Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Възрастен мъж не яде. Психиатър?

 • 747
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте!
Благодаря предварително на всички, които ще прочетат моят проблем.
Много пъти съм ви чела, за първи път се осмелих да потърся личен съвет.
Става въпрос за моя дядо. Той е на 75г и цял живот е бил хипохондрик. За съжаление корона-кризата му се отрази сериозно психически. Почти година вече отказва да излиза навън, дори на терасата на апартамента не се показва. Лежи по цял ден, доста отслабна, вече е кожа и кости буквално, но до скоро поне се хранеше. От няколко дни спря да се храни,не пие и лекарствата си. Доста спи, тъй като няма сила да става от леглото. Водихме го на лекар - физическото му здраве е перфектно за възрастта му. Викахме и бърза помощ днес, потвърдиха същото - физически е добре. Не зная вече какво да направя и как да подходя. Знам, че това, че спря да се храни е лош показател и искам да обърна кривата, по която е тръгнал. Ако някой е имал подобен казус с близък, да сподели как е излезнал от тази ситуация или знае за някой психиатър, който ходи на посещения по домовете, независимо за каква сума, много ще се радвам!
Силно се надявам някой да може да ми помогне защото вече сме в безизходица и не искаме да го изпращаме в хоспис или дом за възрастни хора.

# 1
 • Мнения: 565
Без психиатрична помощ едва ли ще се оправи. Изпаднал е в депресия. Трудното ще  е да намерите психиатър да посети дядо ви на адреса. Напишете за кой град става въпрос, за да може някой да ви помогне с избор на такъв доктор.

# 2
 • Мнения: 3
Без психиатрична помощ едва ли ще се оправи. Изпаднал е в депресия. Трудното ще  е да намерите психиатър да посети дядо ви на адреса. Напишете за кой град става въпрос, за да може някой да ви помогне с избор на такъв доктор.

Здравейте! Благодаря за отговора. За София става въпрос.

# 3
 • Мнения: 6 508
Ако няма сила да стане от леглото, той няма как да е в перфектно здраве. Съветвайте се с личния му лекар, може би като начало трябва да го подхранват венозно, а после да се види какво може да се направи. Може би е по-скоро за невролог, т.к. оросяването на мозъка се лекува от невролог.

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 23:11 от Uncommon

# 4
 • Мнения: 661
Център Адаптация, аз съм ползвала услугите на доктор Владимир Сотиров.
Преди 3 години беше 160лв домашното посещение.
Хубаво е да го прегледа и невролог, ползвала съм преглед от специалист на клиники Торакс, не помня името на невролога, таксата за домашно посещение беше 70лв.

Успех!

# 5
 • Мнения: 3
Благодаря ви за съветите! Ще потърся и невролог, пък дано успеем да го възстановим. Казаха ни, че е старческа деменция и ни посъветваха да го изпратим в хоспис, защото там имало медицински лица, но някак си го чувствам всякаш просто ще прехвърлим отговорността върху някой друг. Пък и какви неща се пишат за тези места...

# 6
 • Мнения: 724
Старческата деменция със сигурност сте щели да я усетите много по-рано, обикновено отказа от храна идва на доста късен етап.
И аз мисля, че е по-скоро депресия.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 9 515
Ако няма сила да стане от леглото, той няма как да е в перфектно здраве. Съветвайте се с личния му лекар, може би като начало трябва да го подхранват венозно, а после да се види какво може да се направи. Може би е по-скоро за невролог, т.к. оросяването на мозъка се лекува от невролог.
За съжаление и аз така мисля.
Свекървата или поне майката на приятеля ми така лежеше миналата година,не ядеше много,а трябва да яде,диабетичка е,заради лекарствата няма как.
Аз казвах да я заведем на лекар.
С 300 зора изпратих приятеля ми при личния ѝ лекар.
Ами инсулт,за щастие исхемичен.
И тя доста се стресира,взеха я и в болницата...Тя и от болницата получи стрес,май никога не беше лежала.
И така,доста време лежеше,не искаше да излиза...
С много любов и търпение взехме да я поразхождаме,тя сега посъбра смелост и сама излиза...
Майка ми е също с два инсулта.Ами на моменти не е особено адекватна иначе уж на пръв поглед нищо ѝ няма.
Заведете човека на невролог,ако се налага прием,уговорете се да не му слагат катетър.
На едни познати бащата имаше и после месец с антибиотици,не му стигаше и инсулта.
За щастие човекът е също добре.
Дано да успеете да го съвземете.
В дом или хоспис...не изкарват много хората.Аз(дано не се налага но...) не искам да давам близък никъде.

# 8
 • Мнения: 1 745
Този човек ще се чувства зле и в болница, и в хоспис. Консултация с  поне  невролог  може да ви насочи как да се грижите за него.Той може да изпише и антидепресант. За храненето трябва да му се настоява. Опитайте и да разговаряте с него, малко да се освести.

