Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 014
  • 726
  •   1
Отговори
# 75
Азара, аз пък какъв странен случай имах с авокадо тези дни. На закуска изядох 2 яйца и половин авокадо и после се измъчих няколко часа с киселини, доста гадни. Накрая взех талцид. Не ми се беше случвало досега токова нещо от авокадо.

# 76
Скрит текст:
Пия пробиотици и разни други неща, но и отделните храни имат значение.
Кокосовото масло едно бурканче над година го мъчим Simple Smile не ни е сред любимите. Просто изброих всички мазнини, които консумираме. Сега гледах последно моя холестеро е бил 7 като неговия горе долу, но триглицеридите са 0.79, а при него с + 1 отгоре. Ще иде да му видят дроба, да не е омазнен, ще намалим наситените мазнини, а той специално и ядките и ще видим какво става.
И ще видя някоя пречистена омега 3 дето уж е с малко йод. Позволяват му да яде йодирана сол само, даже му е задължителна и това е. Последно като активира хипер функцията точно беше пил омега 3 и ендокринологът се притесни. При него проблемът тръгна от някаква токсична реакция и първия път положението беше много сериозно, та тя си гледа да му спаси жлезата.

Скрит текст:
От това, което обясняват микробиомът е важен за много неща (за всичко реално), вкл. Липсата на тези животинчета, които подхранвам с овеса и с други неща води до ИР. При изследването ми бяха написали какви микроорганизми са ми в повече, какви липсват и на база на това бяха набелязали потенциални здравословни проблеми - всички бяха верни, имаше метаболитен синдром/ир, сърдечносъдови и други неща дето не помня в детайли. Като мини лична енциклопедия и това след анализ на едно …. ако Simple Smile
На база на това има някои храни, които да ям + пробиотици + други неща (кора от червен бряст, кислород). Добре се чувствам от тях, само с тъпото зърно имам конфликт Simple Smile макар че ако след овеса повърви човек не е толкова проблем…

Аз съм в ремисия с хиперфункция на ЩЖ. Пих Пропицил две години, ходих на физиотерапия с кортикостероиди заради очите, сега съм в ремисия, но всяка година по два пъти се боцкам, да си следя TSH и хормоните. Без хапчето нямаше да се оправя, TSH-то ми почти липсваше. На него изписаха ли му нещо? Моята лекарка ми каза, че не бива да взимам лекарства, които са бустери за имунитет. С Пропицила трябва да се внимава също, за да не обърне ситуацията и да стане хипо. Смятам, че ИР ми се отключи от хипертиреоидизма, въпреки, че много прочетох по въпроса и учените смятат, че може би има някаква връзка, но още недостатъчно проучена. Добре е да се направи ултразвук на ЩЖ, на мен ми правиха два пъти годишно да следят жлезата. Пропицилът е много вредно лекарство, тряба да се следи и черния дроб и бъбреците, но без него не може (има и по-евтин вариант, Метизол, но аз направих тежка алергия и се обринах от него).

Невена, с хиперфункция на ЩЖ човек се чувства невероятно изморен. Не 8 км., 100 м. не можех да мина.
Отделно навремето носех тежко, вдигах всичко без проблем, но си докарах дискова херния. Не зная на колко години си, но като поостарее човек, вече има други болежки, с които трябва да се съобразява.

@jerami точно така е! но някои хора няма да те разберат.

@alivi при хиперфункция на ЩЖ е забранено излагането на слънце. Пия си вит. Д и така. Това го казвам заради съпруга на @Desii.

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 09:54 от Lachesis

# 77
Ох, като почнете да се оправдавате със старост на 50 години!
Старостта не е болест, нито оправдание за каквото и да е било.
Не казвам, че трябва да се върви срещу природата и природните закони, но като има желани се намират и начини.
А за болки в кръста точно лежането е противопоказно.
Четох историята на една жена с проблем откакто се е родила. И това казва: боли, трудно ми е, но ходя и в дъжд и в сняг.
Колкото до разбиране, разбираме ви много добре. Защо трябва да вярваме на вашите източници и неуспешния ви опит, а не на нашия успешен опит и сериозни източници?

# 78
Здравейте !
Бях писала преди 3 седмици някъде за първи път в тази тема и много благодаря за съветите , които ми дадохте .! ❤
Имах висок инсулин прикачам снимка на изследванията ми от 01.10.2021г.
Инсулина беше : 14.83

Почнах строга диета без въглехидрати и сладко и започнах спорт . Записах се на кухня специална в , която те ми изготвят менюто и броят калориите , които ми трябват . Този месец съм забременяла ❤ , но въпроса ми е инсулина е паднал доста , възможно ли е за толкова малко време това да се случи . Прикачам снимка от резултатите от днес . Правени са в една и съща лаборатория .

