Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 32

 • 12 442
 • 408
 •   2
Отговори
 • Мнения: 7 530

Имате въпроси за кърменето, но не желаете да пускате нова тема?
Задайте въпросите си тук!

Ползвайте и търсачката, като укажете да търси по ключови думи в подфорум "Кърмене" за по-точни резултати, а в ..::..БИБЛИОТЕКА - всичко за КЪРМЕНЕТО е ТУК!..::... ще намерите много и полезна информация, която вероятно ще отговори на много от въпросите ви!

***********
Sign ExclamationКърмене и Covid 19Pushpin

Да кърмя ли, ако боледувам от Covid 19?
https://www.facebook.com/UNICEFBulgaria/videos/2837440523159420/
https://www.namama.bg/article/7-vaprosa-za-karmeneto-i-covid-19/
https://www.facebook.com/111973802273991/posts/1888974071240613/
https://www.llli.org/coronavirus7/
https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/breastfeeding-and-covid-19
https://www.facebook.com/111973802273991/posts/1946196348851718/

Ако кърмя мога ли да се ваксинирам срещу Covid 19?

Ваксините за ковид  са съвместими с кърменето( кърми се без спиране и без хвърляне на кърма) и ваксинираната майка предава антитела на бебето си.

В този пост ще видите информацията за най-новите изследвания по въпроса:
https://www.facebook.com/Xedrablog/photos/a.193306624140708/2103456973125654

Какво споделят ваксинираните кърмещи жени, проучване на д-р Цветелина Великова, имунолог:
https://drvelikova.wordpress.com/2021/09/06/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d … 1%81%d0%b8%d0%bd/

Международни препоръки за ваксиниране при бременност и кърмене (скролнете след препоръките за бременност са тези за кърмене):

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-can-tak … covid-19--vaccine

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html

https://www.asrm.org/news-and-publications/news-and-research/pre … y-wide-statement/

https://www.acog.org/womens-health/faqs/coronavirus-covid-19-pre … and-breastfeeding

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavi … nd-breastfeeding/

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccination- … -or-breastfeeding

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778766?resultClick=1

Sign ExclamationАко за първи път отваряте тази тема, задължително прочетете този текстPushpin
Скрит текст:
Кърменето е естествен процес и като такъв бива регулиран от бебето. Сучейки бебето ви дава сигнал на тялото да произвежда мляко според нуждите му. За да може това да се случи и тялото да произвежда точно толкова мляко, колкото е нужно на малкото човече, е необходимо процесът на кърмене да се случва на поискване. Това означава майката да откликва на всеки сигнал, който бебето подава, че е гладно и да предлага гърда. Не гледайте часовници, не следете режими, водете се по бебето. Предлагайте гърда на всяко "мрън". През първите седмици бебето се задържа на гърда различно време - може да е 15 минути, може да е 30 минути, може да е час. Бебето често заспива по време на кърмене, буди се след половин час и отново иска да суче. Това е нормално. Сукането изисква усилия, малките бебета бързо се уморяват и заспиват. С времето това се променя - бебето ще заякне и интервалите и продължителността на сукане ще се съкратят. Производството на кърма работи на принципа "търсенето определя предлагането", колкото повече суче бебето, толкова повече кърма произвежда тялото ви, до момента, в който се постигне определен баланс. Важно е да се отбележи, че честотата на кърменията, а не продължителността на отделното кърмене е това, което стимулира хормоните, отговарящи за производството на кърма.

Не бива да ви притеснява, че бебето яде често или седи дълго на гърда, така се стимулира процеса на лактация. Макар да ви се струва, че бебето седи нон-стоп на гърда, това е нормално в първите седмици и е нужно, за да се регулира кърмата.

Няма нужда да чакате гърдите ви да се "напълнят" след кърмене. Кърмата се произвежда на момента. Няма такова нещо като празни гърди. Не е нужно да усещате гърдите твърди, напрегнати, не е нужно непременно да усещате рефлекс на потичане на кърмата. След като се регулира кърмата, гърдите "омекват", каквото е всъщност нормалното им състояние.

