Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Повече природа, по-щастливи деца

 • 2 338
 • 34
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6
Olympus изгражда биоградинки в детски градини, за да стимулира развитието на най-малките

Близкият контакт с природата е много важен за развитието на децата – както физически, така и интелектуално, и емоционално. Освен че осигуряват време за активни игри, заниманията на открито имат благоприятен ефект върху поведението на децата – подобряват настроението им и ги мотивират да задават въпроси за земята и природните явления. В бетонния свят на града обаче малчуганите израстват далеч от нейните чудеса.  

Вдъхновени от идеята, че качественият детски живот е живот, близо до природата, Olympus се заема с дългосрочен проект за изграждане на биоградинки там, където децата прекарват най-голяма част от времето си – детските градини. Първите градинки вече разцъфват в дворовете на ДГ „Ян Бибиян“ и ДГ 2 „Звънче“ в столицата.Заниманията в биоградинките на Olympus ще запознаят най-малките с различни видове земеделски култури и ще превърнат забавленията навън в полезни уроци. Близостта до природата насърчава децата да бъдат откриватели на света около тях – те ще имат възможност да влязат в ролята на градинари, посявайки семената на своя собствена реколта от дребни плодове като ягоди и боровинки и ароматни билки. Децата ще се грижат за биоградинката заедно, учейки се да работят в екип, и ще участват във всяка последователна стъпка на градинарството – посяване, поливане, плевене. Така ще наблюдават как семената се превръщат в растения, а растенията дават плодове. Ще научат също, че природата се нуждае от тяхната грижа, любов и внимание, за да израства и цъфти.Биоинициативата на Olympus цели да вдъхнови градските деца да се докоснат до ползите от живота по-близо до природата. Такива са например развитие на доверие към собствените умения, повишаване на емоционалната устойчивост и изграждане на търпение към другите и света около тях. Виждайки, че благодарение на техния труд и отдаденост растенията в биоградинката растат, малчуганите придобиват самочувствие и положителна самооценка.

Съкровищата, открити в природата, имат много сензорни качества – те могат да бъдат грапави или гладки, сухи или важни, твърди или меки и т.н. За да стимулира сетивата на децата и осъзнаването им, в биоградинките Olympus изгражда също сензорни пътеки с разнообразни природни материали. Те развиват сетивните възприятия и координацията на най-малките, подобряват концентрацията и фината моторика. Чрез игри и забавления децата придобиват увереност да стъпват смело сред природата и увеличават богатството на човешкия си опит.Животът в близост до природата несъмнено носи многобройни ползи както на възрастните, така и на децата. Биоградинките, които Olympus изгражда в дворовете на градските детски градини, са дългосрочен ангажимент на компанията, воден от идеята, че децата израстват по-щастливи, по-здрави и пó деца, когато са по-близо до природата.

Pushpin Как възпитавате децата си да обичат и уважават природата?
Участвало ли е детето ви досега в засаждане на дръвче или друга екоинициатива?

Последна редакция: чт, 21 окт 2021, 11:14 от Редактор**

# 1
 • Мнения: 3 313
Когато беше малък го възпитавах да не къса цветята, а да им се радва на стеблото. Друго много важно, на което държа - да не шмули клоните на дърветата или пък да ги чупи. Когато поотрасна взе да забелязва такива неща, дори беше превързал клона на един орех и той заздравя.
Сега вече е достатъчно голям - ходим да събираме жълъди и да садим гора на събитията на Гората БГ. Аз обикновено полагам фиданките в изкопаните от него дупки, след което ги загръща и полива.

# 2
 • Мнения: 1 076
Уча го да не замърсява, да не къса цветя, да не наранява дърветата или животните.

  # 3
  • София
  • Мнения: 20 092
  Събираме разделно отпадъците вкъщи, участваме в екоинициативи като Стара хартия за нова книга, Капачки за бъдеще, Книги за смет. Засаждали сме дървета на Витоша. Почиваме сред природата и храним животните. С баща си ходят да зарибяват реките с малки рибки.

