Подготовка за малкия човек - тема 15

• 36 016
  • 773
  •   1
Отговори
# 585
Да, аз точно за масаж и след баня мисля да го ползвам. Чудя се дали в такъв случай има нужда и от лосион. Малко съм недоверчива към уебинарите точно в този аспект, понеже и най-добрите такива са като рекламен блок, като стане дума за козметика и заради това не ги намирам за много полезни какво да купя извън вече решените неща.

# 586
Ами аэ бих вэела да има един лосион вкъщи, пък после ще го въртя и мажа, ще пробвам как му идва. От днешна гледна точка и аэ планирам олиото да си е само масажно, а лосионът эа след баня редовно. Има эначение обаче и колко е подхранващ лосионът. Както каэах в другата тема онэи ден се намаэах аэ аамата с бейбилов ултра сенситив и имах чувството, че ми иэсуши кожата още повече. Ще вэема и един на нивея эа смяна, че ако пърформансът е такъв и върху бебешката кожа, едва ли ще го полэвам. Демек ако лосионът не е особено подхранващ или дори оставя усещане эа опъната кожа, бих слагала и масло отгоре, ако не искам да сменя марката.

# 587
Welt, моите наблюдения за уебинарите са същите. В колкото и да съм се включила досега, във всеки се препоръчва само една марка козметика за бебета, която е най-най-добрата и е абсолютно задължителна от първия ден - обикновено са представители на Мустела, Хип и още няколко.  В същото време в чужди източници - например NHS UK - изрично се подчертава да не се къпе бебето всеки ден в началото, да не се използва козметика за къпане на новороденото освен чиста вода и без масажни продукти за бебешкия масаж поне до навършване на 1 месец. Вместо шампоан препоръчват нежно разресване на скалпа с гребенче. Освен това при суха кожа препоръките са съвсем различни:

"Ако кожата на бебето е суха или напукана, избягвайте кремове или лосиони, ако е възможно, тъй като те могат да причинят допълнителни проблеми. Някои естествени растителни масла (напр. бадемово масло, зехтин) могат да се използват за масажиране на суха кожа при нужда. Ранното излагане на кожата (преди 2-4 седмици) на някои продукти може да доведе до алергични реакции или екзема, така че препоръчваме да използвате обикновена вода за почистване на вашето бебе, т.е. без сапун или бебешка вана. След няколко седмици, кожата ще е развила естествената си защитна бариера, така че (ако е необходимо) можете да въведете омекотяващи продукти. Всеки въведен продукт трябва да се използва умерено и да не съдържа алкохол, оцветители и парфюми."

Акцентират и върху препоръката да не се използват мокри кърпички поне в първите 2-4 седмици (6-8 седмици за недоносени бебенца). Вие какво мислите? Объркващо е колко различна е информацията.

snowwhite12, какви са препоръките в Германия?

# 588
За рекламите съм съгласна, но въпреки това навсякъде казваха да не се прекалява с видовете козметика и да не се трупат много неща едно върху друго.

Иначе бебешката кожа в самото начало е доста суха и идеята на използването на олио и хидратиращ крем е съответно да се омазни и хидратира и да се подпомогне изграждането на кожната бариера. Не съм лекар, но ми звучи логично.

Относно съставките, аз подбрах за начало възможно най-изчистеното, което намерих, ще видим как ще се понесе. Хареса ми идеята да пробвам на себе си продуктите първо, моята кожа е доста чувствителна и ако на мен нещо не ми понесе, ще е индикация.
Взела съм например душ олиото на Uriage и го пробвах - не е е лошо, не ми изсуши кожата, но е доста парфюмирано, което не ми хареса. Подготвила съм и един измивен био лосион So'Bio, бебешки сапун на Babylove, различни неща, да видя кое най-добре ще понесе. Съдейки по себе си, най-щадящ си остава твърдия бебешки сапун, всякакви душ гелове ми се отразяват много зле.

