Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 32

• 36 042
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
А бебето как наддава досега? Като казвате през час, колко кърмения на ден има? Колко напишкани и наакани памперси има? Заради честото кърмене мислите, че нямате достатъчно кърма ли?

# 631
Тъй като и на мен много ми намаля кърмата по време на цикъл (НО като свърши - се възстанови всичко), бях чела какво може да се прави в такива ситуации.

В сайта на Хедра пише :
"При някои майки вземането на добавка от калций и магнезий в съотношение 2:1 от средата на цикъла до 2. ден от кървенето може да помогне да се избегне както намаляването на млякото, така и болезнените спазми през първите няколко дни на кървенето."

Не знам, дали в твоето положение обаче би помогнало, тъй като не намалява само когато е дошъл цикъла... 😐😐😐

# 632
Знаете ли нещо подходящо за отхрачване при кърмене?

В e-lactancia ,проверих за АЦЦ - УЖ е окей , но вие пили ли сте? Или нещо друго..

# 633
Знаете ли нещо подходящо за отхрачване при кърмене?

В e-lactancia ,проверих за АЦЦ - УЖ е окей , но вие пили ли сте? Или нещо друго..
Аз съм ползвала Тавипек. Те са билкови.

# 634
А бебето как наддава досега? Като казвате през час, колко кърмения на ден има? Колко напишкани и наакани памперси има? Заради честото кърмене мислите, че нямате достатъчно кърма ли?

Винаги по 1 кг на месец. Сега ще видим как ще е с промяната. Напишкани има много. През нощта сменяме поне веднъж, защото иначе не издържат до сутринта. Акането е проблем. От края на 2 месец спря да пълни памперса всеки ден и го прави на 3 дни, като затова педиатъра ни посъветва да слагаме мелилакс при 24 часова пауза. Спрях тази схема, защото не виждам смисъл. Той няма запек. Просто на 3 ден си върши работата. Като цяло проблема е следобедните часове и вечер. Тогава почти няма кърма. Не чувам и да преглъща (освен първите 1-2 минути и после се дърпа и ядосва).

# 635
Според мен се свържете с консултант. При такава сериозна стимулация, би следвало проблема да е някъде другаде. Помпата не е решение, самото бебе суче на час, никоя помпа не може да надмине бебе. Възможно е след подновяването на цикъла да има някакъв хормонален проблем. Наистина потърсете консултант.
Поздравления, че сте спрели с клизмите. Това е пълен абсурд, без запек да ви съветва за клизми.
Надявам се скоро да се нормализират количествата.

# 636
Снощи вечерта сложих втора доза ваксина Модерна. Днес от обяд съм с температура и брутални мускулни болки. Малкия вампир е на 3м и още си цока на много малки интервали. Мисля като я сложа да спи в 8, да пия нещо да ме отпусне, че тогава й е най-дългия сушав интервал. На теория знам, какво може и не може, ама с толкова малко бебе, което само на млякото разчита, милото, кое е най-щадящо за нея? Нурофенче?

# 637
  • София
Парацетамол или Нурофен съвсем спокойно пийте

# 638
Пий си сега парацетамол/нурофен, няма защо да се чака паузата на бебето, те са съвместими с кърменето.

Моля да не се търсят съвети за медикаменти за кашлица и в тоя ред на мисли, всякакви медицински състояния, изискващи преглед и терапия, назначена от лекар. За общо неразположение, температура, мускулни болки - парацетамол и нурофен. Всичко друго не е бърз въпрос, не е по темата, изисква преглед.

Едно е да се провери медикамент, друго е да се пита за лекарства и второто не е редно да става във форум. Обърнете се към лекуващите лекари. Споменатото лекарство тавипек е с активна съставка масло от лавандула и е силно непрепоръчително да се приема от кърмачки, най-малкото, защото няма достатъчно изследвания. https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/lavender/product

Да не говорим, че по време на пандемия, е безотговорно и несериозно при подобен симптом, да не се потърси лекар, а форум.

