На море в Гърция 2021-VII/2022

• 58 405
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
За границата важи 6 месеца, вътре в страната до 90-ия ден (за заведения и т.н.)

# 631
За ваксините как стои въпроса последно, когато не си си сложил бустерна доза? 9 месеца за граница и 6 за страната?

# 632
9 за граница, 7 за страната - за двудозовите, за Янсен е 9 за граница и 3 месеца вътре.

# 633
Благодаря! Явно тази година ще опознаваме България:)

# 634
За границата важи 6 месеца, вътре в страната до 90-ия ден (за заведения и т.н.)
Благодаря за бързия отговор. А защо са го съкрати ли гърците на 3 месеца, нали уж натериториите на ЕС трябва да е 6 месеца, както и ми излиза, че е от приложението гръцкото на 1ва страница? А иначе в България си важи 1 година.

# 635
EС определя общи разпоредби за граничния контрол, за вътре всяка държава си решава. Нашата е решила 1 година, гръцката е решила 3 месеца.
Btw сертификатът за преболедуване важи за Гърция (и изобщо за която и да е европейска страна) само ако е доказан с PCR тест. С антигенен важи само у нас.

# 636
9 за граница, 7 за страната - за двудозовите, за Янсен е 9 за граница и 3 месеца вътре.
А за бустерна доза има ли други срокове на валидност?

# 637
С бустер засега сертификатът е безсрочен:)
Да попитам как стигате до Кефалония с кола? Струва ми се ужасно далече... И от къде взимате фери-то?
10 дни дали ще са достатъчни за обиколка на по-известните плажове? Записала съм Myrthos, Xi, Skala beach, Petani beach, Antisamos, Makris Gialos, Platia, Koroni, Lourdas, Emblisi, Munda. Може би не всички заслужават да бием път до тях...

# 638
EС определя общи разпоредби за граничния контрол, за вътре всяка държава си решава. Нашата е решила 1 година, гръцката е решила 3 месеца.
Btw сертификатът за преболедуване важи за Гърция (и изобщо за която и да е европейска страна) само ако е доказан с PCR тест. С антигенен важи само у нас.
Благодаря. Нашите са доказани с +пср. А след този период от 3 месеца може ли да си правиш тест от аптеката домашен за 5 Евро, който да ти важи в Гърция за влизане в заведения и тн или трябва гръцка лаборатория само да се прави и важи 48ч за бърз тест?

# 639
  • София
С бустер засега сертификатът е безсрочен:)
Да попитам как стигате до Кефалония с кола? Струва ми се ужасно далече... И от къде взимате фери-то?
10 дни дали ще са достатъчни за обиколка на по-известните плажове? Записала съм Myrthos, Xi, Skala beach, Petani beach, Antisamos, Makris Gialos, Platia, Koroni, Lourdas, Emblisi, Munda. Може би не всички заслужават да бием път до тях...

По магистралата с многото тунели Simple Smile

Ние спим междинно, когато е по-дълъг маршрута. И в предишните страници се обсъждаше вариант за спане - Мецово, Янина.

Фери от Левкада или от Астакос на континента. При 10 дни бих разделила нощувките на 2.
Аз лично бих пропуснала юга - това Лурдата и подобни не струват според мен. Единствено Песада си заслужаваше. Но това разбира се е моето субективно мненине, пречупено през моята представа. Макри Гиалос бих го пропуснала, рядко съм виждала толкова набутан г.з до г.з плаж.

# 640
Шимбите,
далечко е Кефалония, да, но магистралата много се удължи през годините и стигането става по-бързо. Ние сме ходили доста пъти и когато дъщеря ми беше малка и трудно пътуваше, за три дни сме го взимали даже Simple Smile

Сега при благоприятно стечение на границата до Нидри, Лефкада, спокойно се стига за един ден без кой знае какъв напън, но трябва да се съобразите и с разписанието на фериботите. Иначе - междинна нощувка някъде. Много хора остават ден-два на Лефкада, освен предложените от Тодоричка възможности.

За плажовете да допълня - Лурдата и подобни и мен не ме вълнуват, само Мунда е хубав на юг. Корони изглежда интересен, но така и никога не слязохме до него. А Макри Ялос е страхотен плаж, да, обаче има около 5000 чадъра и шезлонга на него, та преценете си в зависимост от вкусовете. За Кефалония сме писали страшно много назад, дори в тази тема.

# 641
  • София
Аз лично предпочитам пътуването до Кефалония през Лефкада с плаж и нощувка там, но феритата оттам са по-малки и задължително през високия сезон трябва предварителна резервация за колата. От София до Лефкада се стига за около 7 часа и може да се направи плаж там и на сутринта да се пътува към Фискардо, Кефалония.
През Астакос не съм пътувала, но мисля, че може да се вземе и в един ден целият път, особено ако има двама шофьори. Ние миналата година пътувахме така до Килини (което е доста след Астакос), но се сменяхме със съпруга ми и го взехме за около 9 часа от София - в Гърция си е почти изцяло магистрала. Според Google Maps София-Астакос е около 8 часа. Вече зависи и какви са часовете на феритата и дали са удобни. Освен това от Астакос пристигате в Сами и пропускате красивото градче Фискардо.

# 642
  • София
Благодаря. Нашите са доказани с +пср. А след този период от 3 месеца може ли да си правиш тест от аптеката домашен за 5 Евро, който да ти важи в Гърция за влизане в заведения и тн или трябва гръцка лаборатория само да се прави и важи 48ч за бърз тест?
С тест, но не от аптеката, може само на маси на открито.

# 643
Пропускането на Фискардо надали е чак такъв проблем - удобно е да се ползва единият ферибот на отиване, а другият на връщане.
Ние сме пътували и през трите пристанища и наистина, само от/до Лефкада е била необходима предварителна резервация на билет (като там е особено необходима от години, както казва Миленка). Но туристическият наплив расте постоянно и не знам дали вече не трябва и за другите маршрути. Астакос-Сами е само веднъж на ден.

# 644
  • София
От Килини има най-много кораби, но е най-далече.

Общи условия

Активация на акаунт