Английски коледен кекс

  • 135 092
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 780
аз отпочнах  Blush

 Mr. Green помните ли периипетиите около миналогодишния ми опит?
ммда, сега е по-страшно, но ще пиша когато ми мине  Blush

# 631
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
st. Dobri, защо така, какво стана? Simple Smile

# 632
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 780
 Crazy миналата година правих кекса за първи път и с много желание: закупих всичко, даже два вида кафява захар, че не знаех коя става и коя не, ром имаше (и още има, та сега не купувах). спомените ми от миналата година са живи - моите изядоха сушените плодове и се наложи слагам фурми, смокини, сушени сливи и какво ли не, че да заместя изядените кайсии и стафиди.
кексът стана уникален значи  Wink

тази година реших да се застраховам и купих двойно повече плодове - да има  Laughing

да, ама не! Crazy

връщам се вчера след трудовия ден, съчетан с пазарски, и влача торби с какво ли не. трупвам ги в кухнята и се отдавам на заслужен отдих.
по някое време от кухнята се чува подозрително шумкане и мляскане, но аз съм хард; решила съм и ще почивам още минутка, преди да почна с рязане на кайсии и мачкане на орехи и бадеми.

това добре, но започва да ме гризе една мисъл: кайсиите май не хрупат така.

надигам се, без желание, за сметка на това бързо и хващам нарушителя с пълна муцунка и лапки пълни с ... ядки.

изял Мишока колкото успял лешници, от бадемите и достатъчно голяма част от орехите  Laughing 

 спомних си как забърках наличното миналата година и ръката ми сама тръгна към белените слънчогледови семки. 

Crazy спрях се навреме. даже моята развинтена фантазия не можа да си представи достопочтен ингилизин със слънчоглед между зъбите  Crazy

# 633
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
 Grinning Ами такае, като оставяш на видно място всичко. Аз затова крия, всичко крия и нищо не давам. Laughing Обвиняват ме, че съм лоша майка, щом им давам само трохички, а лакомото парче крия. hahaha

# 634
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 780
 Joy Joy Joy и ако половинката каже "където си го оставила там е. Не съм го пипал." не му вярвайте - конякът е изпит Wink

# 635
  • Мнения: 1 608
За времето на отлежаване като се учуди някой, аз отговарям- а кашкавал ядеш , нали? Та той зрее 60 дни. А е  от мляко, не те ли е страх да го ядеш? Simple Smile
А ако някой по-компетентен ми каже-ама той има сол, която е консервант. Ответният отговор е, алкохолът също е консервант, поливай си кекса. Peace
Peace   Hug

Абсолютно!  А скоро гледах по ТВ как се прави пармезан-отлежава година и след това го тестват става ли, с почукване за пукнатини....и едва тогава слагат печата пармиджано.....

# 636
  • Мнения: 4 785
Променя ли се много, ако заменя коняка с амарето? Защото имам амарето, а в къщи никой не пие  Mr. Green

пп - за първа година ще го правя, защото мъжът ми до сега категорично беше заявил, че това до Коледа няма как да остане, при нашите да го складирам - не става, защото там брат ми се беше заканил. Но! Тази година с мъжа ми сме на диета до Коледа и ще оцелее, та ако не го направя тази година - няма кога да е!

# 637
  • Мнения: 1 608
Мъ℘♥Мяɣ , дали става да се замени с Амарето, най-точно  би могъл да ти отговори някой, който е изпробвал. Аз не бих пробвала. Амарето е ликьор, т.е. сладка напитка с много отчетлив аромат на бадеми.АКК е много, много сладък от всичките сушени плодове, които съдържа. Някои хора го използват -Амарето в тирамису, вместо Марсала.Можеш да си го пазиш и да го влагаш в тирамису или някакво друго кремче.А за АКК според мен най-подходящо е уискито. У дома няма никакви оплаквания  Rolling Eyes Ако е отлежало носи съответен аромат, който придава и на кекса.Може и някакъв коняк да се използва или бренди.
У дома са свикнали с факта, че АКК се яде на Коледа.Но и аз всеки ден правя нещо сладичко и никой не напада кутията.

# 638
  • Пловдив
  • Мнения: 333
Момичета,купих си металните кутии от Лидъл,специално за да си изпека вътре АКК ! Мислите ли,че ще се получи? В смисъл да не се деформира нещо кутията от високата температура ?

# 639
  • Мнения: 4 785
Значи ще си купя коняк. Благодаря  Hug

# 640
  • Мнения: 13 192
Който не може да устои, да направи като мене- едновременно пека в два съда- голям ималък- малкият се изяжда"на момента", а големият се напоява и отлежава в килера на майка ми.

Всъщност, колкото и вълшебен да беше вкусът на кекса, мъжът ми и майка ми хапнаха по парченце-две, детето не го и близна ,аз го омахах Embarassed

На коя дата започвате?

# 641
  • Мнения: 4 785
Аз мисля да го правя тази събота  Peace

# 642
  • Мнения: 8 403
Аз мисля да направя АКК тази събота. Вече купих някои от сушените плодове, остаха само кайсиите.   Peace
Миналата година разделих дозата в две кутии (1/3 пекох в по-малка кутия и опитахме веднага, другите 2/3 съхранявах и напоявах до Коледа - определено втория беше по-ароматен и вкусен). Тази година мисля да намаля стафидите, като ще добавя сушени череши и боровинки.

Момичета,купих си металните кутии от Лидъл,специално за да си изпека вътре АКК ! Мислите ли,че ще се получи? В смисъл да не се деформира нещо кутията от високата температура ?


Аз пекох в обикновена кутия от бисквите, нищо не и` стана. Предполагам, че тези са подобни.  newsm78

# 643
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 780
Момичета,купих си металните кутии от Лидъл,специално за да си изпека вътре АКК ! Мислите ли,че ще се получи? В смисъл да не се деформира нещо кутията от високата температура ?


 Joy и моята половинка купи от тях  Hug изпекохме го в най-голямата, нищо и няма на кутията  Hug

# 644
  • Мнения: 4 785
Момичета,купих си металните кутии от Лидъл,специално за да си изпека вътре АКК ! Мислите ли,че ще се получи? В смисъл да не се деформира нещо кутията от високата температура ?


 Joy и моята половинка купи от тях  Hug изпекохме го в най-голямата, нищо и няма на кутията  Hug

Ааааа тъкмо си търсех кутия  Mr. Green Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт