източник : Bella's Cookbook
![](https://cdn.bg-mamma.com/L9zl/11fdc3c6.jpg)
![](https://cdn.bg-mamma.com/L9zl/65d5a15a.jpg)
Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.
![](https://cdn.bg-mamma.com/L9zl/35587d0c.jpg)
На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.
![](https://cdn.bg-mamma.com/L9zl/b40b1460.jpg)
Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
![](https://cdn.bg-mamma.com/L9zl/0aeb9c62.jpg)
Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес.
![](https://cdn.bg-mamma.com/L9zl/03992900.jpg)
Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 22 см и височина 17 см
![](https://cdn.bg-mamma.com/L9zl/e859ab8c.jpg)
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се като бурканче със сладко
![Wink](/img/emojis/faces/wink.png)
![](https://cdn.bg-mamma.com/L9zl/15e8ae41.jpg)
Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.
Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.
![Grinning](/img/emojis/most_used/grinning.png)
Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.
![](https://cdn.bg-mamma.com/L9zl/39cde0d3.jpg)
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.
![](https://cdn.bg-mamma.com/L9zl/ba625300.jpg)
След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.
А ето и клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=6WSiRdZgbWo&feature=youtu.be