знаят че трябва да внимават там.

# 27
  • 🌊
Шарпи ми даде надежда, че и моя инсулин на гладно е 16. За кг явно съм заковала свалянето на 50 от начални 54.

# 28
Ще спадне, но иска време и съответно спазване на режим. Наскоро слушах една докторка която го обясняваше по много достъпен начин това и наблягаше как който иска да си свали инсулина не бива да прекъсва режима особено, докато не го постигне.
Обясни го с това че той инсулинът си се произвежда и чака, не се прави на момента когато потрябва а тогава просто се освобождава от панкреаса в кръвта. И като тялото е свикнало с по много, бета клетките в панкреаса произвеждат все по много, да има нали. И че трябва да мине доста време, преди да се пригодят да произвеждат и държат по по-малко инсулин в готовност, включително и не помня дали каза колко им е жизненият цикъл на тия бета клетки но да се образуват нови и да заменят старите дето са "прекалено работливи". Обаче наблегна изрично на това че трябва да имаш някакъв достатъчно дълъг непрекъснат период от време през който не настъпва нужда от кой знае колко инсулин. И като не си го постигнала това, а решиш "абе я днеска да го пиша дъждовно пък от утре пак диета"... едва ли не отначало почваш, поне в това отношение. Това отделно от чувствителност/резистентност, а изрично за произвоството на инсулин.
Сега, точно тая докторка поначало е фен на строго кето, ама много строго, та не е изненадващо че толкова крайно се изказва. Колкото и да ми допада някой като го гледам, винаги с щипка сол нали. Но има логика в това което казва, а и ми стана интересно защото точно по този начин обяснено май не го бях срещала.
Другото което говореше и то е още по-логично също - ако дълго време си държиш инсулина нисък и не произвеждаш по много, тия клетки вече нямат и капацитета веднага да произведат много ако стане нужда. И съответно КЗ се вдига много ако се наядеш със захар. И как някои казват - ей го, те тия на кето са даже още повече резистентни, виж как им скача КЗ. А той просто инсулинът е малко, не че не си върши работата и има ИР. По принцип адаптирането към произвеждане на повече е по-бързо отколкото обратното, дето тук се стремим към него, но и то не е на момента де.

# 29
  • София
Скрит текст:
Инсулинът последно ми беше 2,78, а захарта в този момент 3,96. Предната година инсулин 4.49, захар 4.64.
Според мен предишната година са били идеални. 3.96 за кръвна захар не е ли много ниско? Под 3.9 го дават хипогликемия. Инсулинът също е на долната граница.

При мен най-сетне има светлина в тунела. Ще се опитам да разкажа всичко максимално стегнато, защото е дълго...
- 10 г. не успяха да ми установят проблем, свързан с щитовидната жлеза, накрая бях като дроб. Много качени килограми, нямах сили да се движа, шум в ушите, зверско сърцебиене, пулсът ми в покой беше над 100.

- с помощта на момичетата от темата за Хашимото успях да стигна до насоки какво да търся и в крайна сметка се откри проблемният хормон. Предписаха ми лечение, нещата се подобриха значително, но проблемът с килограмите остана.

- 1 г. по-късно друг лекар се сети да ми пусне изследване за ИР и Б12. Витаминът беше нисък, инсулинът 13 на гладно и се покачваше, вместо да пада. Назначиха ми Глюкофаж и хранителен режим. По принцип се храня здравословно, но не обичам месо, нямам явно и достатъчно воля, защото успявах да издържа 2 седмици и се предавах. След това хапнех ли филия хляб, плод, леща или чаша алкохол, тръгвах рязко нагоре. С една дума тъпчех на едно място.

- Миналата година си казах, че зарязвам всичко, ще ям каквото ми се яде (уточнявам, че нямам кой знае какви вредни навици, нито обичам торти, нито шоколади, тестени умерено, кафе не харесвам със захар и т.н.). Също така ставам късно и реално имам 2 хранения. В скрития текст изредих какво ядях, като това са нещата, които обичам, не съм се ограничавала.
Скрит текст:
По 1 филия хляб (пълнозърнест) на обяд и вечер. Сладко - шоколадов мус, панакота, плодове или десертчета от щанда за диабетици. Леща, боб, спагети (пълнозърнести), пица с кето тесто или пълнозърнесто - но тези неща рядко, може би веднъж в месеца. Иначе яйца, риба, свинско, пилешко, дробчета, сърчица, телешко, заек, тиквички, патладжани, сирене, кашкавал, майонеза, масло, броколи, карфиол, салата.
За 1 г. свалих 12 кг. Предвид това, че преди се ограничавах и не свалях, а тогава приемах плодове, хляб и сладки неща, макар и без захар, започнах да се чудя дали не съм болна и от нещо друго, да не казвам какво, от най-лошите... Просто не можех да повярвам, че кантарът тръгна надолу без усилия. Пуснах си изследвания, инсулинът беше паднал от 13 на 8! Захарта ми винаги е била нормална, около 5.

- Тази година реших да ускоря нещата и направих едно кето за месец и нещо свалих 7 кг. Пуснах си изследвания и щах да падна, инсулинът пак скочил - 11.5.

- Отидох при нов ендокринолог, разказах всичко и първите ѝ думи бяха - първо спираме кетото и безвъглехидратното хранене. За толкова години никой не ми беше казвал толкова приятни думи Trollface
препоръча ми книгата на диетолога Галина Вутова, която съвпадаше почти 1:1 с начина на хранене от миналата година.
Скрит текст:
Единствената промяна, която направих е, че спрях напълно алкохола, въпреки че в книгата е разрешен в определни количества. Може би на друг влияе по различен начин, но за себе си установих, че и 1 чаша вино да пия на ден, задържам, сърцето ми тупка, подувам се и т.н.

- Но пак не мина всичко гладко Laughing реши да ми смени Глюкофажа с друго лекарство, уж по-добро. Пих го 1 месец и се уплаших, задържах много вода, направо ужас. + 7 кила отгоре и имах странни усещания в очите. Изписа ми пак Глюкофажа и за около 2 седмици тези 7 кг изчезнаха. Общо от 1 септември досега съм -11 кг. (общо 25 кг надолу).

- Не съм по спорта. Преди се насилвах да тренирам, но нямаше особена разлика със и без. Старая се да ходя 6-8000 крачки заради ставите и тонуса и упражнения за разтягане. Освен Б12 се установи и нисък витамин Д. Откакто го приемам физически се чувствам все едно някой ми е сложил батерии.  

- Декември ще пускам пак изследвания, дано и инсулинът пада заедно с килограмите.

Човече, можеш ли да споделиш едно дневно меню?
Мисля, че Вутова е ендокриноложката лекувала дете на моя позната. Помня, че разрешаваше хляб, но само с квас, без млечни.

Общи условия

Активация на акаунт