Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 002
  • 726
  •   1
Отговори
# 105
Snow, не, и него го знам 😆 Може да бъркам името...но и тук във форума има тема за неговите режими...
Намерих темата. Огнян е, Рак трудно забравя... 🤣
Скрит текст:

# 106
Аз умирам за сладкиши с крем и сметана. Значи има ли нещо мазно върхи тестото с крем, сметанка, айсинг - умра. Или пъжени картофки с майонеза Blush Много ми се ядат, ще си направя след някоя седмица свински ден като знам, че ще ми се събере повече физическа активност Joy
Рано ти е. Много ти е рано. Такива неща ни връщат назад. Повярвай ми.
Измисли си по-здравословни десерти.
Назад ако не си чела дадох две рецепти.
Ето https://bg-mam.ma/p/1372997/43637556
Разбирам те. Торти, сладкиши с крем и сметана и аз обожавах и винаги ще обожавам. Но съм си намерила заместител. И то лесен за правене.
Пък чат пат някоя веган торта по повод.

Не зная дали сте попадали на този сайт, освен магазина, има рецепти, както и практични съвети.
https://keto-bg.com/
И един сайт на жена, готвеща ВМНВ, има рецепти. https://mywholesome.life/

Няма ли някакво ниво на В, под което не трябва да се пада заради ЩЖ? Във ФБ съм виждала жени да пишат "Заради ЩЖ не спазвам стриктно кето"
Уж кето, ама в десертите подсладители.
Не, мерси.
Предпочитам вместо подсладител да сложа 4 банана или ябълки. Предпочитам естествен подсладител, отколкото да купувам изкуственяк като еритрола, който е така фалшиво хвален.
И това веднъж в месеца.
Но ако някой ползва еритрол, пак поне да я рядко.
И да, за щитовидната не е хубаво да се смъкват много В. Аз не се чувствам добре с ниски В.
А кетото не е режим, който може да се спазва години. За мен той е подходящ за месец, колкото един новак да си нормализира малко нивата. После нввмх, а после може и по-либерално или зона с малко полезни В.
А първия сайт тука цъфна един господин да си го рекламира и да хвали подсладителите и как почти ежедневно си правил сладки и бил супер. На мен ми е писнало от този спор. В първия пост съм сложила предостатъчно инфо. Плюс линк към спора и отговорите ни с Невена.  Който иска да мисли, чете и да си прави  каквото си реши.

natka, като бях дете баба и дядо правеха тонове различни компоти. На всяко ядене си имаш първо, второ и трето. Третото компот. Отделно много пъти вместо компот - други сладкиш. Като сметнеш, че и в първото и второто има В + се ядеше хлебец, смятай как хубаво сме били възпитани в храненето Grinning

Елора, сега когато съм бременна мога ли да продължа храненето си по- същият начин без сладко и въглехидрати ?
Или трябва промяна 🧐
За бременеенето вече не съм аз твоя човек. Нямам опит в тази сфера Grinning
Но мнението ми е, че и тогава трябва да се пазиш.
Ако не можеш без хляб, по-добре кето хляб спретни.
Ако ти се хапва сладко. Спретни си здравословен десерт, а не боклуци със захар.

Ето пример
https://bg-mam.ma/p/1372997/43637556
Сложих само лъжица кокосова захар по настояване, но другия път ще бъде без. Уникални са и двата десерта.

Имах колежка в университета. Винаги слаба е била, но забременя. И като и се отвори една хапка. Ама гигантска.
Омиташе огромни количества храна. Казваше, че зверски глад изпитва. Можеше да изяде 2 големи пици, 2 ххл дюнера или бургери и да иска още след 2 часа.
Казали са и, че щом е бременна, трябва да яде каквото иска за да не му стане нещо не бебето.
В напредналата си бременост напълня много. Над 30 кила качи. От 60 на 95.
Ясно е, че се качва от бременност, ама чак пък толкова.
Имаше влошаване. Припадъци, проблеми с кръвно. Припадъците се оказаха от кз.
И влезе в болница 3 месеца преди раждане. За нейно щастие гинеколога и явно е фен на нввмх и хубаво и се е накарал. Кз и инсулин до небесата.
Доколкото разбрах почти на кето я е сложил в началото. После на нвмх. Обяснил и не само какво да яде, но и защо трябва да живее по-този начин. И я посъветвал оттук насетне дори и след раждането да продължи с този режим.
Казал и, че толкова е прекалила, че има вероятност да роди бебе диабетик.
Иначе детето е наред доколкото знам. Тя си свали бързо килата. Плюс е било това, че винаги преди това е била сравнително слаба. Но явно бременноста и яденето са отключили гестационен диабет.
Прецени си.

