Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 24 994
  • 726
  •   1
Отговори
# 120

Аз не отричам никой режим, просто отговорих на потребителка, която питаше защо холестеролите на мъжа и са зле, и като постнах моите с обяснението, че природата дава здраве само на тези, които спазват нейните закони и ти веднага скокна (нито съм споменавал каквито и да били режими еле пък вм-нвх, ама веднага си си помислила, че говоря за него защо ли), иначе в интерес на истината баш първата ендокриноложка при която отидох наистина беше с наднормено тегло (не, че следващите при които ходих казаха нещо различно де). Ще ми намериш ли поне една от тези потребителки, които се хранят от 10 години по нввмх (айде да не са 10, 5 да са) да си постне холестеролния профил и щитовидните хормони (и не пиейки абсолютно никакви хапчета, защото това означава клинично здрав човек, такъв, който не пие лекарства).

п.с.
Невена питам за витамин А, защото нали каза, че витамин А ти падал от витамин Д. Инак предполагам си проверила бета крос лабса, паратхормона и калция.

Хайде не се прави на три и половина. Винаги си отричал нввмх.
Изказваш се така категорично, все едно си лекар и всичко разбираш, а не познаваш човека, но веднага твърдиш,че не се хранел както трябва.
Възможно е. Може и с мазнините да прекалява. Това не значи, че режимът не струва. Значи, че се бърка някъде.
Това е 42 тема. Не помня всички потребители, нито имената им. Въпросните от много време не пишат тук.
Дева, ако не се лъжа беше едната. Но може да бъркам името.
Може да започнеш отначалото на темата и да ги откриеш. Писали са, че над 10 години са на този режим.

# 121
Благодаря много , момичета ! ❤
Искам да кажа , че първата страница от темата е УЧЕБНИК и наистина трябва да се отдели време да се прочете , и с едно прочитане НЕ СТАВА . Всичко е толкова синтезирано , че си отговаряш до голяма степен на въпросите и разбираш , че всичко е свързано .
АДМИРАЦИИ !!!

ПС .
Чета и коментари от сорта :
Ама само малко хапвам хляб , малко сладко и т.н . ..... Така не ства
 Не знам , аз го приех много лично за себе си и си казах , АЗ БЯХ ДОТУК С ТЕЗИ ОТРОВИ .!
Iren11 ми беше написала коментар , който толко много ми остава в съсзнанието , че още го чувам :
- Жасмин , проблема ти е в разнообразното хранене.
- Не се прави така !
Благодаря ѝ!
За мен това е едно ново начало и се надявам да стане и занапред начин на живот .
УСПЕХ !

# 122
Скрит текст:
Jasmin, аз изкарах втората си бременност на режим. Всъщност до голяма степен и първата, но тогава само от суета 😆 и като цяло не съм си налагала строги ограничения. Отключих ИР около година след ражнадето на първото си дете - безразборно хранене, недоспиване, стрес на супер високо ниво (точно тогава купихме апартамент, на който актовете се бавеха, съответно ни затиснаха кредит и наем едновременно, после местене, после пак местене, ремонти...) И много, много важен фактор - понеже малката не спеше по много (10-15 минути отделена от мен) се наложи за първи път в живота си да ям бързо. Аз ям пословично бавно... Винаги съм се влачила поне едно 15 минути след като останалите са се нахранили. Е, точно месец-два преди да отключа ИР се "научих" да се тъпча за 5 минути, защото иначе си стоях гладна. Затова не спирам да повтарям, че бавното хранене и доброто дъвчене е ключов момент в доброто здраве. Втората бременност изкарах с 8 месеца гадене 🤣🤣🤣 И да, всяка сутрин започвах с една глътка кока-кола. Минаваше ми гаденето и след 30-40 минути си закусвах яйцата - обикновено 10 яйца, от които 2 цели и 8 жълтъка. Това беше необходимо заради специфични липси. Въпреки кока-колата изкарах цяла бременност с КЗ 4.3-4.5 на гладно, доказано с изследвания два пъти месечно (друго следяхме изкъсо, но кз си беше в рутинните показатели). Резултат: каката се роди 2.600, изписаха ни на 2.500, малкия 3.400, изписан на 3.200. Нормални, доносени бебета без никакви проблеми (пу-пу!)
Преди година позната от фб роди второ детенце, износено изцяло на вм-нвх.

