За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

• 54 145
  • 772
  •   1
Отговори
# 390
Свинско в буркани сега като е топло дали ще стане? Чувала съм ,че трябва да желира, за да не се развали ама в жегите няма да желира.

# 391
Сега не се правят буркани с месо освен ако нямаш много студено място като хладилник където да ги съхраниш

# 392
Ваканцията след 9-ти клас помня правих буркани с печени чушки. Изчистени от семето, буркана(Омния) на печката, пека ги на котлона. На дъното на буркана един аспирин. Слагах горещите необелени чушки в буркана. Понеже ми казаха, че трябва да се действа бързо, редях ги, но много ми пареше и не ги бях нстъпкала добре. Над чушките пак слагах аспирин. Запечатвах веднага след като напълня буркана и обръщах върху капака. Резултат : хлътнаха капаците, но понеже не бях нстъпкала добре, горната 1/3от буркана беше празна. Запазиха се, ядохме, е, то бяха 5 буркана. 😀 Късмет на начинаещия може би.

# 393
корнишоните направих вчера, 36 бр,  днес като се прибера имам да пукам чушки.
 оня ден компот от праскови Simple Smile уж нямаше да правя зимнина , че и лютеница ще правя и доматен сос и сладко от сливи https://pep-4o.blogspot.com/2012/07/blog-post_31.html?m=0

# 394
Използвали ли сте калиев сорбат?
Една зима купувахме насипни люти чушки от магазин, от типа на суровата туршия и вкъщи много ги харесаха. Пробвах да направя следващата година, на принципа на киселото зеле - само вода и сол, но не се получи същия вкус.
В една Фейсбук група за рецепти четох, че се слага оцет и калиев сорбат, но за първи път чувам за това чудо, пък и го няма по магазините 🤔

# 395
  • в сърцата на децата <3
Леми, пробвай слънчеви чушленца. Много се тачат вкъщи - хрупкави, киселки и сосчето от буркана е перфектно за супичките зимата.

# 396
Благодаря ти, а къде да ги намеря, нещо като слънчевите кисели краставички на Пепчо ли са?

# 397
Леми,  имам изпитана рецепта за сурова туршия,  става и за люти чушлета,  но не трябва да са месести (рибките не стават). Чушките трябва да се цепнат на върха,  за да може да влиза течност.
Редят се в бурканите. Кипва се марината от 17 части вода,  1 част морска сол и 1 част 6% винен оцет (трябва да е качествен,  аз ползвам само на Велико Търново). Заливат се бурканите с горещата марината и се затварят.
Изчаква се да ферментират известно време.

# 398
Недоволна,
Стават ли хрупкави? Свекърва ми правеше такава с Чорбаджийски и много хрупкави оставаха. Но нямаше “писана” рецепта и ми е трудно да в възстановя в годините

# 399
Хрупкави са,  ако са тънки. Всички месести чушки се смиват и не стават, независимо дали са сладки или люти.
Рецептата става и за смесена туршия,  както и за кисели краставички.

# 400
Недоволна, благодаря ти! А като се залеят с горещата марината, обръщаш ли ги да поседят така, завиваш ли ги с нещо, бурканите предварително затоплени ли са?

# 401
  • Русе
Скрит текст:
Използвали ли сте калиев сорбат?
Една зима купувахме насипни люти чушки от магазин, от типа на суровата туршия и вкъщи много ги харесаха. Пробвах да направя следващата година, на принципа на киселото зеле - само вода и сол, но не се получи същия вкус.
В една Фейсбук група за рецепти четох, че се слага оцет и калиев сорбат, но за първи път чувам за това чудо, пък и го няма по магазините 🤔

Калиевия сорбат се ползва предимно за пресичане на ферментацията и увеличаване дълготрайността на туршията.

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/09/blog-post_71.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_5.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2017/09/blog-post_29.html

# 402
Благодаря ти! Значи калиевият сорбат няма връзка със вкуса на туршията и би трябвало и без него да станат. 🤔
А колко време ги киснеш чушлетата от последната рецерта?

# 403
Здравейте, има ли хора с опит на заваряне на буркани с бързовар в тенекия от сирене или подобна. За някаква пръчка ми обясняваха се навивал кабела на бързовара да не отскочил, като започне да ври водата.
Мисля да правя буркани с обелени и нарязани домати.

# 404
Аз съм правила, но с голям бързовар - той си тежи надолу и няма как да отскочи. Ако сте с малко бързоварче, доста ще почакате до завирането на водата.

Общи условия

Активация на акаунт