Инсулинова резистентност - тема 2

• 21 753
  • 768
  •   1
Отговори
# 45
По-често в началото. На първи и втори час, но много зависи с какви макроси е ястието. Ако е сладко с мазнини, като например чиизкейк, при мен пикът на КЗ беше на 4-ти час. Така че трябва и това да се има предвид, защото има значение. Ако храната е с много влакнини, също може да има офсет на пика.

# 46
Билковата кръв я има и на таблетки. И ние с майка пием.

# 47
Така е, но при мен дефицита е сериозен и таблетките нямат ефект като сиропа. Иначе и аз предпочитам таблетки.

# 48
По-често в началото. На първи и втори час, но много зависи с какви макроси е ястието. Ако е сладко с мазнини, като например чиизкейк, при мен пикът на КЗ беше на 4-ти час. Така че трябва и това да се има предвид, защото има значение. Ако храната е с много влакнини, също може да има офсет на пика.
предполагам не трябва да е над 6
макар, че това което намерих не знам колко е вярно

# 49
Това е за натоварването. За след храна, зависи от много неща - от личния капацитет за обработка на въглехидратите, нивата на стрес, вида и комбинацията на макросите и т.н.
Там няма точни критерии. Целта е да има възможно по-малки и по-редки пикове и спадове. Колкото по-близо до равна линия е кривата, толкова по-добър контрол.

# 50
За след храна е много относително и много трудно се предвижда дори кога ще е пикът, камо ли колко ще е и колко ще се задържи...
Те и затова правят натоварването с чиста глюкоза, да се знае точно какво е и точно колко е и да се усвои супер бързо наведнъж - отпадат възможно най-много неизвестни така. При храната зависи каква е, дори в какъв ред е погълната, за колко време... иди предвиждай нещо.
Благодаря на всички! В сряда съм при личната за направление за очен ще поискам и горепосочените, те минават ли по каса да не се изложа 🤭. Може да ви прозвучи глупаво, но съм с много ниско желязо това има ли някакво значение? Често се налага да пия билкова кръв, която е доста сладка.
Инсулинът не минава по каса, за гликирания хемоглобин не знам има ли как да ти е покрит. Имай предвид че ако общият ти хемоглобин не е в нормални стойности, на гликирания също малко не можеш да разчиташ защото той е процент от него все пак.
За наваксване на железен дефицит толкова ли няма други варианти ами трябва да е точно сладък сироп?

# 51
Аз също следя с глюкомер КЗ. При мен, ако ям нещо с много ВХ, в една от темите писах за порция картофи - след час скочи на 10 КЗ, а ако си ям НВ-ВМ както обикновено след юас си е 5.3, което ме устройва. Може би е високо, но при мерене, дори при фастове не ми е бил под 4 никога. Това лошо ли е, да се стремя ли към 3-3 и нещо.
При мен явно НВ режим работи, не съм замервала над 5.5, освен "експеримента" с картофите. То и после целия ден ми беше зле, не се чувствах добре.

Моят гликиран хемоглобин и хома бяха в нормите и въпреки всичко при натоварването се видя, че имам ИР. Инсулина след първи и вотир час бяха в небесата. Е, и КЗ беше 5 изходна, 5,6 след 12:00 0 минути, така че не знам кое е коректно. Аз си пуснах ОГТТ, заради инфото, което четох в първия пост на другата тема и не се съжалявам. Нямаше да започна режима, може би, ако не си бях видяла инсулина. Щях да започна средиземноморската диета сигурно (не че е лоша).

# 52
Според мен си ти е добре захарта. На гладно под 5 си е напълно нормална и ако след хранене не се качва много, си топ.

# 53
За съжаление в годините е установено, че при мен този сироп се усвоява най-добре.
Какво ще рече общ хемоглобин? Ако е само хемоглобин той ми е в долната граница, понякога и под нея.

# 54
Него имах предвид - това което е под Хемоглобин в кръвната картина.
Гликираният хемоглобин е процент от хемоглобина, но корелацията с нивата на КЗ са спрямо нормални нива на хемоглобин. Логиката е че като имаш определено количество глюкоза в кръвта, определено количество хемоглобин бива гликирано. Ако има по-малко хемоглобин в кръвта, това количество съвсем логично ще отговаря на малко по-висок процент гликиран и изводът няма да е съвсем правилен.
Гликираният си е добър показател, понеже дава представа средно колко е била КЗ за 3 месеца или малко отгоре назад - толкова е животът на червените кръвни клетки. Но при ИР го има и моментът че може и през част от времето КЗ да е пък прекалено ниска даже... та накрая и средната пак може да подлъже понякога защото това я сваля малко. Виж ако е висок и това не е изкуствено високо заради нисък хемоглобин, тогава вече ясно че не е ОК това.
И ако ще се следиш вкъщи с глюкомер си вземи нови тест ленти. Може и да не ти дава грешка все още като мериш, но те щом са си на края на "живота" не бих разчитала особено на това което меря с тях. Реактиви са в тях, не са вечни. Не бързай да се шашкаш за КЗ, еднократно измерена висока не е страшна, страшно е ако е редовно така. И то пак има вероятност и да хващаш естествения сутрешен пик с който тялото се събужда.
Търсете и причината за тоя нисък хемоглобин и желязо там с каквито специалисти го следите това, ако не сте я открили до сега де.

# 55
А, как и кога е най-правилно да се мери КЗ с грюкомер вкъщи, за да се избегне пика след събуждане? Веднага след ставане от леглото или...изобщо има ли правило? На ММ всяка сутрин е различна от5.3 до 6,3, случвало се е и под 5 да измерим и е голяма радост, но в общи линии не можем да хванем на какъв ред и от какво се влияе така. На ВМНВ диета е от около месец. Без хляб, ориз, картофи, теста, захари и плодове. Позволява си някоя и друга ябълка понякога. Обезкуражава се, като измерим висока КЗ.
CryConfused

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 13:12 от ranimi

# 56
Това и аз съм се чудила, всички не сме еднакви и този пик не е като да се случва в еди какъв си час при всеки от нас или примерно еди колко си време спрямо това кога ставаме сутрин...
Не знам каква е стратегията да се засече кога е, освен естествено CGM но това не е реалистично за повечето хора, скъпи са.
Той винаги може да хване примерно няколко дни да мери точно след събуждане, после примерно още 1-2 пъти да кажем през половин час или през един... някъде бях мяркала точно това дискутирано но сега не се сещам къде че да видя какви времена бяха писали. Но и това пък е доста бодене по пръстите и пак естествено не е безплатно.
Dawn Phenomenon или Dawn Effect се води като термин, ако решите да ровите по-обстойно.
А един месец не е много време, това не е диета в общия смисъл ами промени в целия метаболизъм, зависи и при кого колко поражения има за оправяне но дори само адаптирането при повечето хора трае седмици. Важното е че се е захванал, ще се вкара в ред с времето. КЗ си е и моментна стойност все пак, то ще е странно ако е всяка сутрин една и съща. Дори това колко се е наспал човек или не е, също оказва влияние. Но с времето по-рядко ще вижда по-високите стойности.

# 57
А, как и кога е най-правилно да се мери КЗ с грюкомер вкъщи, за да се избегне пика след събуждане? Веднага след ставане от леглото или...изобщо има ли правило? На ММ всяка сутрин е различна от5.3 до 6,3, случвало се е и подправки 5 да измерим и е голяма радост, но в общи линии не можем да хванем на какъв ред и от какво се влияе така. На ВМНВ диета е от около месец. Без хляб, ориз, картофи, теста, захари и плодове. Позволява си някоя и друга ябълка понякога. Обезкуражава се, като измерим висока КЗ.
CryConfused
Просто да си мери захарта по едно и също време след ставане - например половин час след събуждане и да не се обезкуражава. Месец на режим не е много. С години си е отглеждал проблемите, няма как за месец да очаква значителна промяна. Освен това сутрешната захар не е най-важното, важно е и през деня как са нещата.
Ако пък много го обезкуражава, да не мери всеки ден.

# 58
Не се сърди човече, не си написала в колко часа си лягаш. Аз ако спя повече и пропускам едното ядене ще отслабна без диета. Забелязала съм, че съня ми действа добре на КЗ. Понякога през уикенда си дремвам следобяд. Забелязала съм, че след дрямката, дори и да хапна нещо въглехидратно нямам мозъчна мъгла и не се чувствам уморена и съм в по-голяма кондиция. За съжаление ежедневието не ми позволява да спя толкова много.
Лягам към 3-4 ч. Спя 7-8 ч.

# 59
Мдааа, вечният проблем на совите - винаги първата мисъл е че спим много в сравнение с "нормалните" и затова така късно Grinning
Говоря най-напред от собствен опит, да не се припознае някой и да се засегне.

Общи условия

Активация на акаунт