Банята - тема 39

• 54 278
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Виждала съм да се ползват тръби за парно от тези белите.

# 346
Нашият бойлер е свързан точно с такива тръби - белите. Преди месец и половина го сменихме, защото стария протече - тогава сменихме и тръбите, които са монтирани преди около 15 г. Сложихме същите - вече с коректна дължина, че старите бяха дълги.
ММ ги монтира сам (купи си режещите клещи и калибратор общо под 30 лв.), както и бойлера. Мерене, търпение и стават нещата, на който му се занимава.

# 347
Под бели тръби имате предвид тези с алуминиева вложка ли?

https://bauhaus.bg/mnogosloyna-polietilenova-traba-trmk-rex-al-rex/p/18939

Аз съм им фен, не мога да разбера защо майсторите предпочитат другите, онези, които се лепят, а не тези, които само се огъват? За мен колкото по-малко снадки, толкова по-малка е вероятността от протичане при снадките.
Знам само, че фитингите за огъващите се тръби са по-скъпи, може би затова не се предпочитат.

# 348
Точно такива са тръбите man_darin_ka. По спомен тръби 2 м. (1.39лв. или 1.99лв./м), ножица - 13.79лв., калибратор (3.49 лв.) и свързващи разглобяеми връзки (1.99лв./бр.)

# 349
  • Велики Преслав
Има и такива тръби с медна вложка, но полипропиленовата с топла спойка далеч не е по-кекава.

# 350
  • Варна
Здравейте!
Предстои ни ремонт и първата стъпка е направена, вече сме скарани с ММ.
Бих искала да ми покажете какви тавани има в баните ви. Какви са вариантите?
Нещо различно от окачен таван на едни квадрати дето е.... ?

# 351
  • софия
Нашият таван е просто таван. Ако правя нещо различно, бих гледала опънат таван. Окачените са отврат за мен.
Такъв де
Скрит текст:

Не с ята риби, слънце, луна, звезди.

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 14:27 от zvаnchе

# 352
  • Варна
Звънче, благодаря ти! Дори имената им не знам ... У дома сега всички тавани са си ... тавани, в банята е варосан и мухъл няма. Обаче сега не искат да правят такива, явно е най-лесно от тези с квадратите които и аз не харесвам по никакъв начин. Може би щото в офиса ни навсякъде са такива ....
Тези опънати тавани пак ли застъпват плочките на стените ако са догоре?
При теб щом си е обикновен таван, с каква боя е боядисан и плочките с тавана какъв преход правят?

Имам чувството, че този ремонт няма да се състои, просто ще се избием у дома. Единственото което чувам от ММ е - това няма как да стане.

# 353
  • софия
Ами някаква специална боя за мокри помещения е. Бяла с леко лъскав ефект. Майсторът я препоръча и купи. Май е българска, не беше евтина, но не беше и безобразно скъпа. За 6 години е като нова. Плочките ни са до горе. Традиционалист съм и харесвам изчистени линии, материали и форми.
Майсторите обичат окачените тавани, защото се монтират относително лесно и не трябва да се главоболят да изравняват и оправят добре истинския таван. Панелите скриват всичко. Ще се опитат да те убедят колко супер, дупер е, как ако протече отгоре само ще смениш панел и ще е като ново. А и лесно се монтират осветителни тела на всякакви места. Кабелите се замаскират над тях.
Опънатите са подобни на окачените, но са доста по-красиви за мен. Няма излишни елементи, но ако протече отгоре, предполагам, че се сменя цялото платно. Не съм проучвала нищо за тях. Просто ги знам и съм виждала у приятели.

# 354
Прав таван от гипсокартон. плочките може да са до него или се слагат корнизчета в ъглите. Ползва се картон за бани - зелен. Боядисва се с боя за бани, например тази https://boibg.com/Interiorni-produkti/96-lateks-za-kukhnya-i-ban … th-vivechrom.html Ето една примерна снимка.

Скрит текст:

# 355
Окачените са отврат за мен.

И в какъв смисъл??? Окаченият таван по нищо не се различава от нормалния, само дето евентуално е по-гладък. От там нататък АКО ИСКАШ имаш опцията да си прекараш удобно кабели за лунички, за музика, за вентилатор точно над душ зоната... Освен това ако плочките не излизат точно до тавана можеш да компенсираш то с гипсовия окачен таван като го спуснеш леко надолу. Ако не искаш, просто си стои един равен таван. Та какво му е отвратното?

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 15:54 от Черна станция

# 356
Дулукс и Краун пейнтс си имат латекс за бани (мокри помещения). Сатен е, т.е. нито е абсолютен мат, нито гланц. По-близо е според мен до мата, отколкото до гланца. Специална формула са, за да не мухлясват.
Не са безобразно скъпи, т.е. с една кутия за 40-50 лева ще боядисаш тавана на банята на 2 ръце и ще ти остане повече от половината кутия за следващо освежаване.

Аз не харесвам никакви окачени тавани, въпрос на предпочитания. Предпочитам открити лампи (плафони) със съответната защита, разбира се. Достъпът за смяна/ремонт е много по-лесен и безпроблемен, според мен.

Драго веднъж беше обяснявала много добре, а и един майстор, от най-добрите, който беше идвал на оглед, ми беше обяснявал за фугата между последен ред плочки и таван. Фуга винаги има, защото таванът не е абсолютно хоризонтален. Добрите майстори изчисляват според височината в най-ниската точка на тавана как и колко плочки да наредят, като включват и фугите между плочките. Втори ред отдолу е цяла плочка, а първи ред се реже заради наклоните на пода. Като се продължи от втори ред нагоре накрая на последен ред има цяла плочка и 2-3-4 см. фуга в различните части. Тази фуга може да се прикрие перфектно с много изчистени стиропорени первази.

# 357
  • Пловдив
Mandarinka,ние сме с показания от Drago таван и с плафон.Никой не е казал,че окаченият таван върви с вградени тела.
Окаченият няма как да се различи от стандартния.Целият ни втори етаж е такъв.Няма и разлика във финната шпакловка на стените и на тавана.Затова когато се категоризира като "отвратително" да  се посочи защо.

# 358
Вкъщи сме с таван от гипсокартон, в който са вкопани осветителните тела. Боядисан е с боя на Бенджамин Мур за мокри помещения. Четири години си ползваме банята интензивно. Плесен нямаме никъде.

# 359
Аз не съм наричала окачения таван на квадрати "отвратителен", казах, че на мен не ми харесва.  Въпрос на лични предпочитания.
Гипскартон, сложен на шини максимално близо до тавана, единствено с цел улесняване на майсторите при шпакловката, не е нещо особено и наистина не се различава от обикновения таван, но и не виждам смисъл от него. Лични размисли, не обвързвам никого с тях, само ги споделям.

Общи условия

Активация на акаунт