За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

• 54 124
  • 772
  •   2
Отговори
# 420
Есента няма бамя. Прави си сега, но сложи синап да я държи. За естествено ферментиралата туршия за зимата е рано. Туршиите се правят когато се обират последните зеленчуци, а това е от септември нататък. Затова на по-ранните се слага консервант.
Бамята, ако я завариш, ще става за готвене, не туршия.

# 421
# 422
Лелеее, как обичам такава бамя. Ще търся да си купя бамя и да си направя. Доколкото прочетох в рецептата, разбрах, че само се обръща без да се заваряват бурканите, нали?

# 423
  • Русе
Скрит текст:
Лелеее, как обичам такава бамя. Ще търся да си купя бамя и да си направя. Доколкото прочетох в рецептата, разбрах, че само се обръща без да се заваряват бурканите, нали?

Да, не се заварява. Но, не забравяйте аспирините. Може да ги разтворите предварително в течността.
Ако маринатата по време на обръщането е намаляла, просто добавете още до резката на гърловината на буркана.

# 424
Днес втора доза кетчуп на Пеп4о, ама с тази бамя... а моята не поникна май ще ходя в комшиите да си искам за едно бурканче.

# 425
За печените чушки, всяка година си правим буркани. Чушките се пекат, на дъното на буркана се слага 1 аспирин, слагат се печените чушките от котлона директно в буркана, притискат се и най -отгоре се слага 1 аспирин, затваря се буркана, обръща се и се замотава с одеало.

# 426
Лале,чушките изтърбушени ли са преди това?Казаха ми,че можело и цели изпечени с дръжката да се сложат в буркана.Аз ще направя като намеря хубави чушки,но моите ще са почистени,така предпочитам.
Soul Free имаше хубава бамя на Женския пазар.В началото от Сливница.На влизане съвсем първите сергии от дясната страна посока център.Дребната 7-8лв./кг.По-едрата 5лв./кг.Нагоре по към църквата има също,но хем не беше добра,хем дребната 10лв./кг.

# 427
Какви са тези безумни цени на бамята?  В кварталния зеленчукарник е 7.50, съвсем прясна, и си я избираш бамя по бамя.
Благодаря за информацията,  явно няма да плащам транспортни разходи до женския,  ще си замразя бамя от кварталния магазин.
А дължината на бамята зависи от сорта - някои са къси и бързо стават дървени,  други са дълги,  но са добре за ядене. Ако бамята започне да жълтее, дори и да е миниатюрна,  не става за ядене.
Между другото е много интересен зеленчук - голям красив цвят за миниатюрен плод,  който много обичам.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 00:00 от Недоволна

# 428
Баба  ми си прави капия в буркани, но никакви аспирини не слага на бурканите.Пече изтърбушени чушки, слага ги в една тенджера като свършат всички почва беленето и така ги подрежда в тава,че да се и отчеждат.След като приключи със всички започва да ги пълни в бурканите и ги вари.Миналата година и помагах и я гледах само не знам колко ги вари,но никакви развалени буркани няма.

# 429
Какви са тези безумни цени на бамята?  В кварталния зеленчукарник е 7.50, съвсем прясна, и си я избираш бамя по бамя.
Благодаря за информацията,  явно няма да плащам транспортни разходи до женския,  ще си замразя бамя от кварталния магазин.
А дължината на бамята зависи от сорта - някои са къси и бързо стават дървени,  други са дълги,  но са добре за ядене. Ако бамята започне да жълтее, дори и да е миниатюрна,  не става за ядене.
Между другото е много интересен зеленчук - голям красив цвят за миниатюрен плод,  който много обичам.
Вчера взех от пазара-5лв. Пловдив. Нормално е да има разлика в цените в различните градове.

# 430
  • в сърцата на децата <3
Подсетихте ме да си проверя наличностите от бамя в мазето - ми тя почти свършила! Събота ще ходя за нови запаси, ето тази на Пеп-4о е РАЗКОШ! https://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_8602.html

# 431
  • София /Абсурдистан
Ако се развалят в бурканите, може причината да е в капачките също. А и когато зеленчуците са тъпкани с всякаква химия, пак може да се развалят.

# 432
Бамята винаги е била стряскащо скъпа. Но когато си купих непочерняла и видях за колко кратко време се променя, разбрах защо е така. За мен си заслужава високата цена, ако е прясна и нежна, защото е прекрасен и рядко срещан зеленчук, който не се среща и в замразен вид през зимата. Само веднъж намерих, но беше на петорна цена и стара и жилава. Затова вземам и си замразявам за зимата, колкото и да е скъпа.

# 433
А рецепти за лютеница? Пробвах да правя печена една година, но не ми хареса. За жалост никой не пази рецептата на баба.

# 434
Моята рецепта е класическа,  само с чушки и домати.
5 кг чушки и 3 кг домати.
Чушките се пекат,  белят и отцеждат. Доматите ги смилам във високооборотен блендер,  но може и през машинка за сок. Първо се сгъстяват доматите,  после се слагат чушките,  смляни на машинка или в блендера. Олио и сол на вкус,  малко да се позапържи. Може и подправки по избор,  например смлян кимион.
Стерилизация 40 минути,  като не трябва да се пълнят прекалено бурканите,  защото капачките с винт не са масло устойчиви.

Общи условия

Активация на акаунт