Банята - тема 39

• 54 325
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
И аз не харесвам прагове.

2 сифона ще са предизвикателство за майстора, дано да е добър.

# 211
  • Sofia
Определено може да се направят два сифона, но майстора трябва да е адекватен.

А щом още няма замазка, то няма проблем тогава да се направи толкова дебела, колкото е нужно да има възможност наклоните в банята да са така направени, че двата сифона да си "потъват" в своите зони.

Обаче да се има предвид, че два сифона (линеен в душ зоната и стандартен за останалата част) се правят с малки плочки (колкото по-малки, толкова по-красиво).

Ако искате да слагате големи плочки (което в днешно време всеки иска да сложи) то ще стои грозно с многото срязвания заради налона.

Най-красиво, според мен става, с големи плочки и само с един линеен сифон края на стена и един общ наклон към нея.

# 212
Помещението явно не е голямо, щом всичко е в едно?
Големи плочи са подходящи за големи помещения.

# 213
За 2та сифона яно, но баня и перално без праг …
Е, какъв е проблемът?
С правилните наклони и достатъчен брой сифони всичко е точно.
Тези прагове са архаични за мен.

# 214
Помещението явно не е голямо, щом всичко е в едно?
Големи плочи са подходящи за големи помещения.

Не съм писала, че помещението е едно. Става въпрос за две бани. В мокрото (трето помещение, отделно от баните) също ще има сифон, но за него нямам чуденки.

Плочите са избрани - 120/60. А вариант с втори линеен сифон? Тогава би трябвало наклоните да се направят доста по лесно. В крайна сметка евентуално бих се отказала от втория.

# 215
  • Пловдив
Все по-често виждам един линеен сифон под стъкления параван.Така с един се обхваща цялото помещение.

# 216
  • Sofia
Никакъв шанс с 120/60 - нявсякъде ще е с големи плочи и изведнъж в определени зони много на брой малки срезове Sad Ще стои дразнещо.

Много зависи от помещението и неговите размери. Примерно, ако е 1.5м широко и 2.5 дълго, бихте могли да поставите един голям линеен сфон който да е от край до край, в ъгъла на 1.5м стена. Съответно наклона да е към него. Така не правите нищо специално, плочките остават възможно най-големи, без излишни срезове.

Ако искате да нямате мокра и суха част на банята можете сифона и да го сложите (отново по цялата широчина на банята /1.5м/) под рамката на душ кабината, т.е. ако има едно дълго стъкло, то да е в средата на сифона, така водата се насочва към него с два наклона от стената на душ зоната, както и от страната на вратата.

Скрит текст:
Лека вариация на горното е това от снимката - тук самия параван е до земята и играе ролята на улей, който отвежда водата към лийнейния сифон - т.е. не е нужно сифона да с размер на цялата широчина на помещението. Така вода се отвежда и от двете части на банята.

Скрит текст:
Тук пък се вижда какво се случва като разделиш помещението на различни зони, с различни наклони. Ако сложиш сифона от "грешната" страна, заради това, че трябва да има наклон към него се получва в дясно на снимката стъпало, тъй като "сухата" част си остава с нейното ниво.

Да обобщя - с големи плочи - сложете един наклон.

Ако искате сложете и два линейни сифона от край до край - това също е опция - в душ зоната по цялата широчина (1.5м) плътно до стената, в най-ниската част.
Извън душ зоната, успоредно, още един сифон от край до край (1.5), който да е преди душ зоната, така, че водата между вратата и душ зоната да се стича в него. Но пак наклона е един и същи (общ).

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 22:29 от julian

# 217
  • Велики Преслав
Това за 1 ниво ми е адски тъпо.
Ако нещо стане и някоя тръба се пукне в банята и сифона не смага, част от нея в останала част от апартамента.

# 218
Ако нещо стане и някоя тръба се пукне в банята и сифона не смага, част от нея в останала част от апартамента.
Не бих използвала думата “тъпо”, но необмислено , може би. Праговере в мокрите помещения са именно за това - да се избегне евентуално преливане при пробив на тръба, забравен отворен кран, непочистени сифони и т.н.

# 219
  • Велики Преслав
Да, права си. Необмислено е по-правилно.
Аз не бих го направил.

# 220
Здравейте,препоръчайте ми линеен сифон с добра защита против миризми.Нещо наистина качествено.Правим ремонт на банята и това с лошата миризма от канала ми е проблем.Благодаря на отзовалите се!

# 221
Не бих използвала думата “тъпо”, но необмислено , може би. Праговере в мокрите помещения са именно за това - да се избегне евентуално преливане при пробив на тръба, забравен отворен кран, непочистени сифони и т.н.

И колко литра ще могат да задържат праговете, преди да прелеят отново към коридора и останалата част на жилището? Ако има човек в жилището, течовете се чуват и се реагира бързо. Ако няма човек в жилището, като се пукне тръбата, праговете няма да спасят особено положението.  Лично мнение.

# 222
  • Велики Преслав
Да ама, да речем, че теча е много силен и се напълни до прага, след това ще се оттече, а иначе ще отиде навсякъде

# 223
Ще се оттече, ако спре течът. Ако не спре (хората са извън жилището), дебитът на сифона си е все един и същ - щом не може да поеме изтичащата вода, ще се напълни до праговете и след това ще продължи и към жилището. Задача от типа - един басейн се пълни от 2 тръби, а се източва от 1.

Фугите при праговете са най-гадни за чистене. Отделно праговете са винаги потенциално препятствие да се спънеш в тях. За красотата да не говорим.

# 224
Ние сме се наводнявали два пъти в предишното ни жилище. От спукана тръба на парно в хола, където какви точно прагове да сложа? Втория път от мека връзка в банята, където водата се пръскаше във всички посоки, без изобщо да се съобрази с прага Wink
Този праг ми е вършел единствено работа за да отдели мократа от сухата част, но е грозен и няма да си сложа такъв в новата баня. Плюс, че от чисто хигиенна гледна точка се поддържа по-трудно, отколкото ако го няма Wink
Засега клоня към вариант с два линейни, за изглеждат и наклоните ок.

Общи условия

Активация на акаунт