Южнокорейският "Squid Game" стана най-гледаната продукция на Нетфликс

• 13 839
  • 200
  •   1
Отговори
# 165
Предисторията ще запишат с първия победител и хрумването на идеята.Но продължение на този нямало да има,четох интервю на създателя.Иначе за спинофове се говори,уж американски заради сцената в края,доколко е вярно зависи от нетфликс.Това циркулира в нета че се обсъжда,ще видим кое ще се реализира.
Скрит текст:
Яко ще доят оригиналната идея Simple Smile

# 166
  • София
Squid Game - сезон 3 / финал на сериала
https://www.imdb.com/title/tt10919420/episodes/?season=3

Каквото и да си говорим, този сериал ще остане в историята като един от най-големите културни феномени на нашето съвремие.
Сериал, който се превърна в световен хит и в най-гледаната продукция за всички времена на Нетфликс.

С противоречиви чувства съм от финала на сезон 3.
Ще щрихирам моите плюсове и минуси.

--> Има спойлери! <--

Плюсове:

"Ние не сме коне - ние сме хора. Хора сме."
Финалните думи на 456 ще останат завинаги в историята. Вижте очите на Ин-Хо! Те никога не лъжат! Мисля, че той отново повярва в хората. И в доброто... 456 му даде шанс за изкупление и вътрешна прошка.

Ин-Хо или ФронтМаската:
Изключителен герой. Толкова пъстър и цветен, с толкова силно излъчване и присъствие на екрана.
Един завършен трагичен образ - колебаещ се между две вселени: сянката и надеждата.
Той не беше просто злодей - той беше човек, който е паднал...
Дали се надяваше 456 да стане като него? Или точно обратното - да не стане? Голямата дилема...
Може би и двете! Това го прави точно този трагичен образ. Дяволът, който все още тайно иска ангелът да победи.
А моментът с ножа, когато му дава избор да избие всички и да си тръгне с бебето като победител (все едно казва: "Ела на тъмната страна") беше изключително добре режисиран и изигран от двамата.
Една прастара метафора с ябълката на изкушението от страна на дявола към Ева - така както той беше изкушен от оригиналния №1 (стареца).
Според мен Ин-Хо вече съжалява, че е избрал ябълката... Това е моят прочит на финала.

Севернокорейката (№11) също живее втори живот заради саможертвата на 456, защото тя беше лапнала дулото и беше готова да се самоубие. Виждайки обаче какво стори 456, тя реши да живее отново.
Тя видя, че някой друг - не тя - се отказа да живее, за да даде шанс на живот. И реши, че този шанс не бива да се пропилява. И, разбира се, съдбата я възнагради за всичко, което е сторила - тя ще се събере отново с рожбата си.

Още един силен момент беше, че Ин-Хо отдаде почит към 456, като отиде и намери дъщеря му в Щатите. Сеонг Ги-хун ще живее завинаги в нея. Тя наследи останалото от печалбата на баща си. Защото именно Ин-Хо беше мистериозният човек с маската, който влезе и прибра целия останал кеш в епилога на епизода.

Добре уловен детайл беше и финалната сцена, в която видяхме малкото братче на №67 - Кан Сае-Бьок от сезон 1, към която Сеонг Ги-хун толкова силно се привърза. Един от най-силните и обичани герои изобщо. И тя беше севернокорейка.
На финала малкият Чол се събра с истинската си майка, след като досега за него се грижеше майката на №218 от сезон 1 - Санг-у, с помощта и покровителството на №456.

Хареса ми, че намалиха игрите за сметка на задкулисието и акцентираха още повече върху хората и техните терзания.

Минуси:

Появата на Кейт Бланшет, играейки същата игра за вербуване като при корейците, за мен беше най-големият минус на финала. Абсолютен антиклаймакс! Толкова излишно, толкова не на място, толкова дразнещо и чак нагло!

