На море в Гърция 2021-VII/2022

• 59 433
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Divi_86, ясно. Нашата годишнина е през юни Simple Smile Обикновено след 15.06. водата е поне 24 градуса, което за нас е достатъчно, а въздухът е доста отгоре. Аз ходя в Гърция най-вече заради плуването в прекрасното море, не обичам толкова да се пека. Досега през юнските ни почивки не сме имали ден без плаж, само на Крит беше студена водата (и пак се къпахме, ама зъзнейки), но то беше в началото на юни, което си беше моя грешка. Именно поради невъзможността да плувам през май, не организирам почивки за този месец в Гърция, въпреки че е много красиво и спокойно тогава.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 22:37 от миленка_д

# 556
Керамоти е супер убито място. На потребителката, която пита, е възможно и да й хареса - на някои им харесва, дори познавам хора, които ходят там всяко лято от 10+ години. Това не го прави по-красиво или интересно. Аз лично и от плажа не съм очарована, единственото му предимство е, че е голям.
Нямам намерение да споря-бил съм и там, бил съм и другаде. Плажът е голям, пясъчен, плитък, с чиста вода. Има бийч барове и огромни свободни зони между тях. Единственият минус на Керамоти според мен са твърде многото българи с всички произтичащи от това последствия. Ще ви споделя един спомен от Керамоти-датата е 31 август 2019г., събота. Седим в заведение точно срещу пристана на фериботите от едната линия. Опашката от коли за ферибота е повече от 2 км. и началото и е някъде на входа на селото. 90% са с румънска регистрация. Фериботите са прилично големи и събират по 2 етажа автомобили. Е до тогава не бях виждал как за 15-20 мин. се пълнят 2 ферибота с румънци за Тасос и опашката не намалява видимо. Говорил съм с колеги за плажовете на Тасос и няма начин да си причиня подобно стълпотворение. Сигурно съм асоциален тип, но само за сравнение миналата година на Ситония в един от дните бяхме на хубав малък пясъчен плаж само двамата с жена ми. Това е моята представа за почивка. Зная, че много хора предпочитат оживените плажове с много хора, но в Гърция има за всеки вкус.

# 557
  • Русе
Пелион ми е горе-долу ясен, но Пелопонес е доста обширен и не мога много да се ориентирам. Ако може да ми дадете някакви насоки за места за настаняване. С дете сме на 5г. Приемам предложения и за други места. Били сме на Тасос, Ситония, Евия, Лефкада и Кефалония.
Ако целта е плажна почивка, Финикунда или Елафонисос.
Около Финикунда за посещение и плаж - Пилос, Войдокилия, Метони, Корони, Каламата.
Около Елафонисос - Монемвасия, Павлопетри, плажа на Плитра, пътем може културна програма в Нафплио, Микена, Епидавър.
Пелопонес не може с едно пътуване, дори с две или три, така че за пълноценна почивка трябва да се съсредоточите върху един "пръст".
Умишлено пропускам средния, който за мен е най-як, ама не и за летните жеги и като плажна дестинация.

Благодаря! Започвам да чета за западната част.

# 558
Ако има нещо - питайте. За Пелопонес е писано доста назад, но като че за Месиния най-малко.

# 559
Миленка_д, прочетох, че сте отсядали в Агиа Ефемиа/Кефалония, нещо което си спомняш отличително и важно за там с няколко думи да ми напишеш, може и на лично. Близки плажове, които са ви харесали също. Като гледахме клипчета за Кефалония в yotube доста подухва  ветрец, дано не е така всеки ден. Ние резервирахме през букинг за 14-20.08. Иначе и аз обичам юнското и септемврийско море, но с по-големи деца е сложно.   

# 560
  • Варна
Единственият минус на Керамоти според мен са твърде многото българи с всички произтичащи от това последствия.

Още един има , за мене много важен - мястото с най - много комари , за някой не е важно , ама мен много ме обичат

# 561
  • София
kremm, Агия Ефимия е симпатично малко градче с пристанище за лодки и малки яхти. Самото място е в залив и мисля, че не е ветровито. Има много места за хапване,  както и приятна крайморска алея за вечерна разходка. Обаче няма истински плаж, а само малки места за къпане от скалички. Паркирането може да е проблемно, особено през август. Ние спахме в Poseidon Apartments, в стая с гледка към морето, и останахме много доволни. Под апартаментите има и таверна с вкусни традиционни ястия - ние ядохме Arni Kleftiko - агнешко задушено с дребни картофи в хартия. На втората вечер ядохме Кефалонийски месен пай в една от крайбрежните таверни, също беше много вкусно.
За нас градчето беше удобна отправна точка за Миртос - стига се буквално за десетина минути. Може да се отиде и до Мелисани. Антисамос също не е далеч - на 13-14 км., но аз не го харесах особено. Това се сещам в общи линии, ако съм пропуснала нещо питай.

# 562
  • Варна
На втората вечер ядохме Кефалонийски месен пай в една от крайбрежните таверни, също беше много вкусно.

Ако някой знае рецептата да я сподели Simple Smile . Пробвах от нета някаква с козе , ама не стана баш такава

# 563
  • София
peterky, аз ползвах тази рецепта и ми се получи много добре, хем тогава не знаех нищо на гръцки. Но си иска около 3 часа готвене, резултатът обаче си струва Yum. Готвила съм го само веднъж преди няколко години, но ако нещо не ти е ясно в рецептата, ще помагам.

# 564

Имам и една рецепта от Сфакия.

# 565
  • София
Доколкото ми е известно за този пай е характерно смесването на различни видове месо - телешко, свинско и агнешко/козе.

# 566
Не. В тази книга, която имам е с един вид:

В нея има още доста регионални рецепти за пай. Има с пиле от Козани, с ориз от Лефкада, с трахана от Коница, с тиквички, патладжан, лук и всякакви зелении.
Книгата е много хубава, по региони са рецептите. Не е от обичайните туристически сборници.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 12:22 от Fancy

# 567
  • София
Fancy, покажи книгата, моля!

# 568
  • София
Fancy, аз имам предвид кефалонийския вариант. Този от Сфакия не съм го чувала досега.

# 569

Не знам да се смесват меса. Аз на Кефалония съм яла само от агнешко/ярешко. В онази кръчма в Макриотика. В менюто си пишеш Кефалонийски пай.

Книгата мисля от някаква книжаница на Крит я купувах. Но не съм много сигурна, защото традиционно това ми е сувенир от всяко пътуване и вече имам поне 5 книги за гръцката кухня. Та им бъркам закупуването. Даже една ми се повтаря.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 12:24 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт