Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 32

• 36 032
  • 751
  •   1
Отговори
# 75
На 1 месец даже сама я слагах на час и половина, за да си стимулирам кърмата. Така и не успях да се науча да ползвам помпа. После имаше периоди, в които буквално живееше на гърдите ми - яде и спи, буди се и пак. През цялото време се водих по нея и не сбърках. Около мен продължаваха мантрата - трябва й режим, кърми я на 3 часа. Бла бла бла. Всички с тези съвети кърмиха по 2-3 месеца, трябваше да дохранват и накрая бебетата се отбиха.
На мен ми тежи това постоянно водене на гърдите, не мога да си гледам другото детенце.
Отделно тя суче и НЕ заспива, после след час, час и половина суче пак и чак тогава.
Та затова се допитвам до вас...
И нормално ли е да не спи по 2,3 часа

# 76
Здравейте! Искам да попитам, някой знае ли добър мамолог в Пловдив, който има опит с лактиращи гърди.

# 77
На 1 месец даже сама я слагах на час и половина, за да си стимулирам кърмата. Така и не успях да се науча да ползвам помпа. После имаше периоди, в които буквално живееше на гърдите ми - яде и спи, буди се и пак. През цялото време се водих по нея и не сбърках. Около мен продължаваха мантрата - трябва й режим, кърми я на 3 часа. Бла бла бла. Всички с тези съвети кърмиха по 2-3 месеца, трябваше да дохранват и накрая бебетата се отбиха.
На мен ми тежи това постоянно водене на гърдите, не мога да си гледам другото детенце.
Отделно тя суче и НЕ заспива, после след час, час и половина суче пак и чак тогава.
Трябва да мине периода на новородено, за да почне да издържа повече. За момента, другото детенце с татко, просто няма как. За спането, пробвайте бял шум, повиване, за да е на тясно и топличко, на тихо. Моето спи разкошно когато сестра му я няма и доста по-лошо когато е наоколо и все шуми с нещо.

# 78
Здравейте! Искам да попитам, някой знае ли добър мамолог в Пловдив, който има опит с лактиращи гърди.
Пробвайте с Д-р Алтай Косев или Д-р Христо Христов 2-ро ДКЦ
Бебето е малко и има нужда да ви усеща, пробвайте да бебеносите, така ще може да се грижите за другото дете, да кърмите спокойно и да бъде бебето до Вас и да спи във Вас или адаптирайте кърменето и игрите с голямото дете (може да четете книга, да играете на пъзел, на конструктори, почти на всичко, което не изисква да търчите наоколо). Пак ще повторя, че кърменето и как да се случва то е личен избор, но не бива първородното дете да е фактор за взимане на кое да е решение за второто дете. Храненето е физиологична нужда, дали ще давате шише или гърда, това време ще трябва да се отдели на бебето и трябва да се обясни на голямото дете. Кърмата се обработва за час/час и половина и по-нормално нещо няма от това бебето да си търси мляко на този интервал.
Всяка майка и всяко бебе откриват своя правилен режим, всички сме различни и няма как едно общо правило да важи. Аз кърмя на 3 часа от ден първи и досега не сме имали проблеми с млякото или с глад, почти на 5 месеца е.
Да, така е. Но, хранене на 3 часа и успешно кърмене е по-скоро изключение, не е правилото. Второ, въпросната дама има проблеми с количествата и сама се поставя в постоянен омагьосан кръг с даването на АМ, затова й трябва човек, който да разгледа нейната ситуация, да види заскуването, да й помогне, повече да се пише тук е излишно по този казус. Консултирането с доброволни конутанти е безплатно, консултантите сме майки, преминали през същото, не хапем.

Последно, само медицински лица могат да Ви предпишат лекарствена терапия. Температуропонижаващи, които са съвместими са парацетамол и нурофен.
Панадолът е търговското име на медикамент с активна съставка парацетамол.

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 19:35 от LittleCactus🌵

# 79
Здравейте!
Миналата година имаме едно успешно ин витро и искаме живот и здраве догодина да направим второ, но не искам да спирам да кърмя.
Има ли някоя мама, която да е стартирала процедура и в същото време да кърми??? Дали ще е проблем?
 Питах чичо Гугъл, но нищо не намерих.

# 80
Не мога да отговоря, вероятно зависи от хормоналната терапия, мога да разпитам обаче.
Съмърсторм, без да знаем как е организирано кърменето, няма как да се даде адекватна препоръка. Защо трябва да се увеличават като начало количествата? Колко е голямо бебето, колко кърмения за 24 часа, колко напишкани и наакани пелени, колко е рождено, изписано и сегашно тегло?
Бебето е на три месеца и половина коригирана възраст. Роден е в седмия месец 1000гр., след два месеца в болницата го изписаха 2600. За трите месеца до сега наддава добре съответно 1,5кг., 1кг., 700гр. В момента е 5800. Храня го на около 2, 2.5 часа. В началото имах много кърма и той така си свикна явно да яде само от едната. Пусне ли категорично отказва да захапе наново. Предлагам и шише, но и него отказва. Последните дни ми се струва, че е понамаляла кърмата, защото го виждам как цока два три.. пет пъти с преглъщане както трябва и след това е само дърпане, без реално да се храни... изнервя се, пуска и започва да реве. Съответно след час, час и половина отново е гладен и изнервен. Струва ми се, че се въртим в омагьосан кръг - кърмата е малко, той не иска да яде съответно няма достатъчна стимулация за гърдите. Може и да греша.. Пелените са около 5 за 24 часа, от които примерно един наакан.
Кърма вероятно има, с този честота на хранене и наддаване, просто няма индикация за такъв проблем, вероятно се дразни на по-отслабена струя, може да се подпомогне малко в тази посока, примерно изцеждане за 2-3 мин на ръка или с помпата, колкото рефлекса на потичане да се задейства, да потече млякото, да усети вкуса, кърмете в спокойна среда, без шумове, затъмнена, един гердан за кърмене може да помогне. Може да е криза в растежа, затова и по-често да търси. Пробвайте така и кажете има ли резултат, правете компресия, докато е на гърда.

