Любители на котки - Тема 165

• 25 597
  • 783
  •   1
Отговори
# 690
  • Бургас
Оооо...вече маца се е присламчила в леглото.Няма отърване,честито.
Тя наистина ли е на 10?Животните,които са в напреднала възраст,често побеляват малко,а тя си е супер черна или поне така ми се вижда на снимките.

# 691
  • София
Страх го кастрирах на почти годинка. И на мен на повечето места ми отказваха по-рано заради риска от запушване. Аз също след доста изчетени неща, предпочитах да е максимално късно, но той беше доста разгонен последните месеци и постоянно оправяше едно одеало и не се издържаше вече. Слава богу не почна да маркира. Като поведение, нито е станал по-агресивен, нито по-добър след кастрацията.
От прочетеното и издирванията намерих следните плюсове и минуси.
Плюсовете
Ранната кастрация дори към втори месец се прилага в приютите ,за да е сигурно, че няма да се размножат и че като се даде на собственик, няма риск той да не го кастрира.
Ако котето вече е било разгонено и дълго време е било по-агресивно, то това поведение може да се запази дори и след кастрацията.
Минусите са, както по-горе писаха, незавършеното развитие на пикочният канал и риска от запушване. Увеличеното тегло и по-лениви котки понякога.
Липсата на мъжки хормони и съответно евентуални проблеми със ставите, като повече информация намерих за кучетата по въпроса.
Когато доста рано се кастрират, то те продължават да растат по-дълго ,тъй като и при хората и при тях половите хормони са нужно за да вкостенят хрущялната тъкан на края на костите, откъдето те нарастват. Затова и евнусите са ставали по-високи. За сметка на това, може да имат по-женствено тяло така да го кажем с по-малко мускулна маса.
За главата на мъжките котараци, също при действието на половите хормони тя става по-масивна и костите по-дебели, за да ги предпазват при бой. Ако е кастрирано по-рано, те могат да останат с по-малка главичка и по-нежни един вид, както са женските котки. Като това е процес, който няма как да се компенсира.
Поради всички тези неща, аз лично предпочитах да изчакам максимално, да се развие колкото може както природата е предвидила и едва тогава да го кастрирам. Ако не беше воденето му на село и риска да се размножи там, честно казано сигурно щях да изчакам както не маркираше и още, защото до последно ми беше жал за него.
Сега факт е че той изобщо не го преживяваше като мен. Върнаха ми го няколко часа след кастрацията и изобщо не му личаше и не се държеше по никакъв начин, като да са му правили нещо. Примерно след кръводаряването изглеждаше много по-изтормозен и жален.
За Шепичка казаха, че може на 4-5 месеца още да се разгони. Хич не ми се иска да я кастрарам и нея толкова рано, покрай Страх четох и за кастрацията на женски котки, но скоро ще направя доста по-обстойно проучване и там. Определено при мъжките е много по-лека и манипулацията и може спокойно да се изчака в повечето случаи по-дълго, без това да ги застраши.

Последна редакция: вт, 02 ное 2021, 09:26 от Aila

# 692
  • Бургас
Колкото и всички да казват,че кастрирането на котки не е като при хората,напротив,има си своите последствия.
И при женските,и при мъжките котки се получава най-често наднормено тегло,има по-голям риск от диабет и проблеми със ставите,доколкото разбрах и кучетата и котките може да имат проблеми със сърцето.
Всички посткастрационни екстри имам на 39 години,с бабите си обсъждаме кръвното и ставите.Никого не искам да обидя,дами над 70 са си баби...
Една рентгеноложка беше ужасена от ръцете ми,каза,че ако е имала пациентка над 60-70 е щяла да си помисли,че е объркала снимките.Едва размърдвам ръцете сутрин,няма какво да се направи.И допълнителен прием на хормони ми е противопоказен,но най-много ми тежат килограмите.Майка също е с доста килограми,но за нея е някак нормално,тя наближава 70.
Казвам го,защото кастрираните животни си имат почти същите проблеми.
Малките мъжки прасенца,които се отглеждат за месо,също биват кастрирани,точно за да натрупат достатъчно килограми.
След декември явно ще кастрирам котарака,ако е крайно необходимо.Вероятно ще си остане леко агресивен,той си е тийн в момента и ми се ще да си изживее спокойно тази възраст.
Може и да не схване какво му се случва,така е най-добре.
При женските си е операция,май и при мъжките,ако  вет не намерят тестисите.

