Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 24 964
  • 726
  •   1
Отговори
# 225
Невена, Саксенда не е в позитивния лекарствен списък тук, здравната каса не я поема. Поема Виктоза, което като гледам е същото лекарство. За диабетици, с протокол и има още някакви условия след еди какво си друго лечение за някакво време, не направо да изписват Виктозата.
Но пък в предни теми друга съфорумка беше писала че не е било особено трудно да стигне до протокол за Оземпик, което е подобен медикамент. А не е диабетичка, направо прясно диагностицирана с ИР си беше... странни лекари са се навъдили, да не го кажа по-грубо.
Отслабвали били от тия инжекции. Ми то и аз бих отслабнала ако все ми се повръща, с извинение. Аман. И инсулина вдигат.

# 226
Не знам, само заради 96 кила операция на стомаха ми е се струва безумие.
Не че като бях 110-5 не съм мислела за такава простотия. Но ето на, справих се и без това.
Май ме отказа и това, че бих яла много малко Mr. Green

# 227
  • Paris, France
Изследва се и биотин, но не е стандартно изследване и е доста скъпо. По принцип при ИР и диабет има недостиг. Не го пия отделно, но ми е в коензимираните Б витамини. Те В витамините трябва да се пият заедно, по малко, всеки ден. После се пият отвреме навреме. Не знам дали е В7. Трябва да проверя. Има го във витамините за нокти и коси, но съм ги пила в младостта си и ефект нямаше. Не помня дозата каква е била. В яйцата има много биотин.

natka, Галактическия принцеса, ако я помните, беше си слагала Виктоза и нея я влоши. Тя и балон си сложи в стомаха и пак нямаше ефект. Бариатричната хирургия не работи на 100% при всички хора, но е вярно, че в някои случаи друг изход, макар и временен, няма.

Саксенда пречи на стомаха да се опразва бързо, но повече фибри и мазнини, по малко на брой хранения правят същото. Със Саксенда се сваля около 5% от теглото за около година  което е направо смешно.

Хората, на които го изписват трябва да знаят, че медикаментът не работи без физически усилия и промяна в диетата, но самите физически усилия и диетата са по-успешни от Саксенда.

Познавам повече неуспешни в отслабване със Саксенда хора, отколкото успешно отслабнали.

Виктоза е също лираглутид, но в много по-ниска доза.

От страничните ефекти като рак на щитовидната, например ми се изправят косите. Пред това чудо Метформинът е като вода от планински поток.

Абееее, нищо не бие глада 🥳.

# 228
Това казвам и аз, грозна история са тия инжекции, а ги "предписват" дори на хора дето изобщо не са за медикаменти...
Има вече дори препарат дето е инсулин плюс лираглутид в едно, гледам че го предписват от време на време и него. Иначе глутидите са си "на мода" сега, Оземпик виждам все по-често из рецепти. И по здравната каса, и с нормални рецепти си го купуват някои, явно не им се разправя с формалностите около протоколите или знам ли. Питахме една такава клиентка как се чувства с този медикамент, каза че й е лошо през цялото време. Не беше на първата писалка, вече беше на голяма доза минала. И не си играят изобщо с най-ниската доза от 0,25мг да почват, почват ги от 0,5 и ги качват на 1мг след 1 или след 3 месеца. Хич не си поплюват.

# 229
  • в сърцата на децата <3
Майка ми е на Оземпик вече втора година. Преди това проформа ѝ изписваха Метфогама и Диап за да мине с протокол. Ами май е поотслабнала, но нон-стоп ѝ е зле, като в някои дни е МНОГО зле. Не спира да яде боклуци, 3/4 от храната е В, в това число сладко. Като каже, че е закусила мекици с пудра захар все ѝ казвам "Вашият диабет харесва това" 🤦 Нея нито един здравословен проблем не може да я откъсне от любовта към боклучавата храна - нито рак, нито отстранена жлъчка, нито диабет, нито кръвно. Говоря колкото може, но нали знаете, че ако отсреща не искат да те чуят... Интересен факт - не иска да ѝ е кофти от "гадните мазньочи" които според нея ям аз (ок, понякога ям мазно, да, но това са примерно плаващи ребра/хрущяли с прилежащото месо, а не баница или мекици), но няма нищо против да ѝ е зле от лекарство 🤔🤦

# 230
Здравейте! Имам тест лентички за клюкомер. В повеча са ми - подарявам ги. За апарат Accu-Chek с годност до 30.11.22г. Ако някои има нужда да ми пише на лична.