А що се отнася до Лахезис - мисля, че всеки би искал да може ем тая работа в оная, ем душата в рая, ама уви - не може. Ама ако пък открие начина всички ще се много щастливи 😁

Аз мисля да открия начина за себе си. Защото няма как да оставя нещата като в следния виц:
Във военна болница идва главнокомандващият армията да благодари на ранените войници за добрата служба. Влиза в помещението и минава покрай леглата на войниците. Благодари на първия войник, който е с рана на крака и пита - С какво Ви лекуват? Войникът отговаря - Тампон с йод. Следващият, ранен в задните части. Генералът му благодари и пита - С какво Ви лекуват? - Тампон с йод. И така, всички все с тампон с йод. По едно време генералът стига до войник със специални заслуги, с рана на челото. Пита го - Заради специални заслуги към армията, желаете ли нещо по-специално? А войникът отговаря - Моля да бъда първи на тампона с йод. Та така и с тази тема - няма как абсолютно едно и също да е добре и да пасва на всички. Хората сме различни. Но насоките, дадени тук са добри, ще споделям какво се случва, ако някой се интересува.

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 21:11 от Lachesis

# 123
  • в сърцата на децата <3
Да бе, Лахезис, ама тука всичките сме с една и съща "диагноза". Така че - давай, както сама виждаш има начини, а и кето/вм-нвх пак са от хора открити. Няма невъзможни неща, може ти да си човека открил друго лечение с храна за ИР. Не го казвам с ирония!

# 124
А бе, оставете хората да откриват топлата вода.

# 125
Да бе, Лахезис, ама тука всичките сме с една и съща "диагноза". Така че - давай, както сама виждаш има начини, а и кето/вм-нвх пак са от хора открити. Няма невъзможни неща, може ти да си човека открил друго лечение с храна за ИР. Не го казвам с ирония!

Аз вече започнах опитите. Днес сутринта КЗ ми е 5.8, без Глюкофаж от два дена, а преди тези два дена го взимах през ден, общо 2x500 съм взела за 6 дена (през ден по едно от 500 и след това 2 дена без). Ще експериментирам и то без хапче за сега, но определено няма да остана на твърдо кето, нито на ВМ-НВХ, защото намирам, че яденето на тежки мазнини (наденици, тлъсто месо, пиле с кожа и пр.) е вредно в дългосрочен план. Предполагам, че ще се спра на класическата диета № 9, важното е да уточня какво и как и количествата - няма да откривам топлата вода.
Ще докладвам как върви.

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 22:00 от Lachesis

# 126
Благодаря за съветите......питах за смутитата, защото се чудех на варианти да си набавям пресни- специално спанак и магданоз....иначе сготвени ги ям.....Мислех си, че ако ги изгълтам , ще ми е по-лесно/но имах подозрения, че е по-добре да се дъвчат/......
Но вкуса наистина много се променя, както някой спомена из темата:)))) Странно ми е, като споделяте колко не ви харесва вече вкуса на сладките/сладкишите.......За сега нямам потребност да пробвам....освен това наистина има много рецепти, които да заместят туй-онуй...ако приритам ) Аз директно наложих в семейството моят начин на хранене.....изхвърлила съм всички брашна/бели/ и вредни още като излязох от болницата....за сега никой не роптае/освен голямата дъщеря, че тя се чуди как да качи някое кило/ ... Преди години имах същият ентусиазъм, когато ходех при един диетолог.....но той 3 пъти по-дебел от мен беше..и в един момент не го вземах на сериозно...и се върнахме към свинщината....
Днес навъртях доста км.....Simple Smile Дано се задържи хубавото време.......Още 1 минус имам в кг:)))) Йееее...Честно да ви кажа, не знам колко правилно се храня....но е факт, че кг и КЗ се топят ...а аз дори не усещам да полагам каквито и да било усилия.......явно се храня добре.....нямам хипогликемии....издържам без да ям....храня се 3 пъти дневно, като спазвам приблизителни часове за закуска/8:00-9:00/,  обяд/12:00-14:00/ и вечеря/18:00-19:30/.....КЗ продължава да е между 5 и 6.4/на 2ри час след ядене, и то само след закуската/....на 1ви не искам да виждам каква е, че ще се гръмна сигурно хахахахха......а е минал само месец...Simple Smile)) Чувствителна съм към цифрите:)) Не ми пука колко време е необходимо да обърна нещата...но ще го направя.....А и този път, знам че няма връщане назад......Това е мояТ 2ри шанс...и смятам да се възползвам от него.....Вече имам сериозна разлика във външния вид......много се забавлявам, когато видимо объркани познати ме разпознаят:) Физиономиите са уникални .....
В неделя се разходих из МОл-а .....позабавлявах се ....пробвайки дрехи с по-малки номера....щом влязох в размер М, а не в старият ми ХЛ Simple Smile))Ами чувството е невероятно...пожелавам го на всеки!! ИМам още 10 кг .....но с времето и те ще паднат...талия не съм имала никога през живота си/винаги съм била закръглена/.......на 25 год някъде си сложих обица на пъпа, с цел да се вталя и да я показвам.....но уви.....дори и на плаж до сега съм била само с цял бански....да крие паласките....обаче този момент наближава....Мислех да вкарам сутрешен фитнес...с цел стягане,  но като гледам май ще затворят залите предвид обстановката......а като паднат снеговете, придвижването пеш не е особено приятно. Скоро ще кача снимки на записките ми за КЗ....вчера ги разглеждах....майко мила...забравила съм първата седмица какви стойности съм имала.....
Пак стана дълго.....но, много ми е приятно да споделям с вас, защото истински ще ме разберете......