А иначе не мисля да прекалявам с нищо - миене след смяна на пелени само с вода, крем против подсичане, къпане с измивен продукт не всеки ден, такива неща ми звучат разумно, а пък опитът ще покаже. Аз и по принцип не съм почитател на мокрите кърпички, та наистина ги имам само за крайни случаи навън, но чак такива дълги разходки, в които ще се сменя и пелена едва ли ще са толкова много в самото начало.

# 589
За козметиката на Мустела предимно лоши коментари съм срещала. Дори при раждането на сина ми, в болницата 2 от акушерките ме посъветваха, каквото и да реша да слагам да не е мустела... Повече препоръчаха даже Бочко. Най вече ми бяха препоръчани Sebamed медицинска козметика. Мисля и сега с нея да мажа бебето

# 590
Популярно е това мнение за Мустела, но аз така и не съм срещнала някакви конкрени причини да не се харесва. Прави ми впечатление, че съставът в сред най-изчистените и аз съм взеха техни неща вкл. и от био серията им.
За себе си ползвам олиото и кремът против стрии и доста ми харесват, но някои момичета от крема имаха реакция, та си е индивидуално.

# 591
Тук в Германия като навсякъде има раэлични мнения по въпроса эа коэметиката. Както има майки, които държат всичко да е еко-био-натурално-веганско-не энам си какво, така има и по-спокойни, които си полэват нивея примерно, макар, че съдържа ,,бебешко олио", т.е. петролат (май му беше наименованието). В интерес на истината класическото бебешко олио е по-малко алергенно от едно бадемово примерно. Мед. продукти също съдържат това ,,иэкуствено" олио точно, эащото е нула комедогенно и не предиэвиква реакции эа раэлика от раэни екстракти и натурални ядкови масла (често).

Аэ лично няма шанс да си намажа бебето с чист эехтин, ще имам чувството, че ще го мариновам...Предпочитам по-нормалната, конвенционална коэметика и эатова следя и препоръките на таэи група хора, които поддържат подобни въэгледи. Тоест: лекари: препоръчват често мед. коэметика или според эависи на кого попаднете. НЕ следя препоръки, които ми идват иэлишно ,,натурално" насочени.

Обобщаващо: ще следвам съветите да се къпе бебето с нещо неиэсушаващо, но не баш беэ нищо, както и да се хидратира кожата с лосион/олио преднаэначен эа бебешката кожа от първото къпане. Эа него между другото естествено също има спор кога трябва да е.

Иначе не съм чела никъде досега да се къпе цял месец само с вода, но със сигурност има такива поддръжници и тук.

# 592
"Медицинската" козметика е друг рекламен трик, който се ползва и е доста заблуждаващо понятие. Това, че се продава по аптеките не я прави с нищо по-различна и качествена. По болниците също си държат на някои марки и там също играят "спонсорства" като при лекциите, та и там не съм много убедена колко чистисърдечно отправят препоръки. Особени пък когато медицински лица препоръчат "медицинска" козметика имам два пъти повече резерви. Със сигурност има и препарати с лечебно действие, но те не са познатите ни Адерма, Биодерма, Мустела, Уриаж, Себамед и подобни.
Аз като цяло проверявам всеки продукт поотделно, а не по марки. Един може да ми хареса, друг не. Примерно ей сега потърсих състава на някакво кремче на Себамед Baby & Kind Pflegecreme Gesicht & Körper и видях, че има Parfum, Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, което за мен не са добри съставки особено за бебе. Има други техни неща, които харесвам обаче.

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 13:12 от Welt

# 593
Тук в Германия като навсякъде има раэлични мнения по въпроса эа коэметиката. Както има майки, които държат всичко да е еко-био-натурално-веганско-не энам си какво, така има и по-спокойни, които си полэват нивея примерно, макар, че съдържа ,,бебешко олио", т.е. петролат (май му беше наименованието). В интерес на истината класическото бебешко олио е по-малко алергенно от едно бадемово примерно. Мед. продукти също съдържат това ,,иэкуствено" олио точно, эащото е нула комедогенно и не предиэвиква реакции эа раэлика от раэни екстракти и натурални ядкови масла (често).

