На море в Гърция 2021-VII/2022

• 58 401
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
Смятаме април месец да идем в Атина, не е на море, на гости ще идем, но по магазините знам че не се влиза без зелен сертификат! Мм има, аз обаче не съм ваксинирана. Бързия антигенен тест еквивалент ли е на зеления сертификат както тук? Ако си правя на 48ч. рапид тестове ще мога ли да влизам по магазини, молове, заведения, и изобщо някъде тъй като даже за Акропола искали сертификат, както и за туристическото влакче примерно.
По сегашните правила - в магазините (вкл. молове) може с антигенен тест, в заведенията - само с ваксина или сертификат за преболедуване (доказано задължително с +PCR). В откритите части на заведенията обаче мисля, че може и с тест.
Без документ са хранителни стоки, пекарни, плод и зеленчук, аптека.

# 616
  • София
Здравейте! Онзи ден ви пуснах една видео рецепта за Кефалонийски пай с месо на таверна Нефели от Ласи, която обаче е на гръцки. Сега съм написала необходимите съставки и кратки напътствия на български за тези, които имат желание да я приготвят вкъщи. Все пак трябва да се ръководите от видеото за визуална представа. Ястието е трудоемко, както и повечето гръцки рецепти, но си заслужава - много е вкусно и засищащо. На осмелилите се да опитат пожелавам добър апетит!
Скрит текст:
Кефалонийски месен пай
Съставки:
-   500 г свинска плешка
-   500 г телешки врат
-   500 г козе месо
-   300 г жълт ориз
-   1 глава лук
-   2-3 скилидки чесън
-   1 настърган морков
-   2 домата
-   магданоз
-   черен пипер
-   сол
-   100 г сирене Кефалотири
-   2 с.л. дом. пюре
-   100 г белени домати от консерва
-   1 винена чаша зехтин
-   1 винена чаша бяло вино
-   1 винена чаша червено вино
-   майорана
Месото се запържва в зехтина. Добавят се лука, чесъна, моркова, доматите, магданоза, пипера, солта, двата вида вино и вода и се вари 1 час. След това се добавя ориза и се вари още десетина минути, докато се сгъсти. Добавя се сиренето и майораната.

За „фило“ тестото
1 кг брашно
1 водна чаша бяло вино
1 винена чаша вода
малко оцет – ок. 50 мл
сол
1 с.л. царевично брашно

Първо се смесват сухите съставки и към тях се добавят влажните. Замесва се меко тесто и се оставя малко да почине. Готовото тесто се разделя на 2 части – едната по-голяма за долната кора.

Готовият пай се полива със зехтин и се пече на 180 градуса до златисто кафяво.
Приятен апетит!
Рецептата е от Таверна Нефели в Ласи, Кефалония
https://youtu.be/XlnGqywaF7s

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 23:09 от миленка_д

# 617
Mиленка_д, доста трудоемка рецепта ,но сигурно си струва.

Чудим се дали да резервираме до Сивота и Пердика.Интересуват ме главно плажовете Агия Параскеви, но ми се вижда малък.Хареса ми Валтос, със ситни камъчета ли е? Как е брега, плитко ли отначало? И като цяло препоръчайте ми плаж.Не сме с деца, големи са нашите.Благодаря!🤗
Изобщо не е хубав Валтос. Но той и без това не е чак толкова близо до Сивота и Пердика, там в района има избор от по-хубави. За пясъчен препоръчвам Каравостаси. Агия Параскеви не се сещам кой е, но ако е нагоре към Сивота, там плажчетата са малки, приятни и доста пренаселени през лятото.
Savina123, може да посетите в района и  плажа Бела Врака.Всъщност там са два малки плажа.Единственото ,което не ми хареса,че голяма част от пясъка беше зает от надуваеми лодки,които се даваха под наем от служителите на английски хотел. Последната снимка е от крайбрежната на Сивота.

# 618
  • София
vale3000, има и по-лесен начин - отиваш в Кефалония на почивка и в таверните паят е готов Smile. Не е лошо човек да види колко труд стои зад една вкусна гръцка вечеря.

# 619
vale3000, има и по-лесен начин - отиваш в Кефалония на почивка и в таверните паят е готов Smile. Не е лошо човек да види колко труд стои зад една вкусна гръцка вечеря.
Съгласна!:plus1:

# 620
  • София
Преди няколко години писах тук за нашата почивка на Кефалония и за фантастичните ни домакини - собствениците на хотела, в който бяхме отседнали, които поканиха нас и 3 италиански семейства на вечеря с домашна храна, приготвена от тях (и не ни взеха и цент - направо се обидиха, като заговорихме за пари).
Тогава ни приготвиха кефалонийски пай и казаха, че оригиналната рецепта е с козе месо - така го бяха направили и те. Моят мъж, който не се доближава до агнешко и козе, си изяде всичко до последното зрънце ориз - страшна вкусотия. Казаха, че в повечето таверни го правят с телешко.
Може и да има значение в коя част на острова е приготвен паят. Ние бяхме отседнали в Кателиос.

# 621
  • Варна
Казаха, че в повечето таверни го правят с телешко.
Може и да има значение в коя част на острова е приготвен паят. Ние бяхме отседнали в Кателиос.

Сигурно е важно и кой месец - ние бяхме май месец и беше ярешко.Може би по късно през годината минават на телешко.
Виви вашия пай с какво тесто беше : многолистно като за баница или както го казва Милена - 2 дебели кори  „фило“ както е и в ирландския пай с месо .

# 622
Vivi, а може ли името на хотела? Кефалония май ще е дестинацията ни това лято и проучвам варианти за настаняване.
И още нещо да питам: ако ние с ММ имаме пълен цикъл ваксини 3/3 дали ще проверяват децата, ако седнем в заведение, например?

# 623
  • София
Ами миналия ден седнахме на заведение и ни провериха всички, и децата. Това в България, не виждам защо в Гърция да не се проверяват децата, ако попадат в категорията за проверка, разбира се. И ние сме с 3/3.

# 624
Мен в България досега не са ме проверявали в заведение, но това е оффтопик...

# 625
  • София
Виви вашия пай с какво тесто беше : многолистно като за баница или както го казва Милена - 2 дебели кори  „фило“ както е и в ирландския пай с месо .

Не помня вече. Беше доста отдавна.

Vivi, а може ли името на хотела? Кефалония май ще е дестинацията ни това лято и проучвам варианти за настаняване.

Peristera Apartments - https://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g736288-d6529061-Review … nian_Islands.html
Ние резервирахме през booking.com, но виждам, че сега няма такава възможност.
Това е страницата им във ФБ - https://www.facebook.com/Peristera-Apartments-605712836114573/

# 626
  • София
Преди седмица наши познати кръчмари в Гърция ни казаха, че проверяват всички, защото глобата за тях би била между 5 и10 хиляди евро при наличие на неваксинирани.

# 627
За деца на 6 г., какво искат на влизане в Гърция? Тест или?

# 628
За деца на 6 г., какво искат на влизане в Гърция? Тест или?
Да, тест над 4.99 г.

# 629
Здравейте, изкарах ковид през януари и от 28 януари имам сертификат за преболедуване, валиден до 28.07.2022 според гръцкото приложение. Това означава ли, че до 27.07 включително мога да ходя в Гърция спокойно без да ми се изискват никакви тестове за влизане, заведения и тн само с този сертификат? Планирам ходене до Волос през март, но и пътувания след това и искам да знам как седят нещата.

Общи условия

Активация на акаунт