Дразнеща свекърва

• 23 443
  • 573
  •   1
Отговори
# 465
Има недоизказани неща между тримата и неоправдани очаквания най-малко у авторката. Предполагам, че очакванията на другите двама са се оправдали. Най-вероятно те даже и не предполагат за какво ниво на разочарование и раздразнение става дума. Тя се сдържа пред свекървата, сдържа се пред мъжа си и те двамата си мислят, че нещата у дома вървят перфектно.

# 466
Накратко, тая конфигурация е убийствена за всички живеещи на едно място. Няма да има нито щастливи, нито удовлетворени.

# 467
Аз пък разбрах, че апартаментът е прехвърлен на сина, след като те са платили заема. Ако това е станало с продажба, апартаментът не е наследствен, а купен след брака, т.е. жената си е собственик, а свекървата гостенка.
Между другото еднин роднина на бившия ми направи това. Имаше някакви неплатени сметки, заеми, правеше се на много силен, как щял да бие инкасатора, как никой не можел да го пипне, той пари нямало да плаща и т.н. Докато един ден не ми се обадиха да им препоръчам човек да му помогне с прехвърлянето на апартамента на сина му, че има реална опасност да го изгуби. Работила съм в агенция за недвижими имоти едно време, та затова ме питаха. Препоръчах им добър брокер, направили са сделката като покупко-продажба, доколкото разбрах от нея. Не знам какво е станало и как ще се развият отношенията им занапред, кой живее сега там, но съм видяла с очите си как от няма нищо, човек от глупост може да си загуби апартамента. А в случая свекървата даже е щяла да загуби апартамент купен от други хора и наречен за сина ѝ. Добре, че е имал спестени пари, та е платил дълговете.
Жалко, че така е станало и свекървата се е разболяла, иначе идеалното решение е тя да отиде да живее при свекърите си. Хем да си гледат заедно телевизия, хем тя да им помага. И  без това уговорката със свекърите ѝ е била такова още от самото начало. А тя се е тръснала на младото семейство и не се усеща дори, че пречи. А може и да се усеща и нарочно да разиграва драми колко е болна, за да не иде при свекърите си.
Все повече ми дожалява за младите. Грижат се за свекървата, а ходят да наглеждат и бабата и дядото. Как не ви е срам да ги обиждате и плюете, не знам.
П.П. Между другото аз пролетта на 9 и есента на 10 клас не ходих по 2 седмици на училище,  брат ми, който е 2.5 години по-малък също. Както и други дни, ама това накуп. Добре, че учителите ни бяха разбрани, та извиняваха без бележка от лекар. Това го пиша за хората, които твърдят, че не може да се изкарват пари от 7 клас, защото трябва да ходиш на училище. Гладът е по-силен от тока, така че всичко може.
С част от парите, изкарани тогава, си купихме чернобял юност и познайте, дядо ни гледаше новините в осем по първа, вместо ние да гледаме сериала по втора както искахме. И Алф не ни даваше да гледаме, било глупост. Много обичах дядо ми, Бог да го прости, ама до края сме се карали какво да се гледа. Хем беше с деменция накрая и името ми бъркаше понякога, ама дистанционното не даваше и знаеше програмата наизуст. 😀😢

Накратко, тая конфигурация е убийствена за всички живеещи на едно място. Няма да има нито щастливи, нито удовлетворени.
Напротив, свекървата сигурно е щастлива и доволна. Не живее при свекърите си, някой ѝ е платил дълговете, снахата е добре възпитана и притеснителна и не ѝ казва дума напреки и има кой да се грижи за нея.
Въпреки уважението към по-възрастните хора, това не е редно. Тя е знаела, че апартаментът е купен за сина ѝ, не за нея, въпреки че се е водил на нейно име. Вместо да взема заеми, да си беше събрала пари за една боксониерка.
В случая свекървата всъщност е лошата снаха, която се е натресла в имота на свекърите си и на сина си.
Ама не е луд, който яде зелника, а който му го дава.
Моят съвет винаги е младите да се изнесат и да живеят отделно, обаче този случай е по-особен и нито е редно това да стане, нито е възможно с болен човек. Не е лесно в България да се намери добър болногледач, скъпо е и самите болни искат близък, а не чужд човек да се грижи  за тях. Минала съм по този път, та гледам да не се заричам какво бих и какво не бих направила, че чак и с удивителни след всяко изречение.