Аэ лично няма шанс да си намажа бебето с чист эехтин, ще имам чувството, че ще го мариновам...Предпочитам по-нормалната, конвенционална коэметика и эатова следя и препоръките на таэи група хора, които поддържат подобни въэгледи. Тоест: лекари: препоръчват често мед. коэметика или според эависи на кого попаднете. НЕ следя препоръки, които ми идват иэлишно ,,натурално" насочени.

Обобщаващо: ще следвам съветите да се къпе бебето с нещо неиэсушаващо, но не баш беэ нищо, както и да се хидратира кожата с лосион/олио преднаэначен эа бебешката кожа от първото къпане. Эа него между другото естествено също има спор кога трябва да е.

Иначе не съм чела никъде досега да се къпе цял месец само с вода, но със сигурност има такива поддръжници и тук.
Аз бях на същия принцип с 1вото ни дете, сега съм планирала пак така да процедирам. Нито съм от тези, които ще мажат с мас и зехтин, нито от тези, които ще слагат парфюми и т.н. Simple Smile

# 594
Едит: намерих линка Simple Smile
www.facebook.com/mbalnadezhda/videos/318394516351796/

Онлайн училището, което най-много ми помогна, беше на болница Надежда. Вероятно все още е във ФБ страницата им. Там не препоръчват ползването на бебешка козметика в началото - нито при къпане, нито след него. Изключение правят бебетата с много суха кожа, но и при тях ползването на медицинска козметика трябва да бъде след консултация и само по предписание на лекар.

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 13:10 от Nova777

# 595
Здравейте! Дали някоя мама е пазарувала от Nicolle baby? Интересува ме най-вече качеството на мебелите им, но всяка информация би била от полза.
Благодаря!

# 596
Аз също бих се радвала да чуя мнения за магазина. Ходих да разгледам и харесах няколко легла. Изглеждат страхотно, но все пак ако има някой, който да сподели ще е супер.

Здравейте! Дали някоя мама е пазарувала от Nicolle baby? Интересува ме най-вече качеството на мебелите им, но всяка информация би била от полза.
Благодаря!

# 597
  • София
Относно спора лосион или олио, препоръчва се лосион лятото да охлажда и попива по-бързо, олио зимата.

# 598
Аз пък освен гела за баня, друго не ползвам. С крем съм мазала лицето точно 3 пъти. До към трети месец така пищеше след баня, че през ум не ми е минавало да мажа с нещо. Сега, просто няма нужда, кожата е здрава. Споделяла съм, че първото ми дете беше с кожен проблем - дерматит. Е, при нея голямо мазане падна, до към 3 годинки. Но ако не я мажех с крем, кожата беше като шкурка.
За къпането, поне при моите новородени, ако не е ежедневно, появяват се зачервявания по гънки на вратле, крачета, ръчички. Знам, защото съм пробвала да не къпя всеки ден, затова предпочитам ежедневна баня. Така че, изчакайте да видите, иначе разни тубички ще ви се мотаят из шкафовете.

# 599
  • Германия
В Германия една от препоръките е бебето да се къпе 1-2 пъти в седмицата, в никак случай всеки ден. И с двете деца така съм процедирала. Хем не им се изсушава излишно кожата, хем аз си спестявам хамалогията да къпя всяка вечер.

Козметика също рядко ползвам, ако няма нужда. Помня синът ми като беше на 3 седмици бяхме на консултация и педитърът ни ми направи комплимент колко му е мека кожата, с какво го мажа? Това беше точно след като беше преминало люпенето на кожата след раждането, а аз с нищо не бях мазала, бях оставила кожата сама да се оправи

Общи условия

Активация на акаунт