Един въпрос ме мъчи.......може ли ябълков оцет/качествен/ в салатата, че сега това слагам....ама ме обзеха някакви съмнения...? Нали имаше нещо за пиене на оцет за сваляне на КЗ.....

# 127
Ползвай си оцета в салатите спокойно, а за дъщеря ти, да започне да тренира нещо, за да качи тегло. Трябва ѝ мускул, не сланина.

# 128
Включвам се отново с ъпдейт. Днес мъжът ми ходи при неговия гастроентеролог. Не са й харесали резултатите от изследванията, но е категорична, че начинът му на хранене е супер и не счита, че проблемът е в него. Дробът му не е омазнен, поне на ехограф нещата изглеждат супер. Казала е, че когато е била активна хиперфункцията на щж е нормално холестеролът да е по-нисък, защото нещо правела на черния дроб (това обаче изобщо не е хубаво)

Предполагаеми причини за тия триглицериди и холестерол - или щитовидната, или фамилна обремененост. Пратила го е при ендото и му е предписвала временно някаква билкова добавка.
Интересно, но според нея дори е добре да яде наситени мазнини, защото те стимулирали отделянето на жлъчен сок, а това било добре за нормализиране на холестерола или нещо такова.
Ще видим какво ще каже ендото и ще направим някои корекции в храненето му. Основно намаляване на ядки и плодове, за сметка на зеленчуците, да видим

Таня, напълно си права за пробиотиците - комбинацията, която пия ми я назначиха след много детайлно изследване и е специално за балансиране на “бубите” в моите черва. За мен тази комбинация е супер, за друг може да го трови буквално. Факт, че с това хранене и тия добавки за микробиома се чувствам много добре.
Lachesis аз малко от нищото се включвам, но не знам защо мислиш, че храненето включва ядене на “тежки” мазнини, наденици и т.н. Няма нищо такова - основно правило е, че се ядат само висококачествени мазнини. Много специалисти съветват, ако не знае човек произхода на месото (напр. В заведение) да избере най-немазното, а мазно - само от сигурни източници. Това хранене изисква много зеленчуци, минимална преработка на храната и изключване на големите обеми въглехидрати. Ние в къщи готвим без мазнина, ядем повече зеленчуци от всякога и изобщо не се тъпчем с тежко мазно.

Някой беше писал за щитовидната - да, мъжът ми беше на лекарства за известно време, на два пъти, състоянието му беше сериозно, буквално от трениран атлет и катерач за дни изгуби сили до толкова, че от леглото да стане не можеше (за Джереми - тогава не бяхме изобщо на този режим … да не стане дискусия). Без лекарства такива остри проблеми със ЩЖ не се оправят. Ниските въглехидрати наистина дават отражение върху жлезата - за него благотворни, при това хранене му се вдига tsh и на мен също. За него е добре, но за някой с хипофункция не е баш така. Забелязах, че с времето след първоначалното покачване (леко) моето tsh постепенно се понижава до предишните си идеални нива. Не знам дали жлезата свикна с по-малко въглехидрат или е от това, че все пак се храня една идея по-либерално

# 129
  • Paris, France
Jasmin, инсулинът е нормално да падне наполовина при разкарване на ВХ и при гладна диета също. Няма да падне повече за идните 2 месеца ако не отслабне междувременно и ако почнеш да ядеш повечко ВХ се качва. При мене беше същото. И моят беше около 11 или 14 в началото. След 6 месеца беше 8 (след отслабване с 15кг и ядене на ВХ). Продължи да пада и вече е под 5. От 8 на 5 падна за около 2-3 години с повечко ходене след ядене на ВХ.

