За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

• 54 137
  • 772
  •   1
Отговори
# 375
Честно казано,  не мога да си представя,  че при наличие на фризер ще варя буркани с печени чушки (много години се правеше).
За мене фризерът е изключително полезно нещо, варя само буркани с лютеница или доматени неща,  всички зеленчуци термообработени или бланширани във фризера. А бурканите с месо са най-капризни и рискови и не бих си причинила това.
За съжаление гъбите във фризера не стават за ядене и се налага да стерилизирам,  ако не са манатарки (суша ги).

# 376
  • в сърцата на децата <3
При мен пък е обратното - замразените продукти са ми странни на вкус, месото особено много бързо има "дъх на фризер" и ми е отвратително. Бурканите са годни с години, особено при съхраняване на тъмно и хладно (например мазе).

# 377
Вкусът е съвсем различен при двата вида съхранение. Правя чушки и във фризер, и в буркани, виждам разликата. Вкусни са, но по различен начин. В друга тема стана дума за пастърма по традиционен начин и в дехидрататор - все е вкусна, но по различен начин.

# 378
  • София
Преди много години докато следвах във В. Търново ходех да помагам на роднини при печенето на чушки. Технологията за в буркан беше следната - до чушкопека слагаха стара тенджера, загърната в одеало а в нея буркан. След изваждане от уреда чушката веднага се слагаше в буркана, необелена. Междувремено се ръсеше 1 чл сол и 2 стрити аспирина. Пълнеше се така, че да има 1 пръст празно място. Като се напълни се слагаше капачка на винт и се обръщаше с нея  надолу. После следващия буркан в топлата, загърната тенджера и така до края на чувала с чушки. Бяха изчистени от семките. После зимата като отворех такъв буркан бяха като прясно изпечени. Сега е лесно - Метро ми пече отделно замразени само трябва да ги замкна до фризера.

# 379
На ММ рецептата за чушки е много проста и изпитана над двайсет години. Пече и без да ги бели ги реди в буркани с малко сол между тях и два три аспирина на буркан. Затваря бурканите и обръща за няколко часа. Не стерилизира. Бурканите са омния мисля че се казваха .

И ние така правехме на времето

# 380
  • Русе
Скрит текст:
Аз преди две седмици изпекох малко чушки.Хубаво напълних в малки бурканчета и стерилизирах.След няколко дни ги проверих,всичко си беше наред.Днес пак ги проверих и много се ядосах.Не стига,че нямам условия за съхранение на по-големи количества чушки,не стига,че ги пекох в адска жега,защото тогава намерих приличен размер и добро качество(поне на вид),а сега започнаха да се развалят.В две бурканчета чушките слегнали надолу,отгоре два пръста празно и мухъл.Днес поне е хладно и изпекох още.Сега се варят бурканчета и се чудя ще оцелеят ли?Друг път печените само замразявам във фризера,но тази година,вече половината е зает с др.неща.Та стигнах до стерилизацията.

След като изпека чушките, ги заливам с доматен сок, слагам скилидки чесън, сол и магданоз. Стерилизация най малко 30 минути. Ако ти допада този вариант, пробвай.

# 381
Честно казано не съм знаела, че чушките са толкова капризни и сигурно затова ми се получават 😂 В пъти предпочитам бурканите пред фризера.

И понеже тези дни за първи път ще правя заешко буркани - 3 часа като другото месо се консервира, нали? Какви подправки се слагат? Представям си го с бахар, черен пипер и дафинов лист 🤔
3 часа е много, ще го извадиш разварено. Мин есен варихме 2,5ч и като вадихме от буркан се разкапваше от кокалите. За ядене  така да, но в манджа се разделяше на конци месото и тази есен ще варим 2ч. Без подправки, защото не се знае как ще го готвя, пък и за бебка да хапва. Само сол, осолено и оставено за една нощ да "се изпоти"

# 382
Много сложно се оказа консервирането на чушки.Досега през годините ми се беше случвало да сваря някоя и др. бройка и то,защото ситуацията го е изисквала.Или са ми останали поради липса на място във фризеар или,защото е трябвало да ги транспортирам след някой друг месец и няма как да го направя със замразени в пликчета.Досега не съм имала проблем.Като кипне водата,намаля темп.,поседят малко и после си остават във врялата вода докато изстине.Даже снощи в яда си го споделих и днес си казах,какво ли си мислят хората да ги занимавам с такава глупост?Като ви прочетох мнениятя излиза,че то било капризна работа с тия чушки.И както няколко пъти казах,нямам достатъчно място във фризера,сега ще пробвам начина с печени,небелини чушки в топъл буркан с аспирин.Поне да си спестя беленето.Ако имам повече вдъхновение може да направя и на peych рецептата.
Благодаря на всички споделили личен опит! Smiley

# 383
Не  е толкова сложно , но да се вдигне висока температура за 5 мин поне ,като водата се обръща , максималното възможно си трябва ,после на бавен огън може и  да доистиват както си описала.

# 384
Скрит текст:
Аз преди две седмици изпекох малко чушки.Хубаво напълних в малки бурканчета и стерилизирах.След няколко дни ги проверих,всичко си беше наред.Днес пак ги проверих и много се ядосах.Не стига,че нямам условия за съхранение на по-големи количества чушки,не стига,че ги пекох в адска жега,защото тогава намерих приличен размер и добро качество(поне на вид),а сега започнаха да се развалят.В две бурканчета чушките слегнали надолу,отгоре два пръста празно и мухъл.Днес поне е хладно и изпекох още.Сега се варят бурканчета и се чудя ще оцелеят ли?Друг път печените само замразявам във фризера,но тази година,вече половината е зает с др.неща.Та стигнах до стерилизацията.

След като изпека чушките, ги заливам с доматен сок, слагам скилидки чесън, сол и магданоз. Стерилизация най малко 30 минути. Ако ти допада този вариант, пробвай.
Белят ли се чушките?

# 385
  • Русе
Скрит текст:
Скрит текст:

Белят ли се чушките?

Да, белят се. Почистват се от семето и дръжките. После можете да ги ползвате за различни манджи, да ги пълните с различни плънки, ако не са разкъсани.

# 386
Който е правил краставички с фикс на доктор Йоткер може ли да ми каже кой вид беше подходящ за тях? Няколко години правих и бяха много хубави,миналата година пропуснах и направо изключих какво съм взимала дали сладко кисел или пикантен Rolling Eyes купих корнишони, влязох в магазина за фикс и блокирах какво да взема Joy

# 387
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Който е правил краставички с фикс на доктор Йоткер може ли да ми каже кой вид беше подходящ за тях? Няколко години правих и бяха много хубави,миналата година пропуснах и направо изключих какво съм взимала дали сладко кисел или пикантен Rolling Eyes купих корнишони, влязох в магазина за фикс и блокирах какво да взема Joy

сигурна ли си, че искаш?

Цитат
Цитат
съставки Пикант фикс сладко-кисела
сол, консерванти бензоена киселина, натриев бензоат, КАЛИЕВ МЕТАБИСУЛФИТ, СИНАПЕНО СЕМЕ, копър, кориандър, черен пипер, дафинов лист

https://www.oetker.bg/bg-bg/produkti/pikant-fiks/pikant-fiks-sladko-kisela

# 388
Със сигурност искам,стават страхотни

# 389
Сладко-киселия 🤗

Общи условия

Активация на акаунт