Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 130
  • 726
  •   1
Отговори
# 600
Познато звучи това със сливиците, при мен май се радвам че бях толкова малка че вече не помня всички подробности... Бях на 7 когато решиха че трябва да ми ги махнат, че правех чести и тежки ангини. На бедрата още имам белези от инжекциите, много белези. Знам че сега не ги махат с лека ръка, но тогава май по-лесно са се решавали на това. Не зная кое е по-правилно, явно не са се справили по друг начин, а и заради възрастта ми тогава никой не го е обсъждал с мен а просто ми съобщиха. 
За апендикса ме питаха, че беше на кантар дали съм за операция или ще се размине, ама там бях пораснала вече и имах думата.
Скрит текст:
За самото премахване не искам да си спомням но едва ли и да го забравя някога, още ми е травма - по него време само с местна упойка го правеха, дори и на деца. Вързана с куп каиши на един стол като в Инквизицията, чуваща какво си говорят, виждаща инструменти, кръв и прочие и осъзнаваща че режат част от мен. Това е нехуманно направо, след време поне почнаха на децата да ги махат с пълна упойка.
Това с меда и содата и аз си го спомням че ми е давано, но беше толкова отдавна че не знам какъв и колко е бил ефектът при мен. Сода в топъл чай от лайка и до ден днешен гаргарам, в редките случаи когато ми е раздразнено гърлото. Помага.

Поне ако търся нещо позитивно, никога не развих вкус към лимонада, кока-кола и прочие безалкохолни, нито пък сладолед - на мен тези неща просто не ми ги даваха, през цялото ми детство. Сега са ми странни, то какво е туй сладко нещо - нито е храна, нито нищо, да си ги ядат и пият другите Grinning
Твърде студени напитки също не обичам да пия, дори любимата ми бира никога не ме е радвала особено ако е директно от хладилника. Камо ли да търся както някои супер студена вода или от сорта. Хем сега не биха ми пречили, но просто не ми харесват толкова студени.

# 601
Натка, и аз не съм фен на газираното и не заради ангина или понеже не са ми давани...По една много проста причина (освен, че ми е странно това сладко нещо което първо те кара да пиеш още една чаша, а после те кара да пиеш вода): буквално газираното ми излизаше през носа и не беше приятно усещането когато въздухът минаваше през носната преграда- която принципно не ми е създавала проблеми, но от малка усетих, че се случва само след газирано и то в 99% от случаите. Не че никога не съм пила инцидентно кока кола или нещо друго, но предимно на празник или при ниско кръвно. Не ми и липсват. Единствено сода понасям и понякога си купувам малко, естествено газирана (че някои други са доста "хард"). Как ли няма да тръгна да мъкна огромни бутилки точно с подсладено газирано...😆 За мен това би било нещо като робство...
Онзи ден в Кауфланд жената след мен- с типично ИР телосложение- нареди на лентата 5 огромни бутилки с газирано, 1 голяма с 2-3 литра бира, чипове, снаксове, сладки неща в количества, хлябове...Нямаше да забележа покупките и', ако не ме поглеждаше някак леко ядосано, че не се движат по-бързо напред моите неща на лентата и ако не ги оглеждаше (яйца, месо, зеленчуци, мляко- явно и' се стори, че нещо липсва 😄). Та реших да видя и аз какво толкова много бърза да сложи на лентата...😄
А вчера видях отдалече бивша съученичка...стана ми мъчно. 😕 Напълняла е така, че прилича на бременна, а в лице и врат така е наедряла...все едно ще се пръсне всеки момент...Изглежда много по-възрастна от годините си...Най-мъчно ми стана понеже се видяхме от дистанция и забелязах как на нея и' стана някак неудобно, че я виждам така и се направи, че не ме е видяла (за нея ми стана мъчно, не защото се е направила, че не ме вижда- разбирам я, аз съм се чувствала така и с много по-малко излишни кг). А преди да роди имаше хубава фигура, след това леко качи кг, но нищо така фрапиращо, както е сега! 😕
Скрит текст:
Виждала съм я преди месеци, миналата и по-миналата година също и тогава направо реших, че е бременна (по някое време съм я виждала заедно с друга жена да бута количка, та знам ли... но може да е на сестра и' детето), но това напълняване около врат и в лице е страшно, само по чертите на лицето я разпознах...Иначе беше с рокля над коленете, в краката се е позакръглила спрямо преди, но не е грозно да е с тази дължина. Дано няма и друго заболяване, освен ИР...

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 16:59 от dolce miele

# 602
А, газирана вода си пия аз, харесва ми и даже понякога в горещо време някакси повече ми утолява жаждата. И бира бих пила често, ама не бива, тя ми е глезотия за много редки случаи, както някои се радват на торта на празник... Само че те не са сладки и не ме дразнят. По-скоро говорех за това че деца, на които не се ограничават тези напитки, свикват да пият нещо сладко постоянно. Познавам цели семейства които пият само безалкохолно и сокове и почти никаква вода, не им била вкусна моля ви се.

Това телосложение дето го описваш наистина е много типично. Аз бях така до преди няколко години. И сега не съм никак дребна, но разликата хем не е толкова огромна в общия размер, хем е фрапираща като си видя някоя по-стара снимка. Страхотно подпухнало лице, брадичката не двойна ами направо тройна, като цяло по-едра горна част на тялото също. Ръцете ми в горната част какви бутове бяха станали... не е за приказка. Изобщо не беше само това че нямах нито талия, нито глезени, ужас беше. И проклетата пазва дето нарасна до застрашителни размери и отказа да се смали като свалих сума ти кила, тя и преди си ми беше достатъчна и хич нямаше да откажа да се смали пак. Е, отидоха леко на юг е стествено, ама пак са си там да ми се пречкат.
И да, сега гоня 40 и не ми дават годините, а като бях на 30-тина години мязах на лелка, толкова подпухнала, обезформена и измъчена изглеждах. (Надявам се да не обидя някого от по-възрастните от мен, като казвам лелка не го обвързвам с конкретна възраст.)

# 603
То отдавна вече "да приличаш на лелка" не е обвързано с възраст. 🙂
Сега се сетих, че жената пазаруваща след мен, беше наредила и 4-5 плодови сока (различни марки и видове, не са били на промоция). 😆 Освен, ако водата не е по някаква причина с неприятен вкус или дъх, то тя няма как да не е "вкусна". Но, ако човек е свикнал да е сладка, газирана или овкусена.. сигурно не му е вкусна. Даже съм чувала, че не им е "сладка". 🙂

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 16:43 от dolce miele

# 604
  • Paris, France
iradkova, в iherb има всякакви мултивитамини с минерали. В тези, които пиех имаше йод. После разбрах, че при ИР се изпикава повечко йод и това е една от връзките със щитовидната. Йодът, обаче, предизвиква сухота и дърпа витамин Ц и затова се внимава. Отровен е когато се приема при липса на витамин Ц. С всеки неограничен йод става, даже и с Лугол от ветеринарните аптеки.

Сигурна съм, че има връзка йод-увеличени сливици, защото в една група за Лугол доста хора се обадиха, че като почнали да приемат Lugol companions - витамини, без които йодът не може да е активен, вечно болезнените им сливици започнали да не ги болят, а като почнали да пият и йод намалили размера.

Моето болно гърло започна като дете, след отказ да ям риба, която дядо не обичаше много и като беше там баба ми не я готвеше. Изчезваше като идех при майка ми, което отдаваме на смяна на климата, но у майка се ядеше риба поне 2 пъти седмично.

След това нямах ангини поне 15 години. В Англия надебелях и после отслабнах с доста кила. Разболях се от вирусна ангина и след нея гърлото изобщо не спря да ме боли поне 10 години. Вирусът на Еpstein Barr предизвиквал липса на вит Ц или йод и това го прочетох в последствие. Другото е, че след като отслабнах спрях да купувам често риба и не ядях много месо, а само, може би веднъж на 2 седмици. Намалих и зеленчуците.

Сода, оцет, лимон помагат  защото променят киселинността на сливиците  но е временно. Джубурене и гаргара с неограничен йод също помагат, а така и влиза в кръвообращението. Всъщност и с органичен йод, като Бетадин става, но той не се усвоява.

А за лелките и бабите - няма връзка с възрастта и изобщо не е обидно. Никой няма да нарече лелка Клаудия  Шифър или Наоми Кембъл, нищо, че са минали 50така.

А за бюста - докато отслабвате е добре да спите с мек, но стегнат сутиен. Бюстът е мазнина и млечна жлеза и няма мускул. Сутиен по 23 часа дневно. За тялото съм чела, че стегнато боди за цяло тяло, по 23 часа дневно, сваляно само за къпане много помагало.

# 605
Обичам газирано аз, но кола и швепс. Газирана вода не мога да пия, а от соковете само праскова и кайсия. Портокала ми е кисел, мултивитамините ми миришат на лекарствени сиропи. Обичам, но никога няма да пия такова нещо повече, освен ако не умирам - буквално от жажда.

В помощ с ангините, майка мажеше сестра ми със сода и грануфорин (така ли се пише?). Като махне налепите и веднага има облекчение, ако не лечение.

# 606
Със сутиен да спя няма как да стане, такова нещо нося само когато не съм вкъщи или имам гости. В интерес на истината, очаквах по-големи поражения като отслабвах а то положението хич не е толкова зле. Е, освен че се надявах и да се смалят а пък то не стана така. Може и да има връзка с това че обичам като привърша с душа да се облея със студена вода. Много набързо ако е зимата и тогава е по-скоро хладка а не съвсем студена, ама си ми е навик. Много освежаващо ми действа.

# 607
  • Пловдив
Газираните напитки и плодовите сокове със захар са много пристрастяващи и носят празни калории, слава богу далеч преди ИР се отказах от тях, най-мъчно ми беше за бирата, която обожавам, но и с това се свиква. Но е факт, че много хора ги употребяват в ежедневието си в големи количества и без мярка.

# 608
Аз като дойдох тук и като се разпих на кола... беше супер евтина, пък аз глупава. И сладкишите - огромни редове пълни с всякакви видове и евтино, евтино... Качих 2 кила преди да се усетя. Не беше много, ама изведнъж стана.

Честно казано, благодарна съм, че ме удари в ставите та се разтърсих. Ако беше само катеренето на кила, сигурно нямаше да се усетя толкова бързо и да взема мерки. Кофтито е, че проблемите не бяха в следствие само от тая първа година, а съм си ги отглеждала дълго.

# 609
Вчера ядох Шепърдс Пай, имаше картофено пюре в него, не се стърпях и го хапнах. Днес така ме болят червата, ще откача. Май ще трябва да си купувам имодиум... Случвало ли ви се е като ядете въглехидрати?

# 610
Мен нищо не ме боли, но се запекох от тъпите три палачинки, които ядох онзи ден.

# 611
Някой питаше преди няколко поста. От 24 дни съм на строго кето. На режима съм от 5 години.

Аз спрях сиропа и бонбоните със захар. Оставих си само антибиотика. Много лошо се чувствам от захарта в тях.

Ще пробвам варианта с чай от лайка и сода.
Приемам и други съвети.

Невена, вчера добавях оцет след хранене. Сваля ми кз до 5,1 един час след хранене. Действа твоята схема.

Само че едно не разбирам. Как да говорим за кетоза, когато препоръчваш малко мазнини и повече въглехидрат. Някак си не ми е много кето това? По - скоро нисковъглехидратно, високопротеиново и нискомазнинно.

# 612
Щом се чувстваш зле, не ги пий. Така или иначе за бактериалната инфекция, антибиотика би трябвало да е достатъчен. Другото ти е за облекчаване на симптомите и подпомагане на собствените съпротивителни сили.

Можеш да си правиш и инхалации с лайка и сода, също доста облекчават възпалените дихателни пътища.

# 613
  • в сърцата на децата <3
Лея, аз питах, защото за мен е "нормално" да изкарам подобно неразположение отделно от кето грипа като намаля въглехидратите. Не знам по каква логика, но просто ми срива имунитета, тръшва ме и след 2 дни съм топ. И се случва ВИНАГИ като мина на строго кето, но не е проблем като го продължа. А сиропите и бонбоните са освен със захар, и с подсладители, от най-гадните.

Попи, на мен ми става така. Тежест, болка и усещане като подуване (само усещане, реално не виждам такова нещо). Но само от глутен съдържащи продукти го правя, с изключение на продукти от чист еднозърнест лимец. Все пак са ми изключително редки подобни изпълнения, защото въглехидрата си е въглехидрат.

# 614
При мен пък съм забелязала че вече ми става страшно тежко от тесто с мая. Нещо друго ако е, не ми пречи особено. Е, ще огладнея скоро след него и ще ми стане мързеливо след хранене, а пък съм се разглезила вече с години това да не ми е обичайно Grinning Ама някакъв истински дискомфорт не. И ела да видиш ако изям тесто с мая в някакво по-съществено количество. Примерно пица или от сорта. Последните ми две такива случки бяха преди около година и някъде през зимата след това. И смятайте щом още ги помня. И щото съм упорита, пробвах и с някакъв ръжен хляб, направо си вечеряхме принцеси направени с такъв. Щото нали пицата имаше какво ли не на нея, от комбинацията може да е било. Ами, не беше добра идея, няма да пробвам пак. Сума време си усещах стомаха все едно съм се натъпкала с много храна и набързо. Чак и на следващия ден още ми беше тежко, та го ударих на фаст. И не е от глутена със сигурност, от друго тесто съм пробвала и нищо ми няма, освен че ме домързява и ме разяжда. Същата работа в редките случаи когато съм яла картофи или ориз, усещам си че не са за мен, но други проблеми нямам.
Сега, да не остане някой с впечатлението че през ден ям нещо такова и казвам че нищо ми няма та и другите да ядат. Това са единични и много редки случаи, ама са си се посъбрали вече, аз се храня така от няколко години. Предимно си ям каквото трябва, между такива отклонения минава по доста време защото са при излизане (това нещо Ковид-19 го направи още по-рядко) или при гостуване по някакъв повод там колкото да не притеснявам домакините с претенции. Може да е веднъж на седмици, а може и по повече от месец да мине. То и затова разликата си личи, много е осезаема в това как се чувствам после.

Общи условия

Активация на акаунт