  # 4
  • Мнения: 2 072
  Коментираме за стайните цветя- че са живи и дишат, не трябва да се нараняват. С баба си редовно пресаждат орхидеи и им говорят. 😊
  Навън не е проявявал агресия към растения или животни, а е вече тийн, т.е. осмисля действията си. Надявам се да съм дала правилното възпитание в това отношение.

  # 5
  • Мнения: 1 489
  Чудесна инициатива! Разбира се, децата следват първо примера на родителите. Живеем в къща и имаме прекрасната възможност сами да си засаждаме и отглеждаме цветя и овощни дръвчета.🍒🍑Тази година за първи път си отгледахме и собствени зеленчуци.🍅🥒Децата участваха активно във всяка дейност- от засаждаме, до беритба.Много се забавляваха и даже, правят планове за догодина какво желаят да си отгледат сами в градината.
  Децата трябва да се възпитават,че природата е едно голямо богатство, което всички трябва да ценим, пазим и уважаваме!

  # 6
  • Мнения: 259
  Уча детето си да не къса никакви растения, да не настъпва мравки и всякакви животни, да не изхвърля нищо на земята и т.н.

  # 7
  • Мнения: 738
  Вкъщи събираме разделно боклука и участваме в "Капачки за бъдеще". С децата обичаме да сме в парковете и съответно оценяват, когато едно място е чисто и поддържано.
  Дървета не сме садили. Ежегодно децата садят с мен цветя. Тази година дъщеря ми си отгледа чери домати и беше много щастлива, когато береше плодовете.

  # 8
  • Мнения: 1 864
  Като бяха малки ги пращахме през лятото на село при баба им. Там покрай тях се запознаваха със селския живот, грижа за насаждения, животни, поливане, плевене. Сега, като големи много обичат да ходят там, да си откъснат плод от дървото, да разходят кучето.

  # 9
  • Мнения: 3 577
  Моите деца са вече тинейджъри, но са свикнали с градинките и природата, защото имаме къща на село.
  Как възпитавате децата си да обичат и уважават природата?
  С личен пример.
  Участвало ли е детето ви досега в засаждане на дръвче или друга екоинициатива?
  Да, вече посадихме доста овощни дръвчета, участвахме в инициативата на "Гората", събираме хартия, пластмасови капачки и алуминиеви кенчета за рециклиране по инициативите "Стара хартия за нова книга" и "Капачки за бъдеще". Редовно участваме и в "Да почистим България за един ден".

  # 10
  • Мнения: 357
  Да, задаждали сме дръвчета, цветя. Винаги му говоря на тази тема и  много държа да пази природата.

  # 11
  • Мнения: 561
  Още от малко моето дете помага при засаждането на цветя и дръвчета в градината. Знае, че природата трябва да се пази чиста и да не се замърсява.

  # 12
  • Седмото небе
  • Мнения: 2 219
  Как възпитавате децата си да обичат и уважават природата?
  Участвало ли е детето ви досега в засаждане на дръвче или друга екоинициатива?
  Детенцето ми е мъничко, но отсега се радва страшно много на дървета, зеленина, особено където вижда сенки и мърдащи листа може да стои с часове сигурно. Проявява интерес да пипа дребни шарени цветя.
  Когато порастне ще направя всичко възможно да възпитам у нея любов и уважение към природата. Тя ни е даденост, но всички ние заедно трябва да я пазим и съхраняваме.

  # 13
  • Мнения: 2 114
  Извеждам я сред природата, говорим за опазването й, събираме и се забавляваме с природни материали в мрачните дни.
  Дръвче не е засаждала, но засади роза в градината на баба си и вкъщи активно помага за поливането на цветята.

  # 14
  • Велико Търново
  • Мнения: 5 544
  Децата ми обичат природата. По цял ден сме навън, обикляме до гората и реката, ходим на пикник и събираме листа и плодове.
  Мъжа ми и големия ми син косят заедно тревата, садят дръвчета в двора и прекопават местата, които имат нужда.

  Общи условия

  Активация на акаунт