# 231
Благодаря много на всички включили се снощи, че чак до късна доба Flowers Hibiscus

dolce miele, живея в единия край на града, а работя в другия, карам детето на детска, която е в съседния квартал и после газ към офиса. Няма как да ходя пеша, но пък съм решила да правя обиколки около офис сградите като изляза в обедна. Да мога да навъртам повече крачки.

По същия начин съм като Елора. Пробвах се да ходя на пътеката във фитнеса, но ми е убийствено скучно там. От дете спортувам - на 10 години тренирах 1 година волейбол, после от 16 до 17 годишна възраст бях в отбора по спаринг (карате), преди 7 години станах треньор по зумба като приятно хоби, междувременно през годините съм ходела постоянно на каланетика, пилатес, степ аеробика. Винаги съм тренирала поне 3 пъти в седмицата някакво групово занимание, правила съм си упражнения вкъщи от каланетиката. След като родих обаче нещо се скапа и тръгна назад. В съчетание с работата и отговорностите към домакинството, ето го резултатът. Елора, права си за разпределението на задачите. Половинката поема голяма част от грижите за детето. Аз съм се хванала и работя като ненормална. Спрях със зумбата в началото на пандемията заради проблеми с кръста и запълних това хоби с друго хоби - седящо.

♥snow_angel♥, мога да си приготвям от вечерта нещо и да си нося в офиса на следващия ден. До офиса има Билла и обикновено от там взимам зеленчуци за салта, маслини и печено пиле.

Nevena Virolan, благодаря че си се връщала назад да гледаш. Пия магнезиев цитрат, купила съм и калиев цитрат, който пия, ако се сетя. Урина не съм пуснала, защото бях 3 ден в цикъл и ми казаха да имам няколко чисти дни преди да я занеса. Ще занеса да видя какво е положението там с pH.
Не искам да си бия Саксенда, защото вече съм си била Виктоза 3 месеца по предписание на предишния лекар и не виждам никакъв смисъл. Имам допълнително здравно осигуряване, по което се поемат и лекарства, но не ми се занимава - този препарат не работи за мен. Дозите, както казваш са по-високи. Почва се от 0.6 и през седмица се увеличава с 0.6 докато се стигне 3 мг дневно. Активното вещество е едно и също и не виждам смисъл.

За операцията не си и помислям да си го причинявам. Ако състоянието ми е такова, че има сериозен риск за живота, вероятно ще го направя, но все си мисля, че мога да си наложа да гладувам и да постигна същия ефект. Но и с глад не знам колко е успешно, защото съм взимала едни препарати, от които на човек не му се яде и му съхне устата. Сваляла съм 5 кг за един месец и след това като се върне старият ритъм - всичко свалено се качва обратно + още толкова.

Водя си записки какво ям и пия. Ще пусна за преглед в края на седмицата, ако и когато имате време да дадете обратна връзка.

# 232
Глад не е нужен, само ядене на подходящи храни и килата сами ще паднат. Гладуването е само по желание и то чак като човек свикне с режима.

# 233
  • Paris, France
iradkova, много тренировки също спират отслабване, защото вдигат кортизол. Почнах да отслабвам като спрях всякаква физическа активност и почнах строго кето. Преди това се бях мъчила със спорт и дебелеех.

С висок инсулин и КЗ тялото ти кара на глюкоза и когато не я ядеш, разгражда мускул. На твое място бих направила яйчен фаст до влизане в кетоза и бих се концентрирала върху задържане на КЗ под 5. Случи ли се това, вече ще слабееш стабилно.

Спорт и диета не са добър вариант, защото приучаваш тялото си да е активно на малко калории. The biggest looser ефект се казва и е много, много трудно да се обърне. Обмяната на веществата се понижава перманентно.

Знам, че това, което ти пиша звучи глупаво, но проучванията го доказват.

Спортът действа при заседнали хора. Ти си свикнала на спорт и при тебе е нормално да е неефективен.

Можеш да пробваш един ден пости, един ден повече калории с ходене, нещо такова. След влизане в кетоза си ядеш по 2-2.5г протеин на кг чисто тегло и си свиркаш. Този метод, на Volek, е по-ефективен в запазване на мускулна маса.

