За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 54 151
  • 772
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 4 983
Миналата година заради промоция на патладжани в Промаркет без никаки дотогава намерения да правя зимнина, комбинирах в произволна пропорция (на вкус) печен син домат, печена червена чушка и пюре от домат, малко чесън за лек аромат. Стана нещо средно между лютеница и кьополу. Получи се много добре. Та понякога излизаме от навиците и плановете си за добро.

На Хр. Ботев е бившият Промаркет от ул. Самуил (между Позитано и Стамболийски ), с най-добрата топла витрина на Промаркет. Ако персоналът не е сменен, си струва разходка до него.

# 361
  • София
  • Мнения: 18 480
Промаркетите са на франчайз. Обичайно бивши управители или служители получават помощ за да организират собствен магазин. Промоциите често са според трайността на плод зеленчука.
Скоро отвориха и в Ст. град - много е чист за сега, а персонала е отзивчив и старателен. Топлите им витрини много рядко ме привличат. Но през юни взех жито за Задушница от Лъвов мост. Беше много вкусно, излапаха го внуците и дъщерята. Аз едвам се доредих до 2 лъжички.
Аз от там си направих смлените домати за зимата. Малко по-скъпо излязоха, но сега имам свободно време да си меля, меля, меля....

# 362
  • Мнения: 15 806
Аз преди две седмици изпекох малко чушки.Хубаво напълних в малки бурканчета и стерилизирах.След няколко дни ги проверих,всичко си беше наред.Днес пак ги проверих и много се ядосах.Не стига,че нямам условия за съхранение на по-големи количества чушки,не стига,че ги пекох в адска жега,защото тогава намерих приличен размер и добро качество(поне на вид),а сега започнаха да се развалят.В две бурканчета чушките слегнали надолу,отгоре два пръста празно и мухъл.Днес поне е хладно и изпекох още.Сега се варят бурканчета и се чудя ще оцелеят ли?Друг път печените само замразявам във фризера,но тази година,вече половината е зает с др.неща.Та стигнах до стерилизацията.

# 363
  • Мнения: 23 890
Слагам един аспирин под капачката.  Дори не се разлага, но имам чувството ,че пази. Искат повече варене, да кажем 30-40 мин. И аз нямам място и консервирам, вчера 8 големи буркана ,ще видим. Ама те са за пълнене.  Попарени за кратко да омекнат  и се наредят плътно, капак отгоре докато врат ,че се надигат ,леки са. И аспирин пак под капака. Рискувам да се разварят, но до сега си стават . имам от две години назад по някой буркан.

# 364
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 724
Не е ли много 30-40 мин варене?

# 365
  • Мнения: 23 890
За чушки не  е.

# 366
  • Мнения: 8 494
Печени чушки в буркан си е капризно нещо. Така знам от свекърва ми. Тя слага  един аспирин на дъното на буркана и един най-отгоре. Вари 30 минути.
Задължително оставям място във фризера за печени чушки, че ми е по-сигурно.

# 367
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
а като ги вари аспиринът се разгражда и все едно е без него Wink
чушките са капризни и когато сме ги правили в буркани сме ги варили на слаб огън "до омекване на буркана", което не е много добре и за чушките.

най-добре е във фризер.

# 368
  • Мнения: 9 485
Когато правихме чушки в буркани задължително посоляваме и оставяхме на наклон с отвора надолу да се отцеждат. Поне 12 ч. Тогава затваряме и стерилизираме 30 мин, свеки казваше от този сок, който чушките отделят се развалят. И не сме имали бомбаж , съхранявахме в стаичка на етажа. Минала година мъж ми намери 3 буркана от 2017, бяха си вътре запазени стегнати, под вакум. Пратихме ги за Прасчо, естествено, но си бяха стегнати

# 369
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Честно казано не съм знаела, че чушките са толкова капризни и сигурно затова ми се получават 😂 В пъти предпочитам бурканите пред фризера.

И понеже тези дни за първи път ще правя заешко буркани - 3 часа като другото месо се консервира, нали? Какви подправки се слагат? Представям си го с бахар, черен пипер и дафинов лист 🤔

# 370
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
и аз тъй си го представям, Simple Smile но нямам заешко

# 371
  • Мнения: 2 854
Чушки в буркани баба едно време правеше ,цедеше по цяла нощ,аспирин и незнам си какво,то голямо баене и пак редовно имаше прецакани буркани. Аз не смея да си правя експерименти,  с тях си е достатъчна врътня да ги опечеш и обелиш и накрая да  хвърля бурканите, та за по-сигурно бутам във фризера. Като искам буркани,вече 2-3 години си купувам от цех в едно Пловдивско село готови буркани с чудесни плътни чушки, без оцет и само със сол.

# 372
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Leona_ странно, моята баба само притъпкваше добре чушките в буркана, посолени след като са обелени, и вареше за стерилизация. Може би е имало по някой буркан бомбаж, но още при варенето, после развалени никога не е имало. Мисля си, че има и друг фактор - при нас винаги са се гледали чушки, които са по-универсални като сорт, още от свекървата на баба. Стават и за сушене, и за печене, и за лютеница. Не са от плътните, месести капии, които по принцип се пекат.

и аз тъй си го представям, Simple Smile но нямам заешко
😁 А 3 часа ли се консервират, дали знаеш?

# 373
  • Русе
  • Мнения: 12 249
На ММ рецептата за чушки е много проста и изпитана над двайсет години. Пече и без да ги бели ги реди в буркани с малко сол между тях и два три аспирина на буркан. Затваря бурканите и обръща за няколко часа. Не стерилизира. Бурканите са омния мисля че се казваха .

# 374
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
Leona_ странно, моята баба само притъпкваше добре чушките в буркана, посолени след като са обелени, и вареше за стерилизация. Може би е имало по някой буркан бомбаж, но още при варенето, после развалени никога не е имало. Мисля си, че има и друг фактор - при нас винаги са се гледали чушки, които са по-универсални като сорт, още от свекървата на баба. Стават и за сушене, и за печене, и за лютеница. Не са от плътните, месести капии, които по принцип се пекат.

и аз тъй си го представям, Simple Smile но нямам заешко
😁 А 3 часа ли се консервират, дали знаеш?

когато нашите гледаха зайци още работеха консервните комбинати, там се варяха в автоклави.
аз бих варила повече, няма какво да се повреди от по-дълго варене. Simple Smile

за чушките - когато правех преди години забелязах, че ако се напълни буркана до тясната част до няколко дена дават фира, ако се остави повече място не бомбират. това при еднакво време за варене.
отказала съм се от варене от години - печене на газова горелка и ламарина и след това в пакети и във фризера. зимата почистване и са като пресни.

Общи условия

Активация на акаунт