Коледа 2021/2022

  • 98 324
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 4 434
Хоп и аз свърших със сладките за тази година.

Портокалови сладки с два вида шоколад
Напукани портокалови сладки
Мини щолени
Пина колада трюфели
Два вида шоколадови тюфели
Остана само другата седмица
Коледната къщичка
Панетонето
Крокембуш сладкиш

# 616
  • Русе
  • Мнения: 6 358
Скрит текст:
А, пфф, у дома шоколадовите напукани сладки, рохличките и коледните меденки, които украсяваме с децата са хит винаги! (една доза тесто за напукани шоколадови сладки чака в хладилника:)

Когато ми останат белтъци - стават на забравени сладки:) поръсени с канела.

Марципан има по веригите, огледайте се при сладкарските неща.

Имам въпрос, искам да направя торта. Моят син си е поканил приятели, англичани са децата, и ме е помолил да им направя банички и традиционна бисквитена торта с традиционния сладкарски крем.
Може ли някой да ми даде изпитана рецепта за бисквитена торта моля?

Имам само рецепта, но никога не съм я правил.
300 г  бисквити
300 г масло
200 г пудра захар
2 жълтъка
подсладено кафе за накисване
натрошени бисквитки за украса

НАЧИН ЗА ПРИГОТВЯНЕ
 
В купа сложете маслото, пудрата захар, 2 супени лъжици силно кафе и жълтъците. Разбийте го много добре, докато стане на пухкав и добре свързан крем.
В чиния за сервиране наредете редуващи се слоеве бисквити, напоени с кафе и маслен крем, като последният слой е крем.
Приберете в хладилник, докато се втвърди. След това извадете, поръсете с настърганите бисквити и сервирайте украсени на вкус.

# 617
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Криси,Марчева благодаря!
Криси от онзи ден си мисля за твоите 228 рохлички от три дози и какво аз не правя както трябва.Срам ме е да кажа,но изкарвам 105-110 рохлички от три дози.  Thinking

Али, просто ги правя по-ситнички, иначе вероятно всичко е същото. Когато правя в началото масурчето, което се реже на колелца, то ми е с диаметър около 3см, а след като направя сладките, те са по-тънки от паста пенне или приблизително толкова - това значи около 5мм. После се надуват почти двойно.

В началото, когато още се чудех за размери на сладки и колко големи да ги правя, разделях тестото на 3 или 4 и гледах по рецепта колко пише, че стават. Така се ориентираш, че примерно от една четвъртинка тесто  стават 18 бройки, после нея разделях на още и така докато свикна. След 1-2 пъти вече имаш преценка. Simple Smile

Мики, просто са гладници у нас фамилията, затова такива количества. Вчера като казах, че започвам със сладките, ми пратиха това видео Grin Grin Laughing

youtu.be/K3v0Dwr6xGI

Също така периодично ми цитират: "Тумбачето, първа е грижаааа, къркори, усети ли глааад...." Bowtie Просто тогава няма вече място за интерпретации по отношение на това какви количества да спретна...

# 618
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 902
chrissy, хахаха, и у нас тумбачето първа е грижа!

В тази връзка, тази година реших да правя само нови видове сладки, които не сме опитвали. Искам да направя меломакарона, някои знае ли колко време предварително трябва да се направят и сиропират?

Благодаря за приятната коледна компания!

# 619
  • София
  • Мнения: 12 258
......................................
Мики, просто са гладници у нас фамилията, затова такива количества. Вчера като казах, че започвам със сладките, ми пратиха това видео Grin Grin Laughing
...............................
Също така периодично ми цитират: "Тумбачето, първа е грижаааа, къркори, усети ли глааад...." Bowtie Просто тогава няма вече място за интерпретации по отношение на това какви количества да спретна...
Много е готино, засмях се от сърце, ще го пусна на детето, няма весела емотка, да сложа, но го приеми, че съм я сложила.

# 620
  • Мнения: 43 953
Меломакарона я имам като рецепта от една гъркия под името сладки Финикия.

# 621
  • Мнения: 2 996
напуканите ги правя по танита и те са най-любимите на най-големия любител на шоколад покрай мен Simple Smile

# 622
  • Пловдив
  • Мнения: 437
Здравейте,  някой има ли изпитана рецепта за арменски сладки и за локумки?

# 623
  • Русе
  • Мнения: 6 358
Памук соленки


# 624
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Здравейте,  някой има ли изпитана рецепта за арменски сладки и за локумки?

Не съм я пробвала, но ако търся нещо арменско, първо този блог ще проверя и тази рецепта. Simple Smile

http://www.vkusnoteka.bg/2012/11/blog-post_7.html

За локумките - харесвам варианта с вино,

Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 20:12 от chrissy

# 625
  • Русе
  • Мнения: 2 269
И аз като arino правя двойно шоколадови напуканите снежни сладки на Танита. Много любими!
Вчера поставих началото с меденки, а сега ще изпека линцерите.

# 626
  • Мнения: 15 115
Арменските сладки са с парено тесто. Вода и олио завират, и се прибавят щипка сода и брашно. Бърка се до гладко тесто. Като изстине се оформят топчета, в средата им се слага локум и/или орех, и се пекат. Още топли се овалват в пудра захар. Много са вкусни. Точни пропорции не мога да дам, че пиша от телефона и не ми се търси линк.

П.П. Справих се.
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2014/11/armenian-cookies.html?m=1

Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 20:36 от Dara888

# 627
  • Шумен
  • Мнения: 5 276
Бихте ли ми дали рецептата за шишарките с корнфлейкс ( мидички ) без печене, че не я мамирам. Благодаря Simple Smile

# 628
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Някой малко по-нагоре търсеше нови рецепти. Горещо препоръчвам тези орехови розички. Разкошни са!



Освен тях вчера направих тези нутелки


и рулца със сладко от смокини и орехи.


И едно солено предложение.
Салата с риба тон и картофи


Мечо Пух е страхотен! Heart Eyes

# 629
  • Мнения: 6 368
От мен тази вечер  шотландски бисквитки и едни джинджифилови със сушени плодове


Оставих да отлежават за утре  смес за бисквитки с портокал и капки шоколад, и едни с боровинки и бял шоколад.
И да попитам - имам желание да направя типична турска баклава. С шамфъстък и кори фини като тюл. Но тук около мен няма типичните турски кори за баклава. Някаква идея с кой вариант от нашите мога да ги сменя ? Девон ? А вие как правите турската баклава - да обменим опит. Тези дни гледам видеа и се уча. Общо взето виждам, че ядките са шамфъстък и орех, като първото е двойно повече. Слага се еднократно по средата между корите. Всяка кора се пръска с масло и тогава се налага. Като се разреже се полива с останалото масло. След изпичане се залива със захарен сироп като захарта е 600, а водата- 900 грама. Вряла баклава с врял сироп. В него има и ванилия и лимон. Накрая се украсява съд смлян шам фъстък.

Общи условия

Активация на акаунт