# 693
  • Бургас
Хубаво е че се пише за кастрациите на момченцата, понеже, както знаете, оказа се че и петимата ми мъника са мъжкарчета. На 30 юни се родиха и проучвам кога да кастрирам. Моя вет ме посъветва до февруари най-късно да го направя. Така че в момента се чудя какво да правя...
Снощи в 4 и половина в съседния пуст двор ( където намерих Мама-котчица) имаше бой, чак ме събуди. Отивам и какво да видя - съседския котан (който е значително по-дребен от Ойко) и Манекена ми Ойко, голям бой, чудо. Аз по нощница с фенера прескачам огради, разтървавам... Мама мия. А и двамата са клъцнати от доста време.
Ето го и биткаджията:

Едричък е доста, дългокрак... На мама Манекена ❤

Последна редакция: вт, 02 ное 2021, 16:13 от icicletdq

# 694
  • Бургас
А,биткаджията прилича на Хари или по-точно моят Хари прилича на биткаджията,беличък,по позата,стойката ...
Имали сте среднощен екшън.
Бият се животните,няма как да ги спреш.И те си искат своето,в съзнанието явно са си мъже и си пазят територията.
Моят си го изкарва на кашони,тапети и мен за съжаление.И после с цялата си наглост,мърка,когато го питаме:"Кое ухо не слуша?"и се нагажда да го милваме.
Вероятно е прав вет,да се кастрират преди пролетта,защото живеят на двор и има шанс да оплодят някоя мацка...

# 695
  • София
И Страх се сбива със селските котараци, като го водим, нищо че той е кастриран. Макар да е доста по-едър и масивен от тях, като цяло накрая той бяга. Няма голям опит в боя, за разлика от мачовците там.
Забравих да спомена. В неделя като си бяхме на село, дойде да ни се гали една комшийска маца, женска. Абсолютно същата като Шепичка, бяло, но вместо черно, оранжево. И леко пухкава. Дълбоко подозирам, че това може би е майка и, но защо я е зарязала не знам. Дойде да се гали в мъжът ми, при него винаги ходят котките, не знам защо така. А аз през това време близо час, се опитвах да хвана "домашната" ни котка Страх, който бяхаше и не искаше да се прибира в апартамента. Накрая се прецака и се скри в един навес и успях да го хвана Simple Smile
Пристигна ми и котешката вратичка за котките. Тя е с батерия и с четец, така че ще може да я наглася да пуска само моите две котки. Страх му сложих вече чип, когато го кастрираха, остава и на Шепичка, преди да отидат на село да и сложа. Идеята ми е, когато не съм там, те да си имат храна в къщата и да могат да издържат както в апартамента няколко дни без мен. Ако им сложа храна навън, селските котараци я изяждат. Нямам проблем и ги храня и тях, но искам да съм сигурна, че има за моите и няма да гладуват, тъй като не са свикнали като останалите да си търсят сами храна.

# 696
  • София
На 30 юни се родиха и проучвам кога да кастрирам.
Аш го кастрирахме на 7м, може би седмица преди да навърши 8.
Оникс е набор на твоите разбойници. Роден е на 8ми юни. Ще го кастрираме в началото на февруари.
Собственичката на развъдника каза, че е проучвала и говорила с много лекари и според нея това е оптималната възраст. Мисля, че и женските ги кастрират преди навършване на 8м.

Оникс върви дребен и хич не е надарен. Но нали бях писала някъде в предните постове... галех го по коремчето и ми показа мъжествеността си. Казах на дъщеря ми и реакцията ѝ беше "иллл".

# 697
Скрит текст:
Е, ако липсата на пръски в лицето е "комфорт", значи аз заради комфорта го оставих без малинки. Да не ти мирише и къщата на котешка пик.я не е комфорт според мен, а необходимост.
Ох, мислех си, че по-потърпевш от съпруга ми няма. Преди години Мацо го маркира в леглото, както си спеше. Но поне беше върху одеялото, някъде около корема. Представям си какво ти е било с пръски по лицето! hahaha hahaha hahaha
Направо ме събуди, изобщо не очаквах подобно нещо. Мислех,че ще открия бомби някъде по стените, а то... А бе махни, тогава хич не ми беше смешно Satisfied Още същия ден му записах час.

