Банята - тема 39

• 54 220
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
Ние също сме с лентов сифон на Viega и сме много доволни.
Този е нашия: https://baniastil.com/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B … 0-(39)-15016.html
Ние също сме се ориентирали към този, но ми казаха, че след всяко къпане трябва да се почиства.
За мен няма да е проблем, но децата едва ли ще го правят.
Дали може да споделиш дали на всяко къпане го почиствате?

# 481
Трябват ми сгъваеми врати, без корито, за душ. Да прилепва добре на пода.
Те няма как да прилепват, щом се движат, но отдолу се слага перо, което уплътнява. Щом няма да има праг, вероятно има наклон към сифона и тогава движещи и прилепващи става малко трудна работа.

# 482
Ние сложихме такъв. Банята е правена лятото, така , че ще видим колко е читав след време.
https://praktiker.bg/bg/Podovi-sifoni-i-aksesoari/LINEEN-SIFON-S … MA-WHITE/p/128958

# 483
Ние също сме се ориентирали към този, но ми казаха, че след всяко къпане трябва да се почиства.
За мен няма да е проблем, но децата едва ли ще го правят.
Дали може да споделиш дали на всяко къпане го почиствате?
Не го почистваме на всяко къпане, а само след като съм си измивала косата и има паднали косми, както и при самото почистване на банята.

# 484
  • Там,където се събуждам щастлива.
Трябват ми сгъваеми врати, без корито, за душ. Да прилепва добре на пода.
Те няма как да прилепват, щом се движат, но отдолу се слага перо, което уплътнява. Щом няма да има праг, вероятно има наклон към сифона и тогава движещи и прилепващи става малко трудна работа.

Ще има сифон в пространството за къпане, защото мислехме да правим праг, но започвам да се отказвам от тази идея.

# 485
Здравейте! С интерес прочетох някои от последните теми и колкото повече чета, повече се обърквам. Започваме изцяло изграждане на баня заедно с тоалетна, исками се подът и стените да са с гранитогрес. Дори си харесах вид такъв, но майсторът, който ще прави помещението е на мнение, че не е нужно да се влагат толкова много средства и можем да намерим хубави плочки, които не отстъпват по качество на гранитогреса, бил й труден за поддържане.
Някой има ли мнение или по-скоро опит с този гранитогрес https://sima.bg/bg/flatiron/s733.html
Много ми се иска помещението да бъде в по-натурален вид. Къщата е тип сделка и ужасно много искам да бъде в леко съставен вид. Ако от мен зависи бих мила своите зъби точно пред такава стена
доколкото е постижимо, обаче се питам и когато е в едно с мокро помещение дали изобщо може да се поддържа чисто /имам предвид заради влага след къпане, фугите не биха ли поддали на позеленяване/
Благодаря ви предварително за отделеното време.

# 486
Kalinka Направете си паравана по поръчка. Този тип, който сте показали, мисля че се водеше тип хармоника. Ще си изберете стъклата и всички елементи по паравана, ще дойдат на място да си вземат размери и след това да го монтират. Ако сте от Бургас, мога да Ви препоръчам фирми.

# 487
  • Там,където се събуждам щастлива.
Kalinka Направете си паравана по поръчка. Този тип, който сте показали, мисля че се водеше тип хармоника. Ще си изберете стъклата и всички елементи по паравана, ще дойдат на място да си вземат размери и след това да го монтират. Ако сте от Бургас, мога да Ви препоръчам фирми.

Не съм от Бургас, за съжаление.
Някой от София да знае към кого мога да се обърна?
Намерих една фирма сега https://dushzona.com/. Нямат магазин и е само онлайн. Не знам как да се доверя...

Някой с опит да помогне. Цял апартамент трябва да направим отново. Полудяхме вече, защото всеки казва друго.

# 488
За параван тип хармоника вижте в Дием в Люлин след тунела посока Била, но аз лично харесвам повече стъклата и работата на Кристиан Нейко. Проверете и при тях. Обковите им са скъпи, но може от Дием да се купят панти и с тях да се отиде при КН и те да направят стъклата и да монтират.
Като цяло препоръчвам да се ползват 8мм закалени кантирани стъкла. Масово кантирането не го предлагат повечето фирми , а липсата води до по-лесно счупване и порязване.

# 489
  • Sofia
Моят майстор каза Танушев. Миналата седмица имаше промоция в Бриколаж и го взех за около 220. Даже още е на промоция:
https://mr-bricolage.bg/sifon-lineen-za-plochka-mm-inox/p/993311
Имам спомен за Танушев, че са БЕЗ борд, върху който ляга хидроизолационната лента. Моя майстор, а и от други места съм чувал, че линеен сифон, без борд е голям проблем и гаранция за протичане след време, тъй като на една стена от 1-2см, при това метал не е лесно да направиш качествена хидроизолация.

Сега, за да съм напълно изчерпателен - ако сте стигнали до това решение - сифон без борд, може би залепване със SMP монтажно лепило тип ("еднокомпонентно бяло монтажно лепило CA 20 P 310мл ARDEX") - точно това лепило го има в комплект, с някои сифони на Viega.

Но по-безопасно е сифон с борд. Друго важно нещо е как ще го поддържаш: има два популярни типа неръждаема стомана (не, че са само 2), като по-използваната (304) - ръждясва от хлорни продукти (белина, домештош - и не трябва да се ползват за почистване), и по-скъпата и рядко използвана (316), която издържа до някаква степен на хлорни продукти, но не на 100%. Със сигурност трябва да видите какво е описал производителя за метода на почистване! Но, ако сте с 304 (най-вероятно) трябва да избягвате силни препарати!

Гледа се клас противоплъзгане - за домашна употреба R 10 е препоръчително, R 9 е минимумът. Добрите производители от чужбина си го пишат това за всеки вид плочки, на всяка кутия има знак - обувка върху наклонена плоскост и кое R e.

Веднъж търсих на страницата на Кай информация за техните плочки - ами нъц, няма нищо.
Затова написах "добрите производители от чужбина".
man_darin_ka, абе не е съвсем честно спрямо KAI: Сертификат за коефициенти на приплъзване
На страницата има линк ("Коефициент на приплъзване KAI") към Ексел таблица с всичките им плочки. Аз лично там намерих информация за:

ModelType productionItem numberDIN 51130DIN 51097BS 7976
Taragona beigeRectified Porcelain Tiles9940R10PTV 36+ Dry / PTV 25-35 Wet

Мисля, че доста прилично е описано.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 23:14 от julian

# 490
За Виега и почистването: у дома сме аз и 2ма мъже. Винаги падат дълги мои косми, които аз си отделям и хвърлям. Мъжът ми почиства сифоните може би 1 път в месеца. Отваря го.

# 491
Здравейте, мивката на каква височина трябва да е?

# 492
От 85 см до 90 см се монтират сега масово мивките. Говоря за горен ръб да е на тази височина.

# 493
  • София
Това, което знам от майстори, е, че центърът на мръсния канал за мивката се оставя на височина 0.55м от готов под. Изводите за стояща на мивката батерия се поставят над тръбата за мръсна вода на 10-15 см над нея, а височината на самата мивка е не по-малко от 85 см от готов под.

# 494
  • Sofia
85-90, но не е някакъв закон - базира се на вашия ръст и е строго индивидуално.
Тук примерно е от 81-91, но от личен опит (с мивка 78см) си е доста неудобно и се налага голямо навеждане.

https://novini.bg/remonti/interioren-spravochnik/241671

Общи условия

Активация на акаунт