Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 006
  • 726
  •   1
Отговори
# 90
Eдно време ми беше сладко, сега ако хапна обичаен сладкиш,дори и хапка ми е гадно сладко.
Онзи ден майка ми след моите сладки спретна обичаен сладкиш. Нещо като ябълкова торта с йогурт крем на фурна. Ама захар доволно, тоест стандартно по-рецепта. Иначе кафява захар си използваше. И тестото с брашно. Класика.
Замрънка ми да опитам. Поне едно парче. Викам няма да е едно парче. То и без това трябваше да излизам и ми се очертваше ходене. Викам си - айде. И без това  е ново. На вилицата набодах една хапка. Вкусно беше, но някак гадно сладко. Старото ми аз би изплюскало доста. Усетих едно неприятно чувство в стомаха за минута. Но след половин час ходене си бях наред. И разбира се нищо не се залепи. Реално към час и половина ходене имах. Нямах стандартното леко покачване на кила /което е всъщност задържане на вода в зависимост от количеството изядено сладко/
А от моя сладкиш нямах никакви неприятни усещания, нито покачване на кила, нито задържане на вода. Инсулинов глад абсурд. То дори и инсулинов глад нямам след обичаен сладкиш. Лошото е само, че след обикновено сладко задържам вода и ми трябват дни да си вляза в релси.
Затова като се яде нещо В, дори и по-здравословно да е - се ходи, гимнастика, движение и т.н.
Много залухави хорица все повтарят мантрата, че не може без В, щото давали енергия.
И като ометеш тортата, кекса, вафлата и заседнеш в офиса - къде отива тая енергия?

# 91
Jasmin, не е странно, че ти е паднал инсулинът, КЗ също е по-ниска и не ти "трябва" инсулин почти 15, за да я свали. 🙂 Пожелавам ти лека бременност и здраво бебче на финала! 🙂
То било много интересно тук...пак са се заформили дискусии 😄
Деси, радвам се, че намина 🙂
Елора, да, и аз бих определила вкуса на повечето стандартно подсладени храни като "някак гадно сладък". Често си мисля, че някои биха ми харесали, ако не бяха свръхподсладени...
Да ви кажа, онзи ден след като ядох дроб имах лимоненожълта урина 😄 Учудих се малко, но знам, че това може да се случи при консумация на храни или приемане на добавка с витамини от Б групата и не съм се шокирала. 😃

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 23:22 от dolce miele

# 92
  • София
Не зная дали сте попадали на този сайт, освен магазина, има рецепти, както и практични съвети.
https://keto-bg.com/
И един сайт на жена, готвеща ВМНВ, има рецепти. https://mywholesome.life/

Няма ли някакво ниво на В, под което не трябва да се пада заради ЩЖ? Във ФБ съм виждала жени да пишат "Заради ЩЖ не спазвам стриктно кето"

# 93
Публикувани са и двата сайта преди. Вторият ми е много любим. Първият...май имаше потребител който много го рекламираше и отдалече си личеше...Аз лично взимам всичко което ми допадне като идея/рецепта, независимо дали като цяло ми допада даден сайт.
А защо изобщо трябва някой да е на кето, че и на строго кето? ВМ-НВХ е достатъчен за повечето хора, стрикно кето е при определени случаи или пък за определен период (примерно до постигане на някаква цел)...🙂
Lachesis, с хипофункция също човек се чувства много изморен и без капка енергия, сънлив и т. н. Иначе, да, има връзка между хиперфункция и ИР, но и между винце/локумки и ИР също има връзка. 🙂

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 14:42 от dolce miele

# 94
  • в сърцата на децата <3
Не зная дали сте попадали на този сайт, освен магазина, има рецепти, както и практични съвети.
https://keto-bg.com/
И един сайт на жена, готвеща ВМНВ, има рецепти. https://mywholesome.life/

Няма ли някакво ниво на В, под което не трябва да се пада заради ЩЖ? Във ФБ съм виждала жени да пишат "Заради ЩЖ не спазвам стриктно кето"
И двамата ги знаем, като Ивайло не е на почит 😁, за разлика от Петя.
При проблеми с ЩЖ се приемат умерени въглехидрати, кетото не влияе добре.