За обръщането на купите с вода, тази сутрин имах просветление. Хрумна ми идеята, че разплискват паницата, за да се ориентират къде е нивото на водата, вместо да топят нос, което надали им е много приятно.

# 698
Здравейте!
Дали някое писанче не се нуждае от стълбичката от снимката? Купих я, но се оказа ниска за мястото за което я бях предвидила.
Направена е от твърд дунапрен, за да не потъват крачетата. Калъфът е от много мека кожа.
Подарявам я на който има нужда.

Последна редакция: вт, 02 ное 2021, 11:04 от Irene Alis

# 699
  • София
За обръщането на купите с вода, тази сутрин имах просветление. Хрумна ми идеята, че разплискват паницата, за да се ориентират къде е нивото на водата, вместо да топят нос, което надали им е много приятно.
Да, това съм го писала неведнъж в темата. Мъро започна да го прави, когато започна да недовижда на стари години и от там се досетих. А другото е инстинкт. В природата така махат мръсотията, която се е събрала на повърхността на водата.

АнМари, забравих да ти благодаря за предложението за Али Експрес. Често пазаруваме от там. Ще се огледам. Всъщност веднъж се бях сетила за този вариант, но не бяха хич евтини и се отказах. Но прегледах само 10-тина предложения. Явно е трябвало да съм по-старателна. Simple Smile

Irene Alis, досега не съм виждала такава стълбичка. За остарели котета ли се използва? Може би на Glikoza би ѝ свършила работа. Но не знам на нейния Васко дали не му трябва да е нещо гладко и наклонено, а не стълба.

# 700
Тaня67, да, за котета на възраст, на които им е по-трудно да се качат на диван, легло.
Дано свърши работа на някой.

# 701
  • Бургас
Irene Alis,много мило!
Дано свърши работа на някое коте.

Значи сега последно мъжко коте кога се кастрира?
След годинка или може и към осмия месец?
Вет вероятно ще кажат,че и веднага може...Все пак ще си плащам за домашен котарак и ще се моля да е с хубава упойка...
Малко ме притесняват задните крачета,бая са пълнички.Ще стане дебелан голям след кастрация.
Много спи,бързо се изморява от игра...
По принцип всички котки са уж така...

# 702
Момичета, това е Беки - спасена от ММ преди години, живее щастливо при свекърите заедно с още две сладурки. Днес като е ходил на гости е забелязал, че очите и не са добре.

По съвет на моя любима съфорумка ще започнем да капем тобракулин. Други мнения и препоръки дали ще имате? Ще изчакаме няколко дни да видим дали ще се повлияе от капките и ако не, ще я заведем тогава на вет.
Благодаря!

Бубка, за тия тъмно-кафеви гурели (само че при нас са без сълзене), бях писала и аз в темата на ветката Микова. Според нея това не било бактериална, ами вирусна инфекция, така че тобракулина нямало да свърши работа.

П.П.: Писах на Ирене за стълбичката, но ако за Васко става, нека Гликоза да я вземе. Hands V

Последна редакция: вт, 02 ное 2021, 12:14 от amy_nka

# 703
Мария, да Чернишка има няколко бели косъмчета, но не се виждат, защото като цяло е лъскава и черна.

Какво да взема и от зоомагазин ли да напръскам, където не искам да ходи? Описа се да влезе и наполовина успя, но се заклещи под един много нисък шкаф.....Койтое много тежък и въобще нито може да се вдигне, ако влезе, да не говорим че може да се смачка.
Някъде четох за есенция от канела? Нещо друго? Благодаря

# 704
Цитрус,но си зависи от котката.Фин не му печеше,дори буташе мандарини да си ги гони като топки из къщи.Зак обаче мрази линон и лайм.Смешно бъчи нс и скача назад.Но все пак нез нам дали е решение-тези миризми изветряват все по някое време

Общи условия

Активация на акаунт