източник : Bella's Cookbook


Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.

На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.

Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.

Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес.

Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 22 см и височина 17 см

Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се като бурканче със сладко


Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.
Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.

Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.

След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.

След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.
А ето и клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=6WSiRdZgbWo&feature=youtu.be