Ако бебето ви е по-поспаливо и се буди на големи интервали от време (повече от 3 часа), е нужно майката да инициира кърмения. Предлагайте гърда средно на 2 часа през деня, а през нощта е позволена една 4-часова пауза. Имайте предвид, че нощното кърмене е най-важно за лактацията и е важно да кърмите бебето през нощта. Не се правят паузи за "почивка на стомахчето", не се "приучва" новородено да спи по цяла нощ. За да установите добър старт на лактацията, се изисква да се стимулират гърдите, което става с кърмене на поискване или с цедене с помпа, ако бебето не е при майката.

Ако сте родили с цезарово сечение, това би могло да създаде някои препятствия за плавен старт на кърменето, ако чувствате силна болка, трудно се движите, имате прикрепена система, били сте под пълна упойка, бебето е било отделено 6-24 часа от вас, кърмата ви още не слязла. Но не се тревожете. Това не означава, че няма да успеете да кърмите бебето си. Моментът, в който бебето е при вас, го слагайте на гърда. Това, което ще помогне е контакт кожа в кожа, слагане на бебето на гърда при всяко "мрън", редувайте гърдите на хранене, за да се стимулират и двете. Дори да не е слязла кърмата, поставянето на бебето на гърди или дори гушкането му и допирът кожа в кожа, ще помогнат на тялото ви да получи сигнали, че производството на мляко трябва да започне. Помолете за помощ акушерките - нека ви подадат детето, не се напрягайте и намерете удобна за вас поза на кърмене. Може да кърмите и легнала в леглото. Може да стимулирате допълнително гърдите като използвате помпа за цедене и дохранвате с изцеденото мляко бебето, особено ако кърмата ви е слязла на 4-5 ден от раждането.

Кърмете и гушкайте бебето си, това е всичко от което има нужда малкото човече през четвъртия триместър, за да се адаптира към новата среда.
Sign ExclamationЗа кърменето на недоносено дете, прочетете тук Pushpin
Скрит текст:
Раждането на недоносено бебе е шок за всяка майка. Трудно е да видиш детето си, голямо не повече от шепа, окичено с тръбички и игли, с апарат за дишане и сонда за хранене. Въпреки този огромен стрес, обаче, тялото на майката започва да произвежда кърма.

За жалост в българските болници е практика при преждевременно раждане на майката да се предлагат хапчета за спиране на лактацията. Шири се и заблудата, че поддържането на кърмата само с помпа за дълго време е невъзможно. Истината е, че това е абсолютно ПОСТИЖИМО. Необходимо е само да се снабдите с някаква помпа за кърма. Пазарът изобилства от всякакви марки и видове, за всеки бюджет. Има и качествени електрически на достъпни цени. Веднага щом се снабдите с помпа (по възможност веднага след раждането) е добре да започнете стимулация на гърдите. Колкото по-често се изцеждате, толкова повече кърма ще произвеждат гърдите. Най-добре е да го правите поне 8 пъти за 24 часа, а най-добре 10-12. Не е нужно интервалите да са равномерни. Все пак трябва да следите да е не по-рядко от три часа през деня. През нощта бихте могли да си позволите една 4 часова пауза, не повече. За увеличаване на лактацията би помогнало цедене между 2 и 5 сутринта, когато нивата на хормона пролактин са най-високи. В началото е добре да се цеди не просто до капка, но и на празен ход поне по 10-ина минути на гърда. Така заявявате, че е необходимо по-голямо количество. Също така можете да опитате и редуване на гърдите. Цедите първата, втората, пак първата и така ги изреждате няколко пъти като при всяка изпомпвате до капка + няколко минути "на сухо".

Ако имате проблем с потичането на кърмата с помпа и гърдите са напрегнати, може да опитате няколко неща - цедене на ръка, топла кърпа на гърдите и цедене, загряване на фунията на помпата. Ако имате снимка на бебето можете да я гледате докато цедите.

След известно време ще дойде и най-щастливият за вас миг - да се приберете вкъщи с бебето на ръце. Вероятно ще се чудите какво да правите - да цедите и да храните от шише, да храните само от гърда или да комбинирате методите. Първият вариант би ви дал сигурност, че бебето се храни достатъчно, но е добре поне да опитвате да предлагате гърда.
За да улесните засукването може да опитате някои техники. Първо да хванете гърдата при ареолата между показалеца и средния пръст, насочени във вертикална посока. Така площта, която бебето трябва да поеме с устичката си става по-малка и ще му бъде по-лесно. Ако това не проработи, може да опитате със силиконови протектори, да цедите от едната гърда и да дадете да суче от другата и да кърмите на голо.

