Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 5

  • 63 798
  • 1 144
  •   1
Отговори
# 900
  • гр. София
  • Мнения: 237
Не е ли време за нова тема, че 60 страници има вече?

# 901
  • Мнения: 3
И аз се включвам с една дилема – Electrolux EOD6P77WZ (820лв, произведено в Италия) или Bosch HBA578BS0 (1100лв, произведено в Испания). Характеристиките, които търся ги има и при двата модела (пиролиза, меко затваряне на вратичката, автоматични функции, долен реотан). Electrolux обаче в момента е с 280лв по-изгодна цена и има няколко екстри спрямо Bosch. От видяното по магазините и прочетеното в темата бях решил, че около 200лв по висока цена за Bosch при аналогични функции e оправдана заради качеството (едно отваряне и затваряне на вратичката е достатъчно, за да се усети, че при Bosch/NEFF нещата са ниво над Electrolux). В конкретния случай обаче, Electrolux на пръв поглед си заслужава повече парите. Та какво е вашето мнение?

Имам и няколко конкретни въпроса:

-   Намирате ли някакво предимство на Bosch HBA578BS0 (освен, че в момента е с 5г. гаранция) спрямо Electrolux EOD6P77WZ? Напр. по-добро печене, по-добре направена пиролитична функция, въобще нещо покрай изпълнението, което да си заслужава разликата в парите спрямо модела на Electrolux или някоя функция, която липсва при модела Electrolux.
-   Смятате ли, че програмите на Electrolux са полезни? Има ли голяма разлика спрямо AutoPilot30? Допускам, че при Bosch са по-добре подбрани и изпипани спрямо Electrolux, така както са им по-добре направени вратичките.
-   Electrolux има функция за добавяне на пара, но е най-нисък клас – steambake. От прочетеното в темата разбирам, че ням особена разлика спрямо това да си добавим съд с вода на дъното на фурната. Така ли е? Т.е. тази екстра не дава особено предимство на Electrolux EOD6P77WZ спрямо Bosch HBA578BS0?
-   Electrolux разполага с температурен датчик за месо. Дали би бил полезен този датчик при готвене на риба и зеленчуци (месото не е на особена почит в семейството)?
-   WiFi връзка/управление, което не очаквам да е на достатъчно добро ниво, че да е полезно за нещо. Някой може ли да сподели опит?

Това са офертите:
https://zora.bg/product/eod6p77wz
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hba578bs0

UPDATE: Преди малко видях огледах двете фурни “на живо” в един магазин. Оказа се, че Bosch не е с меко затваряне, а Electrolux е с плавно затваряне. Обаче за да се отвори Electrolux-a трябва едва ли не да увисна на вратичката с цялата си тежест. При Bosch с вратичката се борави с лекота. Другото, което не бях забелязал преди е, че към Electrolux има телескопични водачи. Те обаче не бяха монтирани и не мога да преценя качеството им…

Благодаря!

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 14:03 от fuzz

# 902
  • София
  • Мнения: 2 433
И аз се включвам с една дилема – Electrolux EOD6P77WZ (820лв, произведено в Италия) или Bosch HBA578BS0 (1100лв, произведено в Испания). Характеристиките, които търся ги има и при двата модела (пиролиза, меко затваряне на вратичката, автоматични функции, долен реотан). Electrolux обаче в момента е с 280лв по-изгодна цена и има няколко екстри спрямо Bosch. От видяното по магазините и прочетеното в темата бях решил, че около 200лв по висока цена за Bosch при аналогични функции e оправдана заради качеството (едно отваряне и затваряне на вратичката е достатъчно, за да се усети, че при Bosch/NEFF нещата са ниво над Electrolux). В конкретния случай обаче, Electrolux на пръв поглед си заслужава повече парите. Та какво е вашето мнение?