# 79
Ох, като почнете да се оправдавате със старост на 50 години!
Старостта не е болест, нито оправдание за каквото и да е било.
Не казвам, че трябва да се върви срещу природата и природните закони, но като има желани се намират и начини.
А за болки в кръста точно лежането е противопоказно.
Четох историята на една жена с проблем откакто се е родила. И това казва: боли, трудно ми е, но ходя и в дъжд и в сняг.
Колкото до разбиране, разбираме ви много добре. Защо трябва да вярваме на вашите източници и неуспешния ви опит, а не на нашия успешен опит и сериозни източници?

Кое те кара да мислиш, че опитът ми е неуспешен? Казах тук, че съм преборила много кофти заболяване, каквото е хипертиреоидизмът с постоянство и баланс. Преборих и тежка травма на коляното без операция като на Бойко Борисов, а само с рехабилитация, която изисква упоритост и постоянство. Сега ще преборя и ИР и то внимателно, без да изпадам в крайности. От достагодишния си опит в живота съм установила, че всяка крайност е вредна.

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 10:08 от Lachesis

# 80
Ми факта, че си с маса заболявания , които си "победила", че постоянно говориш за старост и болежки, че говориш за лекарства и бъдещи болести, че търсиш някакви оправдания и т.н.
Пий си хапчетата, намери си източници "подкрепящи" твоята теория и си успокоявай старостта с локуменки.
А аз отивам на спортната площадка.
Чувствам се отлично, не пия никакви лекарства и добавки, с изключение на витамин Д, нямам заболявания (да чукна на дърво) и не ми и пука, че в документите ми има някакво число 67. Само число е.
Не ме цитирай, не се занимавай с мен. Предпочитам да общувам с млади хора, а не със стари. Ти нали си стара и седиш в очакване на незнамкакви болести?

# 81
Мерси Невена, ще търся и ще видя в тубата.

Джереми, на базата на един човек не е коректно да оплюваш целия режим.
Но разбира се теб не те вълнуват успехите на останалите. Търсиш провалите, причините не те интересуват, не те интересува дали пък може да е нещо друго, а не в режима. И реално ти не живееш с тази жена, не знаеш какво яде, какво прави.
Ами ако е попаднал в организма и някаква бактерия. Глупаво е да обвиниш режима. Несериозно е и олекваш доста.

Ходенето на място вкъщи ще взема да го опитам Grinning

Азара, зехтин си купувам от специализиран магазин за маслини и зехтин.
Като цяло зехтините по магазините често са си чисто олио.
Прави си смутита, лошо няма.
Аз като ям много магданоз си дъвча бавно.
Може и песто да си правиш с магданоз и други зелении.

Ми факта, че си с маса заболявания , които си "победила", че постоянно говориш за старост и болежки, че говориш за лекарства и бъдещи болести, че търсиш някакви оправдания и т.н.
Скрит текст:
Пий си хапчетата, намери си източници "подкрепящи" твоята теория и си успокоявай старостта с локуменки.
А аз отивам на спортната площадка.
Чувствам се отлично, не пия никакви лекарства и добавки, с изключение на витамин Д, нямам заболявания (да чукна на дърво) и не ми и пука, че в документите ми има някакво число 67. Само число е.
Не ме цитирай, не се занимавай с мен. Предпочитам да общувам с млади хора, а не със стари. Ти нали си стара и седиш в очакване на незнамкакви болести?

Оф, тя даже не знае какво е да победиш заболяване. Ту била добре, ту била зле.
Ама хем нямала проблем с кз и инсулин, а след ден писва, че имала и после  пак. Нещо като шизофрения е това.

Джасмин, браво.
При всеки резултатите са различни. Това не значи, че е за постоянно.
След 6-тия месец на нввмх при мен реших да пробвам да ям леща. От която не се почувствах добре и имах след това период на инсулинов глад.
Трябваше да мине още време за да нямам този глад от купа леща.

# 82
Кофти звучи това с проблемите с щитовидната наистина, но повече ми се наби на очи ако правилно съм разбрала кортикостероиди 2 пъти в годината, т.е. съвсем редовно. Ей това прави достатъчно бели, дори останалото да е овладяно що-годе. Ако има вариант да се елиминират кортикостероидите, ще е много добре. Ако не могат - Невена писа вече как се справя тя, ако се наложи. Драстично, но явно работи.

# 83
Кофти звучи това с проблемите с щитовидната наистина, но повече ми се наби на очи ако правилно съм разбрала кортикостероиди 2 пъти в годината, т.е. съвсем редовно. Ей това прави достатъчно бели, дори останалото да е овладяно що-годе. Ако има вариант да се елиминират кортикостероидите, ще е много добре. Ако не могат - Невена писа вече как се справя тя, ако се наложи. Драстично, но явно работи.

Не, не. Кортикостероидите си ги мазах на окото, докато му правех ултразвукова физиотерапия, защото при хипертиреоидизъм започват изменения в очите и те изпъкват, повишава се вътреочното налягане и се изцъклят, има замъглено виждане и пр. Моето се прибра, защото го хванах навреме. Вътрешно не съм взимала коркикостероид зарази ЩЖ, но пък ми правиха инжекции заради коляното.
Въобще, нещата са много разнопосочни. Режимът с много мазнини е това, което ме притеснява. Мазнините не водят до добро в дългосрочен план и за това смятам, че е по-добре да се бори ИР с по-балансирана диета. Но всеки си знае себе си. В крайна сметка животът не е месец-два, а дългосрочните изменения в организма са важни за качеството на целия живот. Аз за това писах, че режим за диабет и ИР не е от днес за утре, а е за цял живот и трябва добре да се мисли за всички последствия.

# 84
Азара, сега като те видях, се сетих, че точно ти беше с кз 19, а сега вече е под 6. Забравана съм си.
Имаш страхотен успех. Убедена съм, че скоро всички хапове ще махнеш.
Да знаеш, че Лахезис ще те обяви за лъжкиня, когато се похвалиш с още и още успехи Grinning
Ето, сто пъти писахме, че тука не ядем мазнините с черпака, но тя продължава да си го твърди.

Имам позната с диабет. Имаше диабет. Рядко се виждаме. Но е била почти като теб.
Само, че диетичните съвети на лекарите и хаповете им не са предизвикали грам успех, а влошаване.
Преди години и разказах накратко за нввмх и да прочете.
Сега след пет години тя вече не пие никакви хапчета за диабет. Просто защото вече няма.
В началото е била на кето, после строго нввмх, а сега е на либерално и дори си позволява постни яденета веднъж в седмицата.
Редовно си следи профилактично кз и инсулин в лаборатория. КЗ и е обикновено 4, инсулин на гладно м/у 4-5.
Чувства се отлично. Отслабнала, пълна с енергия.
Спомена, че и обременяване е  правила преди година. Първото и обременяване е с диагноза диабет. Страшни стойности е имала. А на последното не само показва, че няма вече диабет, но и че има ИР почти няма. Някакво леко скачане на стойностите на второто боцкане, но на третото всичко влиза в граници.
Та това ако не е излекуване, то аз съм трамвай.

# 85
Ем и аз си имам една (бивша) диабетичка вкъщи, която не пие вече лекарства, няма пристъпи на подагра и отслабна значително, а кръвните ѝ показатели са на нормален човек, не на "диабетик с добре контролирана КЗ".

# 86
jerami, дозите от ампулите, дето са по 50 000 и 100 000 при мене не действат в дългосрочен план. Във Франция ги дават рутинно веднъж годишно и когато се оказах в дефицит чинно си бях изпила ампулата през февруари. След седене на слънце в БГ през юли и август, през септември се оказах с жалкото 8 при норма 30 до 100 и оптимално около 50-60. Моят лекар не харесва особено ампулите и ми сложи инжекция + почнах по капка Вигантол на ден. През ноември беше се вдигнал до ...... 9. Почнах Вигантол (Zyma D тук) по 10 капки дневно. Когато си го пия всеки ден, вит Д ми стига 40 и повече не. Добре, обаче ме мързи, та почнах да пия 2 пъти седмично по 30 капки и веднъж по 10 и ...... падна на около 20. На следващата година, през септември почнах да пия пробиотици, обаче зарязах вит Д. Беше в рецепта за изследвания и като отидох се изненадах,че е около 40, а това и с Вигантол не го постигам.

Жалко, че няма начин да сложат всичко необходимо в един хап, който да се пие веднъж месечно.

Седене на слънце изобщо не ми помага и вит Д трябва да пия и лятото. Поне от месец не съм пила 🥳.

Добър вечер на всички.Дефицитите на витамини можели да се причини ИР? ако да кои витамини по точно?.При ИР напълно ли трябва да се спира консумация на плодове?ИР има ли някакви симптоми?Благодаря ви

Може дефицитите да причинят ИР, да. Всички витамини, пряко или косвено влияят на инсулиновата чувствителност. Най-много се влияе от Б12, Б6, фолат, вит Д, К1, тиамин В1, рибофлавин В2 и ниацин В3 (В2 и В3 са кофактори на аденозин трифосфат), инозитол, витамин Ц. Мастноразтворимите А, Е и К2 също са важни. Минерали като магнезий и цинк също влияят,селен, йод.