# 639
Здравейте! Синът ми е на 9 месеца и се кърмим. Кога е възможно/ок за развитието му да се спра нощните кърмения? Мисля, че може би 2 от 4 хранения например са всъщност от глад. Без тях обаче нито аз, нито той ще видим сън. Нищо друго в момента не го успокоява и само аз съм с него през нощта. Очаквам да се върна на работа през април.

Всеки път майка ми ми се учудва, че "още" го кърмя вечер, и вече не знам как да й обясня, че сега са други препоръките...

# 640
Официалната препоръка е кърменето да продължи 2 години или повече според желанието на майка и дете. Нощните хранения са последните, които се махат при отбиване. До 1 година кърменето е основен източник на храна за бебето и отбиването преди тази възраст не е препоръчително от тази гледна точка, дори да не приема кърма, ще трябва да приема мляко за кърмачета.
Не на последно място, децата в тази възраст се будят често по-различни причини и това е нормално. До към 3-годишна възраст децата нямат постоянен и дълъг нощен сън. Казвам го, не заради друго, а защото трябва да има реалистични очаквания. Може да отбиете, разбира се, но тогава вместо да давате гърда, ще приспивате детето по друг начин, което ще е всъщност доста по-неудобно и събуждащо за Вас.
В период на зъбоникнене, не очаквайте детето да спи без нуждата от Вас и близостта ви.

На бабите благодарим и поставяме граница, кърменето е нещо, което се отнася до Вас и бебето ви, не до майка ви.

Кърменето и връщането на работа са съвместими дейности, при желание то да продължи.

# 641
Официалната препоръка е кърменето да продължи 2 години или повече според желанието на майка и дете. Нощните хранения са последните, които се махат при отбиване. До 1 година кърменето е основен източник на храна за бебето и отбиването преди тази възраст не е препоръчително от тази гледна точка, дори да не приема кърма, ще трябва да приема мляко за кърмачета.
Не на последно място, децата в тази възраст се будят често по-различни причини и това е нормално. До към 3-годишна възраст децата нямат постоянен и дълъг нощен сън. Казвам го, не заради друго, а защото трябва да има реалистични очаквания. Може да отбиете, разбира се, но тогава вместо да давате гърда, ще приспивате детето по друг начин, което ще е всъщност доста по-неудобно и събуждащо за Вас.
В период на зъбоникнене, не очаквайте детето да спи без нуждата от Вас и близостта ви.

На бабите благодарим и поставяме граница, кърменето е нещо, което се отнася до Вас и бебето ви, не до майка ви.

Кърменето и връщането на работа са съвместими дейности, при желание то да продължи.

Благодаря! ... И на бабите също. Smile

# 642
В тази връзка исках да попитам и аз при вече отбили майки, дали се е променил съня на бебето? За мен никога нощното хранене не е било тежест, събужда се, цоква и веднага заспива, проблеми не сме имали. От известно време обаче спря да се пробужда, а това попринцип ставаше най-редовно поне по 2 пъти на нощ. Знам, че това не е константно състояние, но сега продължава по-дълго, дори изби зъб без да разберем, за което съм много благодарна.
Бях писала наскоро, че съм бременна (в 4ти месец вече) и кърмата май съвсем спря, но си цоква сутрин и вечер, обаче наистина май нищо не преглъща, просто така се приспиваме.
Дали дългото, непробудно спане се дължи на това, че почти вече не кърмя? На 10 месеца е, освен това наскоро сменихме жилището и очаквах, че ще се адаптира по-трудно към промените, но си спи мега спокойно (пу-пу Grinning )
Другият ми въпрос е, как плавно да премина към друг начин на приспиване? За мен е адски странно и винаги съм се радвала че не заспива на ръце и сега не знам какво да правя Rolling Eyes
Последните няколко пъти се ядосва и разплаква като засуче, явно няма почти нищо вече и аз си плача няколко вечери, защото ми е много мъчно, че ще приключим скоро с кърменето, не исках да се случва така, обаче не знам дали би могло да продължи…
АГ ми каза, че кърменето ще изтощи много организма ми сега, а и предвид краткия период между двете бременности, обаче аз се чувствам добре за момента, също така няколко пъти ми казва, че мога да получа болки и кървене, но да чукам на дърво, болки не съм имала до сега, а с първата бременност бях нон стоп с контракции. Така или иначе кърменията в момента са не повече от 2-3 за денонощие.