Смъртта на Сеонг Ги-хун или просто №456. Моят любимец и човекът Squid Game. Надявах се, че след всичко, което преживя, ще получи някакъв нов старт и шанс в живота. Уви, не! От друга страна, това може и да е плюс - не знам, просто съм толкова емоционално свързан с него и не мога да разсъждавам трезво. Всъщност неговата саможертва беше единственото, което даде някакъв смисъл на целия този ужас и реално той е катарзисът за, надявам се, промяната в Ин-Хо. Така че тук минусът е чисто емоционален.

Бебе 222 - освен че беше изключително дразнещ CGI, с появата му за мен съспенсът относно финала на практика приключи. Абсурд да убият бебе. Това само Мартин дръзва да го покаже. Като фен се надявах на чудо и 456 да оцелее, но реално не виждах как това ще се случи. Бях сигурен, че той ще се жертва за бебето и ще изпълни последната заръка на майка му. Уви, така и стана.
Да добавя и кучето - също очеизваждащ CGI. Тези неща просто дразнят, не че са толкова важни.

ВИП-овете
Тотална катастрофа! Сигурен съм, че нарочно са написани точно такива гротески, но дали стоеше добре? Не! Категорично.
Все едно гледах анимационни герои. Толкова нелепи. А диалозите между тях бяха потресаващо плоски.
Squid Game беше силен с нюансите си - а ВИП-овете нямаха такива!
Аз лично бих написал един по-различен финал за ВИП-овете. Посткредит сцена - същите изроди в същите костюми и златни маски (за да е ясно, че са те) на Арената и докато се чудят какво се случва - чуват ужасяващия, ехтящ в пространството глас, че имат 10 минути да приключат играта... И дават самодоволната усмивка на Ин-Хо, който е бил върнат в светлата страна от саможертвата на 456.

Искаше ми се полицията/властта по някаква причина да имат неоспоримо доказателство за Игрите. Уви, не. Отново нямат нищо, защото №11 от маскираните пазители (севернокорейката) изгори всичко.

Полицайчето. Детектив Хуанг Джун-хо (малкият брат на фронтмаската): абсолютно безполезен и излишен. И защо по дяволите точно той ще отглежда бебе 222? Аз не си спомням някога и някъде в този сериал той да е говорил за деца и че мечтае да си има детенце.
Поне наследи парите на 222 като ''победител''
Исках да видя един финален разговор между двамата братя. Дори и да остане висящ във въздуха. След толкова много търсене и излишно губене на време в морето да си кръстосат очи за няколко секунди и едно голямо нищо. Изобщо не се получиха добре нещата относно тази линия. Не сработи по никакъв начин.

Любими герои от сезони 2 и 3:

120 - след 456 за мен това беше най-силният герой. И именно заради такива хора ние като човечество няма да се затрием. Няма как да стане просто...
149 - златната бабка. Тази женица беше един от най-големите герои и за трите сезона. А това, което направи... Не знам как да го коментирам, нека всеки открие истината за себе си и как би постъпил той.
222 - толкова миличка, нежна, добра.

Най-омразният герой:

333 - категорично!
Никога не му повярвах и имаше защо. Видя се в последния епизод и по-конкретно на финала. Абсолютно мекотело. Точно този тип хора са най-лошите и най-опасните.
Не харесвах още много герои, но всички те бяха лесни за мразене. 333 беше истинското зло.

Бъдещето на Squid Game?

Аз лично не желая американците да правят техен сериал по темата, дори и великият Дейвид Финчър да се заеме с това. Това си е корейски сериал с техни детски игри, изцяло техен замисъл, който е пропит с тяхната култура. Не се и съмнявам, че американците могат да ги надминат с декори и брутализъм, но магията на сериала не се крие в това. Аз какво искам обаче няма никакво значение. Най-вероятно такъв сериал ще има, но изобщо не е сигурно, особено след унищожителната критика в социалните мрежи и Reddit спрямо появата на Кейт Бланшет и американизирането на вселената.
По-скоро залагам на спиноф-прикуъл, който да разказва за възникването на игрите. За тяхното начало. Има много силни слухове относно всичко това.
Хуанг Донг-хюк още през 2024 г. заяви, че има интерес да изследва миналото на игрите.
На мен ще ми е много любопитно как О Ил-Нам (старецът №1 от сезон 1) създава игрите и защо. Кое у хората го е пречупило така? И, разбира се, как Ин-Хо става ФронтМаската и неговите игри.
Ако трябва да избирам между двете - твърдо съм за корейците и техния прикуъл пред новото начало в САЩ (или където и да било другаде по света).

В заключение:

Имаше ли нужда от сезони 2 и 3? По-скоро не, въпреки че при мен плюсовете с малко надделяха над минусите, но не достатъчно, така че ми остана един противоречив вкус в небцето. Сега, след като съм изгледал всичко, ако имах предложение да забравя всичко за сезони 2 и 3 и те бъдат изтрити от историята, за да остане само сезон 1, то бих избрал именно това.
Сезон 1 беше перфектен и сам по себе си напълно достатъчен. Създателят на шоуто недвусмислено каза, че цялата история е разказана в сезон 1 и той е напълно завършен като концепция и като финал. Но, разбира се, Нетфликс, алчни за пари, решиха да натиснат за продължение. Поне се ограничиха само до три сезона (или един дълъг втори сезон), което заслужава адмирации, но това според мен е основно заради позицията на Хуанг Донг-хюк.

Въпреки всичко генерално шоуто ми харесва - и то много - и винаги бих го препоръчал на всеки, но не толкова заради игрите (сами по себе си впечатляващи и ужасяващи), а заради душевния пейзаж на хората, напречния социален разрез и вечната битка между доброто и злото, и баланса в природата.

Сериалът по един изключително убедителен в своята простота начин ни казва, че дори когато игрите свършат официално, те продължават в реалността! И истинската арена са бедността, отчаянието, алчността и жаждата за власт. Игрите са просто огледало на това.

Този сериал постави азиатската култура в глобален център - не като екзотика, а като източник на изкуство. Целият свят разбра за нея – не само старите ѝ фенове.
Историята докосна всички социални класи - и бедните, и богатите, и тези между тях.
Остави едно парещо усещане, че всеки от нас има номер - само дето още не сме излезли на арената...
-
Цялостна оценка на сериала: 8.5 / 8.0
Само за сезон 3: 7.5 / 7.0

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 21:51 от Diavolo

# 167
В продължение на предишния пост да добавя - с предупреждение, има спойлери!!!, не ми хареса развоят на финала. Да започна с това - с 456 - той отстрани 333 преди да е активиран бутонът за играта, ако вече беше започнала нямаше да има моралната дилема и саможертвата, която се наложи да направи. Ясно е, че това цели повече драматизъм, емоции, теми за дискусии, но на мен такова решение на сценаристите не ми харесва . Не ми хареса и решението на бабата - 149, въпреки голямата мъка, която преживя, заради действията си именно заради тях трябваше да продължи и в следващата игра като евентуална отново подкрепа на 222 и бебенцето ѝ (включването му в играта пък изобщо и не ми се коментира 😓).
ВИП-повете бяха толкова лежерно представени, че ако това е идеята да отвратят  от тях зрителите - явно са го постигнали. Всъщност в тях трябва да се търси и първопричината за игрите, щяха ли да са изобщо провеждани, ако нямаше “публика”, а тези игри очевидно са се състояли години наред. Как са финансирани игрите, очевидно може да се предположи, че ВИПовете имат вина и тук. Това като въпроси остава без отговор, а само с предположения, а също е в основата на идейния замисъл.
Финалната сцена естествено, че не ми хареса с развоя, който загатва. Той обаче се предполага още от (не си спомням в първи сезон ли беше) една фраза, пак на някой от ВИПовете, че игрите в Корея тази година са много интересни, което определено подсказва международна организираност, а с финала на сезон 3 само може да се очаква потвърждение на тази фраза. Саможертвите и опитите да се прекрати това безумие излизат напразни. Няма как морално удовлетворен да се почустваш като зрител след това…

# 168
  • София
Мисля, че стана ясно защо Ин-Хо е в играта. Както и това, че той е в сегашното време Сатаната, изкушаващ не с ябълка, а с нож. Да не забравяме, че Сатаната е всъщност паднал ангел. И то ангелът на светлината.
За жалост, ясно ми е и защо старецът е измислил игрите. От скука и нужда от по-силни усещания, за да се чувства жив.
А богаташите на арената си е истинска препратка към Игрите на глада и древен Рим. Няма лошо.

