Инсулинова резистентност - тема 2

  • 21 750
  • 768
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 47 352
Тази Вутова не е лекар, може би е друга.
За хляба не пише ограничения за вида, само да е колкото дланта (без пръстите) и с дебелината на малкия пръст. Има снимка, взимам такъв, който изглежда с подобни размери.

Човече, можеш ли да споделиш едно дневно меню?
- Като се събудя (11-12 ч.) пия кафе - чисто еспресо.
- След около час обядвам, примерно 2-3 бъркани  яйца със сирене, 1 филия хляб МИО Грахам, 1 супена лъжица майонеза, домат.
- Към 17 ч. пия пак кафе, този път със сметана.
- Вечеря, около 19:30 ч. - 1 пилешко бутче, 1 филия хляб, майонеза и шопска салата.
- Десерт, например 1 такава вафла +  сега сезонно - грозде.
Пия около 2 литра вода.
Ако ми се допие нещо друго по време на вечеря, взимам напитка с подсладител. Знам, че не е полезно, но така или иначе не успявам да изпия повече от няколко глътки.

Тук ще изредя кои неща ям най-често за обяд и вечеря:
Скрит текст:
Обяд:
- обичайно яйца (2 М-Л размер или 3 С)
Скрит текст:
- само бъркани яйца
- със сирене
- с настърган кашкавал
- с парченца чушка
- със ситно нарязана салата айцберг
- с парченца бекон
- със зелен боб от този тънкия
- на очи
- варени
- миш маш (домашно направен в буркани, без зарах и други добавки, само домат, чушки) - слагам го в тигана, добавям яйце и сирене и е готов
- дояждам, ако нещо е останало от вечеря
- събота/неделя понякога и пилешка супа (съвсем стандартна, не махам картофите и фидето).
- през есента 1-2 пъти тиквена (тиква/картоф/морков)
- боб/леща яхния/грах (рядко, може би веднъж през 3 месеца)

Към обяда ям и 1 лъжица майонеза + 1 препечена филия хляб + домат/краставица.

Вечеря:
- пилешко бутче
- пилешки крилца
- пилешки дробчета/сърчица (по-рядко)
- пиле/свинско със сметана и гъби
- свинска пържола
- свинско с лук на тиган
- риба (на фурна или пържена)
- телешко
- заек
- чушки, пълнени с яйца и сирене
- чушки, пълнени с кайма или с кайма и карфиол
- тиквички със заливка от кисело мляко, яйца и сирене
- лодки от тиквички, пълнени с кайма (купуваме си месо и си я мелим ние)
- кюфтета от тиквички
- лодки от патланджан с кайма
- патладжан на кръгчета, в/у тях миш маш от домашния, сирене или кашкавал и печем във фурната
- броколи със сметана
- карфиол (овалян в яйце и изпечен на хартия на фурна)
- кюфтета с доматен сос

1 път в месеца правим пица с кето или пълнозърнесто тесто.

Към вечерята пак малко майонеза, ако се съчетава + 1 препечена филия хляб + шопска салата или зелева в разни вариации с други зеленчуци.

За десерт ям и от тези или домашен шоколадов мус, панакота.

За плодовете се ориентирам по съвет от книгата - количеството трябва да е приблизително с размера на юмрук.
Понякога ям само плод след вечеря, друг път ги комбинирам с другите десерти.

# 31
  • Мнения: 2 435
Аз ако ям картофи КЗ ми скача на 9-10... А с тази филия хляб, с майонеза и домат/краставица наяждаш ли се реално, защото аз пилешко не ям често, ама едно бутче и домат със сигурност после ще ми е гладно. ЕДИТ: Сега видя, че това ти е добавка към основно, извинявай.
Ясно е, че всички сме различни, не искам да обиждам някого с моите съждения. За мен идеалната вечеря например е телешка/свинска пържола с някаква гарнитура. За бъркани яйца за едни ядене са ми поне 3, иначе още съм гладна.
Хляб избягвам, ориз и картофи, както и плодове.
А такъв тип вафли, също ми вдигат много КЗ, не знам заради кое, ама аз гледам да избягвам всякакви пакетирани неща, та не е само заради ИР при мен.
Последната седмица обаче, много прекалих и веднага ми се отрази на всичко, така че днес смятам да понаготвя, че да имам какво да ям. Joy

# 32
  • Мнения: 4 489
Какъв хляб купувате? Защото пише пълнозърнест, но дали наистина е такъв?

# 33
  • Мнения: 2 435
Аз хляб взимам на Живена, този с най-малко въглехидрати от всички видове в Лидл. от целия хляб една филийка, максимум две, в месеца веднъж-дваж“. Купувам го заради мъжа ми, прияжда му се понякога. Иначе правя НВ хляб, става много бързо, по рецепта на Весела, който също е успешен и се харесва много. Друго, има рецепти за Кето хляб, НВ хляб или такива от сорта - повечето са с ленено семе.