# 468
  • София
MeMyselfI, желая Ви го от ❤️ да сте достатъчно здрава, за да не се налага да разчитате на помощ и достатъчно заможна на старини, когато се разболеете да може да си плащате на обслужващ персонал да Ви обгрижва, защото снаха Ви ако се наложи ще Ви се дразни, но ще и домилява за вас, а на чуждите хора, на които им плащате освен, че ще Ви си дразнят съвсем безжалностно може да Ви и шамаросват. И това всичко в името на синковеца, който сте си го възпитали да е мъж и да си свива гнездо, за да си му е спокойно и с жена му да странят от вас като имате нужда от помощ. ☺️
Свекървата е основна грижа на сина си, не твоя. Ти си имаш родители, за които да се грижиш.
И да, наистина е по-добре семейството да живее отделно, ако претендират да са възрастни. Минало им е времето за мама. Другото са детинщини.

# 469
Този толкова обсъждан апартамент,на практика вече се оказва тесен.Живяла съм в точно такъв с преходни хол и спалня.Това дефакто е една голяма стая,обикновенно преградена с портална врата.
Свекървата е в спалнята,младото семейство в детската,кухнята си е кухня,а друга детска за техните деца няма.
Или трябва да намерят друго решение,или проблемите са неминуеми.
Без да тълкувам кой крив кой прав,предлагам като съвет,да се премести свекървата в спалня,която не е свързана с хола.

# 470
Със започването на новия месец Ви желая много здраве и по - малко нападки към останалите! Търпя на критики и благодаря за съветите както за полезните, така и за ироничните. Ще се постарая да бъда по-търпелива и ще се науча да харесвам новини,обещавам 😀
Този апартамент един ден може да остане за детето ви.
А вие се хванете и изтеглете заем за ваш апартамент.По този начин няма да отидат на вятъра нито парите за хола, нито за изплатените чужди заеми.
(Тук съфорумките явно не знаят какво е да ти почука ЧСИ на вратата и какви за лихвите при забава от няколко години. )
По-добре да започнете от начало, отколкото да търпиш ограничен човек в живота си.

# 471
  • ...живея на последния етаж...
Никой от нас не знае дали свекървата е ограничена или свръх интелигентна. Можем само да гадаем. Факт е, че живее в апартамента, откакто е женена, там си е отгледала детето, там си е у дома. Снахата, от нейна гледна точка на даваща едни пари, си е представяла, че с парите си влиза във владение и живота е песен. Обаче се сблъскват двете гледни точки. Или май няма сблъсък, а има неосъществени очаквания свекървата да се изнесе. В началото историята беше поднесена деликатно, с претенции за телевизора и програмите, но постепенно загрубя. Частта за апартамент на голи стени ми дойде в повече. И саможертвата на авторката да го обзаведе. На колко години са героите всъщност?  За мен има значение.

# 472
Идеята е, че нищо не се губи от вложените средства и че могат да си купят нещо, което наистина и сега да е тяхно.
А това, че свекървата не си е плащала заемите и не е казала за това - ами говори достатъчно за интелигентността ѝ.

# 473
  • Пловдив
Ако апартамента е бил на голи стени, свекървата къде е живяла преди да направите ремонт? Значи най-вероятно има още едно жилище, там където е израснал мъжа ви. Защо не я изпратите да си живее там, а вие да ходите да ѝ помагате, когато е необходимо. Щом готви, значи не е толкова грохнала. Най много веднъж месечно да се наложи посред нощ да тичате. Но ще си спестите всичкото напрежение.

# 474
  • Down south
Ако апартамента е бил на голи стени, свекървата къде е живяла преди да направите ремонт? Значи най-вероятно има още едно жилище, там където е израснал мъжа ви. Защо не я изпратите да си живее там, а вие да ходите да ѝ помагате, когато е необходимо.
Сега излезе и друго жилище на свекървата?
Как, за Бога, се изпраща някой някъде си, без да е по собствено желание, в случая свекървино Close
И не, ходенето за помощ не заглажда "изпращането"

# 475
  • Пловдив
Нищо не е излизало. В първата част на коментара ми става ясно, че това е само предположение, след като апартамента не е бил годен за живеене преди техния ремонт, се предполага, че тази жена някъде другаде е живяла. Четене с разбиране се казва и се учи във втори клас