Ако след кърмене бебето продължава да търси да суче на 15 минути, вероятно не суче ефективно и е добре да обмислите дохранване. То може да се осъществи по няколко начина - със сонда, прикрепена към гърдата, с шише, с лъжичка или със спринцовка. Ако се налага дохранване е изключително важно да цедите след кърмене.

Дори и бебето категорично да отказва да засуче, не се отказвайте и първо потърсете помощ от консултант по кърмене. Може и тогава да не успеете, но продължавайте да опитвате, защото някои недоносени успяват да засучат чак на около 3 месеца рeална възраст.

Автор: Didi_i_Mitko

Sign Exclamation Pushpin Sign Exclamation Моля прочетете това интервю на Ася Демирева за митовете около кърменето https://www.shushulka.com/prez-lyatoto-karmata-vkisva/ и вижте това видео на Христина Янева - Хедра https://parentacademy.bg/kurmene-istini/ за митовете и истините около кърменето.
***********
Полезни връзки:

Блогът на Христина Янева-Хедра - https://xedra.wordpress.com/
 фейсбук -  https://www.facebook.com/pg/Xedrablog/posts/?ref=page_internal
 Инстаграм- https://www.instagram.com/christina.yaneva.hedra/

Блогът на Десислава Пеева - https://karmene.info/
Блогът на Бу - https://missby.wordpress.com/
Блогът на  Мария Масларова-Айла - https://atwins.wordpress.com/
Блогът на Мария Нориега - за кърменето на близнаци и ЗВБ като естествен преход от кърмене към захранване - https://zabliznacite.wordpress.com/
Сайтът на д-р Уилям Сиърс, автор на “Книга за бебето” - https://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/  

Национална Асоциация "Подкрепа за Кърмене" - http://www.podkrepazakarmene.com/
Инстаграм акаунт - https://www.instagram.com/podkrepa.za.karmene/
Ла Лече Лига - https://lllbg.org/lll/
Инстаграм акаунт - https://instagram.com/lalecheliga?igshid=1qfieoj40mmu8

Инстаграм на Даниела Лютакова - доброволен консултант и акушерка - https://instagram.com/bear.and.bee.midwife?igshid=xp31yathztzd

Инстаграм акаунт на Таня Русева, ibclc консултант - https://instagram.com/tania.ruseva.ibclc?igshid=w688v8r9jlhw
Инстаграм акаунт на Ася Демирева, ibclc консултант - https://instagram.com/assya.demireva.ibclc?igshid=yeqa79s9izbh и фейсбук страница https://m.facebook.com/AssyaDemirevaIBCLC/

Инстаграм акаунт на Деси Бетова - ibclc консултант и акушерка https://instagram.com/moiata.akusherka?igshid=1hgqq79bxeatz

Фейсбук група "Всичко за кърменето" - поддържаща се от доброволните консултанти на НАПК https://www.facebook.com/groups/1616734225258479/?ref=share

Списък на  ibclc консултантите в България:
Скрит текст:
д-р Анета Попиванова
Ася Демирева
Деси Бетова
Деси Пеева
Марияна Енева
Мария Масларова
Рина Господинова
Светлана Картунова
Таня Русева
Олга Дукат
Христина Янева


Контакти на доброволните консултанти на НАПК - http://www.podkrepazakarmene.com/consulting

Сайт за проверка съвместимостта на лекарствени препарати и кърмене (моля, консултирайте се с педиатъра на детето или акушер-гинеколога си преди употреба на което и да е лекарство!) - http://www.e-lactancia.org/

Фондация "Нашите недоносени деца" - полезна информация за недоносени бебета, включително и съвети за кърмене - http://www.premature-bg.com/

Сайт на Американска Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебето- https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiat … -and-Feeding.aspx

Сайт на Световна Здравна Организация и насоки за хранене на бебето - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding

Сайт на УНИЦЕФ и насоки за хранене на бебе - https://www.unicef.org/parenting/feeding-your-baby-when-to-start-solid-foods

Сайт на Канадската Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебе - https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/breastfeeding

Препоръки на Министерство на здравеопазването на България за кърмачета https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/04/08/zdrav … ne-karmacheta.pdf

**********
Полезни видеа:

Популярни пози за кърмене
https://www.youtube.com/watch?v=XZfGzJBBwME
https://www.youtube.com/watch?v=xQsjquf5pYk