Може и да няма симптоми ИР, но честа жажда и глад и често уриниране, невъзможност да се седи гладен и жаден повече от 12 часа, поспаливост и летаргия след хранене, особено следобед главоболие и мигрени, тревожност, брадавици по врата и стъпалата, потъмняване на зърната на гърдите, тъмни петна около лакти, мустаци и окосмяване на лице при жени, оплешивяване от мъжки тип при двата пола, мускулна слабост, лесна умора, болки в стави, скърцане на стави при ползването им, така да се каже, изтръпване на ръце и крака, къркорене на стомаха след ядене, повече газове, омекване на нокти, гъбички и бактериални инфекции, чести цистити, хреми, грипове. При жените дълъг цикъл, който започва да липсва, болки в яйчниците силен ПМС.

Имах поне две трети от симптомите, за които пиша и изчезнаха още като си отмазних дроба. Изчезнаха всичките. ИР продължих да си имам още 2-2.5 години, но разбирах само по изследвания на КЗ и инсулин, като след втората година на гладно влязоха в норма.

Някои от симптомите са всъщност от висока глюкоза, която може да я има без ИР и ги имат и хората с диабет 1, кото не са ИР.

Плодове е добре да се спрат, да, поне за известно време, защото съдържат фруктоза, а тя омазнява черен дроб и панкреаса. Ако човекът е имал омазняване на черен дроб, то със сладки плодове се внимава до живот. Някакви малки количества като един среден домат, шепа малини, къпини, малко ягоди са ОК, но не всеки ден.
Nevena благодаря с теб говорихме и преди.Знаеш че майка ми има омазнен черен дроб от две години насам до сега консултирахме с двама гастроентерелози но единия не каза,че може да ИР и за това може да е омазняването вчера пак на форема ми каза една жена че може да е от ИР за съжаление форума по полезен от лекарите.Но ИР ли прави омазняване на ч.дроб или омазнен ч.дроб ли прави ИР?.Кое първо трябва да се лекува?Наистина главата ми стана каша.

# 87
Приятелка беше направо с диабет, не просто ИР, че и нищо не правеше по въпроса. Беше неактивна физически освен домакинската работа и гледането на болна роднина 24/7, пушеше много, пийваше редовно и храненето и спането бяха безобразни. Медикаменти също не приемаше, теглото смятам че е ясно че беше наднормено. За съжаление, не взе мерки докато не направи сърдечен удар, след време претърпя операция за байпас на 4 големи кръвоносни съда наведнъж, то забавянето беше основно заради ситуацията с Ковид всъщност... Сещайте се колко зле е била. Идвало ми е да я ошамаря на моменти, ако ми беше наблизо. Сравнително млада жена е, не много по-възрастна от мен.
Подхванаха я доктори за ръка на всяка крачка (не е в България), включително и за храненето. Режим на хранене и движение задължително, за да укрепне сърцето отново след стента и байпасите. Ами, нов човек е, помъдряла и с доста белези от операциите и толкова пълна с енергия че се чуди какво да я прави.
Храненето, към което я накараха да се придържа по-скоро е някаква балансирана диета, може би близко до Зоната. Комбинирано с много движение си работи за нея. Подробности не сме обсъждали, но тя самата иска да мине на ВМ-НВ че е по-лесно, само че за сега не дават. Не обича да се храни по 5-6 пъти на ден, а техните препоръки са точно такива. От време на време кръвната захар пада ниско и представете си, това е на лекарите доводът да смятат че трябва да яде често... Не можело да махне междинните хранения, защото много й падала кръвната захар. Наясно е че тези неща произтичат едно от друго, но пък лекарите настояват да се храни така за момента и все още ги слуша. Ама пък диетоложката обещава че след още някое време може и да позволи да мине на нещо което тя нарича олекотено кето, за мен си е ВМ-НВ хранене, а не кето. Тегло е свалила много, но то това се подразбира.
Нейните лекари твърдят че не я считат за диабетичка вече, радват се и се гордеят с нея толкова колкото и аз. Имаше гликиран хемоглобин от сорта на 4,8 последно като говорихме за това. Преди това беше 8 или малко отгоре. Захарта не помня колко ми е казвала, че е в други мерни единици и ми е по-трудно да ги помня така.
Ами за мен това си е излекуван диабет, кое да не му е излекуваното?

# 88
Дам, доста интересно, откакто спрях да консумирам захар, кръванта захар не ми пада - парадокс!

# 89
Сестра ми го установи и тя набързо, предложих й да започне да се храни като мен или подобно точно заради хипогликемии, за които не намираше друго решение.
Тя си обича сладко и понякога като реши да си позволи нещо, казва Абе сладко ми е на устата, ама си знам че после няма да ми е добре, ще ми паднат батериите набързичко. Същото и ако яде на често, за нас просто това не работи.
То не че познавам някой дето не е бебе и да работи добре ядене през 2-3 часа де, ама много хора така се поддържат в движение.

Общи условия

Активация на акаунт