Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 5

 • 47 440
 • 1 144
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 36
Момичета, правим остновен ремонт цялостен на тристайно жилище и ми трябват бюджетни печка, котлони и абсорбатор. За съжаление нямам възможност да купувам висок клас и съм се спяла на тази фурна. Някой има ли отзив и за марката, и за фурната като цяло? Ще ви бъда благодарна, ако ми препоръчате и абсорбатор и плот керамичен! Благодаря предварително! Simple Smile

https://emagbg.page.link/9Fvs2ZdvpXDdVKFG9

Продават комплекти за вграждане, които са с някаква отстъпка. Тук има 4 варианта за бюджет между 600 и 700 лв за трите уреда:

https://www.stroi.bg/uredi-za-vgrazhdane/komplekti-uredi-za-vgra … rder=ASC/limit=25

Ето и други предложения:

https://aiko-bg.com/product-03160090475

https://www.andi-design.eu/shop/pyramis-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF … 82%D0%BE%D1%80-2/

За мен е важно фурната да има таймер, за да може да се изключва, ако случайно заспя или се наложи да изляза. Моделите само с копчета, без дисплей, обикновено нямат такъв и не бих ги избрала.

# 16
 • Мнения: 11 784
А ако таймерът се прецака какво правим? Пожар?
Подобни уреди никога не се оставят на произвола на.... таймера.

# 17
 • София
 • Мнения: 36
А ако таймерът се прецака какво правим? Пожар?
Подобни уреди никога не се оставят на произвола на.... таймера.

Ако таймерът се прецака, ще си имаш фурна без таймер. Това не означава, че трябва изначално фурната да е такава.

Доколкото мога да преценя, посочената Hansa няма тази екстра, затова обръщам внимание. За някои това е важно.

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 10:26 от Demurtas

# 18
 • Мнения: 216
Преди време бях гледал плотове 4-ка с 2 индукционни котлона + 2 керамични(стандартни). Струва ми се добър вариат, тъй като не мога да реша дали харесвам индукционни - никога не съм ползвал. Обаче сега не откривам такива комбинирани плотове. Дали се продават?

# 19
 • Мнения: 550
Като нищо да са отпаднали от производство защото се оказа че който има индукция не ползва другите

# 20
 • Бургас
 • Мнения: 10 356
След индукцията няма да искате да се върнете на друг котлон.
Бяхме няколко дни на гости на майка ми, която е с обикновен котлон двойка. Направо бях забравила какво удоволствие е индукционния плот, докато не ми се наложи да използвам нейния.

# 21
 • Мнения: 249
Имаше един модел на АЕГ, за който и аз се чудих преди време, но се отказах. Мисля, че беше този AEG HK634150XB. Не знам дали още се предлага.

# 22
 • София
 • Мнения: 36
Преди време бях гледал плотове 4-ка с 2 индукционни котлона + 2 керамични(стандартни). Струва ми се добър вариат, тъй като не мога да реша дали харесвам индукционни - никога не съм ползвал. Обаче сега не откривам такива комбинирани плотове. Дали се продават?

И аз ги бях гледала, но накрая си взех изцяло индукционен плот и изобщо не съжалявам. Веднага свикнах с него - преходът не е труден, не се налага да си променяш навиците. Смених само алуминиевата кафеварка със стоманена.

Комбинираните (2+2) плотове все още се намират тук там, но май единственият им смисъл е бил да се докара по-прилична цена докато индукционните котлони бяха скъпи. Иначе, стъклокерамичните котлони не превъзхождат с нищо индукционните, така че няма смисъл да имаш и едните, и другите.

Ако искаш да пробваш индукцията, може за 40-50 лв да си вземеш един преносим котлон, а после да решиш какъв плот да си купиш.

# 23
 • Мнения: 41 522
Смисълът според мен е, ако някой много си държи на старите тенджери, които не стават за индукция. Друг няма. Но то пък всички хубави и скъпи тенджери напоследък стават, та има ли смисъл да се купува такова нещо заради някакви вехти съдинки?

# 24
 • София
 • Мнения: 8 288
Зависи от вехтите съдинки Joy
Моите не изглеждат такива, че са и по-скъпи от плота ми, пък той не е от евтините.

# 25
 • Мнения: 41 522
И тези скъпите не стават за индукция? Ако е така имаш основания за обикновен плот.

# 26
 • Мнения: 3 161
Ако искаш да пробваш индукцията, може за 40-50 лв да си вземеш един преносим котлон, а после да решиш какъв плот да си купиш.

Аз пък точно след като ползвах преносимия индукционен на майка ми, купен от Лидл, реших, че не искам такъв. Тъй като плочата на индукционните не се загрява, а пък нагревателят се включва и изключва на определен интервал /както на всеки котлон/, във времето на изключване температурата на готвене рязко пада. Особено при пържене е много досадно - все едно тигана със загрятото олио да го местиш от време на време на незагрят котлон. Олиото рязко изстива и храната започва да поема повече мазнина, поради което се налага да вдигам тигана, да включвам котлона отново и така - през цялото време.
Не знам, дали е от марката или всички са такива, но след това мъчение нямам и желание да пробвам други марки.
Никакъв плюс не видях спрямо една хубава и мощна стъклокерамична плоча. Нито по-бързо се загрява, нито има някаква съществена икономия на ток, която да се отразява в сметката /според майка ми/. Да не говорим, че индукцията оказва и някакви странични въздействия, защото в указанието за монтиране на новата ми фурна пишеше, че ако отгоре ѝ се монтира индукционен котлон, разстоянието трябва да е няколко пъти по-голямо, отколкото при монтиране на стъклокерамика.

# 27
 • Мнения: 41 522
Тъй като плочата на индукционните не се загрява, а пък нагревателят се включва и изключва на определен интервал /както на всеки котлон/, във времето на изключване температурата на готвене рязко пада. Особено при пържене е много досадно - все едно тигана със загрятото олио да го местиш от време на време на незагрят котлон. Олиото рязко изстива и храната започва да поема повече мазнина, поради което се налага да вдигам тигана, да включвам котлона отново и така - през цялото време.

Това е или евтинджос менте, или по-скоро архаичен модел от зората на технологията. Модерните индукционни котлони не правят така и не се усеща въпросният ефект.

# 28
 • Бургас
 • Мнения: 10 356
Tова и при мен не се случва никога. Би ме влудило направо. Работи си абсолютно равномерно и постоянно. Изключва само ако махнеш съда от котлона и то не веднага, а след известно време. Не съм засичали точно колко. И палачинки спокойно си правя на него.

# 29
 • Мнения: 41 522
Изключва само ако махнеш съда от котлона и то не веднага, а след известно време. Не съм засичали точно колко. И палачинки спокойно си правя на него.

Всъщност изключва на мига (котлонът спира да действа), защото иначе ще е опасно - няма да има какво да концентрира в себе си полето и то ще се разнася из стаята. Но остава в готовност и при връщане на тигана на мястото му веднага се рестартира. И едва ако не върнеш тигана над минута или колко, тогава спира напълно.

Общи условия

Активация на акаунт