# 9
 • Мнения: 2 862
На кой каквото не му е ясно, праща болния на невролог Smile
На принципа "мога да подкова всичко, което доведат, защото подковавам всичко, което доведат", както е казал ковачът Джейсън Ог.
Практиката в спешното- "кръв, урина и невролог", а напоследък и в обратния ред- невролог, пък после всичко друго.
Laughing Кръвна захар под 1? Няма проблем- инсулт като слънце! Сатурация 60? Няма проблем- инсулт като слънце! Креатинин 1000? Няма проблем- инсулт като слънце!  Ковид? И той често се праща с диагноза инсулт. И т.н.
Има далеч по-страшни неща от инсулта на тоя свят. Най-фрапиращият пример за мен- съмнение за инсулт от бърза помощ. Видимо няма никакъв инсулт, а е определено много зле. Чакаме лаборатория 2 часа по часовник. Излезе кръвна захар 113!!!!!!! Лабораторията не е вярвала, че е възможно и са повтаряли, потретяли, разреждали и разреждали и поентяли. Почина няколко дни по-късно, не можа да се овладее.
Конструктивно предложение: пускате разширени кръвни изследвания. Ако там всичко е в норма, правите скенер на глава. Ако и там всичко е в норма, търсите психиатър. За направления за горните почти нямате шанс, не и ако не похабите седмица за висене пред кабинети на лекари, които нямат направления и ще се чудят как само да извъртят нещата, за да не си признаят и дадат такива.

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 09:46 от ra2

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 9 515
ra2,за скенер дават невролозите.Е,понякога казват,че нямат лимит.
Аман с тези лимити.
Аз мисля,че щом са го преглеждали основно,са пускали захар,инсулин,хормони на щитовидната жлеза,туморни маркери,утайка,Ц реактивен протеин,чернодробни...Или?

# 11
 • Мнения: 2 862
Не пише за никакви изследвания. Ако имаше такива, вероятно би било споменато. Изброеното не е по силите на никого  по каса. Талон за скенер на глава дава невролог, ако има талони. И първо да се видят кръвните изследвания. Но не се прави. Понеже направленията за скенер и каквото и да е са малко, ще дадат такова за хоспитализация /те са без лимити и затова по тях пише всевъзможни безумия/.  С вероятно диагноза инсулт , за да звучи максимално ангажиращо Smile и ще го проводят да го изследват в стационарни условия. Той чист ангел- усъмнил се, насочил, прехвърлил топката. И вече въпрос на развитие на ситуацията. Ето така се точи здравната каса! Не се уяснява амбулаторно евтино, а се праща за същото уясняване, но скъпо, в болница. Болницата работи по клинични пътеки. Изказано съмнение за инсулт. Такъв няма.  Изследванията са направени, вложени са консумативи и труд. Извън определени диагнози здравна каса не плаща нито стотинка. Болницата е търговско дружество и работи на търговски условия.
Ако става дума за мой близък, бих постъпила по гореописания начин. За макс 2 денонощия получавам яснота за около 300 лв. И съм го правила.

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 9 515
Ами и аз съм плащала сума изследвания,да не говорим,че много от изследванията ми не са по каса.Лятото получих много болезнено топче на крака,червено...на вена.
Личната даде талон за съдов хирург,наплаши ме,че е тромб...беше петък на обяд,съдов хирург не намерих.
Намерих ангеолог и си платих 60 лв за преглед.
Ужас.
Нашите дадоха 30 лв,приятелят ми също.
Съвсем се побърквам.
Личният има право да даде ТСХ,ФТ4,АСАТ,АЛАТ,захар,ПКК с диференциално броене,протромбиново време,утайка и Ц реактивен протеин.По принцип талони за изследвания имат.
Вече за скенер невролог.
Какво да кажа,направо е ужасно.
Не е добре да се започва с психиатър без изследвания.
След раждането бях много зле,потене,треперене,диарии...
Водеха ме седем месеца с погрешно поставена диагноза следродилна депресия.Оказа си се доста сериозно заболяване, Базедова болест.
Тя отключи и други проблеми...
Ужас.
Налагало ми се е неведнъж да плащам и аз много изследвания.
Все е било спешно...

# 13
 • Мнения: 1 745
По принцип, когато приемат пациент в болница, му се правят всички належащи изследвания и консултации.
Ако конкретния пациент в конкретното състояние трябва да му се направят същите извън болница, се започва от ЛЛ, специалист -например, невролог, психиатър, евентуално ендо. Ходи се няколко пъти до лаборатория, евентуално , по няколко пъти при всички специалисти. Изписват се лекарства, заверяват се по ЗК. Някъде може да се спести някое скъпо високотехнологично изследване и/или да се чака дълго за час.
Този човек е хипохондрик и ковид кризата му се е отразила с голям страх, не излиза, не се храни.Състоянието му много прилича на депресия.При нея има липса на апетит и загуба на тегло. Това може да доведе до ниска кръвна захар, ниско кръвно, обща слабост, заедно със подтиснатото състояние . За да се спести малко обикалянето при усложненатата ковид обстановка, кръвна картина от ЛЛ и консултация с невролог, за изключване на инсулт и деменция, може да даде някакъв резултат. Заедно с настояване и следене за приемане на течности и хранене,лекарства.
Най-лесно е в болница, но с  придружител , 5 дни .Сега ги приемат в болницата, не е разрешено да се размотават като приходящи. Има го и страхът от заразяване от вируса и общо взето, всички да доста по-кисели от обичайното.

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 9 515
Как с придружител?
Дори и хора с някоя от по-тежките форми на инсулт вземат в Бургас без придружител.
В болница...нямам думи.
Какво ли не съм видяла по болниците,даже в една група във фейсбук коментирахме,че повечето хора не искат да са в стая с тежко болни пациенти.
Аз не съм искала да съм лекар,по никакъв начин не съм била длъжна да ставам свидетел на няколко случая на мъчителна...сещате се.И все пак се случва.
Ужас е.Криви са,кисели са служителите...
По-добре на невролог,кръвни изследвания и ако няма как,да се плати един скенер.
Хипохондрик в болница още повече хипохондрясва.

Общи условия

Активация на акаунт