# 643
  • Варна
Здравейте! Синът ми е на 12 дни и за съжаление не може да засуче добре гърдата. Имах тежко раждане, той се роди с хематом на главата, а аз загубих доста кръв около 1,5 л. Предполагам заради това, кърмата ми слезе чак на 4-5 ден, когато си бяхме вече в къщи. Още от болницата започнах да се цедя с ел. помпа на Медела, за да стимулирам лактацията, защото той не успя въобще да засуче. Пробвах всички възможни пози, помагаха ми акушерки, сестри и консултант по кърмене. Първите дни дохранвах със спринцовка и сонда директно на зърното, но тогава той изпиваше по 10-20 мл. Вече изпива по 80-90 и е невъзможно да ги давам със спринцовка и го храня със шише. Всеки път се опитвам да го сложа да суче, някой път засуква, но рядко чувам до преглъща. Пробвах да тегля преди и след хранене, кантара дава разлика от 5 гр. Следователно не изсуква нищо и после си изпива шишето. Няколко пъти питах, дали има къса юздичка, но лекарката беше категорична, че с езичето всичко е наред. Просто според нея долната челюст е много малка, не може да си отвори устата и да захапе правилно зърното. Пробвах и силиконови зърна, пак без успех.
Решението ми за сега и да се цедя и да давам от шише. Имам кърма, успявам да изцедя по 100-120 мл от двете гърди и за сега стига, но е страшно мъчително и ми отнема цялото време. Много искам да успее да засуче, но си мисля, че с това шише ще става все по-трудно.
Приемам всякакви съвети и предложения! Предварително благодаря!

# 644
Здравейте! Синът ми е на 12 дни и за съжаление не може да засуче добре гърдата. Имах тежко раждане, той се роди с хематом на главата, а аз загубих доста кръв около 1,5 л. Предполагам заради това, кърмата ми слезе чак на 4-5 ден, когато си бяхме вече в къщи. Още от болницата започнах да се цедя с ел. помпа на Медела, за да стимулирам лактацията, защото той не успя въобще да засуче. Пробвах всички възможни пози, помагаха ми акушерки, сестри и консултант по кърмене. Първите дни дохранвах със спринцовка и сонда директно на зърното, но тогава той изпиваше по 10-20 мл. Вече изпива по 80-90 и е невъзможно да ги давам със спринцовка и го храня със шише. Всеки път се опитвам да го сложа да суче, някой път засуква, но рядко чувам до преглъща. Пробвах да тегля преди и след хранене, кантара дава разлика от 5 гр. Следователно не изсуква нищо и после си изпива шишето. Няколко пъти питах, дали има къса юздичка, но лекарката беше категорична, че с езичето всичко е наред. Просто според нея долната челюст е много малка, не може да си отвори устата и да захапе правилно зърното. Пробвах и силиконови зърна, пак без успех.
Решението ми за сега и да се цедя и да давам от шише. Имам кърма, успявам да изцедя по 100-120 мл от двете гърди и за сега стига, но е страшно мъчително и ми отнема цялото време. Много искам да успее да засуче, но си мисля, че с това шише ще става все по-трудно.
Приемам всякакви съвети и предложения! Предварително благодаря!

Свържете се с консултант възможно най-скоро! Доброволци са, може да си направите среща, а може и онлайн, но със сигурност ще ви е от полза! Ще ви помогне, ще ви покаже как правилно да поставяте бебето на гърда. Желая ви успех и не се отказвайте! Свържете се още утре Flowers Four Leaf Clover

https://www.podkrepazakarmene.com/consulting

Общи условия

Активация на акаунт