Кърмене в легнало положение
https://www.youtube.com/watch?v=P_AizOPWYL8
https://www.youtube.com/watch?v=fK_le3fNcm8&t=49s

Оригване на бебе                         
https://www.youtube.com/watch?v=m50PTFmmlxw
https://www.youtube.com/watch?v=uVd5IYKjxNg&t=87s

Как да коригираме болезнено засукване
https://www.youtube.com/watch?v=85e4170qda4&feature=youtu.be


**********
Полезни книги:
**********
Полезни статии:

Дохранване със сонда:
https://lllbg.org/2017/04/sistema-dohranvane-garda/
https://xedra.wordpress.com/2013/05/07/diy-lactaid/
https://atwins.wordpress.com/2010/01/18/lactaid/

Що е то cluster feeding и как да се справим с него :

https://www.bellybelly.com.au/breastfeeding/cluster-feeding-tips/
https://www.medelabreastfeedingus.com/article/94/how-to-manage-c … nd-fussy-evenings
https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93baby/fussy

Блистер и как да се справим с него:

https://xedra.wordpress.com/2008/09/07/bliste/
https://www.bg-mamma.com/?topic=410275
https://breastfeeding.support/blisters-on-nipples/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/
https://breastfeedingusa.org/content/article/blebs-teeny-tiny-meanies


Запушени млечни канали, а сега какво?:

http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
https://www.babycenter.com/0_clogged-milk-ducts_8494.bc
https://www.babycentre.co.uk/a8494/blocked-ducts-during-breastfeeding
https://kellymom.com/nutrition/vitamins/lecithin/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/recurrent-mastitis/
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1594

Как да разбера дали бебето е с къса юздичка? :

https://xedra.wordpress.com/2012/04/16/tongue-tie/
https://www.namama.bg/article/kasa-iuzdichka-na-ezika/
https://www.bundoo.com/articles/12-ways-to-spot-tongue-tie-in-babies/

Спорт и диета по време на кърмене?:
http://www.podkrepazakarmene.com/breastfeeding-sports-and-diet-337.html
https://missby.wordpress.com/2012/07/06/bf-sport


Кърмене и диабет, възможно ли е?:

https://mamaitati.com/karmeneto-i-diabeta-vaprosite-koito-si-zadavate/
https://www.laleche.org.uk/diabetes-and-breastfeeding/
https://www.webmd.com/diabetes/breastfeeding-and-diabetes
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/breastfeedi … tational-diabetes

Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога?:

https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bfm.2019.29128.kbm
Скрит текст:
Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога е един от честите въпроси, които получаваме като консултанти по кърмене. Най-новият протокол на Академията по медицина на кърменето (към чиито протоколи като консултанти се придържаме и се обръщаме за направляващи клиничното поведение насоки) отговаря на въпросите, свързани с различните видове образна диагностика, без или с използване на различни видове контрасти, вкл радиоактивни такива и йод-базирани. За щастие, обикновените рентгенови снимки не налагат изобщо нито изчакване преди кърмене, нито изхвърляне на кърмата (дори снимките на бял дроб). Същото важи и за повечето от останалите радиологични изследвания. Единствената ситуация, която налага твърдо и категорично пълно спиране на кърменето за настоящото дете е използването на йод 131 (който обаче принципно изисква спиране на кърменето 4 седмици преди изследването и в съвремието се ползва рядко). Временно спиране на кърменето и изчакване за няколко дни налагат някои от радиоактивните контрасти и по-точно сравнително често използваният в различни диагностични направления технеций Tc 99m. Тъй като има различни технеций-съдържащи контрасти, използвани за различен вид диагностика (бъбречни, сърдечни, тироидни изследвания), трябва да се знае точният препарат и препоръките за изчакване варират от няколко часа до няколко седмици.
П.П. ЯМР, независимо от наличието на думата "ядрен", няма нищо общо с рентгенови лъчи. Съвременното название, което точно отразява същността на изследването, е магнитно-резонансно изследване. При него няма никаква радиация и не засяга кърменето изобщо (контрастите, използвани при ЯМР, също най-често са напълно съвместими).Текстът е на Христина Янева - Хедра от ФБ страницата й "Кърменето като начин на живот"

Какво значи капацитет на гърдите и как влияе на кърмата?:
http://loveandbreastmilk.com/wp/breast-storage-capacity/

***********
Правилно засукване:Кърмене на бебето:Знаци, че бебето е гладно:Пози за кърмене:
Съхранение на кърма:Алкохол и кърмене:
Кафе/кофеинови напитки и кърмене:
**********
Стари теми:

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31
Скрит текст:
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 25
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 24
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 22
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 19
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 18
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 17
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 16
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 15
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 8
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 7
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 6
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 5
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 2
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ...

