Как се пътува във времето на Коронавирус COVID-19? Какво изискват държавите по света? Тема 3

• 48 024
  • 797
  •   1
Отговори
# 390
Ха, объркали са се. Извинявам се за недоглеждането.

# 391
Здравейте, как стои въпроса при пристигане на летището в България, след новата заповед за задължителен PCR едновременно със серификат. Ако имам само сертификат, мога ли да направя PCR на сутринта след полета, защото е късен. Как се спазват мерките на летище София? За полет от Белгия с Wizz Air става въпрос.

# 392
  • BG-DE
Доколкото знам ако кацнете без ПСР ще сте под карантина, трябва в Белгия да направите теста за да я избегнете.

# 393
  • София
Здравейте, как стои въпроса при пристигане на летището в България, след новата заповед за задължителен PCR едновременно със серификат. Ако имам само сертификат, мога ли да направя PCR на сутринта след полета, защото е късен. Как се спазват мерките на летище София? За полет от Белгия с Wizz Air става въпрос.
След 72 часа трябва да си направите ПСР и тогава ще отпадне карантината. Та, три дни задължителна карантина.

# 394
  • BG-DE
Но това е ако кацнеш без ПСР, нали?

# 395
  • Mediterraneo
Карантината е на посочен от теб адрес, нали?

# 396
  • СОФИЯ
Честно си признавам, че и аз вече се омотах с тези изм. и доп. на заповедите. Трябва да публикуват на едно място всички изисквания, които са актуални към съответната днешна и/или бъдеща дата.
Ето цитат.
„4.5.1. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или
продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на
техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от
документите, посочени в т. 4.4. (за ваксинация или за преболедуване или за отрицателен
резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на
полимеразно верижна реакция за COVID-19) се поставят под карантина за срок от 10 дни
в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с
предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или
оправомощен от него заместник-директор. Поставеното под карантина лице може да
направи изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19 не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат
от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня,
следващ регистрирането на резултата
в Националната информационна система за борба
с COVID-19.“.

Последна редакция: сб, 15 яну 2022, 19:32 от мама САННЯ

# 397
Честно си признавам, че и аз вече се омотах с тези изм. и доп. на заповедите. Трябва да публикуват на едно място всички изисквания, които са актуални към съответната днешна и/или бъдеща дата.
Ето два цитата.
„4.5.1. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или
продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на
техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от
документите, посочени в т. 4.4. (за ваксинация или за преболедуване или за отрицателен
резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на
полимеразно верижна реакция за COVID-19) се поставят под карантина за срок от 10 дни
в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с
предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или
оправомощен от него заместник-директор. Поставеното под карантина лице може да
направи изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19 не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат
от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня,
следващ регистрирането на резултата
в Националната информационна система за борба
с COVID-19.“.

„13а. Поставените под карантина лица по т. 13, които имат поставена допълнителна
(бустерна) доза ваксина срещу COVID-19, може да направят изследване по метода на
полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 след 72-рия час от поставянето
им под карантина. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване,
карантината на лицата се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в
Националната информационна система за борба с COVID-19.“
2. Заповедта влиза в сила от 15.01.2022 г.

Вторият цитат (т. 13а) не е част от Заповедта за влизане в страната, а е от заповедта за намаляване на карантината на заразени и контактни лица, която набързо я написаха заради казуса през изминалата седмица.
Не знам какво им пречи всеки път да пишат целия текст на всяка заповед.

# 398
  • СОФИЯ
Сори, изтривам го веднага! Не случайно започнах поста си това, че вече се обърквам и ето, първа неточност е налице.
Трябва да е като при нормативните актове. На едно място виждаш всичко актуално, с датите на съответните изм. и доп.

# 399
  • София
За Испания въпрос - имам билети за Мадрид за 22 януари, регистрирала съм се в Испанското здравно министерство за QR код (който обаче може да излезе най-рано 2 дни преди пътуването).
Правилно ли разбирам, че:

за да вляза в Испания е достатъчно да имам ваксинационен сертфикат и QR код

за да се върна в БГ обаче трябва да имам и ПСР ( който да си наравя още в Испания срещу 100 Евро) или да ме сложат под карантина за минимум 3 дни?

Защото ако е така, май по-добре да изгоря с билетите и да не се занимавам ...

# 400
  • София
За връщането в България е точно така. Честно казано, дори и цената на теста да беше наполовина, пак не бих си правила ПСР в чужбина при такова масово разпространение на Омикрон и риска да се окажа положителна там.
Тук, ако можете, си предвидете 3 дни за карантина.

# 401
  • СОФИЯ
Ако престоят в Испания ви е кратък и връщането вкл. до 72 часа, може да направите ПСР и тук в БГ. Аз така постъпих в началото на този месец за Италия. На 28.01 летя за Барселона и ще направя същото. Единствено се чудя дали да рискувам да направя теста на Летище СФ. Цената е същата. Нямаше чакащи, а пред повечето лаборатории сега има големи опашки. Трябва да се предвидят и 2 часа за резултата.

# 402
  • София
Хм, това е много интересна идея - но сега сметнах часовете са 82 ( излитаме сутринта на 22.01 в 7:00 часа, а се връщаме на 25.01 в 16:00)
Те как точно проверяват тези ПСРи - трябва да са точно 72 часа за да важи ли или ги смятат по-грубо - 3 цели дни?

# 403
  • СОФИЯ
Служителят на РЗИ само погледна и ПСР и ваксини. Не знам какво гледат. През есента сканираха кодовете на сертификатите.

# 404
  • BG-DE
А на самолета качват ли само с ваксинационен сертификат?

Общи условия

Активация на акаунт