Рязко отслабване с глад е най-ефективното при обезитет.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 13:30 от Nevena Virolan

# 234
Nevena Virolan, ще се опитам да направя яйчения фаст за няколко дни. Намерих рецепти от Дени (много симпатично момиче, с което работихме в една фирма и познавам, между другото - направо се стопи пред очите ми):
https://healthywithdeni.com/2020/12/egg-fast-2/

По отношение на спорта се сещам как предния ендокринолог ме качи на един уред за измерване на мазнини, мускулна маса и не знам какво още и въпреки стабилните килограми, уредът изплю едно листче на което пишеше: солидно телосложение. Докторът ми обясни, че съм със солидно телосложение, а не затлъстяла, точно заради мускулите, които при мен бяха около 50%, ако не се лъжа (трябва да си намеря листчето) Smiley

А колко дни правите яйчен фаст? Има ли някакъв оптимален период?

# 235
Iradkova, първо е хубаво да свикнеш да се храниш с подходящите храни, преди да си налагаш гладуване. Просто след това се получава много по-лесно "да си го наложиш". Целта не е да се гладува "заради гладуването", за да свалиш няколко кг които после да се върнат и т. н
 Целта е да имаш хранителен режим който да не те връща в изходна позиция веднага щом се върнеш на него след гладуване. 🙂
По отношение на яйчен фаст- аз го правя обикновено за 3 дни. Мисля, че така е най-поносимо за повечето хора. За 5 дни вече на повечето хора май им идва трудно...Можеш да пробваш и яйчен ден като за начало, да видиш как ще ти се отрази. Дени има хубави рецепти. 🙂
Snow, за съжаление, при доста хора е така. Когато/каквото не искат да чуят, просто отказват да слушат и това е...И аз се чудя как хората са съгласни да се търпят странични ефекти от лекарство, само и само да не се откажат от джънк, някои въглехидрати и др.🙄
Еха, имаме си вече ново име на темата! 😊

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 14:47 от dolce miele

# 236
dolce miele, да и аз така планирам. Първо да се храня, както трябва и да изчистя режима, който си записвам вече на дневна база. След това ще се пробвам с фаст. Благодаря за съвета Flowers Sunflower

# 237
Глад не е нужен, само ядене на подходящи храни и килата сами ще паднат. Гладуването е само по желание и то чак като човек свикне с режима.

Ей това не го вярвах, ама така е. Аз първия месец даже качих, но след това явно ми се регулира кз и апетитът ми рязко намаля. Аз съм -1 кг още, май -4 или -5 станаха, абсолютно неусетно и без напъни. Фастове не правя и сигурно няма и да направя, защото храната за мен е удоволствие, обичам да ям. Често пропускам врчерята обаче и се опитвам да се храня двуразово, но не винаги ми се получава.

Страничката на Дени във фейса я следвам от години и много й се радвам. Аз изобщо за режима много съм се интересувала, но докато не опря ножът до кокала, не го почнах. 2 месеца и половина вече съм стриктна и добре, че го започнах. Нямам подуване на стомаха, почти нямам ПМС, много леко го изкарах последния месец. Най-вероятно и изследванията няма да са ми лоши, ако си пусна едни. Толкова добре от години не съм се чувствала. Правим ремонт и целия ми двор е разбутан, но имам и крос тренажор и колело, малко да пооправя катуна и спорт ще включа.  На обиколка видимо много съм смъкнала, коремът ми вече не щръква след хранене като на бременна.

# 238
Яйчния фаст може да пробваш първо за 3 дни, аз съм го правила за 5 също, но докато и в двата варианта свалих равно тегло, 5 дни ми дойдоха в повече на психиката основно заради липсата на зеленчуци. На 3 ден вече ми текат лигите от аромат на краставица Grinning

# 239
Междудругото, като компромисен вариант, от яйчен фаст и с включване на малко маслини, парченце краставица или айсберг също би имало полза. Става въпрос за минимални количества естествено, изчислявала съм примерни макроси и разликата не е съществена. 😉 Аз гледам да си пазя психиката, та предпочитам 3 дни да ги изкарам спокойно, отколкото 5 дни да ги изкарам трудно и после да не искам да видя яйце...Но, ако ще правя 5 дни, и бих издържала само с включване на малко зеленчук или маслини, бих ги включила.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 16:11 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт