Банята - тема 39

• 54 189
  • 747
  •   2
Отговори
# 510
  • Sofia
Ти си добре, аз колкото повече гледам, толкова повече отивам към 90+лв. като цена. Laughing
За турските съм чувала добри мнения, но май и там има евтини и по-скъпи (съответно по-качествени), а тях не съм ги проучвала кои марки са по-добрите.

Уфф, с моите малко над 150кв.м плочки не ми се дават само за това перо 14 000лв (по 90лв /кв.м), за това и поначало бях сложил бюджет макс 50лв и тотално не съм гледал най-скъпите плочки, а и презумпцията ми беше, че колкото и да е хубава плочката след няколко месеца ще ми омръзне и ще е като плочка за 30лв Grinning

Bastor може да е сифона или някое уплътнение по канализационните тръби, може и някоя фуга между стените и плочките да е заминала и директно да влиза вода. Както го обясняваш няма да е тръба за топла/студена вода, тъй като щеше да си тече непрекъснато, а не само когато се къпете. Огледай визуално фугите между пода и стените, ако няма нищо очевидно, което да може да се залепи временно със силикон, то няма как да ползвате банята. Сега, като ще правите ремонт се подсигурете добре с хидроизолация.

Последна редакция: сб, 15 яну 2022, 21:00 от julian

# 511
  • София
Няма как да се смени сифонът без да се кърти. Можете да го разкъртите, но пак ще трябва хидроизолация и нещо, което да уплътни временния сифон, както и покритие, дори и да не е плочки. Може да се пробвате сами да си го смените и закърпите щом ще се ползва само две седмици. Всъшност нищо не губите - така и така не можете да ползвате душа сега.

# 512
Старият сифон, ако е метален, сигурно е яко ръждясал и може да има пробив оттам. Да се сменя няма да е дребен ремонт с малко разкъртване.

# 513
  • София
Bastor може ли снимка на сифона,снимка около душа и около тръбата за парното

# 514
А какво да гледаме при избора на плочки? Освен цената, която до колкото разбрах е добре да е над 30-40 лв/кв.м? Споменахте нещо за гърба на плочката, какво е важното там?

# 515
  • Sofia
Добре е да обсъдиш с майстора си какви плочки - вид, размер искаш да сложиш и къде. Може да не е съгласен или пък да е лошо практическо решение. Също така цената за работа при широкоформатните плочки е по-висока. И не само работата - изисква се обикновено и система за нивелиране (по-дългите плочки имат склонност към издуване и може да имат нужда от принудително изправяне). В този контекст, се изисква и по-висок клас лепило (примерно C2S1), което може да е двойно или тройно по-скъпо от такова подходящо за метроплочки.

Следващото нещо, което човек си представя е лепене на плочки с много малка фуга - нещо, което е практически невъзможно. За да има все пак възможност фугата да е малка е желателно плочките да са калибрирани или ректифицирани. За съжаление в магазините рядко правят разлика между двете.

При калибрираните плочки означава че след производството им са сортирани по своя размер (широчина и дължина) и така са подбрани, че да се гарантира, че отклоненията са в рамките на някакви допуски (примерно под 1мм). Ясно е, че ако имаш една плочка 1мм по-голяма, друга 2мм по-малка - няма как да направиш добре изглеждаща фуга, която навсякъде да е точно 2мм. Когато плочките се различават по своя размер се слага по-голяма фуга, която да прикрие факта, че плочките се различават и да успее все пак да ги нареди майстора така, че да не е грозно.

При ректифицирането се отива едно ниво нагоре. Да предположим, че имаш плочка 100х25. Плочките които са по-големи от този размер (примерно 100.4х25.2) се подрязват механично до размер 100х25, а за тези плочки които са били произведени по-малки (примерно 99.7х24.9) се подкъсяват до по-малкия калибър (примерно 99.5х24.5). По този начин размерите на плочките са дори още по-прецизни и по-лесни за работа. Не, че това те лишава от фуга, просто е по-малка и по-добре изглеждаща.

Ректифицираните плочки си личат по отлично изглеждащите повърхности/ръбове, които няма как да изглеждат така ако са просто притиснати под налягане от пресата.

Проблема е по-очевиден с точността на рамерите при по-големите плочки и за това е желателно тези плочки да калибрирани или ректифицирани (rectification - изправяне/коригиране). При по-малките това не е задължително.

В България двата термина се използват напълно заменяемо, което е тъжно, тъй като не можеш да се ориентираш по рекламата им на пазара, за това какво би получил. Така, че трябва да си провериш лично на база вида на страничните стени/ръбове на плочките.

След като си избрала размера на плочките (примерно 100х25) не забравяй да уточниш калибъра който ще получиш предварително (дали ще е 99.5х25.4 или 100х25) - с удоволствие производителя/доставчика ще те прецака като ти прати по-трудно продаваймия размер, ако не си поискаш точния калибър.

По повод размерите - дебелината на плочката не е без значение - ако ще избираш 2, 3, 4 плочки за стената е желателно да с много сходна дебелина, примерно разликата да не е по-голяма от 1мм иначе ще затрудниш майстора (т.е. ще ти излезне още по-скъпо за да се коригират големи разлики). За това пак ще повторя - избора на плочки, преди да ги платиш - се консултирай за всички детайли с майстора си, за да не стане проблем.

Израла си размер, вид - сега не е лошо да се ориентираш дали искаш лъскава или грапава плочки. За пода - бих казал задължително грапава/матова - колко грапава или матова си зависи от теб. Има си стандарти, примерно R9, R10.
По-грапавите плочки се почистват по-трудно тъй като имат склоност да задържат повече мръсотия. Ама да не си счупиш нещо си мисля, че е по-важно плочката на пода да е прилично грапава.

За стените - дали е гланцирана или матова си е въпрос на вкус. Ако е гланицирана и има много светлина, то отраженията могат да те дразнят. В малко помещение, като баня обаче огледалния ефект създава усещане по-голяма площ, както и по-лесно се чисти. При големи помещения и естествена светлина вероятно мата ще е по-подходящ.

Ако избереш гланцирани плочки - имай предвид шанса да бъдат надраскани при доставката им, АКО картонените кашони са разкъсани - то повърхностите на плочките от разместването им може да се повредят - да не говорим за ръбовете и ъглите. Плочки в кашони в лошо състояние изобщо не приемай!

По темата със светлината и до колкото плочката е гланцирана/матирана трябва да се обърне внимание и на това какви отблясъци се създават от плочките, нещо което трябва да се провери в шоурум под силна светлина под различни ъгли. Има плочки, които изглеждат по много по-различен начин и може дори да те дразни много.

# 516
  • Бургас
В моите бани сложих плочка, която няма грам грапавина, но не се хлъзга.
Усещането e все едно стъпваш върху кадифе. Повърхността се води "matte silk"
Показвам:

За ориентир: цената с вкл. отстъпка през месец май беше 70 лв.

# 517
Майсторите взимат повече не само за широкоформатни плочки, но и за метро-плочките (малките), защото там е повече работа.

За калибрираните и ректифицирани плочки. Преди, от четене из нет-а, разбрах следното - ако плочките се режат, преди да се изпекат, неминуемо се получава минимална разлика в размерите, заради различното свиване на глината при изпичането. Затова някои производители режат плочките след изпичане и тогава няма разлика в размерите. Ректифицираните плочки са с перфектно изрязани на 90 градуса ръбове, някои имат и скосяване в горната част за фугата. Това по спомени. При всички случаи не препоръчвам купуване на 2 качество или качество RS мисля се казваше (смесено качество - първо и второ) плочки, дори да са маркови чуждестранни. Има фирми, които предлагат по-евтини италиански и испански плочки, но те са точно 2 или RS качество.
Освен размерите и ръбовете, при определяне на качеството се имат предвид и други характеристики - например хомогенност на цвета между различните плочки, при 1 качество разликата в цвета е минимална. Освен това и изгърбването на плочката има значение - да не са издути, усукани и т.н.
Та не е само размерът, който има значение. Laughing
Чела съм в темата мнение, което смятам за разумно - при покупката на плочки да се води майсторът, особено ако са по-евтини плочки - майсторът гледа за дефекти по плочките, изгърбването, например, го гледал като сложи 2 плочки с лице една към друга, тогава се виждало изгърбването. Вижда се и разликата в размерите на отделните плочки. Майсторът забелязвал, като гледа косо към светлината, и напуквания по глазурата. Както и чукнати ръбове на отделни плочки. В тези случаи дефектните плочки се заменят още при покупката, а разликите в размерите и изгърбването могат да се компенсират с купуване на малко по-голямо количество от плочките, за да може майсторът да си избира при лепенето. Това ако е добър майстор, разбира се.
Накратко, може да не изисква виШу образование и 2-3 магистратури, ама добрият майстор на плочки си има професионални умения, които са изключително полезни.

# 518
Много благодаря! Бяхте много полезни и доста нови неща научих.
Мисля да са матови плочки, банята е малка 2.9 кв.м и има прозорец и съответно винаги е доста светла. Плочките си ги представям светли-бели, бежови за да изглежда още по-светла банята.
Искам душ, гърне и мивка да са на една линия на едната стена. Ще видим и майстора какво ще каже.

# 519
Някой правил ли е огледало на панти? Какви механизми използвахте?
Зад огледалото ни е отворът към водомерите. Сегашното го сваляме и слагаме всеки път като ги засичат, но видях, че по руските сайтове има такива варианти.
Скрит текст:

# 520
  • Бургас
Лепило попаднало и изсъхнало върху гранитогрес с какво мога да изчистя?

# 521

Стъргалка за керамичен плот. И минималните остатъци след това с някакъв разтворител.

# 522

Стъргалка за керамичен плот. И минималните остатъци след това с някакъв разтворител.

Търкане с домакинска гъба с грапавото на сухо и след това с напръскана гъба с разтвор на оцет или препарат с оцет (ДМ имат такъв) само по нацапаното, не по фугите, да не изсветлеят или се увредят.

Някой правил ли е огледало на панти? Какви механизми използвахте?
Зад огледалото ни е отворът към водомерите. Сегашното го сваляме и слагаме всеки път като ги засичат, но видях, че по руските сайтове има такива варианти.
Скрит текст:

Това дали няма да ви свърши работа?
https://parro-shop.com/bg/skriti-revizionni-vratichki/p77.html

# 523
man_darin_ka, благодаря, но не знам дали ще стане при нас. Тези май са за по-малки и се слагат на самия отвор. При нас вече има прозорец и не искам да го пипаме, защото изолира перфектно.
Скрит текст:
Сегашното ни огледало е 65 х 85 см. Новото мислех да е 75 х 85 см.
Скрит текст:

# 524
Аз лично си представям единствено примерно алуминиева рамка с панта (като прозорец), закачена върху стената. С огледало, а не с прозорец. Но ходът за отваряне при толкова голямо огледало ще е голям. Не знам, може би да потърсите фирма за алуминиева дограма и да търсите тесен не топлоизолиран профил за единично стъкло (като старите профили от винкел за балкони, но от алуминий). За съжаление фирмите, които правят по поръчка нестандартни изпълнения с алуминий, са малко. И пак едва ли ще легне плътно огледалото върху стената, защото ще трябва да има профил, на който да се сложат пантите и самото огледало.

П.С. Такава голяма мивка ми е мечта, за съжаление, неосъществима поради липса на място. Гледала съм такива мивки 100-110 см. в магазин, прекрасни са.

Общи условия

Активация на акаунт