# 169
  • Berlin
Парите на 456 отидоха при дъщеря му, не при брата.

# 170
Фронт маската даде бебето и парите на брат си,за да не се отказва от търсенето.Игрите не са приключили,това че острова е взривен,не означава че не могат да организират другаде.
Няма да филмират сезона на Фронтмаската,реално показаха как е станал победител избил е всички вечерта преди финала.И за Стареца 001 не мисля че ще направят сериал,той си го каза че от презадоволеност и скука са организирали игрите.За мен си беше завършен край,нито излишен втори/трети сезон.Лично аз не искам никакви продължение,нито световен шампионат,нито американски.Втори като 456 няма да има,не е имало през тези 35 години в които е имало игри и за мен нетфликс ще си вкарат автогол ако за пари опитат каквото и да е от обсъжданите придатъци.

# 171
Какви били VIP-те .Ми то Тръмп е VIP и Мъск е VIP

# 172
  • Другата България
Кой беше 120?
От кой сезон?
Възхищавам ви се на това, че помните, аз дори и втори сезон се улових, че съм забравила, вече.
А така кой кой номер е, абсурд.
Иначе, като цяло, споделям мнението на Дяволо.
И да, разочарована съм /малко/ от финала. Очаквах 456 да спечели и този път и да отгледа бебето, достатъчно пари има/ше/ за това. Безсмислена смърт, да, с послание, но заслужаваше ли си? През всичко, през което премина, според мен - не.
Не ми стана ясно защо, след като фронт - маската на последната игра постави условие да елиминират трима, след което останалите да си разделят парите, все пак накрая трябваше да остане само един?
Аз ли нещо не съм разбрала?

# 173
Ужасна актьорска игра от страна на така наречените VIP-ове. Откъде бяха изкопали актьорите не знам, но нямаше една нормално звучаща злодейска реплика, на която зрителят да повярва.

# 174
  • Berlin
Парите на 456 отидоха при дъщеря му, в кутията с екипа имаше картичка с кредитна карта вътре, също както и при бебето. Няма как и неговите пари да са отишли при бебето. Братът нали провери сумата в сметката, беше, колкото трябваше да е наградния фонд, не повече.

# 175
Diavolo, страхотен анализ - и за 456, за финала !!
Напълно се покрива и с моят прочит и усещане след края Simple Smile
Дано американците не се намърдат и тук Sad

Парите на 456 отидоха при дъщеря му
Парите от последните игри, спечелени от бебето, отидоха при детектива

# 176
  • Berlin
И аз това казвам.

# 177
На всяка от сцените-квадрат,триъгълник и кръг трябваше да елиминират по един играч след натискането на бутона за старт.На кръга,последната част от играта 456 изпусна 333 без да е натиснат бутона.Затова се жертва и показа,че алчността и низостта не са във всички.Актьорът им направи сериала,страхотен беше.

# 178
  • Другата България
На всяка от сцените-квадрат,триъгълник и кръг трябваше да елиминират по един играч след натискането на бутона за старт.На кръга,последната част от играта 456 изпусна 333 без да е натиснат бутона.Затова се жертва и показа,че алчността и низостта не са във всички.Актьорът им направи сериала,страхотен беше.
Ясно, благодаря ти.
Тази “тънка“ подробност не съм я схванала.

# 179
Не съм чела предишните коментари, защото още не сме изгледали последния епизод и не искам да си развалям изненадата Simple Smile
Този сезон ми харесва наравно с първия. Повече ми допадат, защото действието се развива основно вътре в играта, а не навън.

Скрит текст:
Днес си направихме маратон с 4 епизода, после мъжът ми мина за един душ и като излезе ми рече - я иди виж какво има на сифона в банята. Вече си представях паяк, хлебарка или някаква друга гадина, а то:
Скрит текст:
Laughing

Общи условия

Активация на акаунт