# 107
Високия инсулин води до големи бебета - не бих го препоръчала на никого. Бременността ми беше песен, раждането кошмар и за мен и за детето + последващи проблеми. То не бяха алергии, крехко здраве и 3 пневмонии докато не стана на 7г, чак тогава се стабилизира.

# 108
Моята бременност не беше повод за качване на (допълнителни излишни) кила. Да, имах излишни кг когато забременях, обаче когато родих бях с около минус 3-4 кг в сравнение с преди да забременея...Внимавах с храненето, било е умерено нвх, може би и нещо като Зона понякога (макар тогава да не се интересувах точно от такъв тип режими). Не знам до каква степен храненето по време на бременност и дългото кърмене са оказали благотворно влияние, но детето ми боледува значително по-рядко от връстниците си, а също и всичко минава по-бързо.
Сега ядох нвх "хлебче" от 2 яйца,  с. л. зехтин, 1 с. л. бадемово и около може би 2 с. л. кокосово брашно, малко бакпулвер, сол, доста чубрица, вода (заради кокосовото брашно добавих). Стана жестоко! Но се получиха точно 4 триъгълничета:

Скрит текст:

Бяха много горещи, затова се чудех как да ги хвана, за да ги снимам...😆  

# 109
Е, супер са, Долче!
А маникюрът е още по- хубав 🤩

Хлебчетата стават екстра и с лешниково брашно

# 110
Благодаря! На мен ми бяха по-вкусни от стандартно тесто (явно съм отвикнала, защото стандартните тестени неща вече ми идват някак сухи 😃). С малко бадемово брашно и повечко чубрица няма натрапчив аромат на кокос, ухаеше на нещо вкусно, но не на сладникаво.
Tays, забравих да кажа, видях ти снимката. Много добре ти се отразява режимчето! 😍

# 111
Мерси, добре ми е, макар да не ми е първа цел отслабване . То трябва да е следствие.
Днес изхвърлих от шкафовете всички брашна, фидета, овеси, макарони,булгури. Колко място ми се отвори, не е истина 🤪
Варих свински ушаци и краци за пача.

# 112
Благодаря ви , момичета !
Ще продължа по същият начин да се храня на този етап ( без сладко и въглехидрати) .
С този начин на хранене се свиква , особено сега като виждам , колко положително влие на инсулина и кз .
Единствено мога да вкарам един плод сутрин . ☀

# 113
  • Столичанин ама не в повече :D
jerami, дозите от ампулите, дето са по 50 000 и 100 000 при мене не действат в дългосрочен план. Във Франция ги дават рутинно веднъж годишно и когато се оказах в дефицит чинно си бях изпила ампулата през февруари. След седене на слънце в БГ през юли и август, през септември се оказах с жалкото 8 при норма 30 до 100 и оптимално около 50-60. Моят лекар не харесва особено ампулите и ми сложи инжекция + почнах по капка Вигантол на ден. През ноември беше се вдигнал до ...... 9. Почнах Вигантол (Zyma D тук) по 10 капки дневно. Когато си го пия всеки ден, вит Д ми стига 40 и повече не. Добре, обаче ме мързи, та почнах да пия 2 пъти седмично по 30 капки и веднъж по 10 и ...... падна на около 20. На следващата година, през септември почнах да пия пробиотици, обаче зарязах вит Д. Беше в рецепта за изследвания и като отидох се изненадах,че е около 40, а това и с Вигантол не го постигам.

Жалко, че няма начин да сложат всичко необходимо в един хап, който да се пие веднъж месечно.

Седене на слънце изобщо не ми помага и вит Д трябва да пия и лятото. Поне от месец не съм пила 🥳.

Добър вечер на всички.Дефицитите на витамини можели да се причини ИР? ако да кои витамини по точно?.При ИР напълно ли трябва да се спира консумация на плодове?ИР има ли някакви симптоми?Благодаря ви

Може дефицитите да причинят ИР, да. Всички витамини, пряко или косвено влияят на инсулиновата чувствителност. Най-много се влияе от Б12, Б6, фолат, вит Д, К1, тиамин В1, рибофлавин В2 и ниацин В3 (В2 и В3 са кофактори на аденозин трифосфат), инозитол, витамин Ц. Мастноразтворимите А, Е и К2 също са важни. Минерали като магнезий и цинк също влияят,селен, йод.