# 95
Абе на мен и преди стандантно сладките неща си ми идваха прекалено захарни. Ако правех нещо домашно, намалявах захарта в рецептата почти наполовина. И повече бих махнала, ама обикновено правех като ще ядат и други хора, та не вървеше съвсем. Ама там някой кекс или мъфини, за себе си оставя голо, а за другите с пудра захар и горе-долу ставаше за всички. Поне това не ми е трудно да отказвам като някой иска да ме почерпи, предимно не ми се прияжда ако ще и пред мен да е.
Та така де, сладкото не ми е било дерт и преди, ама на солени неща си налитах - тесто, картофи, паста. За бирата да не отварям дума че любовта ми към не я е пословична, пълни ми се устата само като я пиша тук Grinning
Но сладки неща и особено сладки напитки си избягвах даже умишлено, усещах си че не ми е добре след тях. Сокове, газирано, нектарите и компотите дето толкова искаха да ми ги дават като дете, не можех да кажа какво е точно обаче ми беше ясно че не ми е съвсем наред след такова питие. Не чак да ми прилошее или нещо, но не и да се чувствам нормално. Едно такова чувство дето не мога да кажа гладна ли съм, жадна ли съм, ама нещо трябва. И след сладки плодове също, което е по-интересното, те уж както са си с фибрите би трябвало по-леко да е при тях. И просто си ги отбягвах, почти откакто се помня. Винаги съм обичала плодовете не напълно узрели, когато са още стегнати и хрупкави и не са толкова сладки. Нормално узрели бих яла само ягоди и малини - точно плодовете дето са подходящи за нас.
Не вярвам че това е случайно, човек трябва да си обръща внимание кое как му се отразява. Един път като изчисти храненето и си припомни какво е да се чувстваш нормално, човек трябва да си пробва от кое колко толерира, то тогава се усеща вече. Но първо да си върне нормалното усещане, че иначе преценката бяга.

# 96
Мерси Невена, ще търся и ще видя в тубата.

Джереми, на базата на един човек не е коректно да оплюваш целия режим.
Но разбира се теб не те вълнуват успехите на останалите. Търсиш провалите, причините не те интересуват, не те интересува дали пък може да е нещо друго, а не в режима. И реално ти не живееш с тази жена, не знаеш какво яде, какво прави.
Ами ако е попаднал в организма и някаква бактерия. Глупаво е да обвиниш режима. Несериозно е и олекваш доста.

Ходенето на място вкъщи ще взема да го опитам Grinning

Азара, зехтин си купувам от специализиран магазин за маслини и зехтин.
Като цяло зехтините по магазините често са си чисто олио.
Прави си смутита, лошо няма.
Аз като ям много магданоз си дъвча бавно.
Може и песто да си правиш с магданоз и други зелении.

Ми факта, че си с маса заболявания , които си "победила", че постоянно говориш за старост и болежки, че говориш за лекарства и бъдещи болести, че търсиш някакви оправдания и т.н.
Скрит текст:
Пий си хапчетата, намери си източници "подкрепящи" твоята теория и си успокоявай старостта с локуменки.
А аз отивам на спортната площадка.
Чувствам се отлично, не пия никакви лекарства и добавки, с изключение на витамин Д, нямам заболявания (да чукна на дърво) и не ми и пука, че в документите ми има някакво число 67. Само число е.
Не ме цитирай, не се занимавай с мен. Предпочитам да общувам с млади хора, а не със стари. Ти нали си стара и седиш в очакване на незнамкакви болести?

Оф, тя даже не знае какво е да победиш заболяване. Ту била добре, ту била зле.
Ама хем нямала проблем с кз и инсулин, а след ден писва, че имала и после  пак. Нещо като шизофрения е това.