Скрит текст:
[/quote]

# 1
 • Мнения: 425
Нещо за упорито безсъние да препоръчате ?
Гъби рейши съвместими ли са?
Бебето ми прохожда, почти изцяло мина на кърма. Преди заради зъбите отказваше твърда храна, но сега уж няма нови.
 Живее на домати, банан, грозде и бисквитки.
Това ще доведе ли до хранителни липси( засега хемоглобина е висок, разубедиха ме да не изследвам желязо).

# 2
 • Мнения: 680
Защо не даваш желязо? Изследван ли е феритин?

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 08:10 от sd.ad

  # 3
  • Мнения: 4 029
  Желязото е ужасно нещо, казвам го като възрастен човек, на който се налага често да приема. Запек, стомашен дискомфорт, оцветяване на зъбите са едни от най-честите реакции от желязото. Ако не се налага, не давайте.  Прием на желязо сам по себе си няма да обогати храненето. Предлагайте различен вид храна, колкото и да хапне е от полза, след като активно суче, значи е достатъчно това на този етап. Децата бързо се променят, само след дни може да започне по-активно с твърдата храна.

  # 4
  • Мнения: 680
  То е ужасно, ама и дефицита не е добре. Ние сме с много нисък феритин, всичко друго в норма уж. А липсата на желязо оказва влияние и върху съня, така че е напълно възможно при тях да е от това, нищо че хемоглобин е в норма.

  # 5
  • Мнения: 425
  Защо не даваш желязо? Изследван ли е феритин?
  Не съм я изследвала, според педиатърката и джи пи  то нямало нужда.
  Ще ги пусна на своя глава тогава, макар че тя и като по малка все се будеше.
  Казаха, че не изглежда анемична, тя е твърде жизнена,  10 кила на 13 месеца, даже е твърде хиперактивна.
  Побъркват ме нощните кърмения, по 40 минути продължават, поне 3 пъти на нощ.

  # 6
  • Мнения: 453
  Добро утро, за на продължа въпроса си от предната тема.
  Бебчето е на месец и седмица. Хранили сме се повече на кърма като в началото се дохранвахме с Ам доста често, защото пиех хапчета за кръвно след раждането и имахме по-бавен старт на кърменето. Напоследък сме дохранвали само вечер, защото не му стигаше кърмата. Та с чай за кърмачки и стимулиране с бебе и помпа кърмата се увеличи. Цедила съм се в случай, че не искаше да хапва малкия. Оказа се че има рефлукс и затова не искаше да яде от гърдата. Разбрахме го и вече сменихме позата. Напоследък се наложи да се изцеждам, защото бебчето спеше по-дълго нощем, а гърдите бяха доста пълни, също се наложи да го оставя за малко и исках да има кърма и т.н. стигаме до момента, в който явно съм цедила твърде много, за да омекнат гърдите. Имаше случай, в който гърдата беше станала много твърда. Едната й част направо като камък. Не знам дали така се чувства запушването.:/ и реших да я облекча, че да се махне втвърдяването и съм я изцедила твърде много. Оттогава явно е решила да произвежда повече. Разбрах, че това с цеденето докрай е било грешка.
  Доскоро давах и от двете гърди, което също е май непрявилно.
  От вчера давам само от една на хранене, но особено нощем се препълват гърдите. Едни тежки и чувствителни са. Няма болка, а по- скоро дискомфорт.
  С бебчо се храним през деня на 2 часа като има една по-голяма пауза 3-4 часа нощем. В общи линии като се събудш и е гладен яде и нямаме стриктен режим.
  То въпросът беше за компресите и как да облекча тези втвърдявания без да рискувам да се намали кърмата и дали е добър подхода с едната гърда. Спрях да се цедя засега.