# 476
Мила авторке, първо честито бебче, да се роди живо и здраво. Моят коментар ще е малко по-различен, но мисля, че ще ти е от полза. Като дете на майка, която цял живот живее във филма "излъгани очаквания към съпруг и свекъри", мога само да те посъветвам да нямаш много или прекалени такива. Майка ми се омъжила, защото баща ми бил "имотен". Може би, но в но в Северозападна България, а не в София, където всъщност ние живеем. Посъветвана от собсвената си майка, че "момчето е от добро семейство" и сигурно родителите му ще го посдигурят и с апартамент в София. Не зная откъде на баба ми й е хрумнала тази мисъл или защо майка ми се е вързала, но... Оженили се. Родили сме се аз и брат ми-породени. И изведнъж майка ми започва да вижда как очакванията й не се изпълняват. Свекърите й са ги приели, но у тях. Никой за апартаменти не беше споменавал до много по-късно и то по-скоро с идеята "ех, ако бяхме...". Както и да е. Родителите ми идват в София, баба ми-вече свекървата, помага с гледане на две малки към онзи момент деца, изоставяйки съпруга си и собствената свекърва на село. Финаносово помощ са пращали до последно, баба ми няколко години практически живя у нас, за да помага на майка ми с нашето отглеждане, по желание на майка ми. Сигурно ще си кажете, че майка ми е благодарила на свекърва си всячески? Не, не можеше да я гледа, защото не са се изпълнили очакванията И за апартамент. Междувременно другата ми баба сме я виждали по празници, щото е разведена и работеща, а и има и други внуци. Идеята на това лирично отклонение е да не се подхожда с очаквания, които после да бъдат неоправдани и свекървата да се окаже проблем, че си живее вкъщи. Поговори с мъжа си, щом форумът не те задоволява откъм съвети. Той предполагам, че ще ти каже същото- изнасяте се, той си поема грижите за майка си, още повече, че бебе чакате и ти ще си ангажирана. Пари обаче, няма как да спестите. Вие сте ги дали за ремонт и заем по собствено желание, жената едва ли ви ги е взела насила. От написаното се вижда, че тя ви уважава, вие нея-също. Просто не можете да съжителствате заедно.

# 477
Ако апартамента е бил на голи стени, свекървата къде е живяла преди да направите ремонт? Значи най-вероятно има още едно жилище, там където е израснал мъжа ви. Защо не я изпратите да си живее там, а вие да ходите да ѝ помагате, когато е необходимо. Щом готви, значи не е толкова грохнала. Най много веднъж месечно да се наложи посред нощ да тичате. Но ще си спестите всичкото напрежение.
Има друго жилище, на свекъра и свекървата на тази свекърва, тоест баба и дядо на мъжа. Само че те самите имат нужда от грижи, а и настоящата свекърва има нужда от грижи. Затова не могат да я въдворят в другото жилище - защото явно никой не го желае на този етап, макар в по-ранни години да е било планирано.
Аз лично предполагам, че свекървата може да отиде в другото жилище при възрастните хора, но тя самата не го иска, защото предпочита да е с младите, където за нея се полагат грижи, отколкото да е със старите, където тя ще трябва да полага грижи. И най-вероятно синът й е на същото мнение.

# 478
  • София
От цялата работа, до колкото разбрах от постовете на авторката: едно младо семейство е решило да живее при свекърва си, за да й плаща сметките, да причитва когато нещо й е се дояде/допие, това извън плануваното й пазаруване и да реагига бързо при проблем, т.к. имала заболяване. Младото семейство е решило и да даде спестяванията си, за да спасят имота (4 стаен апартамент - това по повод, че им бил тесен), който не разбрах бил заложен или заема е друг, както и да е, после са го ремонтирали, а свека освен почти да го профука, без да е дала и стотинка за него, друго не е направила за този имот, който дори не нейн вече. Иначе казано тя в момента е гостенка, около която се въртят на петичка. В крайна сметка за благодарност, че са спасили имота и са го подобрили значително, плюс всичко което правят за нея, младите получават - нула самостоятялност и съобразяване, слухтене (да, в 4 стаен апартамен, може да се стои скришом и да се подслушва) и не им се позволява 1 филм след работа да изгледат, въпреки, че са осигурили на коконата личен ТВ, а общия цял ден й е бил на разположение. Освен това гостенката от сега напряга бременната жена "как щели да съжителстват, ако бебето било ревливо"? А как ли щяха да съжителстват, ако я бяха отрязали и вместо да й спасяват имота си бяха купили техен, където да си живеят сами, а тя да се оправя както иска, вкл. и със заема?

# 479
Никъде не е писано, че са "спасявали" имот. Не само, че никой не притичва, когато нещо се дояде на свекървата, тя им готви🙂 Авторката чак се оплака, че повечко готвела.
Изобщо, свободни съчинения. Чак и на авторката не й е хрумнало толкова да украси нещата. Да беше ремонтирала на майка си, да й купи ТВ (250 лв. на примоция в Билла в момента!), и да я навре в спалнята, без право да седи в хола. То бива наглост, ама....

Общи условия

Активация на акаунт