по време на бременност висок инсулин и КЗ не са желани, но и нисък инсулин и ниска КЗ също не са желани. В предишен пост обяснявах защо и сега ме мързи да пиша пак. Как ще се храниш зависи от това с какво тегло си, имаш ли омазнен вътрешни органи, какъв ти е инсулинът на гладно, каква ти е КЗ на гладно, скача ли КЗ, имаш ли хипогликемии. Жена, която тежи 45 кила за 1.70 ръст може да качи 20 кила. Жена, която тежи 110 кила няма нужда да качва никакво тегло реално или не повече от 5 кила, нещо такова. Ядеш според глюкомера, като си променяш храната според стойностите в предишните дни, защото така, както виждаш нормална КЗ на първи или втори час можеш да видиш изведнъж висока, защото мястото за склад е намаляло или защото панкреасът ти не може да произведе достатъчно инсулин за новите, повишени количества ВХ, протеин, калории. За жена с перманентно висока КЗ може да се наложи строго кето, а за такава с много ниска да се наложи да яде повече ВХ.

Лека бременност и раждане на здраво бебе ти желая. 💐❤.

Cengiz, ИР може да има и без омазнен дроб. 50% от диабетиците 2 и затлъстелите нямат омазняване в дроба. Има генетичен компонент. Африканците  потомците им по-рядко омазняват черен дроб, а азиатците по-често. Махането на мазнина от дроба не  може да излекува ИР, но е първата, най-важна част от лечението.

При майка ти вероятно е имало ИР преди мазния дроб, защото при нейното заболяване, заради което е оперирана има и компонент ИР.

Трудно ще го оправи само с бавно отслабване, особено при дефицит на Б12. Не съм лекар и не мога да и кажа да пие Б12, защото ако нещо и се случи ще помисли, че е от това. Всъщност за нея фолатът е по-опасен, а при липса на Б12 тялото го задържа. Не знам.

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 05:44 от Nevena Virolan

# 130
  • Столичанин ама не в повече :D
Включвам се отново с ъпдейт. Днес мъжът ми ходи при неговия гастроентеролог. Не са й харесали резултатите от изследванията, но е категорична, че начинът му на хранене е супер и не счита, че проблемът е в него. Дробът му не е омазнен, поне на ехограф нещата изглеждат супер. Казала е, че когато е била активна хиперфункцията на щж е нормално холестеролът да е по-нисък, защото нещо правела на черния дроб (това обаче изобщо не е хубаво)

Предполагаеми причини за тия триглицериди и холестерол - или щитовидната, или фамилна обремененост. Пратила го е при ендото и му е предписвала временно някаква билкова добавка.
Интересно, но според нея дори е добре да яде наситени мазнини, защото те стимулирали отделянето на жлъчен сок, а това било добре за нормализиране на холестерола или нещо такова.
Ще видим какво ще каже ендото и ще направим някои корекции в храненето му. Основно намаляване на ядки и плодове, за сметка на зеленчуците, да видим

Таня, напълно си права за пробиотиците - комбинацията, която пия ми я назначиха след много детайлно изследване и е специално за балансиране на “бубите” в моите черва. За мен тази комбинация е супер, за друг може да го трови буквално. Факт, че с това хранене и тия добавки за микробиома се чувствам много добре.
Lachesis аз малко от нищото се включвам, но не знам защо мислиш, че храненето включва ядене на “тежки” мазнини, наденици и т.н. Няма нищо такова - основно правило е, че се ядат само висококачествени мазнини. Много специалисти съветват, ако не знае човек произхода на месото (напр. В заведение) да избере най-немазното, а мазно - само от сигурни източници. Това хранене изисква много зеленчуци, минимална преработка на храната и изключване на големите обеми въглехидрати. Ние в къщи готвим без мазнина, ядем повече зеленчуци от всякога и изобщо не се тъпчем с тежко мазно.