  # 7
  • Мнения: 680
  Защо не даваш желязо? Изследван ли е феритин?
  Не съм я изследвала, според педиатърката и джи пи  то нямало нужда.
  Ще ги пусна на своя глава тогава, макар че тя и като по малка все се будеше.
  Казаха, че не изглежда анемична, тя е твърде жизнена,  10 кила на 13 месеца, даже е твърде хиперактивна.
  Побъркват ме нощните кърмения, по 40 минути продължават, поне 3 пъти на нощ.

  И нашата педи твърдеше, че няма нужда, но в крайна сметка се оказа, че е имало. Наистина доста под нормата се оказа феритина. Също е страшно жизнено дете и качва повече от добре.
  Според мен няма лошо да изследвате за ваше спокойствие.
  Съня при нас беше ужас още от 4- я месец след прословутата регресия. Събуждания на всеки час . .
  Стискам палци всичко да е наред при вас и скоро да се оправят нещата!

  # 8
  • Мнения: 5 086
  Благодаря, Кактус!
  За 10-месечното - притеснява ме, че суче кратко, а не искам да се отбива. Има 1-2 нощни кратки кърмения и 2-3 също кратки през деня. Яде друга храна с добър апетит. Правя каквото мога - предлагам периодично, пия чай за кърмачки, ама не ми изглеждат добре нещата.

  # 9
  • Мнения: 225
  Здравейте. Синът ми е на 8 месеца и вероятно отново съм бременна. Страшно съм изплашена, че кърмата ми ще спре, а имам желание да кърмя още дълго. Как мога да увелича кърмата си, ако това се случи? Какви добавки бих могла да приемам, за да не се стига до там? Синът ми е още малък и изобщо, ама изобщо не искам да се стига до отбиване било то естествено или друго. Искам да си го кърмя и през бременността и после тандемно. Ако някой има опит ще ми е много полезно, защото ми е тъжно честно казано. Благодаря.

  # 10
  • Мнения: 14 284
  Кактусче,  Благодаря а темата.

  Аз съм на антибиотик, който е в зелена зона, т.е  съвместим с кърмене.  Дадоха ми и ей тези таблетки И ми излиза ето това
  http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/erdosteine/writing/
  Аз вече пих една, но какво би ме посъветвала?
  Досега не съм пила нищо извън зелената зона и се притеснявам малко.
  Инхалирам си и пулмикорт, но той знам, че се изписва на деца, така че не е проблем.

  # 11
  • Мнения: 585
  Фея, подгответе се психически, че не зависи само от Вас. Зависи от желанието на детето. Моето беше по-голямо, на 11 месеца като забременях, а на 14-15 месеца окончателно се отказа да суче. Тоест около 4 месец от бременността. Намаляха ми количествата, но според мен заради слабия интерес на детето.  А слабият интерес доколкото се ориентирах е от променящото се мляко, стана по-гъсто и леко жълтеещо, та не се разбраха на вкус, мисля. Не съм стимулирала допълнително с помпа, за да я поддържам, защото реших, че нощния сън ми е по-ценен.

  Ако искате да запазите увеличите количествата опцията е повече стимулация, тоест детето максимално често на гърда и допълнително помпата, ако детето не е достатъчно.

  Аз сега чакам да родя, да видя, дали детето (голямото) ще има интерес да си поцоква пак, поне зимата за имунитет. Ако не иска - ще пробвам от чаша да й дам изцедено. Ако и това не иска - нейна воля...

  Здравейте. Синът ми е на 8 месеца и вероятно отново съм бременна. Страшно съм изплашена, че кърмата ми ще спре, а имам желание да кърмя още дълго. Как мога да увелича кърмата си, ако това се случи? Какви добавки бих могла да приемам, за да не се стига до там? Синът ми е още малък и изобщо, ама изобщо не искам да се стига до отбиване било то естествено или друго. Искам да си го кърмя и през бременността и после тандемно. Ако някой има опит ще ми е много полезно, защото ми е тъжно честно казано. Благодаря.

  # 12
  • Мнения: 7 530
  Точно така, към 4-5 месец от бременността, количествата кърма намаляват(физиологично) и самата тя става по-коластреноподобна, тогава дечицата се отбиват естествено или пък не - зависи от детето. Може и да си ги кърмите в тандем, просто се водете по детето Wink Аз имам и личен опит в същата ситуация, но моята дъщеря беше вече голяма (2г.4м) и си се отби естествено, когато влизах в 5ти месец от бременността.

