За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 54 130
  • 772
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
  • Мнения: 3 418
Привет, имам такъв въпрос. Не точно за зимнина, но определено е за консервиране Simple Smile

Ако сте сготвили излишно количество манджа и искате да я съхраните за след 10-20 или повече дни, може ли това да стане чрез стерилизиране в буркан с винтова капачка?

Условието е, че не може да се ползва за съхранение хладилник или фризер. Конкретния случай е с постен бял фасул с мента на яхния, ако това има значение.

# 301
  • Мнения: 5 423
Затваряш в буркан и заваряваш за капачка 10 минути.

# 302
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 724
И аз да попитам за какъв срок от време готовата храна в буркан ще се запази? Като консервите от магазина ли е трайността, или по-малко?

# 303
  • Мнения: 5 423
Нашите приготвят и затварят сарми с кайма и боб яхния , една приятелка за мъжа си тираджия също запечатва остатъка от приготвеното в къщи , та от там ми е информацията, че 6 месеца до година издържа.

# 304
  • Мнения: 16 951
Аз така затварям сготвена храна. Веднага щом дръпна тенджерата/тавата, още вряща насипвам храната в буркани с винт. За какъв срок, трудно да кажа, но месец в хладилника спокойно издържа, че и повече.

# 305
  • Мнения: 23 890
Издържа, но няма смисъл  чак толкова, за краткотрайно консервиране е до месец примерно, после за мен поне ,вкусът се променя, особено ако има мазнина.

# 306
  • София
  • Мнения: 18 480
Преди години моя колежка стерилизираше по 1 буркан от всичко готвено за сина си - студент в друг град. Слагаше топлата манджа в буркан и после го мушкаше в съдомиалната. Докато се измият съдовете и буркана се приготвял. Нямам подобен уред и не знам на какви градуси е ставало. А и няма как да я питам - загубихме връзка.
Може да се пробва с малко бурканче и да се проследи после.

# 307
  • Мнения: 16 951
Няма нужда от това упражнение, ако затвориш готвеното горещо. Капачката си "хлопва".

Боряна, но пък е удобно. Ако в петък вечер не ти се готви, стопляш един буркан и готово. Blush

# 308
  • Мнения: 23 890
Синовете ми изкараха средно и висше с буркани ,готвя по три тенджери ,затварям, остатъка ядем ние ,после в саковете и така. Пари няма, така изкараха, на ръба.Сега само аз едно ядене ,когато се приберат да не търчат си вземат и най-много за два пъти ,без консервиране.
 та знам  колко трае, като върнат някой буркан, не харесано или забравено ,артисало дет се вика как е.
 Годно е, но моето небце  е чувствително, готова храна не е за година съхранение. Това казах. Яде се ,ама...

# 309
  • Мнения: 16 951
Е, Боряна, не е като сега сготвено, това ясно, но върши работа.

# 310
  • Варна
  • Мнения: 3 418
Ами, аз реших да потърся из нета все пак и намерих някакви препоръки.  Не знам колко да вярвам на източника, gotvach.bg - ето я статията:

Можем ли да консервираме манджи в буркани С примера за моя боб, е трябвало 1 час варене!

Скрит текст:
- Ако искате да консервирате постни ястия, включително и супи (може и пилешка, и супа топчета), варете бурканите 10–12 минути;

- Ако храната, която искате да запазите за по-дълго време е боб, грах, леща, патладжани, трябва да ги оставите да поврат цял час;

- В случай, че гозбата, която трябва да съхраните е мусака (без яйце), зеле с месо, ориз с месо, картофи с месо, сарми, кюфтенца със сос – всички тези ястия трябва да се варят около 30 минути;

- Консервирането на рибни ястия не отнема много време – в този случай отчитането на времето за варене е не повече от 10 минути.

# 311
  • Мнения: 9 485
на варивата си им трябва повече време стерилизиране, ако става въпрос за по-дълго. Но за седмица-две-три, 15 мин и да се държи в хладилник става. Този сайт не е надежден. Намирала съм си снимки, поставени на някакви други рецепти; или една снимка на 10-на рецепти. Има и читави, но трябва да ги разпознаваш по авторите.

# 312
  • Варна
  • Мнения: 3 418
Ок супер, ще реша днес как ще пробвам.

Само да кажа още веднъж, че вариант с хладилник няма Simple Smile Да видим какво ще излезе.

# 313
  • Мнения: 5 423
10-20 минути за капачка да го завариш е ок , но готово ядене да го вариш още цял час ми се струва , че след това ще е пюре за бебета. Боб когато сме обирали от градината в края на сезона , този който не е успял да изсъхне , но си има оформени бобчета сме го затваряли в буркани със сол и вода само и го варяхме около 1,5 часа.

# 314
  • Мнения: 1 931
По- дългото време за варивата е може би, защото го смятат от сурово състояние, а не от боб яхния.

Общи условия

Активация на акаунт