Може и да няма симптоми ИР, но честа жажда и глад и често уриниране, невъзможност да се седи гладен и жаден повече от 12 часа, поспаливост и летаргия след хранене, особено следобед главоболие и мигрени, тревожност, брадавици по врата и стъпалата, потъмняване на зърната на гърдите, тъмни петна около лакти, мустаци и окосмяване на лице при жени, оплешивяване от мъжки тип при двата пола, мускулна слабост, лесна умора, болки в стави, скърцане на стави при ползването им, така да се каже, изтръпване на ръце и крака, къркорене на стомаха след ядене, повече газове, омекване на нокти, гъбички и бактериални инфекции, чести цистити, хреми, грипове. При жените дълъг цикъл, който започва да липсва, болки в яйчниците силен ПМС.

Имах поне две трети от симптомите, за които пиша и изчезнаха още като си отмазних дроба. Изчезнаха всичките. ИР продължих да си имам още 2-2.5 години, но разбирах само по изследвания на КЗ и инсулин, като след втората година на гладно влязоха в норма.

Някои от симптомите са всъщност от висока глюкоза, която може да я има без ИР и ги имат и хората с диабет 1, кото не са ИР.

Плодове е добре да се спрат, да, поне за известно време, защото съдържат фруктоза, а тя омазнява черен дроб и панкреаса. Ако човекът е имал омазняване на черен дроб, то със сладки плодове се внимава до живот. Някакви малки количества като един среден домат, шепа малини, къпини, малко ягоди са ОК, но не всеки ден.
Още един въпрос, как разбра, че витамин а ти е паднал, направи ли изследвания и ако да как реши да го изследваш точно него, и проверявала ли си се за остеопения или остеопороза? И аз когато открих дефицит на витамин д първо се опитах да го вдигна по естествен начин за година (вдигнах го с 10 единици, но не успях над 30), след това и аз почнах с малка доза и за половин година го бях вдигнал колкото тебе с една единица, и след това почнах го пия по схема измислена от мен целогодишно като се стремя да поддържам нива между 40 и 50, това зума д сега го гледам и концентрацията е двойно по-малка отколкото във вигантола 10 000iu/ml (във вигантола е 20 000iu/ml), та пробвала ли си други препарати? Има хора, които  не го усвояват добре и постигат по-добри резултати със спрейове. Пробиотиците имат връзка, защото всичко е въпрос на усвояване и витамините не правят изключение.
Аз да се запиша в новата тема....та ...някой гледал ли е видеата с др.Гайдурков в нет-а, и какво мислите за мнението му?....по темата за метаболитния синдром....той отрича зехтина, най-добре е да се ядат маслини....само че с маслини няма как да се овкуси една салата.....та имаше по негова рецепта дресинг за салата, в основата на която беше и селъри-то, като естествено соления му вкус.....

Не знам дали го обяснявам правилно.....спирам временно да чета/гледам/, че отново настана голям хаос в главата ми....трябва да асимилирам първо.......

Чудех се....дали е добър вариант да си правя смутита със спанак и магданоз+още нещо , че не ям достатъчно зеленолистни май....с първите две ми е много трудно дъвкането......въпреки че от много време насам вече съм прекъснала връзката храна=удоволствие......но с някои неща не мога да се преборя....и с авокадото в това число......което го дават хипер полезно...
Мисля, че този човек знае какво говори и ако хората го слушаха поне малко щяха да се радват на прекрасно здраве, човешкото хранене е най-добрата книга по тази тема, която съм чел, и не го казвам само защото е на български автор (чел съм десетки книги от всякакви автори включително аткинс хаймън и т.н., наскоро си взех и една на фънг, нарочно споменавам точно тези, защото за разлика от конете с капаци, които не четат други автори може би от страх, да не видят, че са в грешна посока се стремя да съм запознат със всичко), другото най-добро, което съм чел и препоръчвам особено за хора с наднормено тегло е да се храним за да живеем на фърмън, там има и истории на хора отслабнали изключително много и излекували много болести подкрепени със снимков материал, авокадо аз го ям единствено с банан само така ми е ок (но рядко), сега се сещам, че преди време бях пробвал със запечено яйце в него и не си спомням друго освен, че не ми хареса. Вкусовете се променят, аз и друг път съм казвал, че преди да си променя начина на хранене единственото бобово, което ядях и то на няколко месеца беше леща, а сега редовно ям всякакви бобови храни (е последните години редовно по-скоро в растителните ми периоди).
Здравейте !
Бях писала преди 3 седмици някъде за първи път в тази тема и много благодаря за съветите , които ми дадохте .! ❤
Имах висок инсулин прикачам снимка на изследванията ми от 01.10.2021г.
Инсулина беше : 14.83

