Банята - тема 39

• 54 203
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
е, то си зависи от мивката също- дълбока ли е,висока ли е, с ръб- тип купа...
пък ,като ходите  по чужди тоалетни не заглеждате ли кое ви харесва,кое не, кое ви е удобно...??
 тези примерно, ги недолюбвам,ама направих една на 86 см горния ръб,и дори мога да кажа,че става...

# 496
При нас едната баня ще се ползва от децата предимно и гости, когато идват. Децата ми сега са още категория "бебета", на 3м и на 1г 10м, но се чудя, какво да направя в банята, така че да е удобно и за тях. Засега се сещам само за закачалки на тяхната височина, етажерки (вградена ниша ще е) и огледалото да се монтира ниско (точно откъдето свършва мивката като височина). Иначе голямото ми си има и си ползва икейското стъпало, за да използва мивката и в сегашната ни баня.

# 497
Децата растат много бързо, дори и за родителите - ако направите сега ниски мивки и ниши, след 4-5 години вече ще трябва пак да ремонтирате и вдигате и мивки, и другите неща. До към 7-8 годишна възраст помощ от родители или тяхно присъствие е често срещано - най-малкото за да не направят наводнение тип "хайде да си поиграем все едно сме на плажа/басейна с душ-слушалката. До тази възраст миене на мивката става и със стъпало, а оглеждане в огледалото не е необходимо. Закачалки може да се лепнат от тези с вакуумчета или с лепенка засега. Мое лично мнение от личен опит.

Гледа се клас противоплъзгане - за домашна употреба R 10 е препоръчително, R 9 е минимумът. Добрите производители от чужбина си го пишат това за всеки вид плочки, на всяка кутия има знак - обувка върху наклонена плоскост и кое R e.

Веднъж търсих на страницата на Кай информация за техните плочки - ами нъц, няма нищо.
Затова написах "добрите производители от чужбина".
man_darin_ka, абе не е съвсем честно спрямо KAI: Сертификат за коефициенти на приплъзване
На страницата има линк ("Коефициент на приплъзване KAI") към Ексел таблица с всичките им плочки. Аз лично там намерих информация за:

ModelType productionItem numberDIN 51130DIN 51097BS 7976
Taragona beigeRectified Porcelain Tiles9940R10PTV 36+ Dry / PTV 25-35 Wet

Мисля, че доста прилично е описано.
"

Не че нещо, ама твоята информация е от сайта на Фиоре, не на Кай. Аз търсих на сайта на Кай и имаше едно обикновено листче пдф - сертификат за съответствие, с подпис на нам-си-кой-си управител, че продуктите им отговарят на изискванията. Толкова.
Сега отворих сайта на Кай отново - определено е с нов дизайн и съдържание, така че явно има развитие в положителна посока. И това, което ме баламосваше една продавачка (в магазина под моста на Подуене), че Кай били италиански плочки - част от групата на Мараци, първа версия, втора версия - плочките били италиански "дизайн" (ерго, яко крадени декори и дизайн). Както и да е, няма лошо да има плочки за всеки джоб.

# 498
  • Пловдив
Споделям мнението на Мандаринка,за растежа на децата.
 Ние сме в новопостроена къща и имаме баня само за тях,за гости е друга.
Направихме всичко с нормална височина,а огледалото е голямо,започва от 30см над мивката.Закачалката за кърпи за ръце е вакумна,за да се избегнат отвори  и е поставена на шкафа с мивката.
Дори ММ направи вградената пита на душа на голяма височина,по логиката,че ние сме високи ,децата и те щели да пораснат Simple Smile ,а и те все още ползват ваната.
Стартирахме строежа,когато бяха на 3г и 5г.
 Вярно,че вашите са по-малки,но растат неусетно.

# 499
Мивката си се прави нормална, защото децата растат. А докато пораснат се ползва това на картинката. То впрочем помага и на майката да бърника в горните кухненски шкафове Wink

# 500
Мерси на всички за отговорите за малки чочковци. Аз съм се насочила към неща с лесна корекция също. Кукички на лепенки, рафтовете в нишата почват от ниско за тях, но нагоре са високи като за висок човек. Иначе и ние сме високи с мъжа ми, и децата засега вървят височки за възрастта.

# 501
  • Sofia
Не че нещо, ама твоята информация е от сайта на Фиоре, не на Кай. Аз търсих на сайта на Кай и имаше едно обикновено листче пдф - сертификат за съответствие, с подпис на нам-си-кой-си управител, че продуктите им отговарят на изискванията. Толкова.
Сега отворих сайта на Кай отново - определено е с нов дизайн и съдържание, така че явно има развитие в положителна посока. И това, което ме баламосваше една продавачка (в магазина под моста на Подуене), че Кай били италиански плочки - част от групата на Мараци, първа версия, втора версия - плочките били италиански "дизайн" (ерго, яко крадени декори и дизайн). Както и да е, няма лошо да има плочки за всеки джоб.
Е, то е същото - това, че са ги купили Мараци и правят плочки по техен дизайн (Фиоре) не ги прави реално различна компания. Сайт на KAI има същата секция и страницата със сертификатите е същата: https://www.kai.bg/bg/articles/category/slipperiness-coefficients

Това, което и аз ги критикувам, че информацията е разхвърляна, вместо лесно да видиш това което те интересува на самите плочки и тяхната страница, но все пак ги има сертификатите, тестовете и данните които ги има и за другите марки и брандове. Също така има външен одитър, който гарантира за това, че работят по съответните стандарти. Със сигурност имат много какво да подобрят.