Кето хляба от Лидл, същия производител е и на Живена, ако не се лъжа, не ми хареса изобщо. Доста е неприятен на вкус и текстура за мен.
Яла съм и 100% ръжен, пълнозърнест с квас, по 1 филийка на седмица, нещо такова. Изобщо не ми е приоритет да ям хляб, след 6 месеца, така че вече ям хляб съвсем заради гевезелъка, не че ще умра без него.

# 34
  • Бургас
  • Мнения: 8 498
Не се сърди човече, не си написала в колко часа си лягаш. Аз ако спя повече и пропускам едното ядене ще отслабна без диета. Забелязала съм, че съня ми действа добре на КЗ. Понякога през уикенда си дремвам следобяд. Забелязала съм, че след дрямката, дори и да хапна нещо въглехидратно нямам мозъчна мъгла и не се чувствам уморена и съм в по-голяма кондиция. За съжаление ежедневието не ми позволява да спя толкова много.

# 35
  • Мнения: 4 489
Аз от 6м не ям хляб, но и това не помага. Сега изключих картофи и ориз. Пълнозърнесха паста , и кори за лазаня взех от лидл. Мисля да ги пробвам. Сутрин 1-2 лъжици тахан ме засищат много добре.

# 36
  • Мнения: 4 287
Здравейте! Вчера разчиствайки един шкаф намерих глюкомер с игли и лентички и днес реших да си премеря захарта. Изпаднах в ужас от това което видях 6.2 след сън на гладно. На 46 г. съм 173 висока и 56кг., старая се да се храня здравословно, движа се доста.
Вода пия малко, понякога дори изобщо, просто не ожаднявам. Последния месец беше изпълнен с доста стрес макар и приятен и за съжаление храненето беше далеч от здравословно. Не се самозалъгвам, че това е причината за показателите по скоро искам съвет натоварване с глюкоза да си направя още утре (днес вече пия кафе) или да изчакам да влезна в нормалния си ритъм.
Благодаря!
П.П. сега видях, че лентичките са с годност до 09.2024г., което предполагам, че няма значение?!

# 37
  • Бургас
  • Мнения: 8 498
Аз ти предлагам първо да проследиш захарта си може би цял месец, като я проверяваш през 2-3 дни. Хубово е понякога и след ядене да я видиш (на 1ч, на 2ч). И ако има нещо притеснително, тогава си прави натоварване с глюкоза.

# 38
  • Мнения: 4 287
Какви трябва да са нормалните показатели след храна? Да с храня нормално или да махна въглехидратите? Защо на 2-3 дена? Като се знам каква съм мога да се дупча и 5 пъти на ден.
Извинявам се за многото въпроси, но това ми дойде като гръм от ясно небе!

# 39
  • София
  • Мнения: 3 603
Ze-ze, пусни си един гликиран хемоглобин и един инсулин на гладно и ще разбереш дали има проблем. Гликираният хемоглобин дава усреднено инфо от последните около 3 месеца. Инсулинът също е доста показателен. След това се консултирай с ендокринолог.
Ако лентите са с изтекъл срок, би трябвало апаратът да даде грешка.
Освен това при джобните глюкомери има техническо отклонение от обективната стойност, то стига и до единица при някои.

# 40
  • Мнения: 61 418
И аз съм за гликиран, инсулин и КЗ на гладно.

# 41
  • Варна
  • Мнения: 1 433
Задължително горните показатели - инсулин, гликиран HBA1c и кръвна захар (глюкоза). Тези 3 показателя почти сигурно ще ти дадат насока. После се боди и вкъщи.. но без инсулин нищо няма да разбереш като за начало. А пък вече според резултатите, ще коментираш с лекар. Без паника Simple Smile Може и да не си спала добре и всичко да е ок, не се филмирай предварително

# 42
  • Мнения: 2 964
От домашното боцкане, може да се види колко се качва КЗ след хранене от храната и да се предположи, че колкото повече се качва тя, толкова по-голяма вероятност има след това инсулинът да се качва също. Най-малкото, може да се види кои храни е добре да не се консумират. Контролни тествания на инсулина пък, са индикация дали е достатъчно ограничението на въпросните храни или се налагат по-драстични мерки.

# 43
  • Мнения: 4 287
Благодаря на всички! В сряда съм при личната за направление за очен ще поискам и горепосочените, те минават ли по каса да не се изложа 🤭. Може да ви прозвучи глупаво, но съм с много ниско желязо това има ли някакво значение? Често се налага да пия билкова кръв, която е доста сладка.

# 44
  • Мнения: 4 489
От домашното боцкане, може да се види колко се качва КЗ след хранене от храната и да се предположи, че колкото повече се качва тя, толкова по-голяма вероятност има след това инсулинът да се качва също. Най-малкото, може да се види кои храни е добре да не се консумират. Контролни тествания на инсулина пък, са индикация дали е достатъчно ограничението на въпросните храни или се налагат по-драстични мерки.
не се бях сещала така да проверя кои храни ми влияят зле
то за сладко и тестено е ясно, но мога да проверя бобови и млечни
а на кой час след хранене е най-удачно да се прави?
иначе при мен на гладно  всичко е в норма- кръвна захар, инсулин, гликиран хемоглобин

Общи условия

Активация на акаунт