Почнах строга диета без въглехидрати и сладко и започнах спорт . Записах се на кухня специална в , която те ми изготвят менюто и броят калориите , които ми трябват . Този месец съм забременяла ❤ , но въпроса ми е инсулина е паднал доста , възможно ли е за толкова малко време това да се случи . Прикачам снимка от резултатите от днес . Правени са в една и съща лаборатория .
При бременност е възможно всички хормони се променят скоростно, но предполагам знаеш, че имаш хипофункция и хашимото и консултация с еднокринолог е задължителна, на която би трябвало да ти изпише тироксин.
Мерси Невена, ще търся и ще видя в тубата.

Джереми, на базата на един човек не е коректно да оплюваш целия режим.
Но разбира се теб не те вълнуват успехите на останалите. Търсиш провалите, причините не те интересуват, не те интересува дали пък може да е нещо друго, а не в режима. И реално ти не живееш с тази жена, не знаеш какво яде, какво прави.
Ами ако е попаднал в организма и някаква бактерия. Глупаво е да обвиниш режима. Несериозно е и олекваш доста.

Ходенето на място вкъщи ще взема да го опитам Grinning

Азара, зехтин си купувам от специализиран магазин за маслини и зехтин.
Като цяло зехтините по магазините често са си чисто олио.
Прави си смутита, лошо няма.
Аз като ям много магданоз си дъвча бавно.
Може и песто да си правиш с магданоз и други зелении.

Ми факта, че си с маса заболявания , които си "победила", че постоянно говориш за старост и болежки, че говориш за лекарства и бъдещи болести, че търсиш някакви оправдания и т.н.
Скрит текст:
Пий си хапчетата, намери си източници "подкрепящи" твоята теория и си успокоявай старостта с локуменки.
А аз отивам на спортната площадка.
Чувствам се отлично, не пия никакви лекарства и добавки, с изключение на витамин Д, нямам заболявания (да чукна на дърво) и не ми и пука, че в документите ми има някакво число 67. Само число е.
Не ме цитирай, не се занимавай с мен. Предпочитам да общувам с млади хора, а не със стари. Ти нали си стара и седиш в очакване на незнамкакви болести?

Оф, тя даже не знае какво е да победиш заболяване. Ту била добре, ту била зле.
Ама хем нямала проблем с кз и инсулин, а след ден писва, че имала и после  пак. Нещо като шизофрения е това.