Имам и няколко конкретни въпроса:

-   Намирате ли някакво предимство на Bosch HBA578BS0 (освен, че в момента е с 5г. гаранция) спрямо Electrolux EOD6P77WZ? Напр. по-добро печене, по-добре направена пиролитична функция, въобще нещо покрай изпълнението, което да си заслужава разликата в парите спрямо модела на Electrolux или някоя функция, която липсва при модела Electrolux.
-   Смятате ли, че програмите на Electrolux са полезни? Има ли голяма разлика спрямо AutoPilot30? Допускам, че при Bosch са по-добре подбрани и изпипани спрямо Electrolux, така както са им по-добре направени вратичките.
-   Electrolux има функция за добавяне на пара, но е най-нисък клас – steambake. От прочетеното в темата разбирам, че ням особена разлика спрямо това да си добавим съд с вода на дъното на фурната. Така ли е? Т.е. тази екстра не дава особено предимство на Electrolux EOD6P77WZ спрямо Bosch HBA578BS0?
-   Electrolux разполага с температурен датчик за месо. Дали би бил полезен този датчик при готвене на риба и зеленчуци (месото не е на особена почит в семейството)?
-   WiFi връзка/управление, което не очаквам да е на достатъчно добро ниво, че да е полезно за нещо. Някой може ли да сподели опит?

Това са офертите:
https://zora.bg/product/eod6p77wz
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hba578bs0

Благодаря!

Офертата за Електролукс е много добра, и ако цената ви е водещ фактор не бива да я изпускате. Пише, че вече е изчерпана онлайн, така че няма време за подробен анализ.



При близки цени, аз бих избрала Бош-а. Онова усещане за качество, което споменахте, си заслужава повече от много екстри. Първо, защото това усещане после го изпитвате в ежедневието в дома си, и второ, защото това качество прави така, че 10-годишна фурна Бош (или Неф, или Сименс) може да изглежда като нова, стига само да я поизлъскате малко.

Като споменахте отварянето на вратичката, се сетих, че в едно видео за производството на фурните на БСХ показваха как тестват издръжливостта им. В едно от изпитанията, на вратата на фурната закачаха „ръцете“ на един робот и го включваха да отваря и затваря 20 000 пъти. И фурната издържа този тест.

Относно екстрите, SteamBake не е нещо сериозно, а сондата за месо е хубаво нещо, но рядко влиза в употреба. Аз имам такава, моята дори е безжична и съответно лесна за употреба, но въпреки това, за около 2 години съм я използвала 2 пъти. Първо, защото тя става само за големи неща като цяла птица, или парче месо от 1,5 кг нагоре, каквито рядко готвя. Второ, защото от толкова години готвя, че достатъчно добре познавам как е месото. Никога не съм имала случай отвън да се запече, а отвътре да остане сурово. Сонда по-скоро ще е нужна, ако искате отвътре да остане по-сурово, нещо като алангле. У нас това не е на почит и спокойно си готвя без сонда.

# 903
  • Мнения: 3
Много благодаря за споделеното мнение. Ще направим последно обсъждане вкъщи, но сякаш нещата клонят към Bosch. Както писах в актуализацията, на първия ми post - на място видях, че Electrolux има и други екстри в повече, но усещането за качество е по-ниско спрямо Bosch:
“Преди малко видях огледах двете фурни “на живо” в един магазин. Оказа се, че Bosch не е с меко затваряне, а Electrolux е с плавно затваряне. Обаче за да се отвори Electrolux-a трябва едва ли не да увисна на вратичката с цялата си тежест. При Bosch с вратичката се борави с лекота. Другото, което не бях забелязал преди е, че към Electrolux има телескопични водачи. Те обаче не бяха монтирани и не мога да преценя качеството им…”

Не знам защо бях останал с впечатление, че всички модели от серия 6 на Bosch имат плавно затваряне. Явно това си е спрямо конкретния модел. А относно Electrolux - за какво ми е тяхното “плавно затваряне”, ако отварянето ще е мъка… Simple Smile

# 904
  • София
  • Мнения: 2 433
Оказа се, че Bosch не е с меко затваряне, а Electrolux е с плавно затваряне. Обаче за да се отвори Electrolux-a трябва едва ли не да увисна на вратичката с цялата си тежест. При Bosch с вратичката се борави с лекота.