  няма как да се повлияе, защото са физиологични процесите, но е много вероятно, понеже е по-малък да си продължи кърменето до раждането на братчето/сестричето и след това, в най-лошия вариант - ще се отбие след 4-5 месеца, т.е. след годинката, което пак е чудесно за детето, защото ще е вече и на друга храна. Т.е. спокойно си бременейте, кърмете си детенцето и вярвайте в тялото си и детето, сами ще се напаснат нещата.

  Кактусче,  Благодаря а темата.

  Аз съм на антибиотик, който е в зелена зона, т.е  съвместим с кърмене.  Дадоха ми и ей тези таблетки И ми излиза ето това
  http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/erdosteine/writing/
  Аз вече пих една, но какво би ме посъветвала?
  Досега не съм пила нищо извън зелената зона и се притеснявам малко.
  Инхалирам си и пулмикорт, но той знам, че се изписва на деца, така че не е проблем.
  Няма проблем да го взимаш, каква е изписаната дозировка?

  Благодаря, Кактус!
  За 10-месечното - притеснява ме, че суче кратко, а не искам да се отбива. Има 1-2 нощни кратки кърмения и 2-3 също кратки през деня. Яде друга храна с добър апетит. Правя каквото мога - предлагам периодично, пия чай за кърмачки, ама не ми изглеждат добре нещата.
  О, те 10-месечните си менят мнението през ден, не се притеснявай, ти се справяш отлично - предлагаш,а пък колкото иска. Както сега са кратки, утре може да суче по-често от новородено заради зъб. Общо взето си зависи от детето и се водиш по него.
  Добро утро, за на продължа въпроса си от предната тема.
  Бебчето е на месец и седмица. Хранили сме се повече на кърма като в началото се дохранвахме с Ам доста често, защото пиех хапчета за кръвно след раждането и имахме по-бавен старт на кърменето. Напоследък сме дохранвали само вечер, защото не му стигаше кърмата. Та с чай за кърмачки и стимулиране с бебе и помпа кърмата се увеличи. Цедила съм се в случай, че не искаше да хапва малкия. Оказа се че има рефлукс и затова не искаше да яде от гърдата. Разбрахме го и вече сменихме позата. Напоследък се наложи да се изцеждам, защото бебчето спеше по-дълго нощем, а гърдите бяха доста пълни, също се наложи да го оставя за малко и исках да има кърма и т.н. стигаме до момента, в който явно съм цедила твърде много, за да омекнат гърдите. Имаше случай, в който гърдата беше станала много твърда. Едната й част направо като камък. Не знам дали така се чувства запушването.:/ и реших да я облекча, че да се махне втвърдяването и съм я изцедила твърде много. Оттогава явно е решила да произвежда повече. Разбрах, че това с цеденето докрай е било грешка.
  Доскоро давах и от двете гърди, което също е май непрявилно.
  От вчера давам само от една на хранене, но особено нощем се препълват гърдите. Едни тежки и чувствителни са. Няма болка, а по- скоро дискомфорт.
  С бебчо се храним през деня на 2 часа като има една по-голяма пауза 3-4 часа нощем. В общи линии като се събудш и е гладен яде и нямаме стриктен режим.
  То въпросът беше за компресите и как да облекча тези втвърдявания без да рискувам да се намали кърмата и дали е добър подхода с едната гърда. Спрях да се цедя засега.
  Аз за компресите и цеденето казах вече в последния си пост в предишната тема. Студени компреси, компреси със зеле или картоф. Топлите само и единствено преди кърмене за спомагане рефлекса на потичане, т.е. ако няма проблем с него, правите само студените компреси. Давайте и двете гърди, не е грешка. Просто изцеждайте малко до облекчение при втърдявания, ще се регулират количествата до седмица.

  # 13
  • Мнения: 43
  Здравейте, налага ми се да си спра кърмата, тъй като имам гинекологичен проблем. Доктора ме посъветва да я спра, тъй като имам раничка която трябва да се махне. Малкият вече е на 10 месеца от както има четири зъба адски много ме хапе и се лигави докато е буден по никакъв начин не може да се нахрани нормално. Опитах да се изцедя и да му дам кърма от шише но отказва по всякакъв начин. Какво да направя?

  # 14
  • Мнения: 7 530
  Свържете се с консултант.

  Общи условия

  Активация на акаунт