Джасмин, браво.
При всеки резултатите са различни. Това не значи, че е за постоянно.
След 6-тия месец на нввмх при мен реших да пробвам да ям леща. От която не се почувствах добре и имах след това период на инсулинов глад.
Трябваше да мине още време за да нямам този глад от купа леща.
Ами аз си спомням, когато за пръв път писах тук как имаше 10 поредни мнения, в които се обясняваше само как говоря глупости и нищо не разбирам (като постнах резултати понамаляха де), виж ако обяснявах колко е прекрасен високомазнинния режим, нямаше да се поставят никакви въпроси, да може и аз малко по-остро да съм реагирал, но може би защото недоумявам виждаш влошени резултати и не взимаш мерки!? Факт, е че всеки гледа от собствената си камбанария, защото примерно при мене като се отключи х-то стана буквално за един месец със цялата симптоматика, и изведнъж над 50% унищожена щж, е как ще се унищожи над 50% без изобщо да разбера, но тъй като не съм имал симптоми, никога не съм изследвал щитовидни хормони нито съм правил ехография, тоест е нямало как да взема мерки и да променя нещата, но защото само аз си знам, колко години от живота си изгубих и колко промени направих за да си върна здравето, и това е много труден и много бавен процес и свързан с много пречки, и не всеки е способен да го направи, а и психиката се променя и заради това е по-добре да се вземат мерки превантивно след като има база за сравнение. И от по-горе описания опит се стремя да не неглижирам нито един кръвен показател. Защото сме в такава тема ти давам следния пример, по никакъв начин не съм усетил, нито глх 6 нито двуцифрения инсулин, но взех мерки, защото със сегашните си познания знам, че не трябва да са такива (според днешните стандарти и препоръки), наскоро си намерих някакви изследвания отпреди може би 15 години и там гледам, че глюкозата ми е била 5.5, ама нито лекаря ми е казал нещо, нито аз съм обърнал внимание, защото когато човек е здрав, естествено че няма да му направи впечатление, когато ми се откри х-то и бях почти 100 кг, пак кръвната ми захар беше 5.5 (а тогава имам и спомен, че съм се разтрепервал от примерно сусамка или фъстъковка или пък беше след като вече бях отслабнал не съм сигурен вече), но защото лекаря нищо не е казал и нямах никакви познания и съответно никакво внимание не съм обърнал, примерно за ония резултати, които ги постнах преди няколко теми, от ядене на ориз и от ядене на свинско нямам никакви симптоми, ама ето след изследвания инсулина ми се вдигна еднакво и от двете и съответно почнах да ги ям по-рядко. Много пъти съм обяснявал, че цялото тяло е важно, всички кръвни показатели са важни, без значение дали става въпрос за холестерол, глюкоза, инсулин, тсх и т.н. и т.н. Да симптомите са най-важни, в миналото са лекували по симптоми, само,че след като се проявят симптоми значи проблема се е развивал дълго време преди това (поне в повечето случаи), и сегашните възможности за изследване на показатели дава начини да се види евентуално какъв проблем би могъл да се прояви в бъдеще (който може и никога да не се прояви), в миналата тема прочетох мнение, дето референтните стойности за кръвната захар били падали с годините, да така е (е стойностите, които се споменават там са доста преувеличени), и не само за кръвна захар ами и за всички показатели, защото сме в тая тема ето примерно през 60те години на миналия век какво се е възприемало за нормален инсулин на гладно и след обременяване с 50 г глюкоза:

(в изследването са участвали мъже и жени без фамилна обремененост и без наднормено тегло, тоест хора смятани практически за здрави за онези времена). Непрекъснато се говори как хората били по-здрави тогава (а виждаме какво се е смятало за нормален инсулин тогава) и непрекъснато се говори как хората са много по-болни сега (а виждаме какво се смята за нормален инсулин сега). Ами ако утре (изцяло образно и изцяло риторично казано) се установи, че прекалено ниския инсулин вдига риска пък от други болести (всъщност има някакви изследвания в тази посока, но минимални), и е много по-опасен от по-високия, но аз все пак живея в сегашното време и се стремя да следвам сегашните установени медицински препоръки (защото никой не си е измислил, че примерно към днешна дата оптималния инсулин трябва да е едноцифрено число, до този извод се е стигнало след много проучвания направени от много лекари проведени в продължение на много години, същото е и с холестерола, и с тсх и т.н. и т.н.). Разбира се винаги съществуват и съмненията за целите на фармацевтичната индустрия хората просто да пият повече лекарства, лечения и т.н. (няма друга сфера, в която да се изразходват толкова пари колкото в медицинската, примерно защото това е актуално в момента за ваксините относно сегашния вирус са изразходени над 100 милиарда евро).
 Но всеки си търси неговия път, аз просто съм постнал моите резултати (всъщност на последните изследвания холестерола ми е 3.8, ама ме мързеше да правя нова таблица). И не аз търся провалите, виж тука кво правите с лахезиз непрекъснато и пишете колко е болна, колко не разбира и т.н., само невена спокойно обяснява (и в предишните теми като влизах се случваше все същото все с някой, който не смята, че баш точно вм-нвх е правилния начин, някакси много напомня за една група, на един популярен човек в която се промотира именно такъв режим и хората непрекъснато се оплакват от лошото отношение).

# 114
Не съм съгласна, че тук само Невена обяснява спокойно, има и други. Чак пък "всички" да повтарят на Lachesis колко е болна, не е така. Да не обобщаваме чак толкова, а? 🙂
Иначе съм съгласна, че трябва превенция, а не да се чака да се развият първо симптоми. Но действително когато човек е здрав не обръща много внимание на показателите от изследванията (особено ако са си в нормите)...