# 81
Благодаря Кактусче, ще пробвам. Честотата на хранене не винаги е една и съща и ми е малко трудно да определя точно. Понякога има и по-големи паузи - 3.5, 4 часа.. но гледам след 2.5 да започна да предлагам аз ако той не примрънка. Може би се дразни наистина на бавно потичане и на странични шумове, защото съм забелязала, че ако някой говори нещо или аз кажа нещо на някого веднага се дръпва и пуска. Сега го кърмя докато го люшкам на ръце (поне докато не захапе както трябва) и му пея Зайченцето бяло.

# 82
След поредна нощ, в която сменям чаршафи и преобличам себе си и бебето, влизам със следния въпрос. Какъв би могъл да е проблема по време на кърмене, който да води до: постоянно напъване по време на сукане, звучно сукане, неспокойно, припряно и резултат, повръщане на фонтан? Всяка вечер и нощ ми е много трудна. Суче припряно, напъва се, издава едни пъшкащи звуци, все едно се тормози. Не е прегладняла, преди да почне да се храни е спокойна, спи си дълбоко. Толкова звучно се храни, че баща й, който по принцип и земетресение не го буди, става и пита какво не е наред. Вече и аз почвам да се чудя, какво става. Другата седмица става на 4 месеца. Това нещо е някъде от 2-3 седмици. Рядко имаме спокойно нощно хранене. През деня е ок, понякога само го прави.

# 83
След поредна нощ, в която сменям чаршафи и преобличам себе си и бебето, влизам със следния въпрос. Какъв би могъл да е проблема по време на кърмене, който да води до: постоянно напъване по време на сукане, звучно сукане, неспокойно, припряно и резултат, повръщане на фонтан? Всяка вечер и нощ ми е много трудна. Суче припряно, напъва се, издава едни пъшкащи звуци, все едно се тормози. Не е прегладняла, преди да почне да се храни е спокойна, спи си дълбоко. Толкова звучно се храни, че баща й, който по принцип и земетресение не го буди, става и пита какво не е наред. Вече и аз почвам да се чудя, какво става. Другата седмица става на 4 месеца. Това нещо е някъде от 2-3 седмици. Рядко имаме спокойно нощно хранене. През деня е ок, понякога само го прави.

Може би рефлукс? Аз поне така си го обяснявам, защото при нас се случваше нещо подобно (не съвсем) и по-скоро рано сутрин. Но пък странно, защо само през нощта това поведение? Thinking
С педиатъра говорили ли сте за това? Въпреки, че сега като се замисля, ако разбере че бебето на 4 месеца се храни нощем, ще ви каже, че това е проблема Grinning (това са предположения де, възможно е и да е със съвременни знания.
Другото, с което си го обяснявам това поведение е, че е възможно просто да се напъва и да се опитва да се изходи (при нас имаше период, в който кърменето беше изключително трудно, поради тази причина). Може би просто колики, за да се случва само нощно време Thinking

# 84
При нас го има това напъване и потене на сутрешното хранене към 5-6 и аз го отдавам на това, че й е пълен стомаха и легнала не може да се изходи. Като станем я слагам на едно столче и почти винаги с малко пъшкане свършва работата и после си яде Blush.

# 85
Ако повръщането на фонтан е постоянно, да, може да е рефлукс и трябва детски гастроентеролог да прегледа детето.

# 86
Моето прави така, когато има дискомфорт в стомаха (газове, неизлязло оригване, голяма нужда). Вече като го чуя спирам кърмене и се друсаме и почиваме малко иначе винаги завършвахме оповръщани.

# 87
Постоянно не повръща, обикновено веднъж. Или на храненето преди сън или през нощта. Като цяло още от ден едно тя някак не умее да суче. Дори не знам как да го обясня. Сестра й си засукваше, като приключи пуска и толкова. Тя постоянно изпуска зърното, дави се и гълта страшно много въздух ако сме в поза различна от легнали една до друга. Отначало си мислех, че просто е малка и не се справя със силната струя, но вече е доста жилава, силна и голяма. Да, не се дави както преди по 10 пъти на хранене, но пак си се задавя. От лявата гърда храненето е голяма мъка, никак не й е удобно да захване, "цъка" докато суче, голяма схема е да се нахрани успешно. Но поне през деня колкото и да се чекна и мъча храненето е без инциденти. След това не пръцка, няма признаци на дискомфорт. Оригва се бързо и толкова. Ще го коментирам с лекаря й на консултацията, да видим какво ще каже. Какво е това напъване. И аз съм пробвала даже многократно да я надигна, да поседи права, оригва се и върне ли се да суче, пак се почва напъване и сукане едновременно и изплъзване на зърното. Сега като пиша, мисля да взема да купя едни протектори, може пък с тях да стане нещо, въпреки че тя не приема залъгалка и едва ли ще засуче като усети силикона. Благодаря за насоките, ще дерзаем да видим как ще оправим ситуацията.

# 88
Къса горна юздичка ми е предположението за засукването. За напъването - вероятно може да се пробва с пробиотик, да се пусне една фекална проба, но това лекар трябва да оцени.

# 89
Здравейте, опитвам се да се ориентирам, каква възглавница за кърмене да избера. Моля за насоки, вие ползвате ли и какви? Ако е удобно за снимки/линкове. Мерси!

Общи условия

Активация на акаунт