С какво ви дразнят свекървите? – 132

• 39 650
  • 753
  •   1
Отговори
# 180

Да раздвижа темата

# 181
  • София
Доста тъпо е мнението, че в бг-мамма си говорим само за манджи и наакани дупета. Винаги и навсякъде се старая да разсейвам тази заблуда. Брат ми се беше регистрирал, когато щяха да купуват сушилня и каза, че е получил много адекватни мнения и са му помогнали.
Jane122, не е упрек към теб, просто ме подсети.

# 182
# 183
Така правят мъжете, да, Янтре. Майката на мъж ми беше потресена от поведението му, че се оплаквала на детето, то на мен - абе, татко какви са тез детинщини?! Туй по повод факта, че тя много искала да се запознае с мен, но човекът си беше решил да ме пази само за себе си. 😂Жената очевидно е страдала, щото някъде по това време брат му ме помоли нещо лично, свързано с нея, та разкритикувах мъж си и ми отвърна - еее, хубу де, като толкоз искаш, отиваме. То не беше баш тъй, ама нейсе. Мир да има.

# 184
МоЙта свекърва ме дразни с това, че дава на двумесечното ми бебе вода, когато им е на гости, въпреки че аз не съм съгласна...

Че го слага да спи настрани, знаейки че аз го слагам само и единствено по гръб..

Навлича го с хиляда ката дрехи и той се обрива, защото вкъщи стои леко облечен на нормална температура ..и така е свикнал, НО НЕ! За нея той е винаги леко облечен !

Побърква ме...

Добър човек е, ама изобщо не се съобразява с мен..

Водя бебока при нея, защото искам да му се радват и т.н, ама си прави всичко на своя глава...

Не искам да повишавам тон, за да не се караме, ама вече започва рязко да ми писва..

Прави ми леки захапващи намеци като е на гости..
Бебето плаче ( облечено, сменен памперс,нахранено) ..защото понякога просто си плаче.. Тя го взема и започва УЖ на него да му говори "Ти плачеш, ама никой не ти обръща внимание"..

Пише на мъжа ми всеки ш**ан ден.. Научила го е да й споделя всичко.. Малко го е ударила на матриархат... Усеща, че малко дръпвам сина й настрани, с цел да запазим барем някакво тайнство на нашият брак и определено това не й харесва.

# 185
  • Варна
Синът е дал мълчаливо съгласие ли? Той може да я коригира директно.

# 186
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Чудомир - "Не съм от тия"

Скрит текст:
Не обичам, как’Сийке, и не съм от тия, дето се бъркат в хорските работи, ама има едни жени, като Тана Папучкина, като разчекнат едни уста — като ханджийска порта! Онзи ден, както си седя у дома и наплитам пета на чорапа на наш Груя, гледам я през прозореца, тин-тин-тин, зачупила кръст, накокошинила се с кожи, с плетена чанта с мотив в ръка, и право у доктора влиза. Женена жена ма, сестро, да си седне в къщи и да си гледа работата, а то — фитнало се и не оставя човека на мира! Година и половина я гледам, все зъби поправя. Какви бяха тия зъби, какво беше туй чудо! И по небцето й да бяха никнали, и все с дупки да бяха, пак досега щяха да се поправят. Развали къщата на човека, кучката му с кучка! Гледам булката му, горката — охка, пъшка, караха се, биха се, — па и тя почна май да си покръшнува: все напудрена, я гледам, излиза и шапката й настрана малко килната, като фантазия.

Не ми е работа, как’Сийке, и не съм от тях, ама изпъденото й слугинче разправяло на Бона Кевина, пък тя казала на наша Кица Събчовата. Ама и за него се чува, че не било стока. От два месеца било без работа и все един подофицер, уж от тяхното село, се мъкнел с него. Остава ли ми време, сестро, от пуста работа да разуча отде е, откъде е и дали не е някой модерен братовчед! Пък и работа ли ми е да се меся в хорските маскарлъци! Човек да си гледа къщата, да му е ошетано, преметено и подредено навред, че вчера ходих у Бона Бозаджийкина за квас — пази боже! Нощвите им, как’Сийке, от две години неизстъргани, месалите им загорели от тесто и хвърлени в едно кьоше и отгоре им котката спи. Грехота и срамота! Два пъти в годината си андулира косите и обувки с лачени бомбета носи, а в къщата им — сякаш вторничен ден след пазар. Ама тяхна работа е пак, да ти кажа. Да правят, каквото си щат. Наш Груйо тъй дума: „Във всяка къща — и наредба, всяка коза — за свой крак. Кой както иска, тъй да я кара!“ Я Колчеви пък, никога не си дигат завивките от леглата. Както се измъкнат сутрин, тъй им седят креватите цял ден. Рекох веднъж на госпожата, а тя: „Нарочно — кай — ги оставяме, та да се проветряват.“ Пък то, че я мързи да ги подреди, мързи я, ама защо лъже хората! В една къща, дето пипа работна жена, то си личи. И спалнята им неразтребена, и във всекидневната им на миндера има една възглавница разпрана, и иглинарникът им виси накриво, а пък кърпата им за лице — сякаш цигани са се бърсали с нея!

Ооох, каквото, каквото — тяхна работа! Да си мълчи човек и да не се смразява с хората — тъй си зная аз, и кой какво е правил — той да си отговаря, ами я да ставам да си вървя, че оставих малката да пържи лук в къщи: ще вземе да го прегори, че ще замирише, като кога минаваш край Парапанкини. Нали пустата им къща е на кьоше! Тя каква е къща, ама прозорци има и надолу да гледат, и нагоре по улицата. На единия постоянно е майката, а на другия — дъщеря й и не пропускат човек да мине, докато не разчовъркат целия му род. И все на изгоряла манджа мирише покрай тях. Дърта жена мари, сестро, а тръгнала по ума на дъщеря си! Все тоя инженер я бил искал, онзи съдия бил питал — чунким хората са полудели цял живот изгорели манджи да ядат! То да не излезе като Деша Коликучкова? Искали я, молили я, щели да я крадат, а и до ден днешен си стои в къщи смутена и сбръчкана, та и Еньо Кантонеринът й се назлъндисва вече. Пък и той какво ли търси? Чунким не помня, като го роди майка му четири месеца по-напред и какъв байрак развяваше на времето из долната махала!…

Снощи по тъмно, като събирах прането из двора, и — тупуррр — събори се нещо през две-три къщи от нас. Тръснах ризите на дърветата, хукнах се и — какво мислиш? На Пена Цанковичина, вдовицата, на дувара, от лява страна до портата — три керемиди съборени. Тъмно беше и не можах хубаво да разгледам, та сутринта рано още ходих и три мъжки стъпки с гумени токове намерих около мястото. Попитах нея каква беше тая тупурдия снощи, а тя: „Котарак — кай, — госпожа, котарак прескочил дувара и съборил керемиди…“ Мари аз го зная тоя котарак, дето си има и котка, и две котенца в къщи и дето работи във финансовото, ама не обичам да ги разправям!

От друга страна, яд ме е пък, че все на светица се прави, все на черкова ходи и надолу гледа. Ама наш Груйо знаеш ли за такива как дума: „Който гледа надолу — мисли за голо!“ И права приказка е тя, ами не ми трябва да ги разправям! Чунким у дома всичко е потекло по вода, та из чужди къщи ще ровим! Една снаха си доведохме, как’Сийке, господ да те пази до девета рода! Откак се е омъжила, все болна, все чамава. Злъчката й била пукната, стомахът и бил нервен, уж все диета пази, пък на втория ден на Коледа половината рибица от прасето оплюскала, дордето бях на гости! То добре, че като походвам тук-таме, та ме гощават хората, инак де можем надви с ядене в къщи! Не остави ни сладко, сестро, ни захар, ни саздърма! Мислех си, като е на диета, поне туршията няма да бута, а то, га погледнах в голямата делва — тук-там плува някое камбе!

Думах му на наш Пройка: слушай мене бре, майка, аз да ти избера момиче, че ги познавам всичките в града и околията. Какво му не думах! Дигна си един ден дърмите, че чак от Габрово я довлече. Хората и котка си не вземат от Габрово, а той жена домъкна! Малоумен излезе наш Пройко, на баща си се метнал. Не попитва, да се посъветва, да погледне чуждите къщи и наредби, ама тъй, урбулешката! Малко ли съм му думала: да иде у попадиини, да дойде у вас, че да види какво се казва наредба и фамилия! Я бат’Боньо, умен човек излезе, дето се ожени за тебе. Малко ти били редки зъбите и си понакуцнуваш, ама няма да маршируваш из кухнята я! Гледаш си къщата хубавичко и децата ти подредени, и бат’Боньо всяка събота с прана риза, а то у нас — разхвърляно, мръсно, една галимация!… Да започна да ти разправям, как’Сийке!… Ами не ми е по характера…

Не съм от тях!…

Край

# 187
Това с намесата за бебето трябва да го пресечеш на време, защото колкото повече пораства детето, толкова повече ще са и намесите. Като видиш,нче дава вода - ама какво правиш, аз нали казах, че не се дава вода и дръпваш шишето от ръцете й. Като го обърне - ама какво правиш, аз казах, че спи по гръб и го обръщаш веднага. За обличането, не знам как се случва преди ти да видиш, ама като каже, че е леко облечено, казваш "не е вярно, добре му е" и прибираш дрехите, които е извадила да му облича. Не мога да разбера защо не си казваш, а позволяваш подобни преки вмешателства през главата ти. Ако продължава да нахалства, директно й казваш, че няма да й го водиш докато не спре. И наистина пропускаш няколко ходения, за да види, че си сериозна. Важно е да го спреш сега, защото ще става по-зле иначе.

# 188
  • Пловдив
Така правят мъжете, да, Янтре.
Мда.

# 189
Ако бебето е кърмено, как му дава вода, с лъжичка ли? Колко е голямо? Като го сложи настрани да спи, то не се ли обръща по гръб. Обясни на свекърва си, че бебето няма да има сплескана глава като порастне и няма са се задави, ако спи по гръб. Това е нормалната поза според педиатрите. Ако имате проблеми с връщане на храна, кажи, какво е казал педиатъра на свекърва си.
За водата: пак обясни за кърменето. При изкуственото хранене, не знам, как е с водата.
За дрехите. Просто му ги свали допълнителните, не се ядосвай. Много възрастни жени са научени, че на бебето трябва да му е топло. Така беше с майка ми и свекърва ми, въпреки че мъжът ми е лятно бебе. За 1 път в седмицата виждане им бях свикнала на приказките.

# 190
МоЙта свекърва ме дразни с това, че дава на двумесечното ми бебе вода, когато им е на гости, въпреки че аз не съм съгласна...

Че го слага да спи настрани, знаейки че аз го слагам само и единствено по гръб..

Навлича го с хиляда ката дрехи и той се обрива, защото вкъщи стои леко облечен на нормална температура ..и така е свикнал, НО НЕ! За нея той е винаги леко облечен !

Побърква ме...

Добър човек е, ама изобщо не се съобразява с мен..

Водя бебока при нея, защото искам да му се радват и т.н, ама си прави всичко на своя глава...

Не искам да повишавам тон, за да не се караме, ама вече започва рязко да ми писва..

Прави ми леки захапващи намеци като е на гости..
Бебето плаче ( облечено, сменен памперс,нахранено) ..защото понякога просто си плаче.. Тя го взема и започва УЖ на него да му говори "Ти плачеш, ама никой не ти обръща внимание"..

Пише на мъжа ми всеки ш**ан ден.. Научила го е да й споделя всичко.. Малко го е ударила на матриархат... Усеща, че малко дръпвам сина й настрани, с цел да запазим барем някакво тайнство на нашият брак и определено това не й харесва.

Ти си виновна! Защо не скръцнеш със зъбки? И аз имам бебче на 4 месеца,да са ни живи и здрави🍀 И се почва ама защо я държиш толкова,защо си я научила да заспива в ръцете ти,защо не си спи в креватчето,защо съм и купувала много. ..Аз им отговарям защото мога и така съм решила.На ММ роднините не са виждали бебче още защото са по-далечко от нас но,това не им пречи да се бутат където не трябва.Не си мълчи като не си съгласна с нещо.Това е твоето бебе,твоите правила!Поне така мисля аз ☺

# 191
И как хем се бутат, хем не са виждали бебето? Май пак има изтичане на информация от някъде. И, хайде успокойте ги малко тези хормони, след като вие гледате бебето, би трябвало да ви е все едно, кой какво казва и пита, щом не живее с вас и дори не е виждал бебето.

# 192
Месинджър и ММ… В началото обяснявах,че няма как да се раглези малко бебе…сега вече ги режа.

# 193
  • при късмета
И как хем се бутат, хем не са виждали бебето? Май пак има изтичане на информация от някъде. И, хайде успокойте ги малко тези хормони, след като вие гледате бебето, би трябвало да ви е все едно, кой какво казва и пита, щом не живее с вас и дори не е виждал бебето.
Не винаги може да ти е все едно. Дразнещо си е някой да се опитва да ти ръководи действията и да ти дава заповеди какво да правиш, особено за решения, които можеш да вземеш само ти. Това е намеса от най-чист вид, независимо дали са от разстояние или пряко. Особено като е постоянно.
И тук мъжа не е виновен. Свекървата дава акъли директно на снахата, съответно снахата трябва да среже директно свекървата. Както се налага, така, ако разбере от нормална забележка, добре. Ако не разбере, грубо колкото се налага и свекървата задава

# 194
То няма да се разглези, то просто ще свикне така. В един момент на теб ще започне да ти тежи. С 5 кг бебе лесно се гърбиш един час, с 10 кг реалността е друга. А и времето изтича като пясък между пръстите.
Но иначе си права, твое си е детето, ти взимаш решенията за него. И правилните, и грешните. И си търпиш последствията.
А те, предполагам, си казват мнението. Не виждам как някой би могъл да се меси или налага по месинджър 🙂

Общи условия

Активация на акаунт