Дразнеща свекърва

• 22 947
  • 573
  •   1
Отговори
# 570
Как разбирате съвместното съжителство при което не се дразни снахата?
За мен е нормално да не си нахлуват в спалните, да не си ровят в гардеробите, да не си пречат при готвене и т.н. домакински задължения. Общото ползване на хола и кухнята би трябвало да не води до конфликти,  но както младите, така и свекървата трябва да могат спокойно да стоят в тези помещения, а не да се гонят едни други от тях.
Ако едната хола е преходен и свекървата им пречи при поканени гости, могат да разменят стаите, да има телевизор във двете спални и хола да се ползва за разговори, пък на който му дотежи да се оттегли в стаята си.
Ако се говори нормално със свекървата и не се гони от хола при всяко появяване, не е проблем да се помоли учтиво да си стои в стаята, когато са поканени гости и т.н

# 571
  • France
Неприязънта се увеличава постепенно. Почва се винаги с добри намерения. Финансова полза, взаимопомощ... и постепенно съжителството става все по-изнервящо. До момента, в който се вадят кирливите ризи: "тя и една крушка не е завила", "другите свекъри дават етажи, апартаменти...", "ние боядисахме и сложихме ламинат, а тя...", "стои и пъшка в хола"... И така до наистина батални сцени. Да се надяваме, че няма да се стигне до подобно оскотяване.

# 572
Наистина е много грозно това мерене кой какво имал, дал и заслужавал. Има ли значение? Факт е, че хората са решили да живеят заедно, така да се каже съквартиранти са, което си има неизбежни последствия. И гост да е, бихте ли могли да кажете - стой си затворен, че сега не искам да те гледам. Защото няма по-учтив начин да се каже това, каквито и да са репликите, същината все ще проличи. Всеки има право да стои в общите помещения колкото му душа иска. Ако един ден ви подразни мъжа ви, от него също ли ще искате да се съобразява и да си ходи в стаята? Ясно е, че всеки иска да си има лично пространство, но след като сте приели да живеете заедно, няма как това да е хола.
Според мен описаните случки са бели кахъри, но май авторката си мълчи и трупа недоволство. Пробвала ли е просто да помоли за дистанционното, да каже, че на нея й се гледа нещо? Не е голяма работа, нормално е, когато няколко души ползват обща вещ. Като живеех при нашите, този въпрос се решаваше така - всеки има определено време, в което пуска предаване, което иска да гледа, в останалото време или нещо общо, или за който му се занимава. Имало е спорове, но не са ставали причина да се трупа трайно напрежение. Ако някой прекалява, му се казва и толкова. За кухнята не разбрах дали дори след отказ, свекървата пак се натиска? Не видях това да е така. Тогава какво пречат две разменени реплики? Излишно е човек да се тормози от такова нещо.

# 573
  • Варна
Хм, а защо се е наложило ходенето на семеен терапевт преди единствения проблем, който споменаваш?
Защото си имам други проблеми с доверието в мъжете и семейството, още от детството. Имахме много тежко тинейджърство с втория мъж на мама и твърдо бях решила, че повече семейства не желая, след първия неуспешен опит. После срещнах мъжа ми и започнах да усещам как човека е читав, а аз не мога и не мога да му повярвам. Дори сега, вече семейство, винаги в главата си имам резервен план как бих се оправила сама, ако нещо започне да ме тормози.
Mimsi11, интуицията ти не те е подвела. Затова си имала тези резерви. Нормално е да си предпазлива, на база минали разочарования.
Този мъж ще се отнася така с детето ти и с теб, на даден етап. Би ли разчитала изцяло на него, в крайни и критични ситуации? Отговорът ще ти даде правилната насока.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 13:11 от Viviana91

Общи условия

Активация на акаунт