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 22:12 от dolce miele

# 115
Ох, Джереми, моите искрени извинения. Ще повтарявам вече на Лахезис, че тя е най-здравия човек на планетата Mr. Green
Нещо си пропуснал основната причина за спора ни с Лахезис.
Когато си разкара хапчетата, когато с правилен режим си понижи стойностите и ги поддържа, тогава може да размахва въглехидратни диети. Все едно да се съгласиш да те лекува 200 килограмов ендокринолог. Смешно е, жалко е, нагло и грозно.

Но трябва да се докаже. Както съм го направила аз и стотици други хора тук. Тук в темата е имало потребители вече над 10 години се хранят по нввмх и са си здрави.
Направили сме го като сме казали откъде сме тръгнали, дали сме изследвания и сме писали новите изследвания и какво сме постигнали.
И се питам, защо имаш проблем с режим, който помага на хората.
Не съм живяла в онези времена, защото живея сега. Та реф. стойностите им не ми вълнуват особено.
И е факт, че почти на 115 кила бях с кз 5,5 и години ми казваха, че нищо ми няма.
И факта, че опитвах първите 3-4 години какви ли не режими доказва, че грешиш.
Приличаш ми точно на онзи човек в една група, която не приема никакъв друг режим.
Ти какъв беше? Веган ли? Вегетарианец?
Не се обиждай, но си празнословец. Нищо не доказваш, не пишеш как се храниш, какво си постигнал.

# 116
  • в сърцата на децата <3
Jasmin, аз изкарах втората си бременност на режим. Всъщност до голяма степен и първата, но тогава само от суета 😆 и като цяло не съм си налагала строги ограничения. Отключих ИР около година след ражнадето на първото си дете - безразборно хранене, недоспиване, стрес на супер високо ниво (точно тогава купихме апартамент, на който актовете се бавеха, съответно ни затиснаха кредит и наем едновременно, после местене, после пак местене, ремонти...) И много, много важен фактор - понеже малката не спеше по много (10-15 минути отделена от мен) се наложи за първи път в живота си да ям бързо. Аз ям пословично бавно... Винаги съм се влачила поне едно 15 минути след като останалите са се нахранили. Е, точно месец-два преди да отключа ИР се "научих" да се тъпча за 5 минути, защото иначе си стоях гладна. Затова не спирам да повтарям, че бавното хранене и доброто дъвчене е ключов момент в доброто здраве. Втората бременност изкарах с 8 месеца гадене 🤣🤣🤣 И да, всяка сутрин започвах с една глътка кока-кола. Минаваше ми гаденето и след 30-40 минути си закусвах яйцата - обикновено 10 яйца, от които 2 цели и 8 жълтъка. Това беше необходимо заради специфични липси. Въпреки кока-колата изкарах цяла бременност с КЗ 4.3-4.5 на гладно, доказано с изследвания два пъти месечно (друго следяхме изкъсо, но кз си беше в рутинните показатели). Резултат: каката се роди 2.600, изписаха ни на 2.500, малкия 3.400, изписан на 3.200. Нормални, доносени бебета без никакви проблеми (пу-пу!)
Преди година позната от фб роди второ детенце, износено изцяло на вм-нвх.

А що се отнася до Лахезис - мисля, че всеки би искал да може ем тая работа в оная, ем душата в рая, ама уви - не може. Ама ако пък открие начина всички ще се много щастливи 😁

# 117
Съпругата на д-р Кен Бери - Ниша  си изкара бременноста на НВ ВМХ тя е и с Хашимото. Мисля че има и нейн си канал отделно от съпружеството. Да ето го, но има и доста други видеа на модна и ненам ква тематика, та ще трябва да се пресее.

# 118
  • Столичанин ама не в повече :D
Ох, Джереми, моите искрени извинения. Ще повтарявам вече на Лахезис, че тя е най-здравия човек на планетата Mr. Green
Нещо си пропуснал основната причина за спора ни с Лахезис.
Когато си разкара хапчетата, когато с правилен режим си понижи стойностите и ги поддържа, тогава може да размахва въглехидратни диети. Все едно да се съгласиш да те лекува 200 килограмов ендокринолог. Смешно е, жалко е, нагло и грозно.

