Плюсове и минуси на кварталите в София - 12-та тема

• 54 894
  • 787
  •   1
Отговори
# 675
Не ми е минавало на ум, живеейки в София да имам претенции да ходя пеша на работа. Никога не ми е било критерий това при избор на жилище.

# 676
Познавам хора , които живеят в централните части, работят на половин-един час пешеходно разстояние и когато е хубаво времето, станат рано, вместо фитнес ходят . Мъжът ми ходи на работа с колело . Когато имаш инфраструктура , можеш да походиш, да подишаш в парка ,пък да вземеш от друга спирка транспорт, може с колело. А не да си длъжен с колата , да висиш по задръствания , защото нямаш тротоар в квартала и адекватен транспорт. Има много квартали в София, особено новите, които не предразполагат към разходка въобще.
  Ако живееш в Яворов , ако не в работен ден, в почивен можеш да се пошляеш из града , парка. За мен тези удоволствия са важни и затова ми харесва квартала.

# 677
  • София
Аз съм от тези, за които е важно пешеходното разстояние до работата. Никога не съм работила на повече от 20 минути пеша. Не съм шофьор, а градският транспорт преди беше ужасно зле.
Бифшият ми шеф живееше в Гео Милев и се прибираше пеша от МФ до там. Ако не е виелица или порой, е съвсем ок за средностатистически млад човек.

Яворов е от най-любимите ми квартали. Особено в частта между Иван Асен и парка на Военната академия. Още ме е яд за един двустаен апартамент, който миналата година беше обсъждан в другата тема, тотал щета, но с възможност за преустройство в тристаен. Нямахме свободни пари тогава. Взеха го, вече е със сменена дограма и вероятно основен ремонт и цената, предполагам, би била с поне 50% отгоре. Но никой не продава там. Супер рядко. И има защо.

# 678
И при смяна на работата какво, търсите ново жилище ли? Rolling Eyes Или си подбирате работата по местожителството.

Работех близо до "Яворов" и често се спусках пеша от румънското посолство до Орлов мост. Единственото арт и приятно място за мен в този квартал е ул. Иван Асен, всичко друго е средностатистически квартал със стари тухлени блокчета, малко места за паркиране и занемарени зелени площи. С абсолютно безумни цени, но нали е до центъра.

# 679
  • пустинята Гоби
Който няма очи да види хубавото и всеки ден да минава покрай него, няма шанс. И тъй като съм работила до летището, да, търся си работа и според местоположението вече.

# 680
Хахаха, добре, щом така го наричаш. Joy Може би сме виждали наистина красиви квартали с поддържани сгради в наистина красиви и уредени градове и не се впечатляваме от разнебитани тухлени кооперации с апартаменти за по половин милион в неуреден, но минаващ за престижен квартал.

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 19:45 от esmeralda23

# 681
  • пустинята Гоби
Темата е за София, не за красивите квартали и поддържаните сгради. Дай пример за такъв в София, та да сравним с тази пустиня Яворов.

# 682
Ех тези шарени блокчета по пътя от летището в Прага с нежни, различни и преливащи цветове! Санирани бяха наскоро и изглеждаха толкова красиви и естетични. А това в бившия източен блок. Къде в София нещо е правено с проект, разум и чувството, че направеното няма да е от днес за утре. Сградите  подредени така, че имам чувството, че дете е обърнало кутия от лего и всяка част някак си е заела своята странна позиция. А когато има нещо хубаво не мисля, че няма човек, който да го оцени.

# 683
  • Сф
Темата е за София, не за красивите квартали и поддържаните сгради. Дай пример за такъв в София, та да сравним с тази пустиня Яворов.
Изток например . Ако си от Сф, знаеш кое каре имам предвид, че вече и Изток не е това ,което беше. Също около докторската градинка, Заимов, до Евлоги Георгиев. Яворов и мен не ме впечатлява по начина по който теб те .

# 684
  • пустинята Гоби
Харесвам всеки квартал в който все още има запазени от старите къщи с дворчета, както и кооперации с интересна архитектура + по-малко коли и движение. Много обичам да зяпам сгради, а само в старите квартали има какво да се види, в новите е смърт и ужас.

# 685
  • София
Живеем съвсем близо до Яворов, това каре което коментирате, на границата сме между Яворов и Гео Милев, харесвам си квартала. Купувахме на "дъното на цените " нач на 2013 год. НС с паркомясто на тиха вътрешна улица сме. То, НСтук почти няма , та добре хванахме сградата тогава. Квартала е приличен и хубав, готвят се да копаят метро даже. Grinning Кога ще стане и дали ще стане не знам, ама не ми пука много, трамвая е Ок, пешеходно сме до Центъра и тн.
Това каре на кв.Яворов са много стари тухлени кооперации, някои са санирани. Ако не сте на 1ва линия на булевардите ( карето има от 3 страни булеварди, шумни, прашни и кофти Head Band ) , тогава е добре. Направиха зона там, пазара е отсреща, училището по район ни е 31 во , добре е. Цената обаче е ужас... това не коментирам, понеже вече съм "изпуснала" актуалните нива и все по-безумни ми се струват....

# 686
Стар къщи с дворчета = печки на твърдо гориво и пушещи комини.

# 687
  • София
Стар къщи с дворчета = печки на твърдо гориво и пушещи комини.

Както е в Павлово например.

# 688
Нямам идея от Павлово, писах принципно и мнението ми важи за всички подобни квартали.

# 689
  • София
Съгласна съм, че сградите около Докторски изглеждат по-добре от тези в Яворов, но това е отразено и в цената. Не знам за коя част на Изток става дума, но за мен той е съпоставим с Яворов като усещане, но все пак е малко по-далеч и не така удобен за пешеходно придвижване до центъра.

Напоследък се разхождам около Женски пазар и от другата страна на Мария Луиза и ако не беше контингентът в частта на пазара и Лъвов мост, макар и стари, сградите създават много приятно усещане.
 Всъщност, кварталът, разположен източно от Мария Луиза до Раковска не е никак лош и за мен, е подценен. Там почти не срещам неприятни субекти, а има всякакви магазинчета, пекарни, трамвай и е на една крачка от топ център.

Общи условия

Активация на акаунт