Банята - тема 39

• 53 243
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
Мога ли да сложа нормална лампа за таван в банята над мивка и огледало. Със сигурност няма да се мокри, душът е много далеч, обаче е баня все пак, при къпане става влажно. Ето такава лампа:
https://www.vivre.bg/p-1590539/%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0_%D … 0%B0%D0%BD_gallia

Просто много хубаво ще ми се впише...

# 661
Банята си е баня, не бих. Трябва да е определено IP

# 662
  • Sofia
Според мен може, при няколко условия:

- далеч е от душ зоната за да не се пръска с вода (няма гаранция, че покритието/боята ще издържи, тъй като отдолу може да не е неръждаем метал);

- тъй като има затворено, стъклено, осветително тяло лесно може да се направи IP44 като се добави гумено уплътнение между металното и стъкленото тяло /на самата резба, която като се затегне, притиска уплътнението/ така, че да се предпази от пръски и влага.

Подобни мерки вероятно ще трябва да се приложат и за основата, като там критичната част е тръбичката в която са положени кабелите, като на входа на тръбата може да се сложи малко силикон за да се защити от попадане на влага.

Като цяло не е проблем ако се подходи инициативно с малко гумено и силиконово уплътняване.

# 663
И все пак това си е IP20  - абсолютно никаква защита от проникване на вода, а в банята винаги има конденз и цялата лампа може да стане на капки. Къде ще се стекат после... Но всеки си рискува себе си.

# 664
  • Sofia
Само и единствено ако се направи кадърно. Ако този който се захване не знае какво прави - разбира се по-добре да си избере подходяща лампа с рейтинг IP44 или по-висок. Аз лично, за себе си, ако я видя на място, в магазина, мога да преценя дали може да се направи или не.

# 665
  • sofia
Проблемът е, че не съм в България и когато тук в Германия ходя по магазините, не всичко мога да намеря и на българския пазар. Така стана с едни тъмни плочки, които много ми харесаха, а се оказа че в България ги предлага само една фирма и то в ограничена бройка, т.к били спряни от производство.
Исками се нещо натурално, не лъскаво, не и в така моредния напоследък цвят на дърво.
Тези белите плочки знае ли някой коя фирма ги предлага?

Такива бели плочки има в бриколаж.

# 666
Не, че нещо, ама с такива малки плочки, ще се скъсате от чистене на фуги. Е, ако има кой да ги чисти...

# 667
Не, че нещо, ама с такива малки плочки, ще се скъсате от чистене на фуги. Е, ако има кой да ги чисти...

Ако се чисти редовно, всяка седмица - каквито и да е плочки - не виждам проблем?

# 668
Аз също не виждам кой знае какъв проблем в това, че плочките са малки. Ние живеем от шест години в Германия и мокрите помещения нямат сифони. Еми не е никак сложно за поддръжка. А и сега още повече има толкова много безумни препарати.
Наистина концепцията на тази баня много ми харесва, дори намерих фирма, която предлага цветните плочки, белите също мисля го открих - от серията метро, мисля са. https://www.ideamax.bg/
Единствено подът ми се иска да е в друга гама на бежовото, за да можем после да варираме с цвета на дървото за шкаф под мивката.

# 669
С каквото и да миеш, колкото и редовно да миеш, ако не се търкат фугите, особено с метроплочки с фаска, там е слабо място. С моп миеш само плочките, не и фугите, защото са по-вдлъбнати.

# 670
  • София
В този декор има достатъчно много цветове, за да сложите на пода не бежово, а примерно дюс плочки в сивите, белите или тъмните им цветове и после да изберете каквото дърво пожелаете.

# 671
  • sofia
Това, което е показала потребителката не са метро плочки. Това са плочки 30 на 60 и са направени така, че да изглегдат като метро.

# 672
  • София-Младост
Според вас кое е по-красива за външен ъгъл в баня...с лайсна...пластмасова близка по цвят до плочките или...нещо което не мога да си представя-пилене на плочките под 45 градуса.
Майстора ми изпрати снимка с метална лайсна, която определено стои ужасно.

# 673
Аз съм определено за пиленето под 45 градуса, мисля че се водеше герунг. След това само се фугират и стои много хубаво. Отдавна вече не се слагат тези външни ъгли, но и не всички майстори могат да изпилят плочките и затова за най-лесно си предлагат лайсните.

# 674
При мен направиха с лайсни и въпреки, че бях скептичен, доволен съм от крайния резултат. Предполагам зависи от конкретната лайсна (има много видове) и цветовете в банята/тоалетната. Утре ще мина през апартамента и ще снимам за пример.

Общи условия

Активация на акаунт