Джасмин, браво.
При всеки резултатите са различни. Това не значи, че е за постоянно.
След 6-тия месец на нввмх при мен реших да пробвам да ям леща. От която не се почувствах добре и имах след това период на инсулинов глад.
Трябваше да мине още време за да нямам този глад от купа леща.
Елора, сега когато съм бременна мога ли да продължа храненето си по- същият начин без сладко и въглехидрати ?
Или трябва промяна 🧐

# 97
Натка, то и аз на домашните сладкиши преди намалявах доста захарта. Но от кучешките някои неща ми харесаха, макар че като цяло не бях фен на пакетираните неща. Но сега са ми още по-сладки такива неща и точно сладки по някакъв странно гаден начин...😆

# 98
Долче, те сегашните дори не са баш си със захар, както бяха в детството ни. Високофруктозен сироп имат много, той е хем по-евтин, хем по-сладък. Та съвсем гадно ми става от тях, ужасно сладки са. И да, различна е тази сладост, накъртва чак. Те и безалкохолните са така.
Израсла съм с много, ама много рядко пакетирани неща. Сладко не се ядеше на лягане и на ставане както масово виждам сега, а само от време на време или по повод. А за поводи се запрятахме и правехме домашни неща. То преди да стане готово и да ядеш, половината калории от него вече изразходени Grinning И тези неща се ядяха в количества за почерпка, не за наяждане.

# 99
  • в сърцата на децата <3
Скрит текст:
Аз да се запиша в новата тема....та ...някой гледал ли е видеата с др.Гайдурков в нет-а, и какво мислите за мнението му?....по темата за метаболитния синдром....той отрича зехтина, най-добре е да се ядат маслини....само че с маслини няма как да се овкуси една салата.....та имаше по негова рецепта дресинг за салата, в основата на която беше и селъри-то, като естествено соления му вкус.....

Не знам дали го обяснявам правилно.....спирам временно да чета/гледам/, че отново настана голям хаос в главата ми....трябва да асимилирам първо.......

Чудех се....дали е добър вариант да си правя смутита със спанак и магданоз+още нещо , че не ям достатъчно зеленолистни май....с първите две ми е много трудно дъвкането......въпреки че от много време насам вече съм прекъснала връзката храна=удоволствие......но с някои неща не мога да се преборя....и с авокадото в това число......което го дават хипер полезно...
За Гайдурков ще си замълча, защото иначе няма да кажа приятни неща. Много мразя полуистини маскирани като "открития". Относно смутитата - храната се яде, водата се пие. Принцип при който няма грешка е това. Да пиеш смути от зеленолистни съвсем спокойно може да ти докара колит или други неразположения. Слюнката е МНОГО важен фактор в правилната обработка на храната, това е и причината да е нужно добре се дъвче (нали като деца ни казваха "сдъвкваш 100 пъти и тогава гълташ"). Реално при пиене на такъв тип напитки, не се активира някакъв център или хормон (не помня точно) и организма не го отчита като хранене. Затова по-добре яж зелении колкото можеш, но не се напъвай да ги пиеш.

# 100
Натка, така е, да. А и като добавиш, че аз усещам и хидрогенираните мазнини и гадния изкуствен вкус на някои палми и др. "модерни" масла- памучни, шеа, конопено и "незнамсикаквиоще" масла...😃
Относно смутитата- според мен, стават понякога за разнообразие. НО зависи от какво са и аз винаги съм ги третирала като храна- както дъвча храната, така и смутитата не съм гълтала веднага...но минаха времената когато всеки ден си правех смути. 😃
Относно Гайдурков...имаше и още един човек който пък се движи по "оста" на ВМ-НВХ, но пак (според мен) изказва някои полуистини и някак представя всичко като свое откритие...но не помня името му...дали не беше Огнян някой си...🤔 Поне аз оставам с такова впечатление де от това което съм гледала с него...

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 01:00 от dolce miele

# 101
Огнян Пелов ще да е, но само косвено съм чувала за него, към ВМ-НВ или май по-скоро къмто палео отива той, доста цапнат в устата на моменти и не на всекиго допада.

# 102
Натка, не, не е той. Той ми е някъде по средата, по-скоро одобрявам.
Друг беше, по-млад, но може аз да бъркам името му...

# 103
  • в сърцата на децата <3
Долче, да не е Узунов? Въпреки, че той не е Огнян... Но пък пасва на описанието 🤣

# 104
Аз умирам за сладкиши с крем и сметана. Значи има ли нещо мазно върхи тестото с крем, сметанка, айсинг - умра. Или пъжени картофки с майонеза Blush Много ми се ядат, ще си направя след някоя седмица свински ден като знам, че ще ми се събере повече физическа активност Joy

Общи условия

Активация на акаунт