# 502
Не, не са ги купили, това беше изказване на продавачката като за баба Мара от пазара.
А италиански "дизайн" са всички стоки тип "чайна делукс" Laughing

Както казах, оправили са си сайта, не е това, което беше.

# 503
  • Sofia
Хаха, може би "The brand is entirely developed by Italian designers" тази информация на сайта на KAI е объркала продавачката - може пък да са наели Мараци да им направи дизайна Grinning

Но както и да е, правенето на плочки не свръх сложен технологичен процес. Хубаво е българските компании да вървят напред, че е много лошо нищо хубаво да не се произвежда в България.
Сещам се едва за няколко български фирми, които правят продукти с прилично качество и са малко по-големи.

# 504
Джулиан, понеже забелязвам как се интересуваш силно от технически въпроси (вентилация, ВиК, изолации и т.н.), ако влезеш в някой магазин, който предлага качествени италиански плочки, не е нужно да имаш технически познания, за да забележиш разликата в качеството. Всяка жена го забелязва на естетическо ниво, просто изглеждат различно.
Между другото, евтините вносни плочки не са по-различни като качество от КАЙ.
Да, не е ядрена физика като технология да произвеждаш плочки, но КАЙ дали произвеждат плочки от бяла глина, двойно изпечена, произвеждат ли калибровани плочки, произвеждат ли full body гранитогрес, произвеждат ли плочки с дебелина 3 мм.?
Пак пиша - 1 купена плочка от двойно изпечена бяла глина, калибрована, падна в 3-см. процеп върху гранитогрес, отчупиха се няколко малки парченца от крайщата, но останалото е непокътнато, няма пукнатини и по глазурата (гланцови са).
Принципно е много лесно - купуваш си необходимото оборудване и влагаш качествена суровина. Технологията е измислена. И след това правиш големи обороти, като продаваш по 30 лв. на квадрат вместо по 60 и нагоре.

# 505
  • Sofia
В интерес на истината произвеждат full body гранитогрес, както и имат калибрирани плочки. Виждал съм техни плочки с висока резолюция на печат, както и грозни бюджетни. Като цяло знаеш какво се търси масово в България - ако може хубава плочка до 15лв..

Нямам акции в KAI но не съм и чак толкова претенциозен, въпреки това ми прави огромно впечатление в реалистичността на печата и рядко си харесвам плочки и то обикновено са 55-75лв за кв.м, въпреки това си избрах едни турски за 30лв, които много ми харесаха (60х60, калибровани) и визуално не отстъпваха на "марковите" за ценови клас 55-75лв. Може и да е от евтината турска лира. Въпреки това повече обръщам на плочката техническата страна (колко са прави, калибровани, качество на печат), а не дали са "модерни", с цветенца или нещо по-лъскаво.

Иначе си права. Машини и технологии се купуват и реално всеки може да започне да произвежда качествени плочки, но трябва да имаш и голямо име и пазар, иначе не си струва да закупиш скъпа, модерна техника и да произвеждаш единични бройки.

# 506
рядко си харесвам плочки и то обикновено са 55-75лв за кв.м, въпреки това си избрах едни турски за 30лв, които много ми харесаха (60х60, калибровани)

Ти си добре, аз колкото повече гледам, толкова повече отивам към 90+лв. като цена. Laughing
За турските съм чувала добри мнения, но май и там има евтини и по-скъпи (съответно по-качествени), а тях не съм ги проучвала кои марки са по-добрите.

# 507
Аз в прогнозните си записки бях сметнала 40лв средно, а сега след като всичко е купено и доставено, средното е към 75лв.Само единия вид са 40лв от Бриколаж ги намерих, както се шматках, когато мъжът ми избираше бормашина. Иначе другите плочки са половината от топгруп, половината от баня мечта.

# 508
Здравейте,

Обръщам се към bgmama hivemind-а за съвет със следния казус.

В началото на Февруари ни предстои цялостен ремонт на баня - след едно леко наводняване от изпуснали стари тръби за парно се реших просто да ангажирам хора и да преправим банята, която не е пипвана от ~15 години.

Хората са ангажирани, проектът е почти готов и нещата се движат.

Паралелно с това обаче, докато съседите под мен си оправят тавана от щетите от спуканата тръба за парно - започва отново теч от някъде и той се случва всеки път, когато някой се къпе.

Спряхме да използваме душа в този апартамент, но все още се използват мивката и тоалетната в банята - според съседите течът е спрял (то таванът им капеше след всяко къпане в един момент).

Направи ми впечатление е че водата от дъното на сифона изчезна в рамките на 10-15 часа, което ми се струва ненормално - обикновено дори да ни няма цяла седмица не ми се е струвало че изчезва всичко.

Всичко това комбинирано ме навежда към това че сифонът (който е античен и не е сменян при ремонта на банята от предишния собственик на жилището) е пукнат.

Сега въпросът е как да действаме - заслужава ли си да разбием пода за смяна на сифона, предвид че след 2 седмици ще бъде разбит отново? Има ли някакъв начин това нещо да се закърпи и да направи банята използваема до началото на идния месец?

Някакви препоръки за добър ВиК майстор, който би могъл да закърпи положението?

Всички съвети са оценени. :<

# 509
Ако можете да издържите без пускане на душа - по-добре изчакайте. Майстор и да се навие да дойде някакъв за такъв дребен ремонт, ще изкърти, ще сменя, докато го направи и ще започнете цялостния ремонт.

Общи условия

Активация на акаунт