Някой беше писал за щитовидната - да, мъжът ми беше на лекарства за известно време, на два пъти, състоянието му беше сериозно, буквално от трениран атлет и катерач за дни изгуби сили до толкова, че от леглото да стане не можеше (за Джереми - тогава не бяхме изобщо на този режим … да не стане дискусия). Без лекарства такива остри проблеми със ЩЖ не се оправят. Ниските въглехидрати наистина дават отражение върху жлезата - за него благотворни, при това хранене му се вдига tsh и на мен също. За него е добре, но за някой с хипофункция не е баш така. Забелязах, че с времето след първоначалното покачване (леко) моето tsh постепенно се понижава до предишните си идеални нива. Не знам дали жлезата свикна с по-малко въглехидрат или е от това, че все пак се храня една идея по-либерално
Храната е буквално връзката на външния свят с нашия вътрешен, и винаги е нужна за добра основа както няма как да се построи стабилна къща без качествена основа, така и няма как да се построи едно здраво тяло без качествено хранене, ние сме буквално това, което ядем, защото тялото ни се изгражда от това което ядем, както една къща е изградена от тухлите, с които е построена и съответно от тяхното качество, както в основата на излекуването на ир стои храната, така това се отнася и за абсолютно всяко заболяване, тялото има мощни механизми за регенерация, и нашата цел трябва да е просто да не му пречим, влошените кръвни показатели са начин на тялото да комуникира и да покаже, че нещо не е наред, както за едно бебе единствения начин за комуникиране, че нещо не е наред е плачът, вече дали човек ще разбере тези сигнали си зависи само от него.
След тея звучащи отдалечено неща (а всъщност най-важното), малко конкретни въпроси:
млечни яде ли, оправи ли траб, има ли тат и мат, хиперфункция с висок холестерол е сериозен проблем, да, при хипер холестеролите са ниски (и да, не е ок ако са прекалено ниски), високите обаче са много рискови, защото хората с хипер са в риск от сърдечна недостатъчност, надявам се че е забравил за съществуването на кофеинови напитки (всъщност всеки с ир би трябвало да забрави за тях, но за това друг път), какво се разбира под спортуване редовно какво точно тренира? Пуши ли? Какви точно варива и плодове яде? Чай пие ли, ако да какъв? Освен тсх какви са фт4 и фт3? Тоя съвет да се ядат наситени мазнини за да се стимулира отделянето на жлъчен сок, защото така ще се свали холестерола, ми звучи като да се яде сладко за да се стимулира отделянето на инсулин, защото така ще се свали глюкозата. Сините сливи, крушите и ябълките свалят холестерола, ядките, бобовите, пълнозърнестите (примерно елда), чесъна и куркумата свалят триглицеридите, авокадото, паста от обезсолени маслини, мазни риби, боровинки, къпини нар, червен портокат вдигат добрия холестерол.

# 131
Има хора толерират една храна, а други същата храна не я толерират.
Много е важно и като се консумират мазнини колко се консумират и какви  видове.
Ето, Миоки яде почти само месо и нищо и няма.
За мен това не ок.
Има хора на нввмх режим, но след стандартно ядене, те хапват за десерт плодове.
За мен такова омесване не ок. Това ми е останало още като четох за разделното хранене.

# 132

Здравейте...някой правил ли си е тест за хранителна нетолерантност? Умувам дали да пускам....най- вече заради млечните...чета на много места че не са ок, а ще ми бъде зор и тях да  ги спра напълно🙄....чакам си днешния час при ендото да видя какво ще покаже видеозона за ЩЖ..дали ще пускам липсващите т3 и ТАТ(пуснал ми е само тсх, т4 и МАТ...  че покрай тях да си измисля още🤑

# 133
Аз съм правила на сина ми като беше малък - общо взето излишно.
Ако искаш да разбереш със сигурност, най-точно е тест по линията на елиминация. Оставаш на базови храни, в които си сигурна, че ти понасят, за 2 седмици и след това включваш една по една съмнителните. По една на седмица и следиш за реакции.

# 134
Азара, не съм. Само алергичен тест.
Към храни - сусама се оказа с високи стойности. Като  го спрях, изчезнаха странните сърбежи.
Знам, че има разлика м/у този тест и алергичния.
Ама ми се струва този скъп.
Сега гледам на Лина е 270 за 283 храни.
А този само 24.

Общи условия

Активация на акаунт