Но трябва да се докаже. Както съм го направила аз и стотици други хора тук. Тук в темата е имало потребители вече над 10 години се хранят по нввмх и са си здрави.
Направили сме го като сме казали откъде сме тръгнали, дали сме изследвания и сме писали новите изследвания и какво сме постигнали.
И се питам, защо имаш проблем с режим, който помага на хората.
Не съм живяла в онези времена, защото живея сега. Та реф. стойностите им не ми вълнуват особено.
И е факт, че почти на 115 кила бях с кз 5,5 и години ми казваха, че нищо ми няма.
И факта, че опитвах първите 3-4 години какви ли не режими доказва, че грешиш.
Приличаш ми точно на онзи човек в една група, която не приема никакъв друг режим.
Ти какъв беше? Веган ли? Вегетарианец?
Не се обиждай, но си празнословец. Нищо не доказваш, не пишеш как се храниш, какво си постигнал.
Аз не отричам никой режим, просто отговорих на потребителка, която питаше защо холестеролите на мъжа и са зле, и като постнах моите с обяснението, че природата дава здраве само на тези, които спазват нейните закони и ти веднага скокна (нито съм споменавал каквито и да били режими еле пък вм-нвх, ама веднага си си помислила, че говоря за него защо ли), иначе в интерес на истината баш първата ендокриноложка при която отидох наистина беше с наднормено тегло (не, че следващите при които ходих казаха нещо различно де). Ще ми намериш ли поне една от тези потребителки, които се хранят от 10 години по нввмх (айде да не са 10, 5 да са) да си постне холестеролния профил и щитовидните хормони (и не пиейки абсолютно никакви хапчета, защото това означава клинично здрав човек, такъв, който не пие лекарства).

п.с.
Невена питам за витамин А, защото нали каза, че витамин А ти падал от витамин Д. Инак предполагам си проверила бета крос лабса, паратхормона и калция.

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 19:47 от jerami

# 119
  • Paris, France
Ooooх, написах един дълъг пост и ми се обърна Chrome.

Cengiz, отговорих ти подробно, но нямам сила да пиша пак. Утре като се оправи Chrome на телефона ми ще го публикувам. В резюме - ИР има и без затлъстял черен дроб, като ИР предхожда затлъстяването. За другото после.

jerami, витамин Д го изследвам с направление 2 пъти годишно откакто се разбра, че съм в дефицит. Точно остеопения и остеопороза ме притесняват най-много, защото съм фамилно обременена, а в момента и с ултра нисък инсулин, което не е (много) добре за костна плътност. Естествено, че в лаборатория изследвам. Не знам да има домашни тестове за вит Д.

За инсулина през 60те и преди това - не мога да се изкажа, защото мерните единици са други. Това ще е като да сравним КЗ в mmol/l с КЗ в грам на литър. Във Франция я мерят в грам на литър, на което после се добавят нули за да стане в милиграм на литър и после се конвертира в ммол/л. Едно ми направи впечатление - инсулинът на хората тогава се е връщал в изходна позиция на 120 минута, а в днешно време това се случва само при млади атлети. Тогава хората са ходели с 10 или 20км повече дневно, отколкото ходим днес.

Моите баба и дядо нямаха кола. Навсякъде ходеха пеша, без води и закуски. На пазара ходехме с торби и на връщане, от 4-5 годишна възраст, ми се връчваха поне 2 торби. За 4 дини баба ми не влачеше количка. После ги качвахме до четвъртия етаж пеша, защото асансьор нямаха. Пеша до работа, пеша на връщане, пеша навсякъде. Ядяха всичко без боклуци и полуфабрикати, без гъби, чуждестранни мухлясали сирена.

Азара, естествено, че е по-добре да се ядат маслини, отколкото да се наливаме със зехтин, но не е възможно. Мажа си тигана, защото иначе яйцата ми залепват. Е, не го ям с лъжици, но салатите са ми изключително неприятни без мазнина. Няма как да ям маруля с лимон и сол без зехтин, съжалявам. Слагам около 2 чаени лъжички на 500 грама. Като ям без мазнина, нарязвам на едро домати и краставици, но не ям маруля. Слагам спанак в манджуляците. Зехтинът не пречи, неутрален е. Ако и това махна, мани!

Елора, не е чудно, че Азара е свалила КЗ от 19 на 6. Дали са и инсулин и сигурно са вливали бикарбонат в болницата и ацидозата е неутрализирана. Диабет 2 се обръща лесно, много лесно. Трудното е после да се оправи ИР. Това отнема време, особено ако човекът не е бил много дебел.

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 20:04 от Nevena Virolan

Общи условия

Активация на акаунт