Все пак имайте предвид, че мекото затваряне върви и с по-трудно отваряне. Механизмът за омекотяване работи и в двете посоки, а принципът му на действие е да създава съпротивление. За преодоляване на съпротивлението обаче не е нужна повече сила, а повече време, т.е. отварянето става с едно изчакване. С това се свиква.

# 905
  • Мнения: 3
Оказа се, че Bosch не е с меко затваряне, а Electrolux е с плавно затваряне. Обаче за да се отвори Electrolux-a трябва едва ли не да увисна на вратичката с цялата си тежест. При Bosch с вратичката се борави с лекота.

Все пак имайте предвид, че мекото затваряне върви и с по-трудно отваряне. Механизмът за омекотяване работи и в двете посоки, а принципът му на действие е да създава съпротивление. За преодоляване на съпротивлението обаче не е нужна повече сила, а повече време, т.е. отварянето става с едно изчакване. С това се свиква.

Да, така се усещаше при Bosch, когато разглеждах миналата седмица фурни с плавно затваряне. Вратичката тръгва бавно, но лесно (както казахте - има едно изчакване, което не е проблем). При Electrolux обаче има едно първоначално "запъване", което се преодолява доста по-трудно спрямо при Bosch. Съответно, понеже в магазините доста от фурните не са фиксирани с винтове, фурната тръгва да се изважда вместо да се отвори вратата (а една фурна си е над 30кг, т.е. за да потегли значи дърпам сериозно).

# 906
  • София
  • Мнения: 2 433
Скрит текст:
Оказа се, че Bosch не е с меко затваряне, а Electrolux е с плавно затваряне. Обаче за да се отвори Electrolux-a трябва едва ли не да увисна на вратичката с цялата си тежест. При Bosch с вратичката се борави с лекота.

Все пак имайте предвид, че мекото затваряне върви и с по-трудно отваряне. Механизмът за омекотяване работи и в двете посоки, а принципът му на действие е да създава съпротивление. За преодоляване на съпротивлението обаче не е нужна повече сила, а повече време, т.е. отварянето става с едно изчакване. С това се свиква.

Да, така се усещаше при Bosch, когато разглеждах миналата седмица фурни с плавно затваряне. Вратичката тръгва бавно, но лесно (както казахте - има едно изчакване, което не е проблем). При Electrolux обаче има едно първоначално "запъване", което се преодолява доста по-трудно спрямо при Bosch. Съответно, понеже в магазините доста от фурните не са фиксирани с винтове, фурната тръгва да се изважда вместо да се отвори вратата (а една фурна си е над 30кг, т.е. за да потегли значи дърпам сериозно).

Благодаря ви, че споделихте това. В магазина съм разглеждала Бош-ове и други фурни, но този Електролукс не бях отваряла.

# 907
  • Мнения: 507
здравейте ,
В процес на купуване на фурна съм.Има колебания , коя да взема.Бюджет към 1000-1200 лв., като ми се иска да има пара.Не държа много на приролизата.
1. бош- HRA574BS0
https://www.bosch-home.bg/productlist/cooking-baking/cookers-ove … ogglebox=manuals/
 Няма програма само за горно печене, но пък има долно.Та се чудя това ворно за какво ше го ползвам ?Произведена е във Полша, не в Германия.
2. EOD5H70X
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … EOD5H70X/p/707621
цената ме привлича тук.Няма приролиза , а парно почистване.

3.EOD6P71X
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … EOD6P71X/p/707622
Само тя е А плюс.
Доклолкото четох този вид пара не е кой знае какво , но парите ми са ограничени до този бюджет.

# 908
  • Мнения: 711
Ние от скоро сме с Електролукса, EOD6, пече много добре, и парата става, има телескопични водачи, и плавно затваряне, пиролизата не сме я пробвали още, но четох мнения, че е добра. Пробвахме и сондата на цяло пиле, добре се справи, удобно е, изпече го идеално и сама се изключи.

Но, ако решите да я взимате, изчакайте, през няколко дни я намалят на 899 лв, за толкова я взехме и ние, явно са последни бройки.

# 909
  • Мнения: 507
Благодаря за отговора , от къде разбрахте ,че е намаляват и къде?Трябва да купим още уреди и искам да видя и те дали ще са намалени.

# 910
  • Мнения: 711
Благодаря за отговора , от къде разбрахте ,че е намаляват и къде?Трябва да купим още уреди и искам да видя и те дали ще са намалени.

В Технополис, аз я гледах от няколко месеца, черната беше дори 799 преди няколко дни, а сивата я взехме за 899, като цената и я сменяха през няколко дни, така че сигурен съм, че след няколко дни пак ще я намалят.

# 911
  • Мнения: 507
Да не бъркате нещо ,тя е 1079лв.Гледах я в различни сайтове и е над 1000лв

# 912
  • Мнения: 711
Да не бъркате нещо ,тя е 1079лв.Гледах я в различни сайтове и е над 1000лв

Не, не бъркам, следях и цената постоянно, през няколко дни варираше от 1079 на 899 и обратно. Сигурен съм, че след няколко дни пак ще е намалена на 899.

# 913
  • Мнения: 14 486
Сега, заради черния петък (разбирай месец, че все пак тук всичко е по български),  цените са надути до небесата.

# 914
  • София
  • Мнения: 2 433
здравейте ,
В процес на купуване на фурна съм.Има колебания , коя да взема.Бюджет към 1000-1200 лв., като ми се иска да има пара.Не държа много на приролизата.
1. бош- HRA574BS0
https://www.bosch-home.bg/productlist/cooking-baking/cookers-ove … ogglebox=manuals/
 Няма програма само за горно печене, но пък има долно.Та се чудя това ворно за какво ше го ползвам ?Произведена е във Полша, не в Германия.
2. EOD5H70X
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … EOD5H70X/p/707621
цената ме привлича тук.Няма приролиза , а парно почистване.

3.EOD6P71X
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … EOD6P71X/p/707622
Само тя е А плюс.
Доклолкото четох този вид пара не е кой знае какво , но парите ми са ограничени до този бюджет.

Бош-ът си има горно печене, няма фурна без такова. Написано е като „грил по цялата ширина“. HRA574BS0 би трябвало да е произведен в Испания - там се правят моделите с цифри 554 и 574, а в Полша се правят моделите с цифри 534. В Германия се прави само 8-ма серия. Така или иначе, произведените в Полша фурни са с достатъчно високо качество.

Комбинация от пара, пиролиза и телескопични водачи наистина е трудно да се намери при Бош, но има комбинация от пара и телескопични водачи, която е с каталитични панеле на стените и тавана, т.е. с минимално почистване:

https://www.bosch-home.bg/productlist/cooking-baking/cookers-ove … ovens/HBA554ES0#/

както и комбинация от пиролиза  и телескопични водачи:

https://www.bosch-home.bg/productlist/cooking-baking/cookers-ove … ovens/HBA374ES0#/

Щом не държите на пиролизата, според мен HBA554ES0 е оптималният вариант, защото отговаря на изискванията и има сампочистване, макар и не пиролитично, и е на доста по-добра цена. Произведен е в Испания, където се произвеждат и много от моделите под марки Siemens и Neff.

Що се отнася до моделите на Електролукс, безспорно те имат повече екстри. Но фурните на Бош са по-здрави и надеждни, а и обсъжданите модели са от ново поколение, докато тези на Електролукс са базирани на платформа, която е на повече от 10 години.

В постовете преди вашия бяха обсъдени и други разлики между двете марки. Ако решите да взимате Електролукс обаче, вземете модела с пиролизата, защото това парно почистване не върши кой знае каква работа и след него си трябва търкане на цялата фурна. На практика това е просто едно запарване, което можете да го направите във всяка фурна, дори в Мечта или Раховец.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 23:52 